Download

Distance

15.13 mi

Elevation gain

2,018 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

2,018 ft

Max elevation

2,635 ft

Trailrank

51

Min elevation

1,125 ft

Trail type

Loop

Moving time

6 hours 17 minutes

Time

9 hours 9 minutes

Coordinates

4223

Uploaded

February 5, 2021

Recorded

February 2021
Be the first to clap
Share
-
-
2,635 ft
1,125 ft
15.13 mi

Viewed 65 times, downloaded 3 times

near Matadepera, Catalunya (España)

Una excursió d'envergadura, en bona part circular, amb l'objectiu de conèixer bé la bella i airosa serra de les Pedritxes i les sorprenents coves de les Foradades, passant per un munt d'indrets, ja siguin orogràfics, ja siguin poblacions, urbanitzacions, masos o una pedrera i abocador amb la natura restaurada, pels termes de Sabadell i Matadepera, en part també a frec del de de Terrassa.
La ruta des prop de Sant Julià d'Altura, terme de Sabadell, a les Pedritxes i a les Foradades, que presentem, passa per prop Can Arnella, Matadepera, Can Candi, les Roques Blanques, collet de Can Roure, serra de les Pedritxes, collet de Sant Joan, collet de l'Os, turó de l'Os, collet de l'Àliga, turó de les Pedritxes, la Moleta, collet de les Foradades, les Foradades i coll de la Riba, i tornada per la vall de la Riba, seguint en part i en direcció contrària, la ruta Matagalls-Montserrat, passa entre les urbanitzacions de les Pedritxes, a la dreta i la dels Rourets a l'esquerra, segueix la riera de les Arenes, al peu de les urbanitzacions, primer de la del pla de Sant Llorenç, després de la de Can Prat, ambdues a la nostra esquerra, travessa Matadepera, on retrobem la ruta d’anada, que ens du, de retorn, a l'inici.
Vam aparcar quelcom apartats del voral de la carretera, en una àmplia entrada a un centre d’educació eqüestre, carretera de Matadepera, N41°35'9.15", E02° 3'13.24", cota 342 m. Ens agradaria començar aquestes excursions des del terme de Sabadell en direcció nord, cap a Sant Llorenç del Munt, Serra de l’Obac i les Pedritxes, des de Sant Julià d’Altura, lloc emblemàtic i referent, però l’accés a l’aparcament de Sant Julià d’Altura no l’obren fins a les 10 h els dies de cada dia, estiu i hivern, i a les els 9 h, dissabtes, diumenges i festius; a l’estiu. Aquests horaris són quelcom incompatibles amb excursions prolongades, com les que ens ocupen.
Travessem la carretera, és perillós, cal molta atenció, ens enfilem pel marge de l’altra banda i creuem pels matolls, durant uns 50 m, fins que ens trobem un camí o pista, paral·lel a la carretera, que seguirem, a la dreta, en direcció oest-nord-oest. Anem així durant uns 300 m per tombar, a continuació, a sud-sud-oest, en un gir de 90º, i seguir, al cap de poc, pel GR 97 (gran ruta de la Tordera al Llobregat),(1) passant pel límit sud-sud-est dels plans i camps de Ca n’Arnella --amb belles vistes a la Mola al fons. Al cap de 500 m deixem el GR per tombar a la dreta, ara pels límits oest-sud-oest dels camps de Ca n’Arnella. De seguida sentim una creixent i molt desagradable pudor. En 200 m ens trobem les aigües pudents i contaminades del torrent de la Betzuca. He comunicat aquest desastre mediambiental a l’Ajuntament de Matadepera, per ara no he tingut resposta. Seguim en direcció nord-nord-oest, passem per les instal·lacions de Sanmy o la Casera, fàbrica de refrescos, la més antiga de l’estat espanyol.(2) Seguim en la mateixa direcció i, al cap d’1,6 km, arribem a Matadepera, cota 402 m. Durant aquest trajecte vaig enterrar un munt de mocadors de paper, cosa que al tornar vam agrair, no entenc com ningú no fa res per aquesta plaga, les deixalles al peu dels camins, als marges de les carreteres, a les fonts, a les mirandes... Al Regne Unit les multes van de 100£ a 2.500£, als Estats Units és de 500$, a Austràlia i Suïssa aquests fets també estan penat.(3, 4)
Entrem a Matadepera pel carrer de Dolors Mir. Els rètols dels noms dels carrers de Matadepera, tots, incorporen el dibuix –ben fet-- d’una espècia vegetal del parc Sant Llorenç del Munt Serra de l’Obac, amb la nomenclatura catalana i científica, i una concisa i clara explicació.
Seguim pel carrer Dolors Mir fins a trobar el carrer Carretera de Terrassa. Tombem a la dreta i arribem a l’església parroquial de Sant Joan de Matadepera, cota 426 m. Seguim pel carrer de Sant Joan i de Sant Llorenç fins a la plaça de Sant Jordi, on tombem a mà esquerra, de la que en sortim per l’avinguda de les Arenes, per on seguim fins a una rotonda, cota 443 m, a la carretera de Talamanca, BV-1221, on deixem Matadepera, pels carrers del qual haurem caminat 1,9 km.
Sortim de la rotonda per la sortida oest i d’aquesta pel ramal sud, l’únic que no llinda amb Matadepera i que dona al camí de la Pedrera, asfaltat. Tornem-hi amb els mocadors de paper i altres deixalles a les cunetes. Al cap de 800 m passem per Cal Candi i al cap de 300 m més som a la font de Roques Blanques, cota 466 m, on hi ha un aparcament i s’acaba el tram pel qual hi poden passar vehicles. A la font trobem un bon home, simpàtic i amable, que omple garrafes d’aigua i que ens explica que ho fa per regar els pins que ell mateix a plantat a la vora del camí de les Roques Blanques. Camí que seguim, de pujada i de seguida som a les llaçades a l’antiga pedrera i deixalleria de les Roques Blanques, perfectament restaurades i retornades a la natura. En aquest indret s’hi havia obert una pedrera, sense llicència, l’any 1960, que van explotar fins l’any 1975, explotació que es va aturar per les demandes dels veïns. L’any 1992 es va iniciar la restauració de la natura.(5) Ho va comprar l’Ajuntament de Terrassa, any 1992, primer ho van omplir de runes i de terra, i després hi van plantar espècies vegetals autòctones.(6) Hi ha dreceres per saltar-se les llaçades. Les dreceres són a mode d’escales de grans graons amb baranes. Aquestes dreceres necessiten un manteniment, estan quelcom deixades, però el conjunt de la restauració a la natura de la pedrera/deixalleria és una obra encomiable, cal una mica de manteniment, però el resultat final és admirable i un exemple a seguir!
Ens enfilem pel seguit de dreceres i arribem a l’àrea d’esplai de Can Candi, cota 577 m, quasi a dalt de les Roques Blanques, estem a la llinda entre Terrassa i Matadepera, hem caminat 1,4 km des la font de Roques Blanques. En aquesta àrea hi ha una bona miranda, amb panells informatius. La vista comprèn, a migjorn, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, amb la serralada litoral al fons; a garbí el turó del Ros a la serra de Collcardús, i a ponent Montserrat, que treu el cap, al fons, damunt les muntanyes de Vacarisses. Pujar des d’aquí al capdamunt de les Roques Blanques, cota 587 m, tot i que és a tocar, és enrevessat. Hi ha uns vestigis de corriols, entre matolls, de mal seguir, pels quals s’arriba al punt culminant, des del qual no hi ha vista perquè és emboscat.
Anem baixant pel camí a la carena, en direcció oest i en 300 m som al collet de Can Roure, cota 536 m. Seguim pel camí que continua cap a l’oest, en flanqueig del turó de Sant Joan, durant uns 500 m, fins a una clotada emboscada que ens creua a la cota 555 m. Aquí deixem el camí per prendre un corriol, a la dreta, en direcció nord, d’inici desapercebut entre els arbres. El camí remunta la clotada per terreny sorrenc, de gresos ocres, bonics, entre pi blanc i pi pinyoner. En 300 m de caminar, en forta pujada, som al collet de Sant Joan, cota 585 m. A partir d’aquí seguirem pujant, ara per la carena de la serra de les Pedritxes, força emboscada, però airosa en els trams per sobre del bosc. Així passarem pel collet de l’Os, cota 621 m, el turó de l’Os, cota 672 m, amb esplèndides vistes a la Mola, pel el collet de l’Àliga, cota 657 m, i, finalment, després de caminar durant 2 km per la carena, serem al turó de les Pedritxes, cota 791 m, punt culminant de l’excursió. La vista des del turó la contemplem des de dos punts: des d’una miranda natural a ponent, que dona a Montserrat, que se’ns mostra altiu i sorprenent, i des del punt més alt del turó, amb poca vista a causa que està emboscat. Per contemplar la vista a llevant és millor continuar cap a la Moleta, cota 773 m, a 200 m a peu des del turó de les Pedritxes. La vista des la Moleta, contemplant des de tramuntana a xaloc, d’esquerra a dreta, comprèn la Serra de l'Obac, la carena del Pagès, la cova del Drac, la Mola, Matadepera i el Vallès Oriental al fons. És formidable!
Tot i que ja hem sobrepassat el punt culminat de l’excursió, encara ens queda una bona caminada per assolir-ne l’objectiu següent, les Foradades, indret geològic sorprenent: un conjunt de coves a la roca conglomerada, vistent i destacat, molt recomanable de visitar! Baixem doncs de la Moleta per la vessant oest, tot caminant 300 m, fins al collet de les Foradades, cota 726 m, on hi ha un gran dipòsit. Sortim del coll per la vessant sud, per corriol que vira a l’oest i en 500 m ens mena a lloc, les Foradades, cota 693 m, un gran rocam rogenc de conglomerat calcari, amb gairebé una desena de coves o immensos forats, com el topònim indica, que mira a ponent cap a Montserrat. És un lloc concorregut pels escaladors. També un bon lloc per fer parada i fonda o, al menys fer un mos, atès que portem quasi 12 km de caminada i ens en falten 12 km més per tornar a l’inici, fent la volta pel coll de la Riba, coll que serà el punt més allunyat de l’excursió. Per anar cap el coll de la Riba hem de tornar cap al collet de les Foradades, del que en venim, però per un lloc diferent, per un camí d’inici intricat, a l’extrem més oest de les Foradades, que superem amb mans i peus, i segueix com a camí de bon passar pel damunt de les Foradades i en 200 m d’ascensió suau, en direcció est-nord-est, ens du al dipòsit del collet de les Foradades, dipòsit que deixarem a la dreta per dirigir-nos, de seguida i de baixada, cap al coll de la Riba, que hi arribarem en 900 m de caminar. El coll de la Riba, cota 699 m, està entre la serra de les Pedritxes, d’on venim, a sud-est, i la serra de l’Obac, al nord. És un punt destacat de pas de la ruta Matagalls-Montserrat. Ruta per la qual iniciarem, ara sí, el retorn, en direcció oest-sud-oest. Tirem avall, doncs, per la ruta de la cursa Matagalls-Montserrat, en sentit contrària al de la cursa. En 1,4 km de caminar arribem a la urbanització de les Pedritxes, on hi entrem pel carrer de l’Alba de la Barata, cota 619 m. Seguim per aquest carrer durant 400 m, fins al carrer del Turó de la Carlina, pel qual seguirem a continuació, durant 400 m, fins a un trencall que surt a l’esquerra del carrer, cota 560 m. Prenem el camí d’aquest trencall, seguim passant per la ruta Matagalls-Montserrat, en direcció sud-sud-est, durant uns 300 m, que creuem la carretera de Talamanca, BV-1221. Travessada la carretera seguim pel camí al costat de la carretera cap a la dreta --som encara per la ruta Matagalls-Montserrat-- durant 400 m, que trobem un gual emporlanat damunt la riera de les Arenes, cota 529 m, al carrer dels Rossinyols, carrer que seguim endavant, cap a l’est. Tot just 100 m després tombem a la dreta, per un camí i deixem el carrer dels Rossinyols i la ruta Matagalls-Montserrat. A partir d’aquí anirem tirant avall per la riba esquerra de la riera de les Arenes, durant 2,2 km, fins al pont de Can Prat, a l’inici del nucli de Matadepera, cota 459 m. Travessem el riu pel pont i seguim baixant per la riera de les Arenes, però ara per la riba dreta, durant 700 m, fins al pont del Garrofer, que retrobem el camí d’anada i que seguirem fins a l’inici.
En total 24 km d’excursió, amb un desnivell de 615 m, per carenes altives, boscúria mediterrània, espais de natura restaurada, espais en general ben urbanitzats, una riera contaminada que denunciarem tant com calgui perquè es retorni a l’estat natural, camins, alguns dels quals cal tenir-ne cura, grans vistes, indrets de geologia més que interessant i un balanç final del tot favorable!
1. GR 97: De la Tordera al Llobregat [Disponible a: https://www.catalunya.com/gr-97-de-la-tordera-al-llobregat-24-1-40?language=ca.
2. Sanmy. [Disponible a: https://www.sanmy.es/es/empresa-bebidas-refrescos.
3. Wikipedia contributors. Litter in the United Kingdom: Wikipedia, The Free Encyclopedia.; 2021 [posat al dia el 21 d'agost de 2020. Disponible a: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Litter_in_the_United_Kingdom&oldid=974189965.
4. Wikipedia contributors. Litter 2021 [posat al dia el 12 de febrer de 2021. Disponible a: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Litter&oldid=1006275947.
5. @trailmont. La Barraca de les Roques Blanques, un testimoni del passat agrari amb vista aèria sobre Terrassa [Disponible a: http://trailsantllorenc.blogspot.com/2012/10/la-barraca-de-les-roques-blanques-un.html.
6. Alemany J. De pedrera a parc natural: El Punt, distribuït per Vilaweb; 2005 [citat el 13 de juny de 2005]. Disponible a: https://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1341435.
Intersection

A la dreta, per la pista

Intersection

A la dreta

River

Torrent de la Betzuca, contaminat i pudent

Intersection

Endavant, cap a Matadepera, pista asfaltada

Intersection

Creuem la carretera de Castellar C-1415a

Intersection

Pel corriol de la dreta

Intersection

Prenem el carrer Dolors Mir

Intersection

Carretera de Terrassa, a la dreta

Intersection

Carrer de Sant Joan, a mà esquerra

Intersection

A mà esquerra

Bridge

Pont del Garrofer, damunt la riera de les Arenes

Intersection

Rotonda el Garrofer, carretera de Talamanca, BV-1221, travessem la rotonda i prenem la pista de mà esquerra, camí de la Pedre

Intersection

Endavant

Intersection

A mà esquerra, seguim el camí de la Pedrera i no anem cap a can Candi

Fountain

Font de Roques Blanques, aparcament

Intersection

Drecera a mà esquerra

Intersection

Drecera a mà dreta

Panorama

Miranda àrea d'esplai de Can Candi, turó de Roques Blanques

Intersection

A mà esquerra

Summit

Roques Blanques

Mountain pass

Collet de Can Roure

Cap a al camí de Can Carbonell
Intersection

Desviament cap a un corriol a la dreta

Mountain pass

Collet de Sant Joan

Summit

Turó a la carena

Summit

Turó de l’Os

Summit

Turó de l’Os

Mountain pass

Collet de l’Àliga

Panorama

Miranda natural, a ponent del turó de les Pedritxes

Summit

Turó de les Pedritxes

Summit

La Moleta, serra de les Pedritxes

Mountain pass

Collet de les Foradades

Cave

Les Foradades

Intersection

A la dreta

Intersection

A mà esquerra

Intersection

A mà esquerra, voltem el dipòsit per l’esquerra

Intersection

A mà equerra

Mountain pass

Coll de la Riba

Gir de 135º, cap al sud-est, per la ruta Matagalls-Montserrat en sentit invers
Intersection

A mà esquerra, pel carrer de la Font de l'Alba de la Barata

Intersection

Endavant, pel carrer del Turó de la Carlina

Intersection

Deixem l’asfalt, seguim pel camí de l’esquerra, seguim per la ruta Matagalls-Montserrat en sentit invers

Intersection

Travessem la carretera de Talamanca, BV-1221i seguim a la dreta per la ruta Matagalls-Montserrat en sentit invers

River

Gual a la riera de les Arenes, asfaltat, carrer dels Rossinyols

Intersection

Deixem el carrer dels Rossinyols i la ruta Matagalls-Montserrat, camí a la dreta amb barana

Bridge

Pont de can Prat, sobre la riera de les Arenes

Intersection

Cap el pont del Garrofer

A mà esquerra, cap el pont del Garrofer
Waypoint

Plaça de les Arts

Comments

    You can or this trail