Time  6 hours 58 minutes

Coordinates 257

Uploaded February 3, 2019

Recorded October 2017

-
-
3,121 f
1,855 f
0
1.2
2.5
4.9 mi

Viewed 95 times, downloaded 14 times

near Fredes, Valencia (España)

El Barranc de la Fou té per guardià un ciclop, vetllant els passos de l’excursionista que el recorre. És el monumental ull del Pont Foradat de la Fou, un airós esperó a migdia de la Mola Aixada.
Aquest itinerari que volta la Mola Aixada ens permet visitar dos ponts naturals, una cova i una antiga mallada envoltada d’altes cingleres i balmes. Tot plegat entremig d’uns paisatges espectaculars.
És fàcil però cal estar atent als senyals (pintura, fites,...) i orientar-se correctament dons bona part del camí és per senderes poc definides.

Recorregut:
Del Pla de l'Ermiteta a la Cova Roja pels ponts naturals de la Moleta del Sepí i del Morral Desplegat, el retorn per la Portella de la Malladeta

Accés:
S'ha d'agafar la carretera de la Sénia a Fredes (CV-105) i a l'arribar al pantà agafar la pista de terra que ens puja a l'Area de Lleure de la Fou, però no ens cal arribar ja que deixarem els cotxes al Pla de l'Ermiteta (4 km mes avall) on tenim lloc per aparcar i començar la ruta.

Descripció:
Des de l'Ermiteta prenem una sendera poc fressada (sense senyalització) i guanyem alçàda en moderat pendent per terreny tancat amb el Barranc de la Fou enfonsat a la nostra esquena i al sortir a terreny obert en trobem la Moleta del Sepí, que s’alça davant nostre, entre les de l’Aixada i de l’Eixam, sense destacar especialment, res fa sospitar la presència del fantàstic ull natural que la forada, al presentar-se transversalment. Arribem a una cruïlla, per la dreta en pujada, la sendera de la Portella de la Malladeta per la que desprès retornarem, a la mateixa mà la que puja al pont, la seguim mentre anem descobrint l’enorme ull del pont, que per enfilar-nos-hi ens caldrà pujar per una canaleta i l’ajuda de les mans, el Pont Foradat de proporcions descomunals i forma sensiblement circular, ben be pot abastar un diàmetre d’entre vint a trenta metres.
Desprès de gaudir de les vistes des de l'interior del pont, accedim al cim de la Moleta continuant sendera amunt i en un collet la deixem per anar a la dreta (fites). Ens cal grimpar per una roca amb bons agafadors i exposada (III), que dóna accés a una lleixa aèria però ampla, protegida en part amb una sirga. Per camí evident i guiats per fites atenyem el cim.
Podem albirar, entre altres, la Portella de la Malladeta i la Mallada i els cingles del Llentiscle, per on retornarem, la Punta de la Puça, el Catinell, el Barranc de la Fou, la Punta del Solà d'en Brull...
Retornem al collet i continuem per la sendera cada cop menys definida, tot i l’ajuda d’alguns senyals de pintura vermella i fites, virem anant a buscar el pas sota unes balmes, en direcció al Morral Desplegat.
Gaudim d’una nova perspectiva sobre la Moleta del Sepí i el seu pont foradat. Quan passem per una balma amb una paret de pedra seca, ja tenim a tocar Pont Natural del Morral Desplegat, de proporcions més modestes que les del seu veí, ens obre la perspectiva cap a la Punta del Solà d'en Brull, els barrancs del Salt i la Tenalla, la Costa Dreta i el Racó del Presseguer.
Reculem uns metres i, poc abans de la balma obrada, anem a l’esquerra enfilant-nos per una canal que dóna accés a la falda ponentina de la Mola de l’Aixada.
Seguim una sendera (més aviat caldria dir-ne un rastre) flanquejant a mitja alçada, on ens cal estar molt atents a les fites. Davallem lleugerament fins atènyer un collet entre la Costa Dreta i la Mola de Aixada i en baixada, ja per camí més fressat, aviat trobem la sendera entre la Portella de la Malladeta i l’Àrea de la Fou per la Cova Roja i el Barranc de les Tosques.
La prenem a l’esquerra i uns metres més avall, sota una gran balma, trobem la font i la boca de la Cova Roja, de deu irregular, la font brolla ran de terra. Al costat hi ha una construcció de pedra seca. En un racó de la balma hi ha la boca de la cova. És practicable 30 ó 40 metres, després es tanca. Hi observem alguna concreció i sentim córrer l’aigua sota els nostres peus.
La sendera continua cap a la Fou, però nosaltres desfem el camí fins a la cruilla i anem a l’esquerra guanyant alçària amb bones vistes del Turmell, el Catinell i la Punta de la Puça. Passem sota una balma on s’escola minsament la Font de la Portella, arribem a una cruïlla de camins indicada. Per l’esquerra podríem baixar a l’Àrea de la fou, però nosaltres anem a la dreta i en baixada, a buscar el peu de la cinglera que embolcalla la Mallada del Llentiscle. És un racó preciós, envoltat d’altes parets i balmes, sota la mirada del Pont Foradat.
Per un seguit de lleixes resseguim les balmes, una d’elles amb restes d’una cabana construïda en pedra seca, desprès un tram de sendera poc definida ens retorna a la cruïlla que hem trobat a l’anada, en aquest punt desfem el camí fins al Pla de l'Ermiteta.

Important:
Caminar per les muntanyes pot ser una activitat perillosa segons el perfil de la ruta, és aconsellable tenir un mínim de formació, experiència i saber planificar l'activitat abans de sortir.
Cadascú és responsable de les seves decisions, les seves accions i la seva seguretat.
Aquest itinerari es proporciona només amb fins informatius i no implica de cap manera la responsabilitat de l'autor.
En qualsevol cas, l'autor no es fa responsable i declina tota responsabilitat en cas d'accident.
Waypoint

Aparcament

Waypoint

Cruilla

Waypoint

Pont Foradat

Waypoint

Cruilla (Dreta)

Waypoint

Cruilla (Dreta)

Waypoint

Pont Foradat (Part Superior)

Waypoint

Miranda

Waypoint

Foradada

Waypoint

Miranda

Waypoint

Canal

Waypoint

Miranda

Waypoint

Cruilla (Anada i tornada a la cova)

Waypoint

Cova Roja

Waypoint

Font de la Malladeta

Waypoint

Portella de la Malladeta

Waypoint

Mallada del Llentiscle

Comments

    You can or this trail