Time  5 hours 36 minutes

Coordinates 3085

Uploaded November 29, 2016

Recorded October 2016

-
-
38 ft
2 ft
0
2.8
5.7
11.32 mi

Viewed 1273 times, downloaded 23 times

near Duffel, Flanders (Belgique)

27ste Ter Elsttocht op 09/10/2016 van wandelclub Neteland Duffel.

We starten in het Gildenhuis in de Stationsstraat te Duffel.

Deze gemeente aan de Nete komt weinig in het nieuws maar heeft toch heel wat te bieden. Haar geschiedenis gaat terug tot 1500 voor Christus, toen er een Keltische stam woonde en de naam Duffel duikt al rond het jaar 1000 op in de annalen. Vanaf de 15de eeuw bloeit de gemeente op dankzij de weefnijverheid. Er werd een zware, ruwe stof geweven waarvan de kwaliteit eeuwen later nog zo bekend was dat de duffelcoats, de bekende jassen met "houtje-touwtjessluiting", hun naam er aan ontleenden.

Duffel groeide toen tot een vermaard en rijk gebied met veel mooie huizen. Onder andere Kasteel Ter Elst en het hoogkoor van de Sint-Martinuskerk herinneren hier nog aan. De gemeente werd een klein handels- en industriecentrum, dankzij de ligging langs de Nete en aan de nieuwe spoorlijn Brussel - Antwerpen.

We wandelen in de richting van de Nete en komen al snel in het parkdomein rond de ruïnes van het Kasteel ter Elst. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Na aanzienlijke schade tijdens de Eerste Wereldoorlog, verviel het kasteel geleidelijk tot een ruïne.

Het groen rond de kasteelruïne sluit naadloos aan op het Muggenbergpark dat we helemaal doorkruisen tot aan het Kiliaanstandbeeld waar we de O.L.Vrouwlaan oversteken en rond het stadhuis wandelen. We dwarsen daarna een stukje Duffel als we door de Molenstraat en de Rietlei richting Beunt gaan, waar in het Schooltje een rustpost was ingericht.

Een lang stuk Meertsveldstraat brengt ons naar Senthout: rechtsaf en de Mechelsesteenweg over naar Domein Neteland, een bebost stukje langs de Nete. Een 500m door de bosjes en dan de dijk op en in de andere richting terug over het jaagpad langs de Nete, dat we een kilometertje volgen tot we langs de Bremstraat en de Uitbreidingsstraat terugkeren naar het schooltje in De Beunt.

Na de tweede rustpauze zakken we weer af naar de boorden van de Nete, die we deze keer in zuidelijke richting volgen om via de brug van de O.L.Vrouwelaan de rivier over te steken.
In 1952 legde de Antwerpse Waterwerken in Duffel vijf bezinkbekkens aan, die alle waterlopen van de Oostkant opvingen en langs kleine sluizen hun water lozen in de Nete. Sinds mei 2015 staan tot eind september de poorten naar waterbekken III elke zondag open en we maken daar dan ook dankbaar gebruik van om ruim anderhalve kilometer langs het waterbekken te kunnen wandelen.

Op het einde van het waterbekken krijgen we nog een stukje Moriaubos onder de voeten, voor we langs de Mechelsebaan onder de spoorweg door kunnen en door een mooi stukje bos en park naar de volgende rustpost, die in Opvangcentrum De Maretak was ingericht. De Maretak biedt in deze groene omgeving opvang aan mensen met een ernstige mentale handicap. Dit opvangcentrum kwam er ondanks zware tegenkanting van bekende Duffelaar Paul Jambers, die blijkbaar liever geen gehandicapten in zijn sjieke buurt zag komen.

We steken de Mechelsebaan over en betreden het terrein van het Fort van Duffel. Het Fort van Duffel werd gebouwd in 1886-1888 en moest de spoorweg Antwerpen-Brussel beschermen. Het als Spoorwegfort gebouwde bolwerk werd later gedegradeerd tot Redoute tussen de forten van Sint-Katelijne-Waver en Walem en maakte deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen.

In september 1914 beschoten de Duiters het fort en omdat hij geen versterking en geen extra munitie kreeg, moest commandant Hastray zich met zijn soldaten terugtrekken uit het fort. Het zou verder geen militaire rol van betekenis meer spelen. Na 1970 verviel het fort tot het in 2009 werd gekocht door Kempens Landschap. Het is nu gedeeltelijk gerestaureerd. In de hoofdgebouwen is een tentoonstelling over het fort en is ook brasserie "De Krone".

We wandelen langs de gracht volledig rond het fort en keren dan terug naar De Maretak. Na even uitblazen wandelen we door bos en park terug naar de Mechelsebaan en slaan achter de spoorweg links omhoog naar het nieuwe fiets- en wandelpad dat ons over de Nete en naar het station van Duffel brengt.

Voorbij de spoorwegparking pikken we het wandelpad op, dat rechtsaf gaat door het uitgestrekte Sint-Norbertusinstituut en ons terugbrengt naar de Rooienberg met de Sint-Martinuskerk, een neogotische kruiskerk uit 1860. In de schaduw van de kerk vinden we dan ook de startplaats terug om deze wandellus te sluiten.
Picnic

De Beunt (schooltje)

Picnic

De Maretak Opvangcentrum

Photo

Sint Martinuskerk

Photo

Kasteel ter Elst

Photo

Muggenbergpark

Photo

Muggenbergpark

Photo

Domein Neteland

Photo

Domein Neteland

Photo

Jaagpad Nete

Panorama

Bremstraat

Panorama

Bremstraat

Panorama

Duffel, vanop OLV-laan

Panorama

Antwerpse Waterwerken

Panorama

Antwerpse Waterwerken

Panorama

Kapel Stormschanslaan

Panorama

Mostaardpot bos

Panorama

Fort van Duffel

Panorama

Fort van Duffel

Panorama

Fort van Duffel

Panorama

gracht Fort van Duffel

Panorama

Fort van Duffel

Panorama

Fietspad langs het spoor

Panorama

Fietspad en spoorlijn

Panorama

Spoorbrug over de Nete

Panorama

Nete

Panorama

St-Norbertusinstituut

Photo

Sint Norbertusinstituut

Picnic

Gildenhuis (Pub)

Gildenhuis (Pub) 2570, Duffel, Antwerpen, BEL
Waypoint

Parkeren Stationsstraat

Comments

    You can or this trail