Time  4 hours 38 minutes

Coordinates 1234

Uploaded April 15, 2017

Recorded April 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
3,878 ft
1,764 ft
0
2.1
4.3
8.55 mi

Viewed 4321 times, downloaded 282 times

near Sant Feliu de Pallerols, Catalunya (España)

Entretinguda ruta on gaudirem de diversos punts d’interés i precioses vistes basada en la publicada per SeCR4, gràcies per compartir.

VOLCÁ DE SANT MARC:
El volcà de Sant Marc també és conegut com d'Artigues Roges (artigues vermelles) pel color vermellós de la seva terra i perquè antigament en el seu con volcànic de bancals es conreaba vinya, fruiters, horta .... En l'actualitat un espès alzinar amb roures cobreix les seves vessants i les del proper volcà de Puig Roig.

SANT PERE SACOSTA:
El document més antic que ens parla d’aquesta parròquia és de l’any 1207, on es deia que era la parròquia de la zona de la Costa, on tots els masos eren remences.
A la Catalunya feudal, els remences o pagesos de remença eren pagesos sotmesos a la servitud de la gleva que no podien abandonar el mas sense haver-se redimit del seu senyor. La redempció o remença era la taxa que havien de pagar i que també afectava als fills dels remences perquè aquesta era una condició hereditària.
Els terratrèmols de 1427-1428 provocaren una gran mortaldat i destruïren moltes cases i edificacions, perjudicaren també a l’església de Sant Pere, que pràcticament quedà inservible per al culte, de tal manera que al costat fou preparada una capella de fusta per poder practicar els oficis religiosos. Com que la pesta havia causat grans estralls entre es parroquians i la gent era poca, la reconstrucció fou molt lenta i parcial. Unes de les modificacions més tardanes van ser: noves campanes (1604), capella del Roser (1683), porta nova (1762).
A finals del segle XIX encara s’hi deia missa i s’hi podia observar la pica de batejar, el retaule de l’altar major que corresponia a una pintura d’un gòtic alemany i un quadre central representant a Sant Pere. L’any 1987 va ser millorada i consolidada per un grup de les Planes d’Hostoles.

ROQUES ENCANTADES:
Les Roques Encantades es un altre dels llocs màgics que trobem per Catalunya, diu la llegenda que:
"El Dimoni, que vivia per aquelles contrades quan estava de mala lluna passava l'estona fent rodar algun dels grans rocs muntanya avall per veure com s'espaterraven sobre les cases de Sant Feliu de Pallerols (que es el poble que es troba a sota mateix del lloc), la gent esporuguida i tipa dels afers del Dimoni prega a Deu que els hi dones un cop de ma. Llavors un bon dia va baixar un àngel del cel i va lligar les roques amb unes cadenes tant fortes que el Dimoni no va poder bellugar-les mai mes. Fastiguejat el Dimoni va anar a buscar raons cap a un altre lloc, deixant així en pau als habitants del poble."
Actualment tenim unes versions mes realistes: la dels geòlegs, que per el moment afirmen que aquestes roques que tenen entre 33 i 65 milions d'anys es van originar al mar, vora la costa i estan constituïdes per sorres cimentades transportades i dipositades en un mar d'aigües molt tranquil•les que formaven dunes subaquàtiques amb laminació encreuada. En aquest lloc excepcionalment s'hi poden trobar dents de tauró i d'altres peixos. L'aigua que ha circulat posteriorment per les esquerdes (dins del paleosistema Càrstic) n'hauria individualitzat els blocs, que haurien caigut cingle avall per la vesant. Curiosament els terratrèmols dels segles XIV i XV, alguns de força intensitat (anys 1373, 1427, 1428 i 1448), coincideixen amb l'època de la llegenda.

SANTUARI DE LA SALUT:
A 1028 metres d'altitud, el santuari gaudeix d'un balcó esplèndid amb vistes a la Vall d'Hostoles, la Vall d'en Bas, el Canigó, el Golf de Roses i l'Alta Garrotxa. El conjunt es troba a la cruïlla d'e l’antic camí d'Amer a Rupit ia Vic.
Conegut des de principis del segle XVII amb el nom de la Font de la Salut, a causa de la presència d'aigües miraculoses, Joan Carbonés, un pagès de Sant Pere Sacosta, va col•locar una imatge de la Verge del Rosari a la balma anomenada de "Roc de Claperols" perquè protegís els habitants de la zona de tempestes i d'aiguats, que els deixaven perdre les collites.
El mateix Joan Carbonés, animat per la devoció despertada hi edificà una petita capella l'any 1642. Al segle XVIII es va engrandir el primitiu edifici.
L'ampliació de l'hostatgeria es va fer a mitjans segle XIX. Les últimes reformes (restauració de l'orgue, nova pavimentació de la carretera, sistema de calefacció) es van realitzar entre els anys 2000 i 2003. La imatge que es venera és una còpia de guix, posada l'any 1939, després de la Guerra Civil.

Salut!

Waypoint

01 Aparcament

Aparcament
Summit

02 Volcà de Sant Marc

Volcà de Sant Marc (583m)
River

03 Torrent

Torrent
Waypoint

04 El Grèvol

El Grèvol
River

05 Rec del Barranc

Torrent de la Carrera
Sacred architecture

06 1 Sant Pere Sacosta

Sant Pere Sacosta
Sacred architecture

06 2 Vistes i detalls

Fondo
Waypoint

07 Rec del Barranc

Rec Del Barranc
Waypoint

08 Línea elèctrica (forta pujada)

Cablejat elèctric
Waypoint

09 Fita C-153

1000 m altura
Waypoint

10 Coll de Condreu

C-153
Information

11 Panell informatiu

Llegenda 1
Information

12 Panell informatiu

Llegenda 2
Information

13 Panell informatiu

Llegenda 3
Information

14 Panell informatiu

Panell arbres
Waypoint

15 Armadans

Fondo
Waypoint

16 Roques Encantades

Roques Encantades
Information

17 Panells informatius

Fondo
Lake

18 Basses de la Cabana de la Jaceta

Basses de la Cabana de la Jaceta
Mountain pass

19 Collet de l'Arç

Collet de l'Arç
Sacred architecture

20 Mare de Déu de la Salut

Mare de Déu de la Salut
panorama

21 Mirador Jaume Borrell

Mirador Jaume Borrell
fountain

22 Font del Vern

Font del Vern
fountain

23 Font

Font

6 comments

 • Photo of Manel_49

  Manel_49 May 23, 2017

  I have followed this trail  View more

  L'he feta en part i la vam gaudir. Bon video. Bona descripció. Salut i Cames!

 • Photo of RofoManus

  RofoManus May 28, 2017

  Gràcies per el teu comentari, Manel...
  Salut i cames!

 • Photo of barlas

  barlas Dec 5, 2017

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta muy entretenida y bonita, la he calificado como moderada porque la nieve que ha caído ha helado y por algunas zonas sobretodo en la bajada hay que tener cuidado, recomendable 100×100.
  Saludos

 • Photo of lluishc

  lluishc Jan 1, 2018

  I have followed this trail  View more

  Fantàstica ruta entre fagedes. La baixada una mica trencagenolls, gairebé prefereixo pujar-la dos cops! :)
  Gràcies per compartir!

 • david27 Jan 20, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  gracies per compartir la ruta. Te unes panoramiques molt boniques

 • Photo of RofoManus

  RofoManus Mar 30, 2018

  Ostres!
  Gràcies barlas, lluishc i david27 pels vostres comentaris!
  Salut i cames!

You can or this trail