Time  5 hours 41 minutes

Coordinates 946

Uploaded November 7, 2014

Recorded November 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,082 f
2,718 f
0
1.4
2.8
5.65 mi

Viewed 12811 times, downloaded 839 times

near el Prat de Sant Julià, Catalunya (España)

De Sant Nazari al Coll dels Llancers per la Collada de Bracons

A la finca de la Grevolosa, propietat de la Generalitat de Catalunya, hi ha una de les fagedes més majestuoses de Catalunya. També exemplars centenaris de roure.
Seguim, fent una variant a la tornada, l’itinerari llarg proposat als plafons de la finca, que ens mena recórrer bona part de la Serra dels Llancers, a l’extrem nord-oriental de la comarca d’Osona, termenejant amb la Garrotxa.
Itinerari molt ombrívol que pot fer-se en qualsevol època de l’any. Òbviament, molt millor a la tardor. Els camins son fressats, esporgats i, en bona part, senyalitzats. Diversos plafons informatius ens il·lustraran el primer tram del recorregut.Accés
Per la C-37 entre Torelló i Joanetes (1), passat el túnel de la Rierola i abans d’entrar al de Bracons, prenem la sortida de Sant Andreu de la Vola, en direcció a la BV-5224 (Collada de Bracons) i al Veïnat de Dalt.
Deixem la carretera per una pista a mà dreta, indicada com Camí de Cabrera. És apta per a tota mena de vehicles, amb curts trams pavimentats.
Després de 2,3 quilòmetres, l’abandonem per una altra a mà esquerra en direcció a Sant Nazari (plafó informatiu).
Quatre-cents cinquanta metres de pista pavimentada ens deixen al segon aparcament. Just abans surt a mà dreta una pista, barrada al pas, per on acabarem la caminada.

Segon Aparcament (862 m)
Plafó informatiu de la finca i l’itinerari. Marxem per un camí en direcció a Sant Nazari (N) passant pel costat de la recreació d’una carbonera. Bosc mixt amb predomini del roure.
Creuem el torrent per un pontarró i, poc més enllà, deixem a mà dreta un corriol que mena a la pista per la que volem retornar.

Sant Nazari (933 m)
Ermita datada del segle XIV i restaurada recentment. En parteixen un parell de camins al Collet de la Paia.
De la part posterior (bancs i taules) surt una pista que seguim en direcció a Grevolosa i Coll dels Llancers.

Collet dels Gamarussos (970 m)
Rètol indicador. Deixem la pista que gira a la dreta. És la mateixa que, 250 m més enllà, prendrem a la tornada i que mena al segon aparcament. Continuem per un sender vers el N en direcció a Grevolosa i Coll dels Llancers.
El faig ha anat guanyant terreny al roure.
Obviem a mà esquerra un camí (estaca) al Coll de la Paia i entrem a la part més interessant de la fageda on s’hi localitzen tres fajos monumentals. De fet, hi trobem nombrosos exemplars de proporcions considerables.

Font de la Grevolosa (1050 m)
Rètol indicador. El sentit recomanat per accedir al Coll dels Llancers va per la dreta, seguint una pista (2). Però nosaltres pensem que és millor anar a l’esquerra, en direcció a la Collada de Bracons.
Creuem una tanca i seguim un corriol mig dissimulat entre la fullaraca, encara vers el N, fins que atenyem una pista.

Collet de la Grevolosa (1140 m)
Estaca indicadora. Seguim la pista a mà dreta (NE) fins poc abans de la Collada de Bracons.

Collada de Bracons (1148 m)
Cent metres abans de la carretera, deixem la pista per un corriol ben fressat a mà dreta (estaca) senyalitzat amb pintura groga (Itinerànnia) i ens enfilem en sentit contrari (S). Sobre el cim de la Pastera virem a SE.

Collet dels Rabadans (1188 m)
Estaca indicadora. En aquest punt ens separem uns metres del camí principal per enfilar-nos a un petit promontori, des d’on podem albirar bona part de la comarca. Amb la Serra de Curull a una banda i la de Cabrera a l’altra, abastem fins al Montseny i Montserrat.
Gir de 90º a l’esquerra (E). El camí, ben definit i senyalitzat, ens mena resseguir les suaus ondulacions de la Costa Llisa, per una clara fageda d’escàs sotabosc. Caminem pel solell de la Serra dels Llancers, propers a la carena.

Mirador de la Vall d’en Bas (1210 m)
Arbrat com és, no resulta un bon mirador. Però val la pena pujar-hi per albirar els cingles meridionals de la serralada del Puigsacalm.
Perdem alçària travessant algun clap de roure i pi.

Coll dels Llancers (1167 m)
Estaca indicadora. Deixem el camí senyalitzat en groc, que continua en direcció (E) a Sant Miquel de Castelló i fem un gir de 90º (S), baixant en fortíssim pendent. Sembla que es tracta d’un tram nou que s’ha obert per enllaçar amb un camí més antic.
Quan el pendent es modera, fem un gir de 90º a la dreta i, planerament, marxem vers ponent. Als possibles desviaments, la direcció principal està senyalitzada per estaques.
El camí de retorn que seguim és pràcticament paral•lel al d’anada, uns 175 metres per sota. A aquesta cota la vegetació ha canviat: bosc mixt de faig i roure, amb un sotabosc atapeït de boix. Hi ha molts exemplars de roure parasitats per l’heura.

Mirador del Collsacabra (1034 m)
Rètol indicador. Ens separem a mà esquerra 50 metres del camí, per enfilar-nos sobre una codina on gaudim de bona vista. Semblant però més escapçada que la que hem tingut al Collet dels Rabadans. (3)
Retornem al camí principal que més enllà s’eixampla, talment com una antiga pista de treure llenya i, perdent alçària, desprès d’un parell de marrades sota el Serrat de la Punxa, atenyem una altra pista.

Bifurcació (980 m)
El ramal de la dreta ens retornaria a la Font de la Grevolosa. Anem a l’esquerra.

Pla de Reposades (950 m)
Just abans del Pla de Reposades surt, sense senyalitzar, un corriol esbiaixat vers el NW. És fressat però una mica embardissat.
El prenem fins a travessar la torrentera on, a l’altre marge, passa la pista que, pel Collet dels Gamarussos, mena a Sant Nazari.
Anem a l’esquerra i la seguim fins al punt de partida (4).


(1) En sentit contrari no hi ha accés.
(2) Si volem escurçar l’excursió podem retornar per aquesta pista, ara que ja hem visitat la part més interessant de la fageda.
(3) D’aquest punt parteix un camí ben definit vers el SW. Segons algun mapa s’adreça al Prat de la Vola per sota del Turó de l’Alzina i la Roca Llarga.
(4) A mig camí trobem a mà esquerra el corriol del Collet de la Cometa. És una alternativa de distància semblant al que hem pres al Pla de Reposades.

View more external

Per la C-37 entre Torelló i Joanetes (1), passat el túnel de la Rierola i abans d’entrar al de Bracons, prenem la sortida de Sant Andreu de la Vola, en direcció a la BV-5224 (Collada de Bracons) i al Veïnat de Dalt. Deixem la carretera per una pista a mà dreta, indicada com Camí de Cabrera. És apta per a tota mena de vehicles, amb curts trams pavimentats.
Després de 2,3 quilòmetres, abandonem la pista per una altra a mà esquerra en direcció a Sant Nazari (plafó informatiu). Quatre-cents cinquanta metres de pista pavimentada ens deixen al segon aparcament. Just abans surt a mà dreta una pista, barrada al pas, per on acabarem la caminada.
Plafó informatiu de la finca i l’itinerari. Marxem per un camí en direcció a Sant Nazari (N) passant pel costat de la recreació d’una carbonera. Bosc mixt amb predomini del roure.
Creuem el torrent per un pontarró i, poc més enllà, deixem a mà dreta un corriol que mena a la pista per la que volem retornar.
Ermita datada del segle XIV i restaurada recentment. En parteixen un parell de camins al Collet de la Paia. De la part posterior (bancs i taules) surt una pista que seguim en direcció a Grevolosa i Coll dels Llancers.
Rètol indicador. Deixem la pista que gira a la dreta. És la mateixa que, 250 m més enllà, prendrem a la tornada i que mena al segon aparcament. Continuem per un sender vers el N en direcció a Grevolosa i Coll dels Llancers. El faig ha anat guanyant terreny al roure.
Obviem a mà esquerra un camí (estaca) al Coll de la Paia i entrem a la part més interessant de la fageda on s’hi localitzen tres fajos monumentals. De fet, hi trobem nombrosos exemplars de proporcions considerables.
Rètol indicador. El sentit recomanat per accedir al Coll dels Llancers va per la dreta, seguint una pista (2). Però nosaltres pensem que és millor anar a l’esquerra, en direcció a la Collada de Bracons. Creuem una tanca i seguim un corriol mig dissimulat entre la fullaraca, encara vers el N, fins que atenyem una pista.
Pista. Anem a la dreta (estaca indicadora)
Cent metres abans de la carretera, deixem la pista per un corriol ben fressat a mà dreta (estaca) senyalitzat amb pintura groga (Itinerànnia) i ens enfilem en sentit contrari (S). Sobre el cim de la Pastera virem a SE.
Estaca indicadora. En aquest punt ens separem uns metres del camí principal per enfilar-nos a un petit promontori, des d’on podem albirar bona part de la comarca. Amb la Serra de Curull a una banda i la de Cabrera a l’altra, abastem fins al Montseny i Montserrat. Gir de 90º a l’esquerra (E). El camí, ben definit i senyalitzat, ens mena resseguir les suaus ondulacions de la Costa Llisa, per una clara fageda d’escàs sotabosc. Caminem pel solell de la Serra dels Llancers, propers a la carena.
Arbrat com és, no resulta un bon mirador. Però val la pena pujar-hi per albirar els cingles meridionals de la serralada del Puigsacalm. Perdem alçària travessant algun clap de roure i pi.
Estaca indicadora. Deixem el camí senyalitzat en groc, que continua en direcció (E) a Sant Miquel de Castelló i fem un gir de 90º (S), baixant en fortíssim pendent. Sembla que es tracta d’un tram nou que s’ha obert per enllaçar amb un camí més antic. Quan el pendent es modera, fem un gir de 90º a la dreta i, planerament, marxem vers ponent. Als possibles desviaments, la direcció principal està senyalitzada per estaques. El camí de retorn que seguim és pràcticament paral•lel al d’anada, uns 175 metres per sota. A aquesta cota la vegetació ha canviat: bosc mixt de faig i roure, amb un sotabosc atapeït de boix. Hi ha molts exemplars de roure parasitats per l’heura.
Rètol indicador. Ens separem a mà esquerra 50 metres del camí, per enfilar-nos sobre una codina on gaudim de bona vista. Semblant però més escapçada que la que hem tingut al Collet dels Rabadans. (3) Retornem al camí principal que més enllà s’eixampla, talment com una antiga pista de treure llenya i, perdent alçària, desprès d’un parell de marrades sota el Serrat de la Punxa, atenyem una altra pista.
El ramal de la dreta ens retornaria a la Font de la Grevolosa. Anem a l’esquerra.
Just abans del Pla de Reposades surt, sense senyalitzar, un corriol esbiaixat vers el NW. És fressat però una mica embardissat. El prenem fins a travessar la torrentera on, a l’altre marge, passa la pista que, pel Collet dels Gamarussos, mena a Sant Nazari. Anem a l’esquerra i la seguim fins al punt de partida (4).
A mig camí trobem a mà esquerra el corriol del Collet de la Cometa. És una alternativa de distància semblant al que hem pres al Pla de Reposades.

13 comments

 • Photo of blanes.lluis

  blanes.lluis May 8, 2015

  I have followed this trail  View more

  Ruta recomanable

 • Photo of josephoto

  josephoto Nov 2, 2015

  I have followed this trail  View more

  He realizado esta ruta pero en sentido contrario, ya que la fuerte pendiente de bajada desde Coll de Llancers la hacemos de subida y es mas fácil.
  Gracias a Toni Planas por su magnifica explicación.
  La ruta es muy paisajista y muy bonita para hacer en esta época del año, ya que cuando sopla un poco de viento las hojas caen continuamente ofreciéndonos un bonito espectáculo. Los arboles monumentales de la fageda son dignos de ver.

 • Photo of josephoto

  josephoto Nov 2, 2015

  Hemos tomado un café antes de empezar en el Mas Piguillem, Junto al inicio del camí de Cabrera, para ir al mediodía hay que reservar con antelación ya que están a tope. Hemos iniciado la ruta aquí ya que nos han dicho que el parquing 1 y 2 estarían llenos, ya que solo caben 5 coches en cada uno.
  Si la hacemos en sentido contrario también nos permite llegar a la hora de comer a Sant Nazari, donde con suerte tendremos libres 2 mesas, para 8 personas cada una. También nos ha permitido tomar un tentempié, con fantásticas vistas, en el mirador del Collsacabra.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Nov 3, 2015

  Gràcies pel comentaris i valoració. Efectivament no hi ha moltes places d'aparcament i suposo que en aquesta època, que és quan més bonica està la fageda, i en cap de setmana, pot quedar ple.

 • Photo of Manuel Manuel Manuel

  Manuel Manuel Manuel Jan 11, 2016

  Bon dia Toni.
  He realizado esta rutilla con [email protected] companys.
  Nos ha gustado mucho, volveremos para la primavera.
  Gracias Toni. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/fageda-de-la-grevolosa-i-serra-dels-llancers-8205538/photo-4763056

 • Photo of emiles

  emiles Nov 22, 2016

  I have followed this trail  View more

  genial

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Nov 23, 2016

  Gràcies emiles. No sé com hauràs trobat la fageda. Nosaltres hi volíem tornar el 13 però no va poder ser. Pel que m'han dit la fulla ja havia caigut quasi tota després de la ventada d'aquella setmana.

 • Photo of Tonatona

  Tonatona May 15, 2017

  I have followed this trail  View more

  Caminada fácil de seguir.

 • Photo of Tonatona

  Tonatona May 15, 2017

  Ruta molt maca per camins plens de fulles.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 15, 2017

  Gràcies Tonatona.

 • Photo of icanwalkweb

  icanwalkweb Dec 6, 2017

  Hola! Volem fer la ruta, pero veig que passa per la c-37, Hi ha algún punt on sigui perillós per gossos i nens? (Ja suposo que passa per on el túnel pero de totes maneres millor saber si en algún tram hi ha perills).
  D'altra banda, saps si algún sender arriba fins al salt del llavaig sense desviar massa del cami que proposes? Moltes gràcies!!!!

 • Photo of manuel haba

  manuel haba Feb 10, 2019

  Bonita ruta, he tenido un día de viento bastante importante, incluso en un momento la temperatura cayó bastante. A pesar de esto me ha gustado mucho. Gracias por compartirla.

 • Photo of manuel haba

  manuel haba Feb 10, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Bonita ruta, he tenido un día de viento bastante importante, incluso en un momento la temperatura cayó bastante. A pesar de esto me ha gustado mucho. Gracias por compartirla.

You can or this trail