Moving time  2 hours 13 minutes

Time  4 hours 15 minutes

Coordinates 997

Uploaded March 14, 2019

Recorded March 2019

-
-
1,270 f
639 f
0
0.9
1.8
3.64 mi

Viewed 192 times, downloaded 3 times

near la Jonquera, Catalunya (España)

Anem fins a El Pertús per la N-II i poc abans de la "frontera" hi ha un trencant a l'esquerra que va cap a Panissars (no hi ha cap indicador, seguiu l'enllaç de wikiloc). Aparquem el cotxe i pugem per una pista suau i ample.
Tot el camí és plè de color groc de les argelagues florides. Ho tenen difícil els que volen prohibir el color groc.
Ben aviat la primera sorpresa: Un recordatori al Rei Pere el Gran, que va derrotar l'exèrcit del rei Felip III de França en aquest indret de Panissars el 1285, conflicte que va posar punt final a la Croada declarada pel Papa Martí IV l’any 1283 contra Pere el Gran per la seva intervenció en les afers sicilians.
Seguim suaument amunt fins arribar al cim del Coll de Panissars. Aquí hi havia hagut un monument anomenat els Trofeus de Pompeu, que Pompeu el Gran hi erigí per commemorar la seva victòria sobre Quint Sertori en la guerra de l'any 80 a.c.
Ara només en queden les restes modificades arran de la construcció posterior del Priorat de Panissars.
El lloc va ser també el punt de trobada entre la Via Augusta que venia d'Hispania i la Via Domitia que venia de la Gal.lia. Encara es poden observar a l'empedrat del terra les roderes del milers de carros que van passar per aquest indret.
A sobre del monument Romà es va construir el Priorat de Santa Maria que el 1011 s'esmenta per primer cop. A finals del XVII, el monestir i l'església estaven abandonats, fou enderrocat el 1683, i moltes de les seves pedres van servir per aixecar el proper castell de Bellaguarda.
En el coll hi ha la fita transfronterera número 567, molt grossa, feta d'obra: es tracta d'una piràmide erigida el 1764, recentment restaurada.
Seguim i a un centenar de metres aproximadament, trobem una magnífica torre de planta quadrada, amb les cantoneres de pedra ben tallada i lleugerament atalussada, coberta amb un teulat a dues aigües. Té matacans de maó vist i nombroses espitlleres que testimonien el seu caràcter defensiu. El nom de Torre dels Burots deu referir-se a la seva funció de cobrament d'impostos. Els burots eren els funcionaris que, durant el segle XIX i part del XX s'encarregaven de cobrar els drets de pas de determinats articles, en general queviures.
A sota de la torre hi ha un búnker i una mica més enllà un cementiri militar.
I ja posats pugem fins el Baluard de Panissars, un Contrafort del veí Castell de Bellaguarda que substitueix un antic castell medieval del segle XIII fet construir per Jaume II, rei de Mallorca i senyor del Rosselló A l’any 1659 i com a resultat del Tractat dels Pirineus l’emplaçament de la fortalesa passarà a mans del rei de França.
Tornarem fins el cotxe agafant alguna drecera.
És una ruta molt senzilla però molt rica històricament parlant.
Parking

Inici

Intersection

Indicador Panissars

Waypoint

Monument a Pere el Gran

Photo

Festival de groc

Intersection

Esquerra

Intersection

Dreta

Mountain pass

Coll de Panissars

Archaeological site

Abadia de Santa Maria i castell al cim.

Archaeological site

Abadia de Santa Maria.

Archaeological site

Via Domitia i Via Augusta

Waypoint

Cementiri militar

Castle

Torre de Panissars

Waypoint

Bunker

Castle

Baluard del Fort de Bellaguarda

Castle

Interior Baluard

Castle

Baluard del Fort de Bellaguarda

Castle

Castell de Bellaguarda.

Waypoint

Pista asfaltada

Intersection

Sender a l'esquerra

Comments

    You can or this trail