Download

Distance

6.33 mi

Elevation gain

1,070 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

1,070 ft

Max elevation

1,668 ft

Trailrank

41 4.7

Min elevation

721 ft

Trail type

Loop

Coordinates

720

Uploaded

October 18, 2021

Recorded

October 2021
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Share
-
-
1,668 ft
721 ft
6.33 mi

Viewed 61 times, downloaded 3 times

near Staro Hopovo, Vojvodina (Serbia)

Staza akcije "Fruška gora za decu" održane 17.10.2021. godine, u organizaciji PK Borkovac Ruma. Tehnički i kondiciono lakša tura, pogodna za početnike, najvećim delom kroz gustu šumu, sa više lokaliteta koji mogu biti zanimljivi i deci i odraslima: manastiri, izvori, potoci, spomenik i vidikovac na Iriškom vencu, u solo varijanti moguće je čak videti i dosta divljači.
Religious site

Novo Hopovo

Manastir Novo Hopovo (XV vek). Osim kulturno-istorijskih vrednosti u porti postoji izvor na kom se može natočiti voda, a ispred manastira postoji parking koji može da primi veći broj automobila, pa čak i autobuse, pa je samim tim najzgodnije mesto za početak pešačenja.
Religious site

Staro Hopovo

Manastir Staro Hopovo (XV vek). Manastir ima nekoliko konja i magaraca koji su atrakcija za decu, ali nisu uvek pušteni da pasu slobodno.
Cave

Beli Kop

Napušteni kamenolom manastira Staro Hopovo, takozvani Beli Kop. Mnogi ga smatraju pećinom iako nije prirodnog porekla, ali je svejedno zanimljivo za videti.
Fountain

Manastirski izvor

Izvor sa malom kapelom ispod manastira Staro Hopovo. Voda je za piće. Na proplanku ispod izvora postoji još jedan izvor, sa vodom koja se jako oseti na sumpor ali je uprkos tome mnogi piju i smatraju za lekovitu. Na proplanku postoji jedan sto sa klupama gde se može odmoriti i užinati. Od izvora se ka Iriškom vencu ide manje frekventnom stazom sa markacijama u vidu šaka i crvenih tačaka sa krstićem, koja najvećim delom prati potok Vidrakovac i izbija direktno na spomenik "Sloboda". Staza je dobro prohodna, sa par malo strmijih deonica i nešto malo oborenih stabala koje treba preskočiti ili zaobići pri samom kraju uspona. Atrakcija za decu je betonska greda - ostatak srušenog mosta, preko koje se prelazi jedna jaruga.
Waterfall

Slap Vidrakovac

Slap na potoku Vidrakovac. Kao i mnogi drugi fruškogorski vodopadi i slapovi nije ništa spektakularno, mada nije ni potpuno nezanimljiv. Nije bogat vodom, verovatno punu snagu ima samo početkom proleća kad se topi sneg.
Summit

Iriški venac

Spomenik "Sloboda" na vrhu Iriški venac (509 m.n.v.).
Panorama

Vidikovac

Platforma - vidikovac na Iriškom vencu, na početku staze Crni čot - Paragovo (takozvane "zelene staze"). Pogled na Novi Sad, a kad opadne lišće vide se i TV toranj i meteorološka stanica na Kraljevoj stolici.
Provisioning

Restoran na Vencu

"Restoran na Vencu" (tako se i zove) , sa otvorenim i zatvorenim delom i igralištem za decu. U objektu se nekada nalazio informativni centar Nacionalnog parka Fruška gora, a i sad se u restoranu može videti topografska karta Fruške gore u sitnijoj razmeri. Restoran radi radnim danom i vikendom.
Ruins

Hotel Iriški venac

Napušteni hotel Iriški venac, orijentir za ulazak u stazu nazad ka manastiru Novo Hopovo.
Intersection

Prečica

Stari, zapušteni šumski put koji spaja dva osnovna puta sa Iriškog venca do Novog Hopova. Ulaz u prečicu je sa gornje strane zarastao i nije vidljiv sa staze, pa se prvih nekoliko metara ide van staze dok se ne izbije na ostatak zaravnjenog puta. Orijentir je informativna tabla staze "Novo Hopovo - Iriški venac - Staro Hopovo" na koju se nailazi sa zadnje strane, a ulaz u prečicu se nalazi tridesetak metara posle table, sa desne strane.
Intersection

Maratonska staza

Spajanje sa maratonskom stazom Novo Hopovo - Iriški venac - Kraljeva stolica. Spuštanje do manastira Novo Hopovo kontra smerom u odnosu na maraton, dolinom Lipovog potoka.

1 comment

 • Photo of Vukan71

  Vukan71 Nov 1, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Lagana staza, na jednom delu staze su 'proletali' biciklisti i to mi se ne svidja, ali sama staza je prilicno lepa.

You can or this trail