Time  3 hours 21 minutes

Coordinates 1125

Uploaded September 23, 2019

Recorded September 2019

-
-
3,247 f
2,377 f
0
1.2
2.4
4.89 mi

Viewed 70 times, downloaded 3 times

near Nyer, Occitanie (France)

Una mica d’història:
L’antic castell de Nyer era bàsicament una mica més gran que una torre defensiva i tenia associada la capella de la Mare de Déu de la Roca, les dades indican que la seva construcció data dels voltants del finals del S X i principis del S XI essent un defensiu a l’entrada de les gorges de Nyer o de Menet, rierol que li dona nom. Va ser remodelat entre el XV i el XVI. El conjunt va tenir diverses modificacions i al final quan es va abandonar el castell es varen aprofitar diferents materials del castell per fer l’Ermita actual. Les restes del castell consten com a monument històric des del maig de 1965.
Dins del poble de Nyer hi trobem un castell que fou remodelat a principis del S XX i que actualment és un restaurant. Aquest castell pertanyia al senyor de Nyer que fou una de les famílies que protagonitzaren les guerres de bandolers entre els Nyerros i els Cadells. Aquestes disputes provenien del segle XIII arran de les cases dels Cadell , senyors d’Arsèguel i els Banyuls, senyors de Nyer. Aquestes dues famílies representaven la noblesa catalana del segle XVI, el Nyerros defensaven els drets dels senyors i el Cadells eren partidaris dels camperols i ciutadans.
Aquesta població està ubicada en la vall mitjana de la Ribera de Manet. Terme molt escarpat amb alçaries importants al sud, carenes importants en diferents punts del terme, dins de la vall del riu Manet amb passos molt estrets com es el cas de les gorges de Nyer. El punt més elevat del terme és pic de Serra Gallinera (2663m).
El nucli de Nyer típic de ka zona, carrers estrets, costeruts i sense cap simetria .
Les gorges de Nyer són excel·lents per la pràctica del canyoning amb forces tobogans molt ben polits per l’erosió, però que fou prohibida des del 1977.
El camí del gorja és el que queda d’un projecta per fer una carretera de Nyer, però a conseqüència d’una riada el 1940 que es va endur el pont, tan sols una resta a l’altra banda del riu, també va destruir una part del camí amb lo que el projecta al final va ser abandonat.
Ruta:
La traça dins de la gorja queda una mica desdibuixada degut a la pròpia gorja amb la seva manca de senyal i als tres túnels que creuarem, de tots formes, no te pèrdua.
Venint de Puigcerdà anem per la N116 en direcció a Vilafranca de Conflent abans d’arribar al poble d’Olette i trobarem el senyal de desviació a la dreta, veure foto, és un gir molt brusc i s´ha de maniobrar per poder enfilar la D57.
Arribarem al poble per una carretera estreta i deixem el cotxe sota els peus del castell ara convertit en un restaurant.
Sortim de Nyer per la caretera que creua el poble fent unes ziga zaga fins arribar a les bústies que passarem per darrera seguint la carretera fins que trobarem uns indicador de l’ermita i el castell. En aquest punt deixem la pista asfaltada i continuem pel camí, aprox. 1.1 Km envoltats de verdor i castanyers.
Passada una corba trobem unes indicacions, rectes la Capella de la Roca i a l’esquerra l’església de Saint Jaques que és per on farem la tornada en una petita circular. De moment, seguim rectes pel camí , més endavant ja veurem les restes del castell del que tan sols i queda la torre de l’homenatge i l’ermita al costat molt difosos degut als contrasts i els color de les roques i les pedres de les edificacions que fan que quedin mimetitzats amb el fons. Arribarem en el punt on el camí fa un pla i a la dreta veurem l’indicador del castell i l’ermita, estan ubicats en un petit turó, la paret de l’ermita i de la torre del castell cau en vertical al fons de la gorja, també podem veure el poble de Nyer al fons en mig de la vall
Desfem el corriol i tornen al camí principal anant cap a la dreta i uns metres més amunt el camí s’acaba i comença el corriol que ens endinsa a la gorja, és un corriol a trams estrets i en d’altres els despreniments fan que es acostem al vull i en un tram ha desaparegut el terra i hem de passar per damunt d’uns taulons. La majoria del camí es força còmoda i planera.
Creuarem tres túnels, els dos primers estan seguits i el primer presenta dues boques en l’entrada i dues a la sortida fent necessari l’ús d’algun tipus d’il·luminació artificial. Una estona mes endavant entrarem en el tercer túnel i un cop passat aquest veiem millor el riu Manet des de dalt, molt al fons discorrent de forma sinuosa pel fons tot formant un tobogans molt polits mercès a l’erosió de molts anys. Lloc molt idoni per la pràctica del canyoning per les seves formes, però que ara està prohibit.
De sobte el camí s’acaba d’una forma molt abrupta i a l’altra banda veiem un construcció a la paret que devia de ser el suport del pont que la riada es va endur, devia de haver sigut espectacular doncs la llera del riu està molts metres més avall.
Tornarem enrere desfent camí fins el punt ja comentat anteriorment on anem a l’esquerra en direcció a l’església de Saint Jacques per un corriol en descens fins que arribem a un camí, ens incorporem sols uns metres fins a la corba on el deixem i en l’obertura que fa el corriol que prenem ens apareix al mig el poble el poble de Nyer . passarem pel damunt d’un heliport i ja veiem el campanar de l’església, entrem al poble i anem per un carrer asfaltat que baixa, tot seguit per un de molt estret de forta pendent, arribem a una plaça, seguim tot rectes i arribem a l’església, no es veu massa cosa, com interessant es un passadís al costat del paret que creua les cases i va a parar en front del riu Manet, el protagonista del dia.
Tornem enrere i a la plaça girem a l’esquerra passant per l’ajuntament i tot seguit arribem al punt on teníem el cotxe. Donem un volt per l’exterior del castell i donem per concluida la ruta d’avui.

Un poco de historia:
El antiguo castillo de Nyer era básicamente un poco más grande que una torre defensiva y tenía asociada la capilla de la Virgen de la Roca, los datos indican que su construcción data de los alrededores del finales del S X y principios del S XI siendo un punto defensivo en la entrada de las gargantas de Nyer o de Menet, arroyo que le da nombre. Fue remodelado entre el XV y el XVI. El conjunto tuvo varias modificaciones y al final cuando se abandonó el castillo se aprovecharon diferentes materiales del castillo para hacer la Ermita actual. Los restos del castillo constan como monumento histórico desde mayo de 1965.
Dentro del pueblo de Nyer encontramos un castillo que fue remodelado a principios del S XX y que actualmente es un restaurante. Este castillo pertenecía al señor de Nyer que fue una de las familias que protagonizaron las guerras de bandoleros entre los Nyerros y los Cadells. Estas disputas provenían del siglo XIII a raíz de las casas de los Cachorro, señores de Arsèguel y los Banyuls, señores de Nyer. Estas dos familias representaban la nobleza catalana del siglo XVI, los Nyerros defendían los derechos de los señores y el Cadells eran partidarios de los campesinos y ciudadanos.
Esta población está ubicada en el valle medio de la Ribera de Manet. Término muy escarpado con levantarías importantes en el sur, crestas importantes en diferentes puntos del término, dentro del valle del río Manet con pasos muy estrechos como es el caso de las gargantas de Nyer. El punto más elevado del término es pico de Sierra Gallinera (2663m).
El núcleo de Nyer típico de la zona, calles estrechas, empinadas y sin simetría.
Las gargantas de Nyer son excelentes para la práctica del canyoning con toboganes muy bien pulidos por la erosión, pero que fue prohibida desde 1977.
El camino del garganta es lo que queda de un proyecta para hacer una carretera de Nyer, pero a consecuencia de una riada en 1940 que se llevó el puente, tan sólo un resto en el otro lado del río, también destruyó una parte del camino con el que lo proyecta al final fue abandonado.
Ruta:
Viniendo de Puigcerdà vamos por la N116 en dirección a Vilafranca de Conflent antes de llegar al pueblo de Olette y encontraremos la señal de desviación a la derecha, ver foto, es un giro muy brusco y se ha de maniobrar para poder enfilar la D57 .
Llegaremos al pueblo por una carretera estrecha y dejamos el coche bajo los pies del castillo ahora convertido en un restaurante.
Salimos de Nyer por la caretera que cruza el pueblo haciendo unas zig zag hasta llegar a los buzones que pasaremos por detrás siguiendo la carretera hasta que encontraremos unos indicadores de la ermita y el castillo. En este punto dejamos la pista asfaltada y continuamos por el camino, aprox. 1.1 Km rodeados de verdor y castaños.
Pasada una curva encontramos unas indicaciones, rectos la Capilla de la Roca y en la izquierda la iglesia de Saint Jaques que es por donde haremos la vuelta en una pequeña circular. De momento, seguimos rectos por el camino, más adelante ya veremos los restos del castillo del que tan sólo queda la torre del homenaje y la ermita al lado muy difuminados debido a los contrastes y los colores de las rocas y las piedras de las edificaciones que hacen que queden mimetizados con el fondo. Llegaremos en el punto donde el camino hace un llano ya la derecha veremos el indicador del castillo y la ermita, están ubicados en una pequeña colina, la pared de la ermita y de la torre del castillo cae en vertical al fondo de la garganta, también podemos ver el pueblo de Nyer al fondo en medio del valle
Deshaciendo el sendero y vuelven al camino principal yendo hacia la derecha y unos metros más arriba el camino se acaba y comienza el sendero que nos adentra en la garganta, es un sendero a tramos estrechos y en otros los desprendimientos hacen que se acercamos al quiero y en un tramo ha desaparecido el suelo y tenemos que pasar por encima de unos tablones. La mayoría del camino es bastante cómoda y sencilla.
Cruzaremos tres túneles, los dos primeros están seguidos y el primero presenta dos bocas en la entrada y dos en la salida haciendo necesario el uso de algún tipo de iluminación artificial. Un rato más adelante entraremos en el tercer túnel y una vez pasado este vemos mejor el río Manet desde arriba, muy al fondo discurriendo de forma sinuosa por el fondo formando un toboganes muy pulidos gracias a la erosión de muchos años. Lugar muy idóneo para la práctica del canyoning por sus formas, pero que ahora está prohibido.
De repente el camino se acaba de una forma muy abrupta y al otro lado vemos un construcción en la pared que debía de ser el soporte del puente que la riada se llevó, debía de haber sido espectacular pues el cauce del río está muchos metros más abajo.
Volveremos atrás deshaciendo camino hasta el punto ya comentado anteriormente donde vamos a la izquierda en dirección a la iglesia de Saint Jacques por un sendero en descenso hasta que llegamos a un camino, nos incorporamos sólo unos metros hasta la curva donde lo dejamos y en la apertura que hace el sendero que tomamos nos aparece en medio el pueblo el pueblo de Nyer. pasaremos por encima de un helipuerto y ya vemos el campanario de la iglesia, entramos en el pueblo y vamos por una calle asfaltada que baja, a continuación por un muy estrecho de fuerte pendiente, llegamos a una plaza, seguimos todo rectas y llegamos en la iglesia, no se ve demasiado cosa, como interesante es un pasillo junto al pared que cruza las casas y va a parar en frente del río Manet, el protagonista del día.
Volvemos atrás y en la plaza giramos a la izquierda pasando por el ayuntamiento y luego llegamos al punto donde teníamos el coche. Damos una vuelta por el exterior del castillo y damos por concluida la ruta de hoy.
Waypoint

Agafem el camí

Waypoint

Baixada Castell i Ermita de la Roca

Waypoint

Busties

Waypoint

Castell de Nyer

Waypoint

Deixem la pista a la corba, Nyer al fons

Waypoint

Desviament, tornada per Saint Jacques

Waypoint

Església de Saint Jacques

Waypoint

Fotos 1

Waypoint

Fotos 2

Waypoint

Fotos 3

Waypoint

Gorja

Waypoint

Heliport

Waypoint

Inici

Waypoint

Pont

Waypoint

Prenem la pista

Waypoint

Santuari Mare de Déu de la Roca

Waypoint

Túnel

Waypoint

Vistes castell

Comments

    You can or this trail