Time  4 hours 2 minutes

Coordinates 5493

Uploaded October 11, 2010

Recorded October 2010

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,292 f
574 f
0
1.8
3.6
7.21 mi

Viewed 10928 times, downloaded 537 times

near la Rabassada, Catalunya (España)

Excursió circular pels voltants de Vallvidrera on visitarem 10 fonts, algunes d'elles recenment acondicionades, la majoria de les quals rajen tot l'any, fins i tot en època d'estiatge. A més passarem per alguns dels indrets més coneguts de Collserola como el Pantà de Vallvidrera, podrem conèixer el museu-casa Verdaguer a Vil·la Joana i ens sorprendrà conèixer la història del Minagrott.
fountain

Font de Vallvidrera

Construcció moderna feta al lloc on hi havia l’antiga deu d’aigua natural que tenia una part de font i una altra per abeurar el bestiar. Tant l’aixeta com la pica estan a dins d’una fornícula d’arc de mig punt feta de totxo vist. L’aixeta és de bronze, amb polsador i està connectada a la xarxa municipal. Antigament l’aigua sempre brollava i la que sobreeixia de la pica anava a l’abeurador del bestiar, situat a l’altre costat del mur. Ara, al lloc de l’antic abeurador, hi ha una placa amb una inscripció de Cinto Verdaguer. Està situada a la plaça de Vallvidrera, al començament de la costa que fa el carrer de Mont d’Orsà, al mateix mur de separació entre el carrer i la carretera.
Waypoint

Fi

Train

Inici

Estació del Funicular de Vallvidrera
fountain

Font de la Budellera

Font i entorn espectacular: L’aigua surt per la boca del relleu d’una cara encastada a una gran paret de pedra vista. El frontal de la font i la bassa estan sota unes grans voltes recobertes de vegetació. L’entorn està format per tres terrasses molt amples, comunicades per escales de pedra vista. Hi ha una part amb bancs sota els arbres. Destaca la terrassa inferior amb una renglera d’escales amples i ben conservades on l’aigua canalitzada circula pel mig. Històries i cometaris: El projecte d'aquesta font fou encarregada a l'arquitecte paisatgista francès Jean Claude Nicholas Forestier. L'obra va ser realitzada el 1918. El 1988 va ser restaurada i la tardor del 2007 va ser arrengada degut a greus desperfectes per culpa de les pluges de la tardor anterior. El nom de la font podria ser degut a que les seves aigües eren beneficioses per guarir problemes estomacals (budells). També hi ha qui diu que, anys enrere, hi havia una casa al peu de la font on es fabricaven cordes per guitarres que estaven fetes de budells d'animals.
fountain

Font de la Falguera

Aquesta font es va perdre a l’eixamplar la pista forestal. Actualment en queda l’aiguaneix. Està situada uns 100 metres per damunt de la Font de la Budellera, al mateix torrent i al costat de la pista.
fountain

Font de Can Totxo

Construcció molt elaborada, de formes molt simples, formada per un gran frontal encastat al marge on hi ha, a mitja alçada, la pica, a la qual hi cau l’aigua que ve de la mina. Per un forat de la pica l’aigua raja a un petit safareig aclaridor i d’aquest a un gran safareig que servia de dipòsit per regar. Mana una bona quantitat d’aigua encara que el conjunt està en un estat d’abandó. Està situada a sota de Can Totxo, al sud est, en un zona de difícil accés per l’espessa vegetació que hi ha.
fountain

Font del Canet

Ha estat reconstruïda durant el mes de maig de 2008. És una construcció molt sòbria formada per un frontal, d’on surt el tub que raja, i per una gran bassa, també de totxo vist. Està situada a tocar del camí de gran recorregut GR-92.
Refuge

Vil·la Joana

A la serra de Collserola es troba la casa on va passar els darrers dies de la seva vida el poeta Jacint Verdaguer. S'hi exhibeixen col·leccions d'objectes vinculats a la seva vida i obra. Història del Museu-Casa Verdaguer El Museu-Casa Verdaguer, dependència del Museu d'Història de la Ciutat, es va constituir com a Museu l'any 1963. La Casa pairal data de 1743 i va ser propietat de Ramon Miralles, prohom de Sarrià. Verdaguer, per recomanació dels metges que l'atenien que li recomanaven aires de muntanya, i convidat pel seu amic Ramon Miralles, hi anar a viure els últims dies de la seva vida. Morí el 10 de juny de 1902 i va tenir un enterrament multitudinari com mai s'havia conegut en la història de Catalunya. L'any 1920, l'Ajuntament de Barcelona comprà la casa als seus antics propietaris i a partir d'aleshores va ser una escola durant molts anys, fins que l'any 1963 es començà a destinar a Museu i, finalment, l'any 1989, a instàncies de les diverses associacions verdaguerianes, l'Ajuntament emprengué una reestructuració amb una perspectiva més actual de la museística, la sistematització de materials a exposar i la creació de serveis per poder fer del Museu un centre accessible al gran públic i obert als estudiosos de l'obra de l'escriptor. Dades extretes de: http://www.bcn.es/cultura/verdaguer100/
fountain

Font Vella

Gran construcció amb el frontal de totxo i el lateral dret de pedra vista. S’accedia a la font per unes escales que baixaven. Actualment aquesta part està tapiada i no es veuen ni el tub ni la bassa.
fountain

Font Nova

Construcció de formigó de grans dimensions formada per una plataforma de base circular i un frontal alt i simètric d’escales pels dos costats. No raja tret dels dies que ha acavat de ploure en abundància i llavors goteja.
fountain

Font Joana

Construcció de totxo que sembla una caseta encastada a la muntanya. Al costat dret hi ha un banc de formigó d’uns 25 metres. A la part frontal una aixeta metàl•lica amb temporitzador que raja abundant aigua tractada. Situada en un espai molt ample al mig del qual hi ha un rentador antic.
Train

Minagrott

La Mina Grott és un túnel de quasi un quilòmetre i mig situat al terme municipal de Barcelona que connecta el Pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l'estació inferior del Funicular de Vallvidrera. La seva construcció es dugué a terme l'any 1855 per dur l'aigua del pantà fins a l'antic municipi de Sarrià. Durant aquell temps la mina era explotada per una companyia que visqué uns anys força esplendorosos però que mica a mica va anar fent fallida. Poc temps després, just al començament del segle XX, un jove enginyer de la companyia de tramvies anomenat Carles Emili Montañès i Criquillion presentà un revolucionari projecte que pretenia construir-hi una via de 0,60 metres i a la vegada ampliar la seva secció per a fer-hi passar un trenet destinat a traslladar els barcelonins que anaven a gaudir de la natura a la serra de Collserola. A la vegada el projecte assegurava la continuïtat del transvasament d'aigua des del pantà. El 13 de juny de 1908 quedà tot enllestit i s'efectuà el viatge inaugural. Es tractava d'un vagó elèctric amb capacitat per a 36 passatgers, el vehicle disposava de dos carburers i per tot el túnel hi havia vuitanta bombetes de colors. L'èxit del trenet fou total, de fet prop de 40.000 persones van viatjar-hi durant el curt període en què va funcionar, pel que tant el Parc d'atraccions del Tibidabo com l'empresa explotadora del tren de Sarrià veien un fort competidor. Les pressions i influències en contra de l'opinió popular van obligar a que la instal·lació deixes de funcionar al 1909. Malgrat això encara es va resistir a desaparèixer i fou de molta utilitat per al transport d'obrers i material en la construcció del túnel Ferrocarrils de Catalunya, actualment Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins a la seva clausura al 1916. Anys després, la mina entraria en un estat de quasi abandonament fins que les noves canalitzacions d'aigua la rescatarien de l'oblit per transportar novament aigua, aquest cop, però, en sentit invers, des de Barcelona fins a Sant Cugat del Vallès i Sabadell. Dades extretes de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mina_Grott
panorama

Pantà de Vallvidrera

El pantà de Vallvidrera és una presa que es troba dins del terme municipal de Barcelona, en el barri de Vallvidrera, a la capçalera de la riera de Vallvidrera (la Rierada), el curs d'aigua més important de la serra de Collserola, recollint les pluges d'un territori de prop de 135 hectàrees d'aquesta serralada. El pantà de Vallvidrera començà la seva construcció el 1850 amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua a l'antic municipi de Sarrià. Si bé s'acabà el 1860, no fou inaugurat fins el 1864. Considerat com una joia de l'enginyeria hidràulica del segle XIX, l'obra de l'arquitecte Elies Rogent constitueix un exemple excepcional de presa d'arc de gravetat construïda amb obra de fàbrica. Les seves dimensions en la coronació són de 50 metres de longitud, 3 d'amplada i 15 d'alçada, podent arribar a embassar fins uns 18.000 m³ en una làmina màxima d'aigua de 7.780 m². A la base es troba una galeria d'inspecció per la que discorren uns tubs destinats a drenar la cimentació i evacua l'aigua per la galeria. Perpendicularment a aquesta surt una altra que arriba al túnel de la Mina Grott per on discorre l'aigua que actualment cau pel tub i on va arribar a circular un trenet. A través d'aquest túnel de circulació d'aigua poden arribar a transvasar-se 400.000 litres diaris. A partir dels anys 60, però, l'abandonament va fer que la vegetació cobrís l'obra, al mateix temps que la presència de sediments van fer disminuir notablement la capacitat d'embassament. Entre 2005 i 2006 va ser reformat íntegrament per tal de preservar la fauna i la flora del parc, ja que conté una població destacada d'amfibis entre els quals destaca l'espècie de granota reineta (Hyla meridionalis), però també per tal que les persones puguin gaudir de l'entorn natural d'aquest parc. Dades extretes de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pant%C3%A0_de_Vallvidrera
fountain

Font de l'Espinagosa

Conjunt format per un llarg frontal de pedra vista d’on surten els dos tubs de la font que brollen a una gran bassa-safareig situada a nivell de terra. El terra està empedrat i els accessos molt ben condicionats. Està situada al camí que segueix el torrent de l’Espinagosa i que va del final del pantà de Vallvidrera fins a Vallvidrera. Durant el 2010 ha estat restaurada la font i el seu entorn i presenta un aspecte molt més acollidor.
fountain

Font de can Llevallol

Construcció en forma de caseta i amb la coberta de volta, ambdós de totxo vist. D’una de les parets de l’interior en surt el tub de ferro que mana aigua abundant. Durant el 2008 ha estat recuperada tota l'àrea de la font i presenta un aspecte molt acollidor. Històries i comentaris: Segons Miquel Tormos, anys enrere l'aigua era venuda en ampolles. La planta embotelladora és al costat de la masia de Can Llevallol.
fountain

Font dels Plàtans

El frontal, encastat entre dos murals de pedra, està format per unes tires de totxos i una xapa metàl•lica que li donen una forma esvelta. L’aigua, que està tractada, surt abundant per una aixeta de bronze amb polsador.

7 comments

 • Legador Nov 15, 2010

  Hola, este fin de semana habia pensado en hacer esta ruta con toda la familia, ¿Como verias el recorrido para hacerlo con niños?.
  Un saludo

 • Photo of georgebike

  georgebike Nov 16, 2010

  Legador,
  Depende de la edad de los niños. Si no son muy grandes, haz la mitad de la excursión y os volveis con los FGC en el Baixador de Vallvidrera. Si son un poco más mayores y no están "cansados" (aburridos) acaba la excursión porque desde el Baixador tienes la visita al Pantà de Vallvidrera y 2 fuentes muy chulas.

 • Photo of Cinderello

  Cinderello Dec 14, 2010

  Hola georgebike,
  Gracias por las rutas que vas compartiendo de fuentes de Collserola, son geniales! Queria preguntar si me puedes recomendar alguna ruta que pase por varias fuentes y que sea mas o menos ciclable.
  Muchas gracias!!

 • xavielink May 28, 2012

  Hola!! Gracias por esta ruta tan bonita. La única pega es que no pudimos acceder a la font del totxo, ya que la vegetación nos lo impidió. Supongo que ya debe de estar abandonada.

  Saludos!!

 • DCars Mar 28, 2016

  I have followed this trail  View more

  Ruta fácil y entretenida pasando por unas cuantas fuentes de Vallvidrera

 • Photo of acolomers

  acolomers Feb 3, 2017


  Gracias por compartir ...
  Mi versión con otros tracks y fotos ...
  https://es.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=405818

 • Photo of Jordi de la Riva Martorell

  Jordi de la Riva Martorell Mar 1, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Molt recomanable

You can or this trail