-
-
1,214 f
7 f
0
0.8
1.5
3.03 mi

Viewed 28545 times, downloaded 54 times

near Cadaqués, Catalunya (España)

PUNT D'INICI -Oficina de turisme

LLOC D'ARRIBADA -Ermita de Sant Sebastià

DESNIVELL -362m

DISTÀNCIA -4,88km

DURADA -2h (anada)

GRAU DE DIFICULTAT -Mitjana

TIPUS DE CAMÍ -Carretera asfaltada i pista forestal.

SENYALITZACIÓ - Senyals verticals i marques color blanc i vermell.

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI: Sortint de l'oficina de turisme seguirem la riba dreta de la badia fins arribar a l'hotel Rocamar, a prop del qual hi ha una bifurcació amb indicacions al Far de Cala Nans, Sant Pius V i cala Jóncols-Roses (GR92). Des d'aquest punt, a dalt a la muntanya, s'observa l'ermita de Sant Sebastià que destaca enmig del paisatge per la seva blancor. L'ermita es troba situada en una vessant de la muntanya de Pení, a 400m d'alçada. Per arribar aquesta hem de seguir el GR92 fins a la cruïlla del mas d'en Baltra. El mas d'en Baltra és una finca privada que es troba al bell mig del GR92. Les marques del GR són les vermelles i blanques.

L'ascens es fa a través d'una pista forestal que serpenteja la muntanya. A mesura que guanyem alçada es gaudeix d'una panoràmica excepcional de Cadaqués i del Cap de Creus. Fins i tot es veuen els dos fars de Cadaqués: el de Cala Nans i el del Cap de Creus.

Durant l'itinerari abunden les parets de pedra seca que s'utilitzaven per delimitar les propietats veïnes i crear camins.

Un cop al mas d'en Baltra trobem una cruïlla amb dos camins, hem d'agafar el camí particular que condueix a l'ermita, que és reconeix per la tanca de ferro que obstrueix el pas els vehicles. Per continuar el recorregut, hem de sortejar la tanca pel cantó esquerre i seguir tot recte el camí, fins arribar a l'ermita.

L'ermita de Sant Sebastià és de titularitat privada i no es pot visitar, tret del 20 de gener que és quan els propietaris n'autoritzen la visita per festejar la diada del sant.

Per Sant Sebastià els habitants de Cadaqués pugen a peu fins l'ermita on té lloc una missa en honor el sant i un dinar a l'aire lliure. Durant la celebració es ballen sardanes i es fan patacades, corrandes en cercle que acaben en cops amables entre els participants.

L'ermita data del 1641 i consta d'una nau amb planta de creu llatina, absis semicircular i campanar. L'origen d'aquesta es troba en una llegenda local, segons la qual la imatge del sant fou trobada per un pastor i dipositada a l'església de Sta. Maria, retornant miraculosament al lloc de procedència. Aquest fet va ser interpretat pels cadaquesencs com un senyal del sant per erigir-hi una capella a la seva advocació.

El retorn el poble el farem pel mateix camí.

ELEMENTS D'INTERÈS: Casino l'Amistat, Plaça Doctor Trèmols, Es Baluard, Portdoguer, riba d'en Pitxot, platges Llané Gran i Petit, escultura A Federico García Lorca, parets de pedra seca, paisatge i ermita de Sant Sebastià.

HAGIOGRAFIA: Sant Sebastià fou un sant militar que va patir el martiri de les fletxes. Se li atribueix el poder d'aturar les epidèmies de peste com va succeir a Cadaqués al segle XIX. En agraïment els cadaquesencs el van convertir en sant patró i li van dedicar una festa el 20 de gener.

Comments

    You can or this trail