Time  5 hours 37 minutes

Coordinates 1573

Uploaded May 8, 2015

Recorded May 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,329 ft
1,476 ft
0
2.0
4.1
8.16 mi

Viewed 17710 times, downloaded 426 times

near La Llobeta, Catalunya (España)

Aiguafreda - Font dels Enamorats - Riera de Martinet - Gorg de la Resclosa - Gorg de la Sort - La Frau: centre d'art i natura Paco Ballesteros - Coves Afrau (I i II) - Aiguafreda de Dalt - Font Fresca - El Saüc

Itinerari de natura de la Riera de Martinet. “L’itinerari s’inicia a la Font dels Enamorats i dóna a conèixer alguns dels valors ecològics més rellevants de la vall de Martinet, fent especial èmfasi en els hàbitats que hi trobem i la seva flora i fauna associada. Al llarg del recorregut trobareu tres rètols diferents, dedicats cadascun a l’ecologia, la flora i la fauna.” (Parc Natural del Montseny).

RECORREGUT: Sortim de la FONT DELS ENAMORATS (raja). Un avi allà assegut em diu que qui beu d’aquesta aigua, s’enamora! Sí!!! M'ha enamorat, aquest lloc...!

El PR-C 200 transcorre paral•lel a la Riera de Martinet. Ens desviem un parell de vegades a buscar la llera i tocar l'aigua; especialment bell es el racó de la riera amb formes erosionades.

Arribem al LA RESCLOSA, on contemplem el seu gorg i l'entorn de molsa.

Aviat està indicat el desviament cap al GORG DE LA SORT, travessem pel pont i des de l'altra riba podem accedir davant del gorg, és molt bonic.

En comptes de retornar a l'itinerari de la Riera de Martinet, ara seguirem pel corriol que hi ha davant del pont de fusta, enfilant-nos per una corda amb nusos fins a la pista de sobre (continuació del PR-C 200), que ens duu fins a La Frau - l'Afrau de Muntanyà: casa coberta d'heures, on viu l'artista Paco Ballesteros. El centre d'art i natura La Frau, és la seu permanent de les exposicions del pintor polifacètic Paco Ballesteros. Està situat en el municipi de Seva, però molt proper a Aiguafreda.

Com intuïm pel jardí, la seva filosofia de vida, està en ple contacte amb la natura viva, en moviment. El seu jardí està guarnit amb precioses escultures de ferro, filferro, trencadís,... fetes amb passió. Té un racó amb ànecs i galls d’indi blancs, també construït amb dedicació i respecte. El que més m’impressiona (i mira que hi ha detalls on impressionar-se, com el DRAC meravellós en ferro forjat que decora un estanc amb carpes taronges) és l’escultura feta amb xapa metàl•lica negra de 2 nois: un està pujat dalt d’una roca, i ajuda a un altre a enfilar-se. APASSIONANT! EM TRANSMET MOLTA FORÇA.

Així d’apassionants són els seus magnífics quadres de BIBLIOTEQUES (té una col.lecció de quadres de biblioteques importants d'arreu del món), en algun hi ha dedicat més de 3 anys per pintar-lo. Són bellíssims!!! Els llibres surten del marc, et sents immers dins d’aquestes biblioteques que pinta. Quedes embadalit contemplant llibres desendreçats, replet de colors. TENEN VIDA. BELLESA. Paco Ballesteros és una persona amant de la cultura i la història.

Rera d'una gran arcada que hi ha adossada a la casa, cada any, entre desembre i febrer hi instal•la un RETAULE, amb diferents quadres. Com que viu enmig del bosc, els gats comparteixen pinso amb fagines o toixons.

Després de gaudir de l'art i la història a La Frau, ens desviem fins les Coves de l'Afrau, properes al cingle: la Cova de l'Afrau I està penjada a 4 metres i la Cova de l'Afrau II a 8 metres. L'accés és embardissat i cobert d'ortigues.

De nou retornem al centre d'art i natura La Frau i travessem la riera per uns cercles de ciment. El camí ens porta cap al conjunt monumental de l'església d'Aiguafreda de Dalt, amb la Rectoria, la Cova- cripta dels segles V-X, el Comunidor s. XIII o la Font en homenatge a Emma, abadessa de Sant Joan. És un lloc increïble, ubicat entre muntanyes.

Continuem la ruta, seguint el PR-C 200 cap a Can Serra de l'Arca, passant per la FONT FRESCA, documentada any 898, al costat d'un gran roure i un parell de taules amb bancs de pedra. El camí segueix per davant de les ruïnes del Saüc.

Obviem el PR que gira a l'esquerra i seguim recte, fins que la pista es bifurca; aleshores girem a la dreta, i en breu estem a la Carretera d'Aiguafreda de Dalt que ens portarà fins la FONT DELS ENAMORATS, el punt de partida.

Dia molt agradable i llocs per recordar!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CURIOSITATS:
* ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ D’AIGUAFREDA (Aiguafreda de Dalt). Projecte de recuperació d’Aiguafreda de Dalt: espai d’interès arqueològic, excavacions en curs.
El 5 d’agost de l’any 898 el bisbe Gotmar d’Osona, a precs de l’abadessa Emma, filla del comte Guifré I, va consagrar l’església de Sant Martí i fou el centre parroquial d’Aiguafreda entre els segles IX- XIX. El conjunt monumental està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. El formen l’Església (segles IX-XVIII), la cova-cripta altmedieval (segles VII- X), la Rectoria (segles XV-XVIII), el clos del cementiri (antiga sagrera, segles XII-XVIII) i el comunidor (segle XVIII), així com les terrasses de conreu situades al seu entorn. La cova-cripta situada a l’interior de la tosquera on s’alça l’església té un valor històric extraordinari. Conté diversos enterraments altmedievals, vinculats a una capella existent abans de l’any 898 i a un assentament anomenat vilar de Sant Martí.

* COVA I DE L' AFRAU: Petita cova de 17 metres de recorregut al Montseny, Seva. Després d'una curta escalada de 3'90 metres accedim a una galeria de 4x2'40 metres i uns 5 metres de llargada. Explorada per un grup excursionista de Centelles el 1922 i posteriorment pel muntanyenc i escalador del CEC, Albert Casanellas, que el 1958 li ensenya al seu fill Francesc. La imatge de la cova resta en la memòria d'aquest i al cap de 50 anys decideix retrobar-la. La densitat del bosc fa difícil la recerca (la vegetació havia tapat la vista de l'entrada) però després de diferents intents, en Francesc Casanellas i la Maria Garcia (del grup Gafarrons de Sant Martí de Centelles i Aiguafreda) aconsegueixen localitzar-la a les primeries de l'any 2008 i poden entrar a la cova amb l'ajut d'una escala d'alumini.

* COVA II DE L' AFRAU: Petita cova de 26 metres de recorregut al Montseny, Seva. La boca de la cova està situada a 8 metres d'alçada. En la part final han trencat la colada estalagmítica per remoure la terra de sota. Exploració el setembre del 1919 on l'artista Joaquim Renart, fa uns dibuixos de la cova. (Font: Espeleoindex.com).

* "PACO BALLESTEROS és un pintor valencià nascut el 1944 i que, després d’haver viscut tota una vida destinada a la seva més apreciada passió, la pintura, i haver viscut durant anys a França i a Itàlia va instal•lar-se al municipi osonenc d’Aiguafreda a principis de l’any 2000. Actualment, està treballant en un dels seus grans projectes, “La Frau”, la seva residència i, a la vegada, el seu treball artístic més innovador. Es considera un ferm seguidor del realisme i de l’impressionisme". http://usr.uvic.cat/per2/2011/06/12/paco-ballesteros/

* El cronista Bernat Desclot, còpia el 1282 una descripció del rei JAUME I EL CONQUERIDOR, feta el 1230, de quan tenia uns 22 anys. Diu així: “.. en Jacme d’Aragó fo lo pus bell hom del món.....major que altre hom un pam.....ulls vairs, e bells cabells rossos, e grans espatlles...” (sic). Era per tant alt, forçut, bell, i ben format. Tal com es va comprovar per les mides de les seves restes momificades, del seu sepulcre a Poblet, al ser revisades el 1835.
fountain

Font dels Enamorats (raja)

Font dels Enamorats
Waypoint

Racó Riera Martinet (faigs)

Raco riera m (faigs)
Waypoint

Riera de Martinet. Formes erosionades

Ens desviem fins la Riera. Formes erosionades
Lake

La Resclosa - gorg

La Resclosa - gorg
Lake

Gorg de la Sort

Gorg de la Sort
Waypoint

Pista (Cont PR-C 200)

Pista
Waypoint

La Frau - l'Afrau de Muntanyà: casa on viu l'artista Paco Ballesteros

La Frau - l'Afrau de Muntanyà
Waypoint

Esquerra: Corriol marques blaves

Corriol marques blaves esq
Waypoint

Mina d'aigua

Mina d'aigua
Cave

Cova de l'Afrau I

Cova de l'Afrau I
Cave

Cova Afrau II, travessat el torrent i...les ortigues

Cova Afrau II, travessat el torrent i...les ortigues
Sacred architecture

Aiguafreda de Dalt

La Rectoria Aiguafreda de Dalt
Waypoint

Cova- cripta segles V-X

Cova- cripta segles V-X
Sacred architecture

runes

Aiguafreda de Dalt
Waypoint

Comunidor s. XIII i Font en homenatge a Emma, abadessa de Sant Joan

Comunidor s. XIII i Font en homenatge a Emma, abadessa de Sant Joan
Waypoint

Seguim PR-C 200 cap a Can Serra de l'Arca

fountain

Font Fresca, documentada any 898, al costat gran roure -taules i bancs pedra

Font fresca, documentada any 898, al costatcgran roure -taules i bancs pedra
Ruins

Ruïnes El Saüc

Ruïnes El Saüc
Waypoint

Carretera d'Aiguafreda de Dalt

Ctra d'Aiguafreda de Dalt

5 comments

 • Photo of Daina73

  Daina73 Jul 10, 2015

  Hola Sandra, una pregunta. Quiero hacer esta ruta este finde, se puede hacer sin pasar por la grutas o las tienes que atravesar igualmente si se quiere hacer la ruta circular ? gracias https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/gorg-de-la-sort-riera-de-martinet-la-frau-centre-dart-i-natura-paco-ballesteros-coves-afrau-aiguafr-9613531#wp-9613549/photo-5749433

 • Photo of xampinyo

  xampinyo Nov 5, 2017

  I have followed this trail  verified  View more

  Indret molt maco, les coves no estat capaç de trobar les i despres pujes i tornes enrera sense veure res d'especial els km que e fet jo son força menys
  10 km en total

 • elhefebcn Apr 18, 2019

  I have followed this trail  View more

  Especialmente dificil de encontrar las cuevas. Por lo demás, la ruta es muy bonita y los saltos de agua impresionantes

 • Photo of jordygoya

  jordygoya Apr 19, 2019

  La ruta marcada apenas hace 5km. No se de dónde has sacado los 12km. Tuvimos que improvisar para hacer 9km.

 • Photo of jordygoya

  jordygoya Apr 19, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  La ruta marcada tan solo hace 5km. No se de dónde has sacado los 12km que marca.

You can or this trail