Time  3 hours 23 minutes

Coordinates 1668

Uploaded October 16, 2017

Recorded October 2017

-
-
3,868 f
2,257 f
0
1.0
2.1
4.12 mi

Viewed 663 times, downloaded 39 times

near El Bruc, Catalunya (España)

Aquest era el segon intent de fer aquesta ruta per un dels sectors més salvatges de Montserrat, l'altra cop, no massa mesos enrere les condicions meteorològiques ens van fer canviar d'idea, i us dic això per que entengueu que la ruta s'ha de fer amb la roca ben seca; és millor que en situacions pluja o extrema humitat canvieu d'idea ja que hi ha molts passos on necessitem que l'adherència del terreny sigui màxima per fer-la amb seguretat. La qüestió és que amb roca seca, la dificultat és moderada però amb roca molla jo diría que és extrema.

Bé, anem a la ruta en si...

Deixem el cotxe al petit aparcament de la Creu del Regató, a mig camí de la carretera entre el Coll de Can Maçana i Santa Cecília, així que us hi podeu apropar per qualsevol dels dos cantons. Just davant de l'aparcament, veiem unes escales que s'endinsen a la muntanya. En un cartell podem llegir que estem a 690 metres d'altitud i ens trobem a 2 hores 50 minuts del Monestir de Montserrat i a 1 hora i 10 minuts de Can Maçana, tot això per el camí de l'arrel a esquerra o dreta. Abans d'arribar al camí de l'arrel però, haurem de guanyar 100 metres d'alçada de forma relativament còmoda. Quan arribem a la cruïlla hem de seguir en direcció a Can Maçana i després de pujar uns trams d'escales arribem a una cruïlla on nosaltres haurem de deixar el camí de l'arrel i tirar muntanya amunt per la canal del Miracle.

La Canal del Miracle és curta però molt vertical, passa de 765 a 980 metres en menys de 600 metres de recorregut, així que us en podeu fer una idea. En tot cas, no es triga gaire més de 20 minuts a fer-la i sempre tindreu l'ajut d'arrels, branques i troncs per anar remuntant-la i arribar finalment al Coll del Miracle. Aquí trobem el camí PR-C78, que va de Can Maçana al Montgròs i que seguirem en direcció a Sant Geroni uns pocs metres, fins que trobem a l'esquerra en un tros de roca una pintada de color blau que ens mena cap a la regió dels Ecos. Prendrem aquesta direcció, i començarem un camí de puja i baixa que passa per molts trams de roca, alguns més exposats que d'altres, en general de dificultat moderada, combinats per algun tram de corriol que ens deixarà en poca estona en un indret ben especial, el pas de l'Esfinx.

Des d'aquí, ens aproparem torçant a la dreta, i en una visita no obligada, al cim de l'Esfinx. Són 10 minuts anar i tornar, i ens trobem amb una grimpada - desgrimpada amb una mica de dificultat, però si ens apropem a l'escletxa que trobarem se'ns facilita molt el pas, sobretot en la sortida del mateix. Per cert, avui no us puc parlar gens de les vistes, espectaculars sens dubte des de molts llocs d'aquesta zona de la ruta, ja que les boires eren ben espesses a primera hora del matí. Tornem al Pas de l'Esfinx i continuem aquest cop cap a l'esquerra cap a la zona dels Aurons, espectaculars a la nostre esquerra en zones que posen a prova la nostra por a les alçades.

Seguim el nostre puja i baixa continüu per sota de les espectaculars agulles de la zona dels Ecos fins arribar, després d'un tram de pujada per una canal força trencada a una cruïlla on seguirem a la dreta seguint les marques verdes fins al Coll de la Salamandra, punt on iniciem una llarga baixada, en algun tram ajudats per una corda, fins anar a trobar el corriol que baixa del Montgròs i es dirigeix cap a la Canal de la Salamandra en direcció a la Canal del Migdia. Nosaltres però, torçarem a la dreta en direcció ascendent, per remuntar els darrers de 70 metres d'altitud fins el cim del Montgròs, a 1130 metres d'altitud.

La baixada del Montgròs, la farem anant a buscar el coll just sota el cim, en el mateix punt per on hi hem accedit, però aquest cop torçarem a l'esquerra seguint el recorregut del PR-C78, i baixarem per una canal fins anar a trobar el peu de la roca seguint per un corriol que de seguida ens deixarà al peu d'una lleixa de roca on hi trobem una creu clavada al terra, i que haurem de remuntar, posant peus a banda i banda d'una escletxa que la parteix per la meitat. Deixat enrere aquest pas, iniciem un vertiginós descens per terreny terrós i obac, que ens deixarà al punt conegut com la Coma dels Naps de Dalt, cruïlla de camins, on nosaltres seguirem el PR.

El camí de tornada, tornarà ser un continüu puja i baixa, però en aquest cas no ens portarà per passos tant "compromesos" com el camí d'anada, potser cal destacar la pujada per roca on haurem de grimpar una mica fins arribar el Coll de Comes, punt des d'on gaudim d'una fantàstica panoràmica del Cilindre. Més endavant, ja prop de la Balma de les Pruneres, el camí es torna un corriol més clàssic fins que tornem a trobar-nos al mateix Coll del Miracle, punt on farem la canal, aquest cop de baixada, que com podeu imaginar, té la seva complicació, sobretot en el tram inicial, i per tant s'ha d'anar fent amb una mica de compte. Un cop arribem a la cruïlla amb el camí de l'arrel, ja és tot més fàcil fins arribar al punt inicial de la ruta.
Parking

Aparcament Creu del Regató

Intersection

Cruïlla Cami de l'Arrel

Mountain pass

Coll del Miracle

Intersection

Cruïlla Camí dels Ecos

Waypoint

Pas de l'Esfinx

Summit

l'Esfinx

Mountain pass

Coll de la Salamandra

Intersection

Cruïlla corriol al Montgròs

Summit

Montgròs

Mountain pass

Coll Montgròs

Waypoint

Canal de la Creu de Ferro

Intersection

Coma dels Naps de Dalt

Mountain pass

Coll de Comes

Cave

Balma de les Pruneres

1 comment

  • jesusmc Aug 5, 2019

    Una passada d’excursio. Molt ben senyalitzada tota la part de la zona d’ecos. La durada pero és sense descansos. O sigui que compteu una hora mes. Hi hem anat a la tarda i espectacular la llum que hi havia. Molt recomanables.

You can or this trail