Time  6 hours 31 minutes

Coordinates 2322

Uploaded March 30, 2018

Recorded March 2018

-
-
1,398 f
49 f
0
4.3
8.6
17.18 mi

Viewed 294 times, downloaded 7 times

near Sant Ponç, Catalunya (España)

Ruta circular pel sector nord-est del massís del Montnegre que sortint de la urbanització Niàgara Park passa per l’ermita de la Mare de Déu de la Serra, als vessant septentrionals del Montgrós, per les ruïnes del monestir de Santa María de Roca-rossa, l’ermita de Sant Tou de Tordera i per la capella de Sant Ponç de Tordera.
La major part de la ruta es fa per pistes forestals en bon estat, excepte un tram per arriba al Montgrós on la pista està una mica embardissada i un tram de la baixada del Montgrós per anar a buscar la pista que porta cap el collet de la mina d’Or, que es molt dret i amb el terra sorrenc i relliscós. Durant el recorregut es tenen bones vistes del Montseny i el castell de Montsoriu per una banda i de la costa i Blanes per l’altre. La major part del recorregut transcorre per boscos de alzines, alzines sureres, pins i roures. A l’acostar-se cap a l’ermita de Sant Tou hi trobem algunes plantacions de pollancres.
Waypoint

Urbanització Niàgara Parc

Inici i final de la ruta
Lake

Pantà de Can Ferrer

Petit pantà prop de la masia de Cal Ferrer de Sant Ponç
Waypoint

Cal Ferrer de Sant Ponç

Waypoint

El Rusc

Intersection

Quatre Camins

Mountain pass

Collet de Can Massó

Waypoint

Urbanització La Serra de l'Esquirol

Waypoint

Can Coll

Waypoint

Can Serra

Sacred architecture

Ermita de la Mare de Déu de la Serra

El seu origen podria ser romànic però l'edifici actual és del segle XIV. En una finestra hi ha la data de 1381. Ha sofert reformes posteriors, com el gran atri porticat que precedeix la porta. Adossada a l'església hi la casa abandonada de l'ermità.
Summit

Montgrós

Waypoint

Can Ferrer

Mountain pass

Collet de la Mina d'Or

Sacred architecture

Santa Maria de Roca-rossa

Antic priorat canonical fundat al segle XII (suposadament va ser fundat per Guerau III de Cabrera, el 1145). Va adquirir certa importància al segle XIII, època a la qual pertanyen les restes de l'església que encara es conserven. Va començar a decaure a mitjan segle XIV i a la fi del XVI, ja pràcticament abandonat, va ser cedit a la diòcesi de Solsona. Les restes es troben situades enmig d'una urbanització, molt malmeses i abandonades i exposades permanentment a un espoli que ja es fa força evident. Es conserva el perímetre de l'església i la capçalera, amb el seu absis semicircular, gairebé sencera. La coberta, de volta apuntada, està mig esfondrada. A la façana de ponent s'obre el portal de mig punt, del qual han estat arrencades les dovelles. A la paret meridional hi ha la porta que comunicava amb el claustre, de punt rodó a l'interior i de llinda recta a l'exterior. les finestres són de mig punt, de doble esqueixada. El seu estil és pot qualificar de romànic de transició al gòtic, propi de l'arquitectura de la fi del segle XII i de l'inici del XIII. Al costat de l'església hi ha restes de les antigues dependències monacals, enrunades i envaïdes per la vegetació.
Building of interest

Can Telleda

Probablement fou construïda al segle XIX, ja que és mancada dels elements més característics de les masies. Als laterals hi ha una garita de defensa. Inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Sacred architecture

Ermita de Sant Tou de Tordera

Va ser construïda cap al segle XVI-XVII, segurament pels propietaris de la veïna masia de Can Telleda i reconstruïda o reformada amb posterioritat.
Tree

Roure

Waypoint

Can Tió

Waypoint

Urbanització Àgora Parc

Sacred architecture

Capella de Sant Ponç de Tordera

Comments

    You can or this trail