Time  8 hours 51 minutes

Coordinates 2531

Uploaded March 21, 2019

Recorded March 2019

-
-
3,864 ft
1,290 ft
0
4.2
8.4
16.79 mi

Viewed 48 times, downloaded 2 times

near Chelva, Valencia (España)

ETAPA 14

Chelva - Andilla
-Distància: 27,03 km
-Desnivell positiu: 1051 m
-Desnivell negatiu: 645 m
-Temps: 8 h 51'.


Eixim de Chelva en direcció nord per l'Av. de València, en aquest carrer que després passa a ser la carretera CV-346, anirem trobant l'institut, el pavelló esportiu, el desviament cap a la Fuente de la Gitana i la plaça de bous. Si seguírem per aquesta carretera, pujaríem cap al Remedio i aniríem en direcció a Ahillas i la Yesa. Nosaltres ens desviarem a la dreta, uns 100 m passada la plaça de bous, pel camí que va en direcció de la "Peña Corta".

Aquí després de passar una pirotècnia veurem a la nostra dreta la Torrecilla, es tracta d'una torre d'origen islàmic molt reconstruïda i a la que se li atribueix estar sobre un assentament Ibèric al qual els romans nomenaren "Chercól" i que més recentment els Carlistes fortificaren.

Anem seguint un camí molt ample que puja lleugerament per un paisatge prou pelat de vegetació. En una bifurcació el camí que s'acosta a l'Aqüeducte romà de la Peña Cortada ens eixira per la dreta. Si decidim acostar-nos, en uns 700 m trobarem les restes d'un arc que encara aguanta en peu. Menys d'un km després arribarem al final del camí on hi ha un xicotet pàrquing on es solen deixar els vehicles que arriben fins allí. Des d'aquí un sender ens acostara en uns 300 m a l'aqüeducte mateix, que fa de pont sobre el barranc de la Cueva del Gato. Després de travessar-lo entrarem en els túnels tallats a la roca per on transcorria l'aigua. S'ha de tindre en compte que si ens acostem, haurem de tornar sobre els nostres passos fins a l'encreuament. Això afegeix uns 3,6 km al nostre recorregut.

Seguirem pel mateix camí que portem i en un km aproximadament la Rambla de Alcotas el travessarà. Ara ja hi ha més vegetació, el paisatge es fa més frondós i anirem atents al sender que ens eixira per l'esquerra i que quasi no es veu. Tan sols una xicoteta fita el senyala i ens estalviarà una sèrie de corbes de pujada i de baixada per a arribar més endavant al mateix lloc. Per contra el sender, que està un poc perdut, va pel mateix barranc de forma molt directa i encara que avançar ens costarà un poc més també serà més interessant, ja que anirem trobant xicotets bassals d'aigua molt transparent i una densa i variada vegetació.

Tornem a eixir al mateix camí que portàvem que continua en suau pujada, a un km i mig un sender que tampoc es veu massa ens tornara a eixir per l'esquerra. Aquest en principi continua en paral·lel al camí i a la rambla, encara que guanyant altura de forma més ràpida. Tant si mirem endavant com enrere veiem un paisatge cobert de pins que no ens deixen veure el fons de la rambla, a la que anem seguint i seguirem gran part del dia fins que arribem a Alcotas.

Després de caminar pel sender uns 2 km tornem a entrar al llit de la rambla, que seguim a l'esquerra, encara que aquí és més ample i pedregós que abans. Mig km després eixim a un camí pel qual pujarem de forma més decidida fins al Coll de Cavas, uns 2,5. Mentre pugem per ell la vista del paisatge boscos que tenim, tant endavant com enrere, s'anirà ampliant. En una de les corbes veurem per última vegada el pic del Remedio de Chelva que ens ha acompanyat les últimes jornades.

Arribem al Coll de Cavas on trobem un encreuament de camins, nosaltres seguirem el mateix camí que portem que ara inicia una baixada fins a arribar al caseriu de Alcotas uns 2,5 km més endavant. Mentre anem baixant se'ns obrira un paisatge diferent, veurem un xicotet pla envoltat de muntanyes, i és en eixe pla on està Alcotas. Sobre les muntanyes que hi ha darrere d'aquest llogaret veiem els generadors elèctrics del parc eòlic pel qual més endavant passarem.

En arribar a l'altura del desviament cap al poblet trobem un pal senyalitzador que ens diu que aquest està a tan sols 5 minuts. Si volem anar, seguirem les indicacions que ens porten cap a l'esquerra i en uns metres trobarem la Font de la Porqueta amb un raig d'aigua quan passem i una basseta on refrescar-se. Al poblet que sapiguem no hi ha bar ni cap altre servei, si ens acostem, podem tornar fins a l'encreuament o continuar per la carretera d'accés que en cosa d'un km s'ajunta amb el GR.

Nosaltres després de parar una estona en la font retornem al desviament i seguim per un camí que per la dreta té una densa pinada i per l'esquerra camps de cultiu i alguna caseta. Un km després eixim a una carretera asfaltada, per on vindrem si hem anat al poble, que en mig km arriba a una altra carretera, la CV-345 que uneix Higueruelas i la Yesa.

A l'altra part de la carretera veurem un camí que encara que no és el nostre podríem seguir, ja que més endavant s'uneix al que seguirem. Nosaltres anirem uns metres a l'esquerra i abans d'una corba molt pronunciada veiem un altre camí que és pel que ara continuarem. Aquest puja pel Barranc de la Torda uns 2,5 km fins a unir-se al que hem dit abans.

Per aquest primer tram sembla que alguns vehicles passen de tant en tant, però molt prompte passem a caminar per un estret i atractiu sender.
Per algun motiu que no coneguem, de cop i volta, al mig d'aquest sender trobem la marca blanca i roja barrada que ens diu que no seguim. Aparentment el sender continua sense problemes però les marques en lloc de seguir-lo pugen per una costera relliscosa d'una forma sorprenent. Decidim seguir les marques i en pocs metres arribem a un altre sender que en lloc d'anar pel fons del barranc o fa un poc més amunt. Seguim aquest sender i acabem empalmant amb l'anterior.

Suposem que al llit del barranc de la Torda alguna avinguda d'aigua, despreniment o caiguda d'arbre aura fet malbé el sender, d'aquí l'abrupte desviament. En tot cas entre la marca barrada i l'empalme amb el sender original no són més de 300 m.

Travessem una preciosa i densa pinada i acabem eixint al camí que a la carretera indicàvem que podia ser una opció si es vol evitar el "problema" del barranc, encara que creiem que les marques ens porten per una zona més atractiva.

Ara estem en uns terrenys abancalats que sembla es dediquen al cultiu de cereals o la ramaderia. Som a uns 1000 m i un conjunt de precioses savines contrasten amb els generadors eòlics que s'imposen en el paisatge. Avançant veiem la Font de la Torda amb un abeurador però sense cap raig d'aigua visible.

El camí ens porta fins al peu d'una gran torre elèctrica, seguim en paral·lel a la línia que suporta aquesta i poc després arribem a una subestació elèctrica. Des d'aquí surt l'energia produïda pels "molins" que coronen aquestes muntanyes. Allí també trobem una carretera asfaltada que baixa en direcció a Andilla i a la que més endavant tornarem a eixir.

Passem per davant de la subestació deixant-la a la nostra dreta i als pocs metres deixarem l'ample camí que portem per un altre poc transitat a la nostra dreta. Seguim pujant i pràcticament no hem deixat de fer-ho des de Chelva. Farem un parell de llaçades i passarem per davant de les ruïnes de les Cases i Corrals de la Torda. Més endavant eixim altra vegada al camí ample que hem deixat i que és el que es fa servir per al parc eòlic.

El seguim a la dreta i un km després el deixarem per un altre poc marcat també a la dreta que inicia la baixada. En principi fa alguna volta, però molt prompte inicia una baixada molt directa i en una espectacular vista d'Andilla ja a la vista. Arribem a la carretera que baixa des de la subestació a l'altura d'un corral de ramat i la seguim a l'esquerra durant un km fins que arribem a la Rambla d'Andilla.

Per aquesta rambla seguim un camí pedregós que en un altre km ens porta a l'entrada de la Pobleta, un dels quatre nuclis habitats que formen el municipi d'Andilla. A l'entrada de la Pobleta trobem una fantàstica font amb abundant i fresca aigua, i una vegada dins de la població l'Ermita de Santa Paula i una altra font. En passar l'ermita que està al carrer major ens desviarem pel primer carrer a l'esquerra que ens trau del poble.

Anem en direcció a una curiosa construcció de forma ovalada i res més passar-la agafem l'antic camí que unia aquests dos nuclis de població. En uns 100 m metres arribem a la Creu de la Forca, que data dels segles XVI-XVII i que com el seu nom indica està situada al lloc on s'ajusticiava als condemnats. Allí mateix un camí escalonat ens baixa cap al Riu Andilla.

Quan estem baixant veiem un bonic pont medieval que travessa el riu. Allí també veiem les restes d'un Molí dels cinc que sembla va arribar a tenir Andilla. En passar el pont seguirem el camí que ens portara a l'entrada del poble en uns 400 m.

Entrem en Andilla pels seus estrets carrers i arribem a la plaça de la Muralla. Aquesta curiosa plaça és el centre neuràlgic del poble i en ella trobem l'església, que està construïda uns metres més amunt que la plaça i una font amb abeurador en abundant aigua.

També a la mateixa plaça i als seus voltants trobarem els bars i la casa rural la Muralla on podrem allotjar-nos. Al poble no hi ha molts serveis, però en aquesta casa rural es pot cuinar i si es demana en temps, poden deixar a la casa el que es demane així com acordar amb el bar que preparen sopar o qualsevol altra cosa.
Intersection

Deixar Camí

En aquest encreuament nosaltres seguim a l'esquerra. El camí que continua per la dreta és el que porta cap a l'aqüeducte Romà de la "Peña Corta". Si decidírem acostar-nos, en uns 700 m trobem les restes d'un arc que encara aguanta en peu. Menys d'un km després arribem al final del camí on es solen deixar els vehicles que arriben fins allí. Des d'aquí un sender ens acosta en uns 300 m a l'aqüeducte mateix que fa de pont sobre el barranc, després de travessar-lo entrem en els túnels tallats a la roca per on transcorria l'aigua. S'ha de tindre en compte que si ens acostem, haurem de tornar sobre els nostres passos fins a l'encreuament. Això afegeix uns 3,6 km al nostre recorregut.
River

Rambla de Alcotas

La Rambla de Alcotas, que seguirem una bona estona, travessa per primera vegada el camí que anem seguint.
Intersection

Sender per la Rambla

Deixem el camí per un sender que quasi no es veu i que ens fica dins de la mateixa rambla. Encara que la vegetació quasi el tanca i per moments es fa difícil continuar valdrà la pena agafar-lo, ja que ens estalvia unes quantes corbes i una pujada i baixada en cas que ens passarem aquest desviament. En un km aproximadament tornem a eixir al camí que portàvem.
Intersection

Sender

Ens desviem per un sender que ens ix per l'esquerra i que en principi puja en paral·lel al camí que hem deixat.
River

Rambla de Alcotas

Tornem a caminar pel llit de la rambla, encara que ara és molt més ampla i pedregosa.
River

Rambla de Alcotas

Aquí eixim per última vegada de la rambla, encara que fins que arribem al Caseriu de Alcotas anirem, més o menys, seguint el seu curs.
Mountain pass

Coll de Cavas

En aquest coll iniciem una curta i suau baixada.
Intersection

Desviament cap Alcotas

En aquest desviament trobem un pal senyalitzador que ens diu que encara ens queden unes 3 hores fins a Andilla. Si volem passar per Alcotas, ens hauríem de desviar a l'esquerra i en uns 5 minuts arribarem, trobant a poc més de 50 m la Font de la Porqueta.
fountain

Font de la Porqueta

A uns 50 m del desviament del GR cap Andilla trobem aquesta font amb un raig d'aigua quan passem.
Waypoint

Asfalt

Eixim a la carretera d'accés a Alcotas i caminarem per asfalt uns 500 m fins que aquesta empalma amb la CV-345 que uneix Higueruelas i la Yesa.
Intersection

Camí Barranc de Torda

En arribar a la carretera CV-435 i just davant nostre veurem un camí amb el senyal blanc i roig barrat que ens diu que no continuem per ell. Podem no fer cas i seguir, ja que sembla que abans el GR seguia per aquí, finalment aquest camí conflueix amb el GR uns 2 km més endavant. Nosaltres seguim les marques actuals i agafem aquesta carretera uns metres a l'esquerra fins a la primera corba on un camí a la dreta puja pel Barranc de Torda.
Intersection

Desviament estrany

El camí que segueix el barranc passa a ser un sender i en un moment donat les marques el deixen abruptament per pujar de forma incomprensible cap a la dreta fins a trobar un altre sender. Pocs metres més endavant eixim al mateix lloc on averem arribat en cas de no desviar-nos. Aquest desviament crec que es deurà a algun problema per pluges o altre motiu que feu malbé la continuïtat pel barranc. Potser avui sí que es podria seguir pel barranc encara que ho desconec. L'alternativa dita abans de seguir pel camí que trobem a la carretera CV-345 ens estalvia aquest problema encara que el sender pel barranc potser és més atractiu.
Intersection

Desviament estrany

Aquí és on conflueix el desviament anterior amb el sender original.
Waypoint

Camí

Eixim a un camí i veiem molt prop els aerogeneradors del parc eòlic. Estem a més de 1000 m i aquí trobem un pla on predominen les savines, molt escasses per aquestes serres. En aquest camí és on conflueix l'alternativa dita abans quan hem travessat la carretera CV-345, encara que el sender pel barranc sembla més interessant.
fountain

Font de la Torda

Entre bancals trobem aquest abeurador encara que quan nosaltres passem l'aigua no xorra per cap lloc.
Intersection

Desviament

Deixem el camí que portem, per un altre mig perdut que ens ix per la dreta. Estem al punt més alt de la jornada i ara iniciem una llarga baixada fins a la Pobleta amb unes vistes fantàstiques.
Intersection

Carretera

A l'altura d'un corral eixim a la carretera asfaltada que baixa des del parc eòlic. Seguirem l'asfalt cap a l'esquerra més o menys durant un km fins que arribem a la Rambla de Andilla per on continuarem.
fountain

Font de la Pobleta

A la Pobleta trobem aquesta fantàstica font amb abeurador d'on brolla abundant i fresca aigua.
Waypoint

La Pobleta

El municipi de Andilla està format per quatre nuclis habitats, la capital municipal que és Andilla i tres llogarets; la Pobleta, Osset i Artaj.
Waypoint

Creu de la Forca

Creu dels Segles XVI-XVII que com el seu nom indica està situada al lloc on s'ajusticiava als condemnats.
Bridge

Pont medieval

Aquest pont que travessa el Riu Andilla sembla tindre el seu origen entre els segles XI i XIV i formava part del Camí Real que unia les terres de Castelló amb les d'Aragó. Abans de passar el pont podem veure les restes del Molino Viejo, probablement amb el seu origen a l'època musulmana, era el més antic dels 5 que va arribar a tindre Andilla.
Waypoint

Andilla

En aquest preciós poble encontrem alguns bars, encara que els dies faeners tan sols obri un. Així com un lloc per allotjar-nos, la casa rural la Muralla, a la mateixa plaça i al costat del bar. Si aviseu en temps, l'encarregada de l'allotjament pot comprar el que li encomaneu o avisar al bar perquè us preparen sopar. Que nosaltres sapiguem no hi ha cap tenda ni comerç on comprar, encara que a la casa es pot cuinar i l'abundant desdejuni el prepareu vosaltres amb el que trobareu a la nevera.

Comments

    You can or this trail