-
-
1,832 f
840 f
0
1.8
3.5
7.08 mi

Viewed 269 times, downloaded 22 times

near Sentmenat, Catalunya (España)

Itinerari que des del Castell de Setmenat s'endinsa al bonic entorn natural de Guanta, dominat pel seu salt d'aigua i pel casal que hi ha situat dalt de l'esperó rocós que hi ha situat al costat del salt.

La caminada no té grans pendents, exceptuant el que hi ha del salt de Guanta a la pista que porta al casal, que sí que és intens. La resta, molt ombrívola per la generosa vegetació que hi ha en pràcticament tot el recorregut, és de molt bon fer, amb pendents positius o negatius suaus i constants.

Índex IBP: 45.
El castell de Sentmenat és una construcció del segle XII, molt reformada entre els segles XIII i XIV, però és en les obres realitzades durant els segles XVII i XVIII quan pren l'aspecte senyorial. El castell de Sentmenat era un castell termenal. Els seus senyors eren posseïdors del títol de senyors del "mer i mixt imperi"; és a dir, tenien la jurisdicció civil i criminal de tot el seu terme. Al segle XIX va ser transformat en pagesia perdent tota referència defensiva, funció que ha tingut fins al 1990. L'edificació, de planta irregular i amb planta baixa i dos pisos, es desenvolupa en forma de ferradura al voltant d'un pati central. L'ermita de Sant Jaume és un edifici annex al castell, i que ha estat reformat en diverses ocasions. Hi ha enterrats gairebé tots els marquesos de Sentmenat dels darrers dos cents anys.
El paratge de Guanta és, amb tota seguretat, una de les zones més belles del terme municipal de Sentmenat. La Casa de Guanta corona el turó del qual davalla l'aigua del Saltant. Aquest salt d'aigua, que només podem gaudir en les èpoques de pluja, té una alçada considerable.
La Casa de Guanta és d'abans del segle XV. La documentació sobre l'existència d'aquesta masia no és gens clara; hi ha però, notícies dels llinatges Guanta i Castellet de Guanta des del segle XIII. La distinció entre castellet i casa no es pot fer fins al segle XV. La casa que hi ha a dalt de la roca, segons fonts orals, està construïda sobre les parets d'una masia més antiga. Part de les pedres de l'edifici antic van ser reaprofitades en el nou. L'emplaçament i l'entorn són especialment bells. Molt a prop hi ha el castell de Guanta, també anomenat castell de Moro, datat l'any 1012. Actualment només queden dempeus dos panys de paret. En diversos escrits es troba una considerable confusió entre la casa de Guanta (també anomenada el Castellet), i el castell de Guanta (o del Moro). L'edifici que ha sobreviscut sovint rep la denominació de el Castell, quan realment és el Castellet.
Al costat de la masia de Can Fruitós, l'ermita romànica annexa es conserva en molt bon estat. És una ermita de planta simple, amb volta de canó. Des del camí mateix se'n pot observar l'absis.
Can Senosa, masia coneguda també com a Mas d'Aiguasenosa, és situada a la vall del mateix nom i en territori de l'antic Condal. Apareix documentada per primera vegada l'any 1002. La masia, del segle XVI o XVII, és habitada pels seus propietaris, que segueixen fent l'ofici de pagès. Diverses reformes i modificacions han desdibuixat la seva forma original; malgrat tot, encara s'hi pot observar una finestreta gòtica de la construcció primitiva.

2 comments

 • Photo of roanxa

  roanxa Jun 21, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Preciosa caminada a la qual nomès ens ha faltat l'aigua del salt, pràcticament res de res, però ha estat molt maca i tornarem el ia que torni a ploure i poguem veure el salt de Guanta.

 • Photo of soan

  soan Mar 24, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Una ruta muy agradable. La he modificado un poco pasando por algun corriol distinto, adaptandola al tiempo que teniamos. Muy recomendable

You can or this trail