Time  6 hours 32 minutes

Coordinates 1520

Uploaded March 18, 2017

Recorded March 2017

-
-
1,070 f
119 f
0
1.9
3.8
7.65 mi

Viewed 799 times, downloaded 21 times

near Torroella de Montgrí, Catalunya (España)

Ruta interessant i força completa pel Massís del Montgrí.

La caminada surt de Torroella de Montgrí, en un aparcament petit de terra que hi ha al costat del sender anomenat Camí de Santa Caterina. De seguida, es troba una bifurcació, cal seguir pujant per la dreta pel Camí dels Tres Pins fins que es troba una petita tartera a la dreta del corriol. És la zona del Pedrigolet perquè és un sender pedregós.

Aquí cal fer el primer esforç del dia i cames ajudeu-me, tartera amunt. És una tartera de molt bon fer i curta que sempre va decantant cap a l'esquerra fins que troba el Cau del Duc de Torroella, una cova simple, ben conservada que ofereix unes vistes exquisides de Torroella de Montgrí i de la Mediterrània tan propera.

Se segueix per l'esquerra de la Cova, en un pas estret; però gens aeri i es va pujant pel damunt de la cova amb unes vistes excepcionals adés del mar, adés de l'Empordà, segons on es miri. De seguida, a tocar, s'arriba al Castell del Montgrí que, com molt bé, defineix l'Associació d'Amics de l'Ermita de Santa Caterina:

"El castell del Montgrí, sentinella de l’Empordà, la figura més emblemàtica del massís, és una fortificació militar projectada pel rei Jaume II d’Aragó i contruïda entre el 1294 i el 1301 al capdamunt de la muntanya del Montgrí, a una altitud de 303 m i a 6 km de la mar Mediterrània – coordenades geogràfiques 42º03’08”N; 03º07’54”E -, des d’on es domina un gran panorama; per la banda nord, el golf de Roses, les Alberes, el Canigó i a l’altra banda França, per la banda sud-oest abasta fins les Gavarres i el Montseny, per la banda sud sud-est el riu Ter la desembocadura, la mar Mediterrània i les illes Medes".

A partir d'aquí només explicaré els camins que passem perquè aquest paisatge i aquestes vistes que es gaudeixen des del Castell, van embadalint en deambular pel Massís. El castell és visitable i gràcies a una escala de cargol es pot pujar a les torres des d'on es pot ullar totes les vistes exposades en el paràgraf anterior pels Amics de l'Ermita de Santa Caterina.

Es visita, si s'escau, el Castell i la caminada segueix pel nord en un descens molt bonic per un sender amb vistes al mar i a les Medes fins al Coll d'En Garrigars. Arribats al Coll, ara cal continuar cap al nord-est, seguint la drecera que puja, sol enllà, sense ombres i que va allunyant els caminants de la magnífica talaia del Castell.

Sense pèrdua perquè només hi ha un corriol es va seguint amunt fins que s'arriba a un planer anomenat Montplà des d'on la caminada baixa cap al Puig Rodó -passant pel costat d'una caseta blanca- on, uns metres més endavant, baixa pel Corriol de Santa Caterina fins a l'ermita més literària de les nostres contrades: Santa Caterina -o Sant Ponç- des de l'àuria ploma de Caterina Albert i Paradís.

De fet, aprofito perquè sigui la novel·lista empordanesa qui ens expliqui els voltants de l'ermita:

"L’ermita s’aixecava enmig d’una davallada que s’escorria entre accidents, fins al Coll. A la dreta fosquejaven, una mica apartades, les pinedes de les vessants que es destriaven i esclarien Roquis Gros amunt, i a l’esquerra el rost pujava fins a la carena pelada del Roquís Mitjà. En la conca de la clotada hi havia trossos de terra planejats en vedrunes, amb oliverons esgarriats al capdavall, i més ençà ametllers que verdejaven vivament sota el cel gris, com si encara estiguessin esparverats de son passat floriment".

Se surt per l'ermita seguint la carretera que l'amanyaga per la dreta i de seguida, aquest recorregut s'enfila per on es pugui perquè no hi ha cap camí; però és de bon fer i no hi ha problemes per la margenera septentrional fins al Puig de Carroig. Des d'aquest puig cal baixar per l'esquerra i després d'uns pocs metres de pujada suau se supera el Puig Romanyac i es baixa, sense cap dificultat fins que es passa per una tanca de ferro per al bestiar.

La nostra Caterina Albert definia el paisatge amb una màgia ben real:

"Pels rostos aspres del volt de l'ermita, pinots renadius, mates de garriga i qualque mota de romegueres embullades, es partien la terra..."

Passada aquesta tanca, a l'esquerra baixa un senderó que mena els caminants per un camp preciós d'oliveres molt ben guarnides. Es deixen enrere les oliveres, es travessa la pista que va a Santa Caterina i per l'Aspre Gran, es comença l'ascens al cim del Montgrí. És un ascens amb poc desnivell, tanmateix, és pedregós i sense ombres (no és aconsellable de fer-lo a l'estiu).

Un seguit de fites gegantines esculpides pels voluntaris caminants indiquen que s'ha fet el cim del Montgrí, els 308 m. sobre el nivell del mar que s'albira pràcticament a tocar, arrecerat pel massís.

Les vistes són excepcionals. Després de respirar i de gaudir una estoneta d'aquest encís català, es continua cap a l'est, sempre amb el castell de guia davant. Ara la drecera va baixant amb la companyia del castell a l'est i de Santa Caterina al nord. La baixada és ràpida i arriba al coll de Santa Caterina on una Creu majestuosa provoca l'última aturada de la caminada.

Per acabar la ruta ja només cal baixar pel corriol de les Capelles, sec, àrid, calorós i senzill que va trobant capelles sense cap importància ni arquitectònica, ni religiosa, ni social. Concretament, en troba tres. Passades les tres capelles, ben properes, se segueix el corriol avall fins a l'aparcament on hi ha els cotxes, un aparcament que es va veient des que comencem el descens del coll de Santa Caterina.

Els Senyderistes iLusos esperem que us animeu a fer-la perquè és una caminada senzilla, però amb unes vistes vastes i policromàtiques.

AMUNT QUE FA BAIXADA!!!
Photo

El Pedrigolet (tartera).

Cave

Cau del Duc de Torroella.

Photo

Ascensió darrera al Castell del Montgrí.

Castle

Castell del Montgrí (i).

panorama

Castell del Montgrí (ii).

Mountain pass

Coll d'en Garrigars.

panorama

Cim de les Pallorres.

panorama

Barraqueta al dessota del Montplà.

Summit

Puig Rodó.

Sacred architecture

Ermita de Santa Caterina (i).

Sacred architecture

Ermita de Santa Caterina (ii).

panorama

Puig de Carroig.

panorama

Puig Romanyac.

panorama

Ascensió a la Muntanya del Montgrí per la Muntanya d'Ullà.

Summit

Cim del Montgrí.

panorama

Del cim del Montgrí a la zona del Cau del Duc d'Ullà.

Mountain pass

Creu de Santa Caterina.

Sacred architecture

Tercera Capella.

Sacred architecture

Segona Capella.

Sacred architecture

Primera Capella.

1 comment

  • Photo of lorri

    lorri Apr 3, 2017

    La Tercera Capella és a la dreta, no a l'esquerra. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/el-montgri-i-santa-caterina-la-solitud-del-bisbe-ajagut-16827488#wp-16827508/photo-10691838

You can or this trail