Time  6 hours 30 minutes

Coordinates 1971

Uploaded March 21, 2019

Recorded March 2019

-
-
2,927 ft
1,551 ft
0
3.5
7.0
14.04 mi

Viewed 44 times, downloaded 1 times

near Rebollar, Valencia (España)

ETAPA 11

El Rebollar - Chera
-Distància: 22,6 km
-Desnivell positiu: 559 m
-Desnivell negatiu: 615 m
-Temps: 6 h 30'.


Per a continuar amb el GR-7 agafem el tren que ix de València a les 7 h 48' i que arriba a El Rebollar a les 9 h 27'.
El baixador de RENFE està molt prop de l'àrea de servici del Rebollar on vam acabar la nostra 10a etapa en l'anterior ocasió.
Des d'aquí també comença l'alternativa que es va assenyalar i que evita la tanca de la finca de Mari Luna. S'ha d'anar per l'asfalt en direcció a l'àrea de servici i a uns 150 m en l'encreuament amb un camí ample a la dreta veurem els senyals.

Nosaltres seguim el camí que trobem al mateix baixador de RENFE i que segueix en paral·lel a les vies del tren entre camps de vinyes i ametllers. Al cap de poc passem per dalt del traçat del tren per un pont i de seguida tornem a pujar un altre pont per salvar, aquesta vegada, les vies de l'AVE.

Els primers 4 km els fem per un camí ample i en suau pujada amb un paisatge agrícola. Passem les Cases de Panoja on uns gossos, lligats per sort, ens amenacen. En passar les ruïnes de Casa la Roja, on s'assenyala la pujada al Tejo, comencem a trobar un poc més de bosc. Primer baixem cap a la rambla de los Toscares, que seguirem una estona, passem per la Hoya de las Almas i a poc a poc anirem pujant per les faldes de la Serra del Tejo.

Des de les ruïnes del Corral de Paula tenim unes precioses vistes de la Serra de Cinco Pinos i si ens fixem, podem veure també Chera i el Pic Ropé. Als pocs metres de passar aquest corral una fita marca el sender que quasi no es veu i que surt per la dreta. Aquest és un típic sender de muntanya estret, pedregós i costerut fins Casa Mari Luna. Poc abans haurem trobat la famosa tanca que tanta polèmica a creat. Es pot passar sense major problema a través d'una estranya i lletja apertura que s'ha practicat.
Més endavant el sender passa a ser un camí però diversos arbres caiguts dificulten el pas, sembla com si a algú no li agradara que el GR passarà per aquí. Arribem a la Casa de Mari Luna des d'on també tenim molt bones vistes.

Encara seguirem de pujada uns metres, però de seguida iniciem la baixada. Al Manantial de Pilán, on sembla que brolla un poc d'aigua que arreplega una bassa més endavant, ens trobem en una altra de les alternatives del GR. És la que baixa del Coll de la Alqueruela i també és la que més prop passa del cim del Tejo. En ajuntar-se les dues opcions ens encaminem seguint el Barranc del Pilán cap al Reatillo.

Trobem la porta, d'eixida en el nostre cas, de la finca. Aquí es tracta d'una portalada gran d'una fulla i oberta de bat a bat. En uns minuts arribem al Riu Reatillo, el travessem i aboquem a la carretera d'accés a l'aldea que comparteix nom amb el riu. Caminarem uns 2 km per l'asfalt i passarem a la bora del que sembla una granja, la casa de las Canales, entre camps de vinyes.

A l'aldea del Reatillo sembla que ja no viu ningú de forma contínua encara que es veu que moltes cases continuen sent habitades. Allí trobem una font, amb un poc d'aigua quan passem i una església de considerables dimensions.
Aquí també arriba l'altra opció del GR-7 que ve des del Coll de Raidón seguint el camí de Set Aigües al Reatillo.

Per a fer final d'etapa a Chera ens hem de desviar un poc del GR. Aquest travessa el Riu Reatillo allí mateix i en uns 2 km de pujada arriba a la carretera CV-395 que uneix Requena i Chera. La població ens queda a uns 4 km cap a la dreta seguint l'asfalt i el GR continua pel camí a l'altra banda de la carretera.

En el nostre cas optem per seguir el PR-CV 359 en el tram que segueix el riu fins a la rodalia de Chera. En comptes de travessar el riu el seguirem a la dreta pel camí, per a més endavant passar a l'altra banda. Molt prompte trobarem una temptadora bassa d'aigua transparent que ens barra el pas, el riu forma un estret i una successió de basses formant un racó preciós. En la part esquerra trobarem un cable i uns esglaons que ens facilitaran passar sense mullar-nos. En realitat seria més un passamà que una via ferrada, molt fàcil de passar i que fa aquest tram més divertit.

Seguirem pel riu aigües avall fins que trobem un pont, allí deixem el riu i comencem una pujada per un camí ample. Al cap de poc passem la Fuente del Río, amb un poc d'aigua, des d'on veiem la Cascada de la Castellana, on ens podríem acostar si ens pareix en uns minuts.

Els pròxims 2 km seguirem aquest camí entre conreus d'oliveres i cap al final veurem un Panell Informatiu que ens indica uns "edificios Travertinos". Això forma part del Parc Geològic de Chera i és un dels molts que hi ha repartits pel terme de la població.

Passem l'Ecoparc i arribem al Barrio de Arriba, un dels que formen la població de Chera. En arribar a la carretera CV-395 estem a uns 200 m del poble anant cap a la dreta. Nosaltres anirem a l'esquerra per l'asfalt agafant el primer camí a la dreta. Així arribem al lloc on ens allotjarem que es troba un poc fora del poble, la casa rural restaurant El Pino.
Train stop

Baixador del Rebollar

En aquest baixador tan sols paren uns pocs trens al dia procedents de València o Requena. Així i tot el fem servir per a arribar al començament de la ruta. Molt prop tenim l'àrea de servici del Rebollar on vam acabar l'última etapa i on hi ha cafeteria, restaurant i hostal.
Waypoint

Cases de Panoja

Entre vinyes i ametllers trobem aquest caseriu dedicat a la ramaderia on trobem dos grans gossos que ens lladren en passar, per sort estan ben lligats.
Ruins

Casa de la Roja

Seguim pel camí de l'esquerra de la casa, cap a la dreta un panel informatiu ens diu que podem pujar al cim del Tejo de 1250 m.
Ruins

Corral de Paula

En Passar aquestes ruïnes anirem atents a un sender que ens eixira per la dreta i en seguir-lo ens trobarem a un terreny més muntanyenc. Estem vorejant la Serra del Tejo el cim de la qual, de 1250 m, tenim molt prop.
Door

Tanca

Aquí trobem la tanca d'una finca, pel que sembla cinegètica. Durant prou de temps aquesta tanca a impedit el pas, i ha sigut l'únic punt en què això passava, en el camí del GR 7 a tota la Península. A més a més fins on Jo sé també era l'únic punt en què el pas estava tallat al sender E4 de Tarifa a Esparta que travessa tota Europa i del que el GR 7 forma part. Pel que sembla els poderosos propietaris, el Marquesat de Villaverde, resistien les pressions de particulars i administracions públiques fins al punt que el GR 7 s'arribà a marcar evitant aquesta finca. Això a creat una situació més aviat caòtica que ofereix 3 alternatives de seguir el GR. Dues es trobaven amb la tanca a pesar que una es tornava a subdividir en dos més. La opció creada per evitar aquest problema, que es dirigeix cap a Benagéber passant per Las Nogueras, en la meua opinió s'hauria d'eliminar per poc raonable i per simplificar aquest tram. Finalment s'ha aconseguit que a la tanca es practique un pas, tant en aquest punt com en el d'eixida, o viceversa. Així i tot en arribar a aquest punt es té la sensació d'estar fent alguna cosa incorrecta. S'ha de respectar el dret de pas i la millor forma de normalitzar la situació és fent-lo servir.
Ruins

Casa Mari Luna

Ruïnes que sembla es fan servir per al ramat i des d'on tenim una preciosa vista.
Waypoint

Manantial de Pilán

Aquí enllaça un dels ramals del GR, el que ve del Coll de Alqueruela, i trobem una zona humida amb joncs.
Door

Tanca

En aquest camí trobem una de les portes que tallava el pas i que ara està oberta de bat a bat.
River

Riu Reatillo

Travessem el Riu Reatillo.
Waypoint

El Reatillo

Aquesta xicoteta aldea en l'actualitat no sembla estar habitada de forma permanent. Hi ha una font amb aigua quan passem.
Intersection

Desviament

En eixir del Reatillo nosaltres vàrem deixar momentàniament el GR-7 per apropar-nos a Chera on férem final d'etapa. Veurem que les marques ens porten a travessar el Riu Reatillo només deixar l'aldea. Això ens portaria en un parell de km a la carretera CV-395 que uneix Chera amb Requena i que el GR travessa. Des d'aquest punt Chera es troba a uns 4 km per la carretera així que en tal d'estalviar-nos caminar per l'asfalt optem per arribar al nostre final d'etapa seguint en part el PR-CV 359. En lloc de travessar el riu seguirem el camí a la dreta en paral·lel al curs de l'aigua. Seguirem uns 3 km fins a un pont sobre el Riu Reatillo que haurem anat seguint. Aquest 3 km són molt més atractius, ja que passem per un estret on s'ha instal·lat una xicoteta via ferrada molt fàcil que ens facilita el pas sobre les transparents i temptadores aigües de les basses que aquí forma el Riu.
River

Via ferrada

Molt fàcil i xicoteta via ferrada que ens ajuda a passar aquest estret i preciós tram del Riu.
Bridge

Pont

Deixem el Pont a la nostra dreta i comencem a allunyar-nos del Riu. Iniciem una suau pujada que ens anirà acostant a Chera.
fountain

Fuente del Rio

Enfront d'aquesta font surt un camí que s'acosta a la Cascada de la Castellana. Des d'allí mateix veurem com el camí condueix a unes escales que s'han de pujar i que porten a la Cascada, que en cas de tindre aigua serà visible des de la font.
Information

Panell informatiu

En Chera trobem l'únic Parc Geològic de la Comunitat Valenciana, aquí un panell informatiu ens dóna informació del que podem veure davant nostre.
Waypoint

Barrio de Arriba

Un dels barris que formen Chera, el travessem i eixim a la carretera CV-395, el poble ens queda uns 200 m a la dreta. Nosaltres ens allotjarem a El Pino així que seguim la carretera cap a l'esquerra uns metres fins a un camí a la dreta. Allí veiem les indicacions d'aquest restaurant-casa rural on arribem en uns 500 m.
Refuge

El Pino (Chera)

A El Pino trobem un restaurant i casa rural. La casa obri cada dia però el restaurant no així que en eixe cas s'ha d'anar al poble al qual s'arriba per un camí en pocs minuts. El poble ofereix diversos bars, forn i un xicotet supermercat.

Comments

    You can or this trail