Time  5 hours 49 minutes

Coordinates 1652

Uploaded March 21, 2019

Recorded March 2019

-
-
2,468 ft
1,317 ft
0
2.6
5.3
10.5 mi

Viewed 28 times, downloaded 1 times

near Nieva, Valencia (España)

ETAPA 13

Benagéber - Chelva
-Distància: 16,09 km
-Desnivell positiu: 494 m
-Desnivell negatiu: 798 m
-Temps: 5 h 49'.


Eixim de Benagéber en direcció cap a l'Ermita de San Isidro i seguim pel mateix camí pel qual vam arribar el dia d'abans. Així en uns 2 km arribem de nou a l'encreuament on trobem els senyals del GR que ens encaminen cap als Chorros de Barchel. Des d'aquest punt fins al pont pel qual travessarem el Riu Túria baixarem uns 300 m en tan sols 2,5 km, que tornarem a pujar en aproximadament 3 km fins un poc més enllà de les cases de Bercuta.

Al principi el sender baixa de forma decidida amb una preciosa panoràmica, fins que arribem a les cases de Barchel. Deixem aquestes cases a la nostra dreta i travessem el rierol que aporta l'aigua als Chorros, un poc més avall. Veiem gent treballant als horts i a les cases que es dediquen a esporgar, plantar i reconstruir, en el que sembla la intenció de tornar a la vida aquest lloc d'aspecte més aviat abandonat.

Hem de trobar un sender mig amagat en la part de darrere de les cases. Aquí el sender baixa de forma molt abrupta a tocar de la paret de conglomerat rogenc i s'ha d'anar amb compte, ja que el terreny és molt relliscós. Per altra banda som a un racó preciós format per una abundant vegetació, unes precioses vistes del barranc del riu, les parets rogenques i els Chorros de Barchel que segons anem baixant anem descobrint a la nostra esquerra.

Quan passem no cau molta aigua, tan sols un xicotet raig que es perd als pocs metres, però tot i això el lloc és molt interessant. Aquesta xicoteta caiguda d'aigua amb el temps ha anat depositant capes i capes de materials calcaris que junt amb la vegetació van formant la, tan característica, pedra tova. Aquesta pedra forma capritxoses formes i dóna peu que falagueres, molses i altra vegetació amant de la humitat prospere.

Entre un "jardí" de marfull florit arribem al camí i al peu dels Chorros, allí un panell ens dóna informació del lloc i podem gaudir de la frescor que es manté inclòs en dies de molta calor.
Aquest camí també és una variant del GR-7, sobretot en cas que el pont sobre el Túria no fos transitable. L'alternativa segueix el camí a l'esquerra segons baixem fins a la pressa de l'embassament de Benagéber que queda a 2 o 3 km. Allí segueix la carretera i passa un túnel, després deixa l'asfalt per un sender a la dreta que acaba en un camí que torna a ajuntar-se amb el recorregut principal poc abans del caseriu de Bercuta.

Nosaltres seguirem aquest mateix camí, però a la dreta segons baixem, i el deixarem poc després girant a l'esquerra en direcció al riu. Molt prompte trobem el Pont pel qual travessarem el Riu Túria i on podem veure un bon exemple de bosc de ribera. La gran diversitat vegetal d'aquest bosc contrasta amb el que passa un poc més amunt on el pi és l'espècie que predomina àmpliament.

En passar a l'altra banda del pont iniciem una pujada sinuosa que segons anem guanyant altura ens ofereix la vista contrària del que veiem poc abans quan baixàvem. Ara tenim les cases de Barchel a la nostra altura, però a l'altra banda del riu, els chorros quasi perduts en la immensitat del paisatge i un dens bosc de pins cobrint quasi la totalitat del barranc, que a poc a poc anem deixant enrere.

El sender es fa menys costerut i passa a ser un camí, trobem alguns camps d'ametllers i és aquí on la variant del GR enllaça una altra vegada amb la principal. Entre cultius trobem El Caseriu de Bercuta amb una modesta ermita i algunes cases que semblen segones residències. Passem entre les cases i seguim el camí que anirà alternant el paisatge d'ametllers i oliveres amb clapes de bosc.

Hem d'anar atents, ja que estem en zona rural més que forestal i això fa que anem trobant molts encreuaments i camins. Arribem a la Font de Bercuta on, si volem aigua, hem d'obrir una porteta i allí trobem una aixeta, també hi ha un abeurador que ens pot valdre per a refrescar-nos.

El camí va de baixada i al front nostre i tancant el paisatge veiem el Pico del Remedio de Chelva. Caminem seguint el Barranco de la Puerca una bona estona i en un moment donat inclòs deixem el camí i anem pel mateix barranc per estalviar-nos una pujada. Acabem veient Chelva a la nostra dreta envoltada d'un paisatge agrícola, encara que nosaltres anirem cap a l'esquerra allunyant-nos momentàniament del poble.

Seguim trobant camins que surten a dreta i esquerra fins que arribem al Caseriu de la Mozaira, que envoltat d'oliveres, xiprers i altres cultius forma un bonic racó. Continuem baixant decididament cap al Riu Tuéjar i en poc més de mig km arribem a ell. Com a curiositat dir que es tracta d'un riu molt curt, amb poc més de 20 km de llargada, que té el seu naixement a la propera població de Tuéjar, que li dóna nom, i el seu final a l'embassament de Loriguilla on passa a formar part del Túria.

Per a travessar-lo trobem el preciós Pont de la Mozaira, que sembla va ser construït entre els segles XVI i XVII, i que el seu estat de conservació ens fa pensar en una recent restauració. Des del seu únic ull podem veure les clares aigües i el profund barranc que ha anat formant el Riu Chelva, com anomenen els Xelvans al riu quan aquest passa per la seua població.

Una vegada passat el riu seguirem el seu curs uns 2 km, amb la vista de Chelva cada vegada més propera, fins que arribem a l'àrea recreativa del Molino del Puerto. Aquí els caps de setmana trobem gran quantitat de gent fent servir els torradors i taules, així com un baret que ofereix menjars i begudes.

Seguim l'asfalt de pujada i entrem als carrers de la població que ens porten a la Plaça Major amb la seua descomunal església.

Al poble trobarem amb facilitat supermercat, tendes, bars i llocs on dormir, encara que els dies faeners l'activitat és reduïda. També hi ha servei d'autobús a València amb diverses freqüències diàries.

Chelva bé mereix passejar i recórrer el seu gran centre històric, que conserva el barri Jueu de l'Azoque, el barri del Raval o Morisc i el barri Medieval d'origen cristià entre altres atractius.
Waypoint

Barchel

Aquest xicotet caseriu sembla que està sent restaurat per un grup de jóvens. Veiem obres a la casa i els camps conreats. Res més passar-lo iniciem una forta baixada cap al Túria amb vistes impressionants d'aquest interessant racó.
Waterfall

Chorros de Barchel

En arribar al camí que ve des de la pressa, podem veure des de baix els Chorros de Barchel. Es tracta d'una cascada de pedra tova, que es forma per la precipitació del Carbonat càlcic sobre la vegetació. Això va creant capes d'aquesta curiosa pedra amb formes vegetals. L'aigua és tant d'aportació subterrània com del Barranc que baixa des de les Cases de Barchel. En aquest racó trobem una gran diversitat vegetal típica de llocs humits i ombrívols: Falgueres, molses, heura, marfull, xops... Aquí també comença la variant del GR-7 que va per l'embassament de Benagéber i torna al recorregut principal poc abans del Caseriu de Bercuta.
Bridge

Riu Túria

Travessem el Túria pel pont i iniciem la pujada per un estret sender. Segons anem guanyant altura podem gaudir de les vistes del tall que el riu a creat amb el pas del temps. Al llarg del riu podem veure un fantàstic bosc de ribera i més amunt una densa pinada que pràcticament o cobreix tot.
Waypoint

Caseriu de Bercuta

En aquest xicotet llogaret trobem un grapat de cases, algunes restaurades i altres en ruïnes, així com una modesta ermita.
fountain

Font de Bercuta

A la dreta del camí trobem aquesta font amb una aixeta. Cada vegada anem trobant més cultius i menys arbres i matolls.
Waypoint

Caseriu la Mozaira.

Passem aquest caseriu entre cultius d'oliveres.
Bridge

Pont la Mozaira

Aquest preciós pont dels S. XVI - XVII sembla haver estat restaurat recentment. Amb la seua arcada permet el pas sobre el Riu Tuejar o riu Chelva com és nomenat a aquesta última població.
Picnic

Àrea recreativa Molino Puerto

Ja a les portes de Chelva trobem aquesta Àrea recreativa a la bora del Riu.
Waypoint

Chelva

A la població trobem quasi tots els serveis. Hi ha alguns bars i restaurants, encara que els dies faeners alguns tanquen i no donen sopars, forn, tendes i farmàcia així com una línia d'autobús que comunica amb València diverses vegades al dia. També trobem allotjament, nosaltres triem la Posada, lloc senzill però correcte.
Intersection

Desviament

Sacred architecture

Ermita de Sant Isidro

Waypoint

Benagéber

Comments

    You can or this trail