Time  6 hours 33 minutes

Coordinates 1174

Uploaded November 1, 2019

Recorded October 2019

-
-
4,966 f
1,995 f
0
1.9
3.8
7.64 mi

Viewed 47 times, downloaded 1 times

near Joanetes, Catalunya (España)

EL PUIGSACALM PEL CAMÍ DELS GANXOS NOUS
27-10-19

Tornem a la Vall d’en Bas per fer l’ascensió al Puigsacalm pel Camí dels Ganxos Nous des de Joanetes. És un traçat equipat amb passeres i esglaons que supera de forma atractiva, la verticalitat de la Canal Fosca. Aquesta se situa a l’extrem oriental del Puig Corneli en oposició al Pujant dels Ganxos (vells) a la seva banda occidental. També atansarem el Puig Corneli i el Puig dels Llops; el retorn el farem pel Camí del Pas dels Burros, baixarem a la Mare de Déu de les Olletes i tornarem al punt d’inici per una fageda solitària a la cara nord dels cingles de Santa Magdalena i de les Agulles. Per altre costat gaudirem dels canvis de colors que la tardor comença a provocar a les masses boscoses i de les àmplies vistes que ofereix el recorregut.
Com sempre el temps emprat i la dificultat són completament subjectives.

Distància amb altures, 12,14 km
Temps Total 6.30 h
Desnivell positiu, 1194 m
Desnivell negatiu, 1180 m.

Des de Joanetes (606 m) ens dirigim cap a la carretera GIV-5273 que supera la Collada de Bracons. Només sortir de les edificacions ja tindrem un espectacular panorama de l’antiga falla que va originar la cinglera del Puigsacalm. Obviem la primera desviació a les Olletes, seguint el següent trencant uns metres endavant (pintura groga). Passem pel costat de La Morera i Can Lluert de Dalt i després d’un filat ens situem al Camí del Barret (ICGC). L’ascensió és mantinguda, intensificant-se a mesura que ens anem apropant al Pui de Soi (1023 m). Un cop superat planegem un mica I un altre cop reprenem la pujada fins a trobar el caminoi que per l’esquerre es dirigeix al Pujant dels Ganxos o Ganxos Vells (1125 m).

Continuem en direcció nord cap a la muralla que s’alça davant nostre i que sembla inexpugnable. Passem pel costat de la roca del Barret, trobant la primera instal·lació metàl·lica i una placa en honor de les persones que de forma altruista varen equipar el Camí o dels Ganxos Nous (1963). Davallem uns metres, situant-nos al començament de la Canal Fosca. Amb un pendent força marcada l’anem remuntant per terreny incòmode fins a una paret calcària força vertical. La superarem amb l’ajut d’un parell de passos equipats amb passeres i grapes intercalats amb petits trajectes boscosos. Un cop finalitzada aquesta part, veurem per la nostra dreta una solitària campana que a l’ICGC consta com a Campana de Santa Magdalena. Si ens fixem, veiem que està coronada amb un a barret: la Campana del Barret? A banda de disquisicions retornen a la canal i acabem de remuntar-la amb el darrer tram equipat. Un cop a la sortida (1295 m) farem un gir a l’esquerra en direcció a santa Magdalena.

No arribarem a l’ermita, que ens queda per sota obrint-se un panorama que s'estén fins al Pirineu. En direcció a ponent ens acostarem al Puig Corneli (1359 m) desviant-nos del sender que passa més a baix. Continuem pel cordal amb vistes sobre el Puig dels Llops i el Puigsacalm i cap al nord part dels Cingles de Les Olletes i dels Gronys. De forma directa i sense caminoi baixem al camí que rodeja el Puig Corneli pel sud fins al Coll de Joanetes (1292 m) on trobarem un pal indicador amb diferents opcions. Seguirem el camí fressat amb pintura groga que puja cap al Puig dels Llops per una de les fagedes situades al nord del massís. Un cop hi som (1486 m) les vistes són magnífiques en tots els sentits anant-se repetint des de totes les cotes que anirem assolint. Seguim en direcció oest per la fageda que el separa del Puigsacalm (1514 m) al que arribem en poca estona. Fem un curt descens a un collet (1473 m) i remuntem de nou fins al Puigsacalm Xic o Petit (1491 m) des d’on tenim una de les perspectives més interessants del seu germà gran i dels Tosells.

Retornats al collet continuarem a ponent fins a trobar, al Collet de Clivillers, les indicacions al Camí del Pas dels Burros. Després d’un marcat descens, el senderó, fressat i amb pintura groga no té pèrdua, va resseguint la part mitjana de la cinglera meridional del Puigsacalm i del Puig dels Llops fins a la Collada de Joanetes (1292 m). Com a curiositat comentar que a sota del primer veiem de forma casual una resta fòssil d’origen marí que ens recorda que aquesta interessant zona pertanyia fa uns 50 milions d’anys, a la Depressió Geològica de l'Ebre.

Des d’aquí podem continuar al nord-est fins a trobar les indicacions per fer el descens pel Pujant dels Ganxos o bé, com s’ha fet, seguir les indicacions per anar a les Olletes. El sender baixa decidit per l’obaga fageda fins a la Mare de Déu de les Olletes (1036 m), un oratori excavat a la roca amb una imatge còpia de l’original que es troba a Sant Privat d’en Bas i que segons la tradició es tracta d’una Verge Trobada (s. XVII).

Després del santuari seguim la pintura en direcció est. Uns metres endavant trobarem per la dreta un corriol amb una creu groga que indica que no és el camí per anar a Sant Privat o retornar a Joanetes. Però és el que hem de seguir. El caminoi rodeja la cinglera nord de Santa Magdalena en un ambient feréstec i solitari dins d’una fageda espectacular. Trobarem una o dues fites solitàries i restes de pintura groga, però a vegades és de fàcil abandonar. No hem de perdre alçada, mantenint-nos propers a la roca que queda a la nostra dreta. Arribarem a un torrent que baixa per l’encaixonada Canal Curta que es continua pel sud per la Canal Fosca on es troben els Ganxo Nous. Un cop creuem el clot el senderó, ara més ample i evident, va resseguint la paret nord de les Agulles fins al seu extrem oriental, el Cap dels Homes.

En aquest punt (1125 m), abans del Coll de Forn, trobarem un filat que hem de creuar per on ens agradi més. Just a l’altra banda seguirem un corriol que pren orientació sud-oest situant-se a la base de la cinglera sud de les Agulles, encara que no tindrem bones vistes d’elles, ja que està força emboscat. Anem planejant fins a retrobar el Camí Nou abans de la primera instal·lació metàl·lica que hem trobat al matí (1135 m). A partir d’ara, només queda el descens fins a Joanetes pel Camí del Barret (606 m).
Waypoint

Joanetes

Waypoint

Puig del Soi

Waypoint

Camí dels Ganxos Nous

Waypoint

Camí dels Ganxos Nous

Waypoint

Puig Corneli

Waypoint

Puig dels Llops

Waypoint

Puigsacalm

Waypoint

Puigsacalm Petit

Waypoint

Camí del Pas dels Burros

Waypoint

Camí del Pas dels Burros

Waypoint

Mare de Déu de les Olletes

Waypoint

les Agulles

Comments

    You can or this trail