Time  5 hours 45 minutes

Coordinates 2039

Uploaded December 9, 2018

Recorded December 2018

-
-
3,687 f
2,128 f
0
2.2
4.3
8.65 mi

Viewed 108 times, downloaded 9 times

near Sant Martí Sacalm, Catalunya (España)

Sempre s'ha de tenir un moment per pujar al Far i, si es vol, sempre es pot fer per un costat diferent. En aquesta ocasió hem optat pel grau del Goleró i la baixada pel grau de Santa Anna. El punt de sortida és Sant Martí Sacalm, on hi ha lloc per aparcar.

Es comença a caminar pel camí d'ascensió normal del Far i de seguida, passada una tanca, cal girar a l'esquerra cap a una pista on hi ha el rètol del castell de Fornils. Aquesta pista va baixant progressivament i caldrà desviar-se'n en un trencall marcat per un waypoint, per una altra pista, de característiques similars. Es passa una tanca i s'arriba, sense dificultat, al mas de can Triola.

En aquest punt apareixen uns rètols molt útils, ja que el camí s'endinsa per un bosc frondós. N'hi ha un abans de passar la tanca un cop s'arriba al mas i n'hi ha un altre passat el mas, aquí cal girar una mica a la dreta a través d'un prat per iniciar una pujada suau, però constant, cap al grau del Goleró. Es passa una clariana i després s'arriba a un altre pal indicador. La pujada s'accentua, sobretot amb unes zigues-zagues que van remuntant alçada.

S'arriba al peu de la cinglera i aquí, abans d'iniciar-se un empedrat, hi ha marques de pintura vermella a l'esquerra i un grafiti a la roca que indiquen la cova del Goleró. Per arribar-hi, cal baixar per un camí prou dificultós un centenar de metres, però marcat amb pintura vermella. La cova val la pena, s'endinsa cap a la muntanya i s'hi pot estar dret. La llanterna és imprescindible, sobretot si s'és prou aventurat com per anar endins.

Es retorna al camí, cal superar la darrera pujada, la de la cinglera, per unes zigues-zagues de camí empedrat i de prou bon fer. Aviat apareix un passamà a l'esquerra i unes vistes fantàstiques, a l'esquerra també s'intueix un salt d'aigua. S'arriba a dalt, al Pla de l'Om, un indret francament agradable. Aquí hi ha el darrer pal inicador.

A través del prat es va cap a la dreta, caldrà passar una portella en una tanca i continuar pel mig dels prats cap a un sender que de lluny està marcat amb pintura vermella. Curiosament és aquí on més es necessita el track per seguir la bona traça. Es passa pel costat del camí que puja pel grau de la Cabrafiga, i es va marxant tot a la vora de la cinglera, en alguns punts ben arran. El sender s'endinsa llavors per dins del bosc per sortir-ne en un mirador espectacular de totes les cingleres. En aquest tram, unes marques blanques acompanyen.

Des d'aquest punt, arribar al santuari del Far és un moment de passeig agradable i on es pot continuar amb les vistes i, si s'escau, dinar.

La baixada es fa per un sender que surt al final de l'aparcament i que de seguida deixa a la carretera que cal seguir fins a la capella de Santa Anna. Aquí es pren la baixada pel grau de Santa Anna, més assequible que el que proposen amb marques blanques i grogues, que és molt més dret. Després de desfer les zigues-zagues de la cinglera, es planeja bastant, fins que el camí es converteix en pista. Després de baixar, s'arriba a les vistes de Sant Martí Sacalm i del trencat que s'havia deixat a l'anada. Arribar al punt de partida és un moment.

Qualifico la ruta com a moderada per la llargada i pel desnivell, tot i que és de prou bon fer. Atenció als trams de la cinglera, que són els més durets i si hi ha humitat són relliscosos. El camí compta amb diversos indicadors i algunes marques que ajuden molt. La baixada a la cova està ben indicada, tot i que el camí és difícil. En el temps que surt en aquesta ruta s'hi inclou l'estona de dinar al santuari, compteu una hora i mitja.
Intersection

Bifurcació

Waypoint

Can Triola

Intersection

Pal indicador

Cave

Cova del Goleró

Waypoint

Pla de l'Om

panorama

Mirador

Sacred architecture

Santuari del Far

Sacred architecture

Capella de Santa Anna

Comments

    You can or this trail