Time  5 hours 28 minutes

Coordinates 14392

Uploaded January 11, 2015

Recorded January 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,101 f
995 f
0
1.4
2.8
5.55 mi

Viewed 3781 times, downloaded 87 times

near Santa Bàrbara de Pruneres, Catalunya (España)

ITINERARI:
PONT D'ESCALES - MOLI D'ESCALES - GRAU D'ESCALES - SANTA MARIA D'ESCALES - EL MARANYO - COLL DE LA BASSA - BALMA DEL CORNETA - CAMI DE LA BETA - COLL DE LA BETA - RIERA D'ESCALES - ELS CANTONS - LA TUTA D'ESCALES - PONT D'ESCALES.


ERMITA DE SANTA MARIA D'ESCALES:
Els orígens d'aquest temple els trobem a principis del segle X, tot i que la primera notícia documentada no la trobem fins l'any 977, en l'acta fundacional de la canònica de Santa Maria de Besalú. Des d'aleshores l'església apareixerà documentada en nombrosos escrits testamentaris i de compravenda de terres properres, dels segles XI, XII i XIII. A partir del 1598 coneixem molts detalls de la vida de Santa Maria d'Escales, gràcies a un manuscrit trobat providencialment i que es conserva en l'arxiu provincial d'Oix. El seu nom és Llibre d'obra de Nostra Senyora d'Escales. Aquestes anotacions arriben fins a finals del segle XVIII.

Gràcies a aquest document sabem que a finals del segle XVI va perdre la condició de parròquia i va passar a ser una sufragània de Sant Llorenç d'Oix.

Fins l'any 1910 el vicari d'Oix anava fins a Escales per dir missa i per ensenyar catecisme a la casa de Ca l'Ermità, situada just al davant.

Durant la Guerra Civil de 1936 va ser saquejada i profanada, com gran part dels temples de la zona. Fou en aquest moment quan va desaparèixer la talla de la Mare de Déu.

El temple presenta diverses fases constructives, que van des del segle X fins el segle XIII.

Està format per una sola nau, força allargada i capçada a l'est per un absis semicircular, que és la part més "moderna" del temple romànic.


Algunes fonts afirmen que la base dels murs podria correspondre al temple del segle X. No hi ha discussió al voltant de la datació dels murs laterals de la nau, que van ser aixecats en el segle XI. Presenten una característica única a la Garrotxa, que és el fet d'estar reforçats per arcs formers.
A més estan distribuïts de manera irregular, ja que en el mur sud n'hi ha quatre, mentre que en el costat nord només n'hi ha dos, però de majors dimensions.

A més estan distribuïts de manera irregular, ja que en el mur sud n'hi ha quatre, mentre que en el costat nord només n'hi ha dos, però de majors dimensions.

Aquest recreixement de la galilea va ocultar parcialment la torre de campanar, que s'alçava sobre la façana oest original. És de torre, de planta quadrada, amb una obertura en cada costat, tot i que parcialment cegades, a excepció del mur oest on n'hi ha dues. Una escala de pedra adossada a la part exterior del mur nord del temple permet accedir a la torre.

L'absis semicircular va ser construït en el segle XIII, substituint a l'anterior capçalera. Aquest el podem observar completament des de l'interior del temple, gràcies a que en les darreres restauracions es va eliminar el cambril fet en època moderna, que en dificultava la seva observació. En el mur nord, prop del presbiteri s'obre una petita capella, mentre que en el costat sud només queda un arc de mig punt, que probablement també comunicava amb una altra capella lateral, a jutjar per la diferència de carreus utilitzats en aquesta part del temple.

Cinc finestres il·luminen, no amb certa dificultat, l'interior del temple. Quatre estan situades en el mur sud, mentre que la cinquena la podem trobar en la part central de l'absis.

LA BALMA DEL CORNETA:
Es una de les coves mes grans de la comarca, l'historia diu que a dins de la balma s'hi va trovar el cadaver d'un corneta de l'exercit lliberal comandat pel general Nouvilas, que va estar derrotat a la serra del Toix, Aquest corneta va fugir de la batalla com molts altres soldats, i ferit i sensa cap mena d'assiatencia, va morir a la cova que l'hi havia servit de refugi.
Mountain pass

COLL DE LA BETA

Mountain pass

COLL DE LA BASSA

Cave

BALMA DEL CORNETA

River

RIERA D'ESCALES

Sacred architecture

MARE DE DEU D'ESCALES

Parking

SORTIDA - ARRIBADA

Ruins

MOLI D'ESCALES

Ruins

EL MARANYO

Waypoint

TUTA D'ESCALES

Waypoint

ELS CANTONS

Bridge

PONT D'ESCALES

River

RIERA D'OIX

Waypoint

GRAU D'ESCALES

4 comments

 • Vipondiu Dec 1, 2016

  I have followed this trail  View more

  La meitat sud de la ruta és absolutament impossible de seguir. El sotabosc és impossible i és més que obvi que no hi ha camí. He comptat 3 desviacions de la ruta cap al mig del no res fins que he donat el dia per perdut i he desfet tot el recorregut.
  Per penjar coses així millor no penjeu res. Hi ha rutes bones al wikiloc pero queden dissoltes entre tanta merda. Siusplau, despenjeu aixó.

 • Photo of kje

  kje Dec 1, 2016

  Hola Vipondiu, anaves per l'Alta Garrotxa, ja saps que els camins són engolits pel bosc. Quant la vàrem fer, el camí estava passable.

  Val més els que penjen coses per compartir el que han fet, que no els altres que no penjen res :)

 • Photo of Akhim

  Akhim Dec 1, 2016

  Que tal Vipondiu , pel que veig no estás gens preparat per gaudir de la natura de l'Alta Garrotxa , si et penses que tot ès com la Rambla , per favor, no vagis a la Muntanya, que no ès lo teu.
  No ès gens honest el despotricar i tractar de merda les rutes que han fet altre gent ,(aquesta en concret quan la varem fer, vam ser 12 persones i ens vam enbardissar el que va caldre ) , ja que si es penja, ès perqué s'ha fet , amb més o menys dificultats, però a la muntanya, hi ha el que hi ha, si els camins no sòn nets, per aixó hi passem per mirar de recuperar.los.
  No estic disposat a admetre les crìtiques destructives de certs personatges , i en el teu cas, t'agrairia que avans de realitzar una ruta amb trak, et posesis en contacte amb l'autor del trak , que potser et podria ajudar i et podries estalviar l' emprenyament de perdret per la muntanya i llavors escriure el que escrius.

 • Pep Geli. Feb 25, 2018

  I have followed this trail  View more

  Hola avui l'hem fet, i no la recomano a ningú, està molt malament, tot i el GPS ,ara mateix es perdedor, i no som pardillos. I company KJE de fàcil serà per el teu nivell, però estàs enganyan a la gent normal, no es fàcil, com a minim moderat, pensa k això ho mira tot tipus de caminants.

You can or this trail