Time  2 hours 30 minutes

Coordinates 2304

Uploaded June 4, 2018

Recorded June 2018

-
-
3,068 f
2,029 f
0
1.1
2.3
4.55 mi

Viewed 124 times, downloaded 10 times

near Mura, Catalunya (España)

Aquesta és una senzilla sortida per conèixer certs racons de la serra de l'Obac, que no passen per ser els més transitats ni coneguts de la serra, però que no per això, deixen de tenir molts atractius que en fan recomenable la seva visita. No és una excursió gaire llarga, així que es pot fer en una matinal rapideta. És adequada en qualsevol època de l'any, ja que és ombrivola en pràcticament la seva totalitat.

Tenim dos possibles punts de sortida, però com que busquem evitar massa companyia en aquesta sortida, passem de llarg de l'aparcament del Coll d'Estenalles i comencem el descens per la carretera, per deixar el cotxe dues corbes més avall, en un petit aparcament on hi caben mitja dotzena de cotxes com a màxim.

Estem a tocar del primer "cim" del dia, ja que només sortir ens enfilem una mica per pujar a la Sabatera, un rocall que ens ofereix bones vistes del següent objectiu, la Falconera, que queda just al costat, i dels omnipresents Cortins i el Montcau, presents durant gairebé tota l'excursió. Com deiem, de seguida ens apropem a la Falconera, una altra formació de forma ben curiosa, i que pensava que li donava el seu nom, però curiosament, trobem uns cartells en l'aproximació, que expliquen de la presència d'una familia de falcons en plè procés de nidificació, fet que aconsella que temporalment, no s'hi facin activitats d'escalada per pujar dalt de tot del cim. Nosaltres, fem una petita grimpada, per guanyar una mica de vistes, i sense veure rastre de cap niu, esperem no haver fet patir cap molestia a les aus.

Un cop baixem de la Falconera, hem d'anar a cercar un corriol que queda una mica enrera, podem desfer un tros de camí o baixar una mica per roca i anar a buscar el corriol ja més avall, nosaltres vam optar per aquesta segona opció, però qualsevol de les dues és bona. Un cop trobem el corriol, ja ens endinsem enmig d'un alzinar que va guanyant humitat, a mesura que ens apropem a zones de riera, mentre anem perdent alçada tímidament. Hem d'estar atents perquè de seguida haurem d'agafar una desviació no massa evident a l'esquerra per seguir a prop del torrent, mentre que el corriol principal segueix el seu camí planer.

El corriol s'apropa a un rocallam que forma la petita balma de Can Rubí i ja comença a remuntar terreny per anar a petar a la curiosa Sesta Ferestega, un alzinar, molt ombrívol, al peu d'una paret de roca, que li dóna un aspecte força misteriós. La veritat, és que és un indret ben peculiar, on se suposa que feien un descans els pastors en les seves dures jornades.

Deixem enrera la Sesta Ferestega per de seguida sortir a terrenys més oberts i assolellats, i ja tenim ben bé davant nostre la curiosa formació del Pujol de la Mata, ens hi enfilem pel mig de matolls i rocallam, per en ésser al seu peu, anar a cercar la via d'accés a la part superior, formada per dos trams de grapes (un de 4 grapes i un altre de 6) enclavades a la roca. Aquests dos trams són força assequibles, però vaja, pot ser que hi hagi algú que prefereixi quedar-se abaix. Si hi pugeu, podreu gaudir de vistes a la Falconera, als Cortins i el Montcau, i veureu les primeres masies de Mura, tot i que el nucli urbà no s'acaba d'albirar. També podreu veure un amplia extensió de la serra de l'Obac, en particular el Torrent del Roure del Parrac sota nostre i la carena del Muronell, punts per els que haurem de passar a continuació.

Un cop recorreguda tota la superfície superior de tot el Pujol de la Mata, en baixem i desfem un tros del camí d'aproximació, fins una zona de roca, on en surt un corriol cap a la dreta que davalla de seguida en direcció al Torrent que queda més avall, i al qual arribem en un punt, on gairebé l'única opció és creuar-lo, ja que més avall, hi ha un salt d'una desena de metres. Evidentment estem en una zona molt humida, i en la llera del torrent s'hi formen molts bassals, però l'aigua no hi acaba de córrer.

En ser a l'altra banda del torrent, entrem en una zona més arbrada i força obaga; veurem que en surten dos corriols, nosaltres hem de seguir el que planeja cap a la dreta, per de seguida anar guanyant alçada mentre va a buscar la carena del Muronell. En tot cas, la nostra intenció és anar a conèixer el Roure del Parrac, que dóna nom a aquest tram de la torrentera, i és per aixó que una mica més endavant, quan anem guanyant vistes del Pujol de la Mata, torcem cap a la dreta per prendre un corrio que davalla amb força per baixar altra cop cap al torrent.

Un cop arribem al torrent del Parrac, creuem la llera i seguim el curs del mateix gairebé a la seva mateixa alçada, per arribar en poca estona a trobar el mateix Roure, del qual, en el seu lloc, només en queda el tronc, que ens dóna idea de la seva magnificiència passada, fins que un mal llamp el va partir i en va provocar la seva mort. Des del roure, desfarem el camí i remuntarem alçada fins a trobar altre cop el corriol que ens durà, en un guany d'altitud continuat per la carena del Muronell. De tant en tant, veurem davant nostre, més amunt, la silueta de l'ermita de Sant Jaume, sobre la masia de la Mata, que és cap on ens dirigim.

La vegetació, a mesura que pugem, va canviant de plantes de riera, cap a una zona amb més alzinar i matolls en les zones rocalloses que creuarem. Rera nostre sempre anirem podent veure el Pujol de la Mata, sorprenentment canviant, en funció de la perspectiva des que el contemplem. En poca estona, trobarem una cruïlla, en que si volem visitar la cova del Muronell (o del Plana, segons en resa una inscripció enclavada en la pròpia roca), haurem de prendre el corriol de la dreta. Paga la pena fer-hi la visita, ja que podem imaginar, com devia ser la vida, per algú que hi residís ni que fos per un temps.

Retornem a la cruïlla, i seguim pujant amunt, sempre per terreny força ombrívol, fins a ser ben bé a tocar a la bassa de la Mata, molt a prop ja de l'ermita de Sant Jaume, ja ben bé a la carena de la Mata. Des de l'ermita tenim fantàstiques vistes cap a Castellsapera i Montserrat per una banda, i cap al Montcau i la Mola per l'altra. Baixem fins la bassa de la Mata altre cop i prenem el camí que segueix el GR-5 un trosset, però el deixem de seguida, per continuar per un bonic corriol que comença a davallar en direcció a la Falconera, que podem veure en algun moment davant nostre. La baixada és força còmode i es va aclotant fins a deixar-nos en una zona altre cop més ombrívola i humida, prop de l'inici del torrent del Roure del Parrac; en aquest punt el camí torça cap a la dreta i ja de forma força planera ens apropa en un tres i no res fins el punt incial de la ruta.
Summit

La Sabatera

Summit

La Falconera

Cave

Balma de Can Rubí

Waypoint

Sesta Ferestega

Intersection

Cruïlla Pujol de la Mata

Summit

Pujol de la Mata

100 cims
River

Torrent del Roure del Parrac

Cave

Cova del Muronell

Parking

Aparcament

Tree

Roure del Parrac

Lake

Bassa de la Mata

Waypoint

Ermita de Sant Jaume

Comments

    You can or this trail