Time  4 hours 20 minutes

Coordinates 989

Uploaded June 25, 2018

Recorded June 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,379 ft
685 ft
0
1.7
3.4
6.85 mi

Viewed 544 times, downloaded 21 times

near Bigues i Riells, Catalunya (España)

Excursió circular que porta a un dels llocs més desconeguts del municipi de Bigues i Riells, situat a tocar del terme municipal de Sant Feliu de Codines, el Serrat de les Fargues, que és un esplèndid mirador del nucli urbà del municipi veí i del sector dels Cingles del Perer i del torrent de Sant Miquel Xic. El darrer tram, el de la Costa de Can Noguera i les Roques Blanques, també són excel·lents miradors de la zona on s'ubica el nucli de Bigues i també per indignar-se amb la visió de la pedrera.

Del Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues sortim cap al carrer del Mig i el Passeig de la Baliarda, on deixem l'asfalt, per arribar a la casa d'aquest nom (km 0.3) i creuar el riu (km 0.4) per dirigir-nos per un bosquet fins a ca l'Espasa (km 0.5), al costat d'una rotonda on hi conflueixen diverses vies i centrada per una escultura d'en Ferran Capdevila. Creuem el carrer de Can Segimon i seguim per la vorera de l'Avinguda del Castell de Montbui fins arribar a l'IES Maria de Bell-lloc (km 1.1), on seguirem pel carrer Solei primer i després un petit tram en sentit descendent del carrer Berenguer, on trobem les instal·lacions de l'antic Fort Dakota (km 1.7).

A partir d'aquí, l'itinerari deixa l'asfalt i en endinsem en una zona de vegetació exhuberant, baixant per anar a creuar el torrent de la Verneguera (km 2), que es fa en un pas de corriol força estret degut a la pròpia vegetació. Remuntem el torrent per la seva esquerra fins arribar a una pista (km 2.6) que seguim a l'esquerra. Poc després (km 2.8), una nova pista pujar fortament vers a can Duran. Abans d'arribar-hi, un cop hem deixat enrera can Pont Pla, es pot gaudir d'unes meravelloses vistes dels Cingles de Bertí mentre passem entre vinyes.

Poc després de can Duran, i abans d'una torre de tensió elèctrica, deixem la pista (km 3.4), que segueix pujant, i prenem un corriol a la dreta. Aquest és, potser, el tram més perdedor de tota l'excursió, ja que hi ha moltes traces de corriol i cal saber prendre la correcta -el corriol gira primer a llevant i progressivament va girant fins a orientar-se a mestral-, on remuntem per la dreta un torrent que baixa dels Saulons d'en Déu per un camí ja més evident fins que trobem un pas on creuar-lo (km 3.8), més o menys sota una línia de tensió elèctrica., però sense arribar-la a creuar. Una estona després sí que la creuem i passem pel costat d'una caseta enrunada amb un rellotge de sol modern (km 4) i més endavant trobem una gran arbre (km 4.1), on girem a la dreta i sortim del bosc. En la cruïlla per anar al mas Font Rossell (km 4.2) seguim la direcció que portem i ja no deixarem la pista fins arribar a la carretera BV-1432, que uneix la Garriga amb Sant Feliu de Codines. Abans, passem pel Pont del Xaragall de les Alzines (km 4.8) i pel costat de can Xifreda (km 5).

A la mateixa cruïlla amb la carretera BV-1432 (km 5.2), a la dreta, hi ha un corriol pedregós que s'enfila al Serrat de les Fargues (km 5.3), que ens regala unes fantàstiques vistes, sobretot vers el sector de Sant Feliu de Codines. El corriol, poc fressat, va resseguint molt suaument la carretera i la carena del serrat fins arribar al camí de can Garriga (km 5.8), que el seguirem a la dreta fins arribar a una nova cruîlla on en direcció a aquesta casa hi ha una porta metàl·lica (km 6.3). Seguim en la mateixa direcció pel camí del Repetidor, ignorant els diferents camins i pistes que se'n desprenen en un tram que, paisatgísticament, és força monòton, ja que combina bosc amb vistes dels terrenys de can Garriga i la urbanitzció dels Saulons d'en Déu, però que és ideal per fer-la petar i intentar arreglar el món amb els que ens acompanyin en l'excursió. Prop de les Madrigueres (km 7.7), la pista gira vers el nord i arribem al Mirador de la Costa de can Noguera (km 7.9), que queda amagat del camí però que s'hi accedeix per un viarany ben visible; la vista paga la pena d'apropar-s'hi. Retornem a la pista principal i la seguim, ja en franc descens, fins a una cruïlla amb una altra pista que puja (km 8.5), on continuarem al nord fins arribar a un coll (km 8.6), on girarem a la dreta per un estret corriol que mena a les Roques Blanques, un altre mirador privilegiat, tot i la seva escassa alçada, amb una senyera (km 8.7). El corriol segueix a gregal fins arribar a un camí que ressegueix la petita cinglera (km 8.9) i on ens esparverem amb la visió de la pedrera situada rere el Margarit, a l'altra banda del riu i la carretera. El corriol baixa per la solella fins a trobar un camí travesser (km 9.2), que seguim a l'esquerra i mena al Camp de Palau (km 9.6), una cruïlla de camins. Els desnivells forts ja s'han acabat.

Des d'aquest punt, seguirem a llevant a buscar la llera del riu, per on transitarà el futur Passeig Fluvial del Tenes (km 9.9), que seguirem en direcció a Bigues, al sud, per tancar l'excursió. En aquest tram destaquen les Barbotes, el gorg de can Noguera, la font de can Noguera i can Noguera, diferents punts d'interés d'origen divers que ben bé mereixen una atenció cadascun d'ells. Un cop a la Fàbrica Vella (actual Hotel Molí de la Torre) i a les envistes de la Torre (km 10.5), pels camps de can Pruna retornem al punt d'inici de l'excursió.

Índex IBP: 44.
Building of interest

La Baliarda

Masia de planta baixa i pis, inicialment d'un sol cos, amb coberta a dues aigües i carener perpendicular a la façana principal actual. Tenia un barri i un portal d'accés, dels quals en queden restes a la façana oest. Encara es poden veure dues finestres amb llindes decorades a l'estil del renaixement a la façana més antiga, l'orientada a oest. Antigament era una masoveria de Can Travé, i el camí que hi donava accés passava pel costat del riu Tenes. Tenia una font i un pou que van quedar anul·lats quan es va construir l'escorxador, i hi arribava el rec que venia des de La Fàbrica Vella, també perdut.
River

El Tenes

El Tenes neix als altiplans del Moianès, a la serra de la Sauva Negra, rebent en els seus orígens el nom de riera de Castellcir, ja que passa just per davant de l'església romànica de Sant Andreu de Castellcir. Per la pròpia natura del terreny (roques calcàries fàcilment erosionables), s'encaixa molt ràpidament, formant pintorescs gorgs i saltants d'aigua, els més destacats dels quals es troben entre Sant Quirze Safaja i Riells del Fai, destacant els de l'entorn de Sant Miquel del Fai, on rep, per l'esquerra, després de tres espectaculars saltants d'uns centenar de metres d'alçada en el seu conjunt, el Rossinyol. A partir d'aquest punt s'obre a la depressió del Vallès, a través de la vall de Sant Miquel, per unir-se per la dreta al Besòs entre Montmeló i Mollet del Vallès, destacant el torrent de Vallderròs, tributari per l'esquerra a l'alçada de Riells, després de la unió de diversos torrents que baixen del Bertí i zones properes en el Gorg de Vallderròs, lloc d'una singularitat especial i font de moltes de les llegendes del lloc, com la típica de les dones d'aigua.
Building of interest

Ca l'Espasa

Casa de planta baixa i pis, de planta rectangular, amb coberta de teula àrab a dues aigües, i el carener paral·lel a la façana principal. La composició de les obertures de façana és simètrica. El tipus constructiu és de principis de segle XX, amb les obertures emmarcades en maó massís i la resta de panys de paret són de paredat, amb carreus a les cantonades. A la part posterior hi ha un cobert i un pou d'aigua de pedra, molt ben conservat.
Waypoint

IES Maria de Bell-lloc

Waypoint

Fort Dakota

Antic restaurant braseria, però el nom en el lloc perdura.
River

Torrent de la Verneguera

panorama

Can Duran

Can Duran és una construcció del segle XX al sector nord-oest del terme municipal de Bigues i Riells, prop del límit amb Sant Feliu de Codines, al sud-est de la urbanització dels Saulons d'en Déu, a l'esquerra del Xaragall de Can Duran al nord del Sot de Santa Elvira.Està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals de Bigues i Riells. En aquesta zona hi ha molt bones vistes dels Cingles de Bertí.
Ruins

Caseta

Building of interest

Mas Font Rossell

Bridge

Pont del Xaragall de les Alzines

Pont de força alçada, de volta de canó i impostes de maó massís, i ronyons de paredat de pedra, amb forats de drenatge de rajola ceràmica. Els bancals que fan de barana també són d'obra de paredat, i estan parcialment destruïts. La calçada és de sauló, ben compactada. És de construcció similar al Pont de les Moles, al nucli urbà de Bigues.
Summit

Turó d'en Xifreda

El Turó d'en Xifreda és una muntanya que es troba en el terme municipal de Bigues i Riells, a la comarca del Vallès Oriental, en territori de Riells del Fai. Està situat en el sector de ponent del terme, a prop de Sant Feliu de Codines, al nord-est de la urbanització dels Saulons d'en Déu. És el segon de més a l'oest d'una carena anomenada el Serrat de les Fargues que forma amb el Turó del Camp Gran, a ponent, i el Turó d'en Rossic i el Turó de Can Garriga a llevant. La carretera BP-1432 discorre pel seu vessant nord, on hi ha també l'indret de la Margenada. Des d'aquí hi ha excel·lents vistes d'aquests sectors de Sant Feliu de Codines i de Riells del Fai.
Intersection

Camí de can Garriga

Intersection

Camí del Repetidor

Cruïlla amb bones vistes, novament, de Sant Feliu de Codines. En direcció a can Garriga del Solei hi ha una tanca metàl·lica que barra el pas del camí.
panorama

Mirador de can Noguera

Mirador situat a la part superior de les costes de can Noguera, amb un domini impressionant de tota la Vall del Tenes des de pràcticament el Margarit fins a Bigues, amb els Cingles de Bertí al davant. Al llarg del camí trobem diferents elements d'interés, com una antiga cabana o formacions geològiques que afloren al bell mig del camí.
Summit

Roques Blanques

Les Roques Blanques és un turó del municipi de Bigues i Riells que només té 326 metres d'alçada sobre el nivell del mar, però que ofereix una excel·lent visibilitat de bona part del municipi tot i la seva modesta alçada, ja que es troba en una situació estratègica. Per sobre de les Fàcies Buntsandstein, i també dins la sèrie sedimentària Triàsica, afloren les Fàcies Muchelkalk, amb predomini dels materials calcaris. Com en el cas anterior afloren de NE a SO del municipi, des del Sot de Villobí, cap a Riells i fins a Roques Blanques; i tornen a aflorar a la Pineda i Can Carreras. Com elements testimonials a protegir en el POUM s’ha agafat l’aflorament del Turó de Roques Blanques, que ja és zona protegida com espai natural. En el cim de les Roques Blanques hi oneja una senyera i hi ha una taula de pedra, bastant malmesa, i una placa que va instal·lar al seu dia el Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles de Bertí al seu fundador i primer president, Francesc Pujol.
Intersection

Camp de Palau

River

Les Barbotes

Les Barbotes és una surgència situada al terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental. Situada en el mateix curs del Tenes, al costat de llevant de la construcció més septentrional del complex de Can Noguera. Es pot veure la surgència en el lloc on el Tenes presenta un eixamplament del seu curs perquè l'aigua de les Barbotes sorgeix de sota la llera del riu, de manera que provoca una mena de bullidor visible a la superfície del Tenes, tot i que l'aigua que en surt no és pas calenta
Building of interest

Can Noguera

Can Noguera és una masia del poble de Bigues, en el terme municipal de Bigues i Riells, a la comarca del Vallès Oriental. Es troba en el sector central del terme, a prop i al nord-oest del Rieral de Bigues, a la dreta del Tenes. El seu accés és des de la carretera BP-1432, en el punt quilomètric 23'4, des d'on una pista rural en bon estat travessa el riu just al nord de les Barbotes, i en uns 250 metres mena a Can Noguera. És una de les masies històriques del terme. Data del segle XVII, amb nombroses modificacions al llarg del segle XX. És de planta basilical, corresponent a la part més antiga, però alhora té elements modernistes, en edificis annexos com la capella de la Mare de Déu de Montserrat, la granja i la porteria del conjunt arquitectònic, a més dels elements decoratius de la façana principal. En els voltants, a més, hi ha tot d'edificis de dependències del mas, entre les quals destaca la casa dels masovers, una antiga planta embotelladora d'aigua, i diverses quadres i estables. Al nord de la casa principal, a ran del Tenes, hi ha un petit parc, amb una font també construïda a principis del segle XX. La capella de la Mare de Déu de Montserrat és exempta respecte de l'edifici principal del mas, situada al sud-est de la façana principal de la casa. És un temple d'una sola nau, de força alçada, d'unes dimensions notables per ser la capella d'un mas. Fou construïda, com el mas actual, dins de l'òrbita del modernisme.
Refuge

Hotel Molí de la Torre

La Fàbrica Vella està situada a la riba dreta del riu Tenes i està orientada cap el sud buscant l'aprofitament de la llum del sol durant tot el dia, i la força de l'aigua, seguint la tendència que s'havia iniciat a Catalunya a arrel de la revolució industrial. La Fàbrica Vella forma part d’un conjunt històric situat al barri del Rieral de Bigues. Aquest conjunt està format per la fàbrica com a edifici principal, la bassa adjacent, la masia el Molinet, la Porteria o Casa de la Fàbrica i la masia la Polvoreria.

6 comments

 • Photo of TRAIL2

  TRAIL2 Jan 3, 2019

  Nos ha encantado la ruta!!!!

 • Photo of ruta69

  ruta69 Dec 15, 2019

  Una ruta senzilla i bonica. Gràcies per compartir-la.

 • Photo of TRAIL2

  TRAIL2 Dec 15, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Nos ha encantado la ruta!!!!

 • Photo of GEBRACB

  GEBRACB Dec 18, 2019

  Gràcies per les vostres valoracions, TRAIL2 i ruta69! Dins el nostre perfil podeu trobar altres rutes assequibles, dins el nostre municipi.
  Aviat donarem a conèixer noves rutes molt interessants!
  Bones trescades!

 • Photo of mtaranda

  mtaranda Feb 13, 2020

  Hola GEBRACB,
  He fet aquesta ruta i m'ha agradat força, fins al punt que la programaré aviat, per fer-la amb el grup de Veterans del Foment Excursionista de Barcelona, on sóc un dels vocals.
  Itinerari molt variat i distret, malgrat l'inici de pista asfaltada i la imatge de la pedrera situada rere el Margarit, per la resta un 10.
  Gràcies per compartir.
  Salut i muntanya.

 • Photo of GEBRACB

  GEBRACB Feb 13, 2020

  Moltes gràcies, mtaranda! Al nostre perfil hi trobaràs altres rutes que ben segur seran del vostre grat! Salut i cames!

You can or this trail