Coordinates 2025

Uploaded March 31, 2015

-
-
1,886 f
0 f
0
5.2
10
20.62 mi

Viewed 854 times, downloaded 4 times

near Avinyonet del Penedès, Catalunya (España)

Comencem en un petit poble del municipi d’Avinyonet del Penedès, a l’Alt Penedès, anomenat LES GUNYOLES. Anem pel camí que ens porta a l’Arboçar passant per Sta. Magdalena fins a trobant-se amb el GR92.3 que ens dirigirà cap el Parc Natural del Garraf. Veurem la espectacular masia de Santasusanna tot passant pel fondo, cobert de vinya, que rep el seu nom fins a arribar i travessar el camí "d’Olesa de Bonesvalls a St. Pere de Ribes" i pujarem fins el Puig de la Mola, des d’on baixarem per corriols pel Fondo de l’Espinadar fins la Riera de Begues.

Tot passant per la Maçana arribarem a Can Térmens on podrem fer un mos o prendre quelcom. Poc després travessarem una urbanització de Begues i reprendrem el GR92.3 que ens portarà per una pista molt ample i plana fins a la Collada de la Clota on agafarem el GR92 per començar la ascensió al Puig de les Agulles on gaudirem d’una excel•lent panoràmica. Seguirem pel GR deixant a la nostre esquerra l’Abocador de la Vall de Joan fins a arribar a la Morella, muntanya més alta del Parc Natural.

Un cop passem la tanca, just on trobem la cruïlla, a ma esquerra trobarem un corriol que ens portarà a través de Campgràs per un caminet farcit de petits avencs fins sortir a la pista principal. Passarem la tanca i seguirem la pista a l’esquerra fins a arribar a la Pleta on seguirem el circuit botànic fins una tanca que creuarem juntament amb la carretera per entrar a un corriol que porta a una pista. Passarem per la dreta de la residencia canina i de la cantera on el camí es tornarà corriol i després de moltes corbes arribarem a la C-31 que creuarem per arribar a un mirador, on agafarem un caminet que transcorre arran de costa fins a la Platja de Garraf on ens podrem fer un bany per acabar.
Parking

Local Social 'La Torre'

Ruins

Santa Magdalena

Ruins

Antiga Capella de Sta. Magdalena

Ruins

Caseria de Santa Susanna o El Castell

La Caseria de Santa Susanna es troba situada damunt un penyal, a 338 m d'alçada, envoltada de terres de conreu. Es tracta d'un conjunt d'edificacions, l'element més remarcable de les quals és una torre de pedra de planta quadrada i coberta a dues vessants, de teula àrab. La resta de construccions del conjunt presenten diversos elements d'interès (brancals, ampits i llindes de pedra, arcs rebaixats, etc) El conjunt és popularment conegut amb el nom de Castell a causa fonamentalment de la seva situació i de l'existència de la torre, tot i que no hi ha proves documentals que demostrin aquest origen. El que sí se sap amb certesa és que l'any 1158 el lloc de Santa Susanna fou cedit per Ramon i Sibil·la de Ribes a Berenguer d'Avinyó. En l'actualitat el nucli es troba gairebé abandonat.
River

Riera de Begues

Summit

Puig de la Mola (534,7m)

El Puig de la Mola és una muntanya de 534 metres que es troba al massís del Garraf, entre els municipis d'Olivella (Garraf), Begues (Baix Llobregat), Avinyonet del Penedès (Alt Penedès) i Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 281129001).
Waypoint

Turó de l'Espinadar

Cave

Avenc

Ruins

Els Casals

River

Riera de Begues

Ruins

la Maçana

Ruins

La Clota

Provisioning

Can Térmens

Refuge

Can Rigol

Casa de Colonies
Waypoint

la Parellada

Intersection

Creu de la Clota

Summit

Puig de les Agulles (547m)

El Puig de les Agulles és una muntanya de 550 metres que es troba al municipi de Begues, a la comarca del Baix Llobregat.
Waypoint

Centre Emissor d'Aviació

Ruins

Barraca/Corral de Camogràs

Cave

Campgràs

Cave

Avenc del Llamp

Waypoint

Residència i cementiri de gossos

Mine

Les Pedrisses

Summit

La Morella (593m)

La Morella és una muntanya de 593,6 metres que es troba al municipi de Begues, a la comarca del Baix Llobregat. És el cim més alt del Massís del Garraf. Està constituït per calcàries amb intercalacions dolomítiques dels períodes Valanginià i Barremià del Cretaci inferior. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 283130001).
Waypoint

Mas Ferrer

Waypoint

Pessebre Vivent

Waypoint

Les Gunyoles

És Gunyoles és un nucli de població del terme municipal d'Avinyonet del Penedès, a l'Alt Penedès. Destaca l'església de Sant Salvador de les Gunyoles. Les Gunyoles és el segon nucli en població, amb 337 habitants censats l'any 2008, i està situat dalt d'un turó, a 338 m. d'altitud, al límit entre la part plana i la boscosa. Compta amb la resta més antiga d'Avinyonet, una torre funerària d'època romana. Històricament ha tingut una forta cohesió social, que ha propiciat manifestacions culturals tan consolidades com ara el pessebre vivent parlat. El primer document escrit on apareix el nom de les Gunyoles data de l'any 971. L'any 977 trobem un document que, mitjançant el matrimoni amb Quixol, filla de Mir de les Gunyoles, Sunyer hauria rebut de mans del seu sogre les terres de Massalliga. Hi ha un document del terme del castell d'Olèrdola de l'any següent, el 978, on es fa esment del castell de les Gunyoles. Diu així Deco empenyora a Amado una terra en el terme del castell d'Olerdula, al lloc de Cegugoles.
panorama

Puig de la Mireta (365m)

Castle

Torre Romana

La Torres de les Gunyoles es troba situada dins el recinte de la masia Can Rialb, a les Gunyoles, on ocupa una part del jardí. És de planta circular, amb 9 metres de diàmetre, de pedra tallada en carreus regularment disposats. Actualment només se'n conserva el cos inferior, d'una alçada de 5'6 metres. El mur fa 1 metre de gruix. Entre els segles I i II. Es creu que l'origen d'aquesta torre cal situar-lo en època romana. Quant a la seva funció, s'ha dit que es tractava d'una torre de vigilància o, segons altres opinions, d'un monument funerari, que en l'edat mitjana hauria estat aprofitat com a torre de guaita i de defensa.
Castle

Castell d'Erampunyà

Construït com a part del sistema defensiu de la frontera entre Al-Andalus i l'Imperi Carolingi i com a seu de control polític i econòmic i militar en la zona entre el Garraf i el Llobregat, va ser propietat dels comtes de Barcelona fins al 1323. Al segle XI, de resultes de la revolta feudal, es constituí el senyoriu d'Eramprunyà, en mans de la nissaga de Mir Geribert, els Sant Martí. Al segle XIII el castell tornà a la corona d'Aragon. Al segle XIV va ser adquirit pels Marc, família de cavallers i poetes. El 1469, durant la guerra dels remences contra Joan II, va patir la primera destrucció i durant el segle XV el castell quedà molt malmès. Tot i així, se succeeixen diferents famílies en la possessió del castell i la baronia d'Eramprunyà, fins que a finals del segle XIX és adquirit per Manel Girona.
Mooring point

Port de Garraf

Beach

Platja de Garraf

Waypoint

Garraf

Garraf és un nucli de població del municipi de Sitges que és a l'est del terme a la zona litoral del Massís del Garraf i envoltat pel Parc Natural del Garraf. Hi arriben la carretera C-31 (Les Costes del Garraf) i la RENFE-Estació de Garraf. Garraf és un lloc d'estiueig i té una platja freqüentada, on s'han filmat diversos anuncis de televisió, que forma una petita cala amb pintoresques casetes que contrasta amb el rocallós Massís del Garraf. El port de Garraf és actualment d'ús exclusivament esportiu. Té estació de ferrocarril i una esglesiola, dedicada a santa Maria Estrella del Mar. Hi ha també el celler Güell, edifici de Francesc Berenguer i/o d'Antoni Gaudí visible des de la carretera i que forma part d'un restaurant.

Comments

    You can or this trail