Time  3 hours 46 minutes

Coordinates 850

Uploaded September 28, 2013

Recorded September 2013

-
-
1,631 f
1,394 f
0
1.2
2.5
4.92 mi

Viewed 2393 times, downloaded 43 times

near Artesa de Segre, Catalunya (España)

Recorregut circular en el que, sortint de Foradada i passejant en primer lloc pels voltants del poble (Serrat de les Forques, base de la Roca Foradada, cementiri...) i, arribant-nos després als indrets coneguts com Castellons Grosses i Serra de Cercós, anirem descobrint els llocs on es troben diferents restes de trinxeres i búnquers que formaven part del cinturó defensiu que l'exèrcit republicà va construir entre abril i desembre de 1938, amb l'objectiu de protegir Artesa de Segre, que per la seva situació i proximitat amb el front del Segre i de la Noguera Pallaresa, havia esdevingut un nus de comunicacions de gran valor estratègic.
Finalment, pujarem fins l'ermita de Sant Urbà des d'on podrem acabar l'excursió gaudint de magnífiques panoràmiques de tot l'entorn.
Waypoint

Búnquer A - Serrat de les Forques

El Serrat de les Forques, situat davant mateix del poble de Foradada, va ser fortificat per les forces republicanes per tal de controlar la carretera de Balaguer a Artesa de Segre i la de Foradada a Alòs de Balaguer. El niu de metralladores (búnquer) i refugi que s'hi ha recuperat, és ben representatiu d'aquest tipus de construcció a la zona del front del Segre i Noguera Pallaresa. En aquest cas hi destaca el sistema d'encofrat de les parets externes amb sacs plens de terra que, juntament amb el mur de formigó, augmentaven considerablement la protecció d'aquest element defensiu. El búnquer està enllaçat al refugi amb una boca d'entrada i una sortida, i les dues estan protegides per una estructura de formigó per evitar els impactes de projectils i l'enrunament. El refugi podia fer, a la vegada de dipòsit de municions o d'abric lleuger amb la doble missió de descans i resguard per als combatents, en cas d'atac de l'artilleria o l'aviació.
Waypoint

Búnquer B - Roca Foradada

Aquest niu de metralladores (búnquer) es troba als mateixos peus de la Roca Foradada. El seu relatiu bon estat de conservació permet accedir al seu interior a través d'una galeria excavada a la roca.
Waypoint

Búnquer C - Cementiri

Aquest niu de metralladores es troba situat prop del cementiri. S'hi conserva solament l'entrada i la galeria que comunicava amb la part davantera del búnquer, la qual està totalment destruïda.
Waypoint

Búnquer D - Serra de Cercós

Niu de metralladores o punt d'observació totalment destruït situat en l'extrem més oriental de la Serra de Cercós i davant mateix de la cruïlla de la C-26 amb l'entrada al poble de Foradada.
Waypoint

Búnquer E - Castellons Grosses

Niu de metralladores o punt d'observació amb trinxera d'evacuació situat al turó de Castellons Grosses i del que solament es conserva l'entrada i una part de la galeria que donava a la part davantera.
Waypoint

Trinxeres - Castellons Grosses

La zona del turó de Castellons Grosses, situada davant del barranc dels Horts, es troba clivellada de trinxeres excavades al terra.
Waypoint

Galeria-Refugi - Serra de Cercós

Refugi-galeria totalment excavat a la roca i que, malgrat que a pocs metres de l'entrada es troba enrunat, possiblement comunicava amb l'altre costat del serrat.
Waypoint

Búnquer F - Serra de Cercós

Búnquer situat al costat nord de la Serra de Cercós i amb una sola espitllera orientada cap a les Penyes de Mania. L'entrada dóna accés a un llarg passadis, amb una desviació a la dreta que va a parar a la posició del tirador. Tot i que al final la galeria esdevé impracticable, possiblement comunicava amb l'altre costat del serrat on encara s'hi poden veure les restes d'un altre búnquer.
panorama

Mirador ermita de Sant Urbà

Dins del nucli mateix de Foradada hi trobem el mirador de Sant Urbà amb l' ermita que porta el mateix nom. Des d'aquest lloc podem gaudir d'una magnífica perspectiva del poble i de tot el seu entorn.

Comments

    You can or this trail