Time  4 hours 7 minutes

Coordinates 1566

Uploaded August 3, 2019

Recorded August 2019

-
-
817 f
313 f
0
1.3
2.6
5.19 mi

Viewed 91 times, downloaded 1 times

near Freginals, Catalunya (España)

1 d'agost de 2019

Fa un parell d'anys ja vaig pujar a wikiloc dos rutes per descobrir el potent patrimoni de pedra en sec dels Freginals: La Serreta i Les Serres. Les dos petites muntanyes que envolten el poble per ponent i llevant respectivament.
Arran d'un projecte de descoberta d'aquest patrimoni, torno a fer prospecció pel terme de Freginals a la recerca de més elements de pedra en sec, aquesta vegada allunyant-me del poble cap al sud.
Quasi a la partició amb el terme d'Ulldecona, a recer de la Serra de Godall, s'aixeca la petita serreta de les Cantarelles o les "Cantrelles", i al seu extrem nord, a la partida dels Povets, i disseminades per grans finques d'oliveres tristament abandonades, he anat desgranant nombroses mostres de Pedra en sec: barraques grans, d'altres de filat més petites, margenades impressionants, per alçada o per amplada, senders empedrats, casetes de camp, curioses fites de partició de finques, escales insertades als marges... La faraònica tasca d'aprofitament dels montes feta pels nostres avantpassats, despedregant, abancalant, aplanant el terreny i fent-lo accessible...
Milers d'hores de feina incalculable i multitud de mostres de veritable enginyeria rural, que el pas del temps i els canvis de la nostra societat cada cop més d'esquena al camp, resten condemnades a l'oblit i a la desaparició inevitable.
Us proposo una ruta per tal de descobrir precioses mostres d'aquest valuós patrimoni.
La ruta la considero de dificultat moderada perquè per arribar a molts dels elements descrits s'ha d'anar per fora de sender, per entre finques abandonades a la seva sort.
Us demano si decidiu fer la visita, ser molt respectuosos amb l'entorn, algunes de les barraques estan a finques particulars, encara conreades. També vull insistir en la necessitat de respectar els marges. Per progressar per finques perdudes, cerqueu als extrems dels bancals els pujadors o baixadors que els pagesos habilitaven, o sovint alguna escala integrada al marge. Eviteu anar per damunt o pujar directament pels marges, per no malmetre'ls i per evitar un possible accident.
Lamentablement la que anomeno "bar 30", una barraca de grans dimensions, recentment s'ha assolat. La prova evident d'aquesta deixadesa que fa que anem perdent patrimoni.
Seguint el track també podeu visitar la cova dels Povets, molt estreta i de dificil accés, i la de Mingola o de Mançanera, aquesta gran i molt interessant, que també servia per guardar ramats, envoltada per una tanca de pedra en sec.
La carena de la Serra de les Cantrelles, es pot recòrrer sense massa problema per corriols de caçadors, tot i que no és un sender marcat. Com a opció, des del Coll de les Cantrelles, es pot baixar al poble de les Ventalles, per còmode sender i acabar la volta seguint uns metres la carretera en direcció nord.

Gaudiu del nostre patrimoni, respectant l'entorn.

Salut i muntanya!!!

View more external

Photo

Bar 27 filat

Photo

bar 28

Photo

bar 29

Photo

bar 30 tombada

Photo

bar 31 2 pisos

Photo

Bar 32

Photo

bar assolada carena

Photo

bar assolada carena 2

Photo

Bar filat cantrelles

Photo

Bar gran Cantrelles

Photo

bar punta cantrelles

Photo

bar serreta cantrelles

panorama

Cami empedrat bar 29

Land
Intersection

cami palleret 2

Unpaved Track
panorama

Camí dels Povets Cantrelles

2019-08-01 12:48:24
Photo

caseta 0 povets

Land
Photo

caseta 1 povets

Land
Photo

Caseta 3 povets

Land
Photo

caseta assolada carena 2

Photo

caseta bar 30

track bar povets2019-08-01 12:48:24
Photo

Caseta cantrelles

Ruins

caseta povets 20

Ruins

caseta runes cantrelles

Mountain pass

coll de les Cantrelles

Mountain pass

Collet de Cantrelles

Land
Cave

Cova dels Povets

panorama

Dipòsits de pedra

Land
Photo

escales bar 32

Intersection

fita cova mingola

Intersection

Fita cova povets

Land
Photo

fites verticals

220 m height
panorama

margens povets

Photo

marges de 2 metres

Land
Cave

Cova Mingola

Intersection

remuntem fora sender

2019-08-01 12:48:24
Intersection

sender cantrelles

Path

2 comments

  • Photo of montañes61

    montañes61 Aug 6, 2019

    Molt bé Josep ets un crack, felicitats per mostrar-nos este patrimoni casi invisible i que estem perden, no pares, aurem de fer la ruta per conèixer tot això, felicitats.

  • Photo of pepbad

    pepbad Aug 8, 2019

    Moltes gràcies Joan!!!

You can or this trail