Time  6 hours 50 minutes

Coordinates 1111

Uploaded December 6, 2014

Recorded December 2014

-
-
2,523 f
1,846 f
0
1.8
3.7
7.34 mi

Viewed 2055 times, downloaded 17 times

near Santa Linya, Catalunya (España)

Ruta que transcorre per espais naturals protegits de la zona Xarxa Natura 2000, des de Santa Linya cap El Balconet i l’Ermita de Sant Pere de Queralt o de la Vall.

ACCÉS i RECORREGUT: Sortim de Santa Linya, (pertany al municipi de les Avellanes-Santa Linya) per una pista de sorra que mena al Balconet. Són uns 5 Km; veurem rètols indicadors de “El Balconet”. Aquesta pista té trams en molt mal estat (pedres, forts pendents, basses…), així que millor deixar vehicle en revolt si no ho tenim clar.

En el Mirador del Balconet, contemplem les impressionants vistes a l’embassament de Camarassa i als cingles, amb la serra del Montsec al fons. Aquí s’hi forma l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, hi ha uns bancs per seure a gaudir del paisatge. A prop està l’AVENC DEL BALCONET, també conegut com FORAT del Balconet. (Cal material de progressió vertical). Molt especial per l'aire bufador calent que surt de la boca.

Tornem enrera per la pista fins al Pal indicador (indica “Balconet/ Sant Pere de la Vall”). Aviat trobarem les Fortificacions del Front del Segre: trinxeres de la Guerra Civil. Hi ha diverses casamates i parapets amb espitlleres, seguint el corriol amb fites de pedra que volta el Serrat de l'Escobet. Aquest corriol després baixa amb forta pendent, amb algun petit tram equipat amb cadenes (veurem un cartell advertint del risc), fins un pal indicador de 3 camins: “Sant Pere de la Vall / Santa Linya/ El Balconet”.

Seguim cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall, passant vora el profund Barranc de Sant Pere. Arribats al peu de l’esperó rocallós on està erigida l’ermita quedarem astorats per com és d’inaccessible i solitari aquest indret, sembla impossible poder accedir al cim.

Al principi, només veiem un cable de vida sota l’ermita i una llarga cadena per enfilar-s’hi: és un pas EXPOSAT, millor dur arnés i dissipador. Donem la volta per sota l’ermita i veiem un altre cable de vida que rodeja l’agulla, no sabem fins on arriba, però visualment impacta, doncs l’entorn és escarpat, hi ha molta alçada, amb el pantà als teus peus. Es veu que és una via ferrada que volta el cingle.

Per fi trobem l’accés assequible per pujar a l’ermita: és el corriol que baixa des del collet cap a l’esquerra, davant del rètol identificador, i que voreja la penya per sota, fins a trobar a la dreta una petita grimpada amb una cadena.

L’ermita de Sant Pere de Queralt o de la Vall, del s. XI – XII, i estil romànic /llombard ens ha fascinat per la seva situació esperonada a 545 metres d’altitud, penjada com un niu d’àligues, dins un entorn majestuós d’altíssimes parets: l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. L’estat de conservació de murs i coberta no és gaire bo, però tenint en compte el lloc on està ubicada i que ja no té culte, ens meravella igual. Al costat de la coberta, hi ha restes d'un antic castell. A dins hi ha un pessebre del CIM Bellpuig. ULL: Risc d’esfondrament: Aneu en compte!

Tornem per on hem vingut, fins al vehicle.

CURIOSITATS:
* L’AVENC DEL BALCONET és una cavitat de 161 metres de fondària i 631 metres de recorregut a Les Avellanes i Santa Linya, descoberta pel GELL (Grup Espeleològic Lleidatà) el gener de 2007 en observar una taca humida al terra que semblava que transpirava i esdevenint la cavitat més important de La Noguera. Un any després van iniciar la desobstrucció i en dues jornades de treball van aconseguir una boca accessible per entrar. Actualment la boca està tapada amb una plataforma de fusta, per evitar lliscaments del terreny que puguin obturar la boca i evitar que ningú i pugui caure, ja que la zona es força visitada degut al mirador proper. Les tasques de exploració continuen. Font: Espeleoindex.

Per la boca surt una forta corrent d'aire calent, que no deixa mantenir els ulls oberts en baixar els primers metres, doncs hi ha moltes partícules en suspensió o terra. Ull: Passos tècnics selectius per estretors.

* "EL BALCONET, a 690 metres d’altitud, és un magnífic mirador de l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa. Es pot observar, al nord, la majestuosa serra del Montsec i el congost de Terradets, que separs el Montsec d’Ares del de Rúbies o Meià. Darrere de Terradets s’observa la conca de Tremp i, sobresortint, la serra del Rei, al Pallars Sobirà, amb el Tuc de la Cometa (2446m) i lo Tossal (2.482m) com a cims més destacats. Sota mateix del mirador podem veure la noguera Pallaresa, la línia de ferrocarrils de la Pobla i el pantà de Camarassa, a 330 metres d’altitud. Aquest fort desnivell, de més de 300 metres, entre la serra de Montclús i el fons del riu, es cobreix amb parets o cingles originats pel procés erosiu de la Noguera Pallaresa, que ha anat excavant sobre aquesta plataforma al llarg de milions d’anys. Destacar que aquest mirador adequat amb baranes i bancs no és l’autèntic Balconet. “El Balconet” original es troba a pocs metres a la esquerra: és un petit pas entre dues roques i que per la seva forma donà nom a l’indret."
panorama

Mirador de El Balconet

Mirador de El Balconet
panorama

Vistes als cingles

Vistes als cingles
Cave

Avenc del Balconet

Avenc del Balconet
Waypoint

Pal indicador (balconet/ st pere de la vall)

Pal ind (balconet/ st pere de la vall)
Waypoint

Fortificacions Front del Segre

Fortificacions Front del Segre
Waypoint

Pal indicador 3 camins: st pere de la vall / sta linya/ el balconet

Pal ind 3 camins: st pere de la vall/ sta linya/ el balconet
Waypoint

Abric sota balma

Abric sota balma
Waypoint

Cable de vida i cadena sota l'ermita. Pas Exposat, millor dur dissipador

Cable de vida i cadena sota l'ermita. Pas Exposat, millor dur dissipador
Waypoint

Cable de vida que rodeja el cingle

Cable de vida que rodeja el cingle
Waypoint

Pas accessible fins l'ermita. Petita grimpada amb cadenes

Pas accessible fins l'ermita. Petita grimpada amb cadenes
Sacred architecture

Ermita de Sant Pere de Queralt o de la Vall (s. Xi-XII), d'estil romànic

Ermita de Sant Pere de Queralt o de la Vall (s. XI-XII), d'estil romànic

Comments

    You can or this trail