Time  3 hours 40 minutes

Coordinates 905

Uploaded July 24, 2018

Recorded July 2018

-
-
9,298 f
7,260 f
0
1.4
2.8
5.6 mi

Viewed 1720 times, downloaded 126 times

near Taüll, Catalunya (España)
[CA] Del refugi Joan Ventosa i Calvell al pic de MontardoMuntanya de relativament fàcil accés i d'imatge molt popular, especialment des de la vall de Valarties, a la Val d'Aran. El camí que hi porta des del refugi Joan Ventosa i Calvell segueix un rosari d'estanys de gran bellesa i de totes dimensions. Cal estar a l'aguait perquè es poden veure marmotes i isards. Com que hi ha dues opcions, es proposa pujar per la ruta situada més a l'oest i baixar per la de l'est, coincidint aquesta darrera amb la part baixa de la ruta cap al port de Caldes i el refugi de Colomèrs.
Ruta senyalitzada parcialment.
Per arribar a l'aparcament situat sota la presa de Cavallers, inici de l'excursió, cal sortir del Pont de Suert per la carretera N-230 en direcció a Vielha i, poc després, girar a la dreta per la L-500 de la Vall de Boí al balneari de Caldes de Boí. Aquí s'ha de seguir una estreta pista asfaltada que porta a l'esmentat aparcament, ja dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, des d'on per un itinerari senyalitzat s'arriba al refugi en 2 h (cal veure la ruta De la presa de Cavallers al refugi Joan Ventosa i Calvell).

0,00 km (2.220 m). Refugi Joan Ventosa i Calvell. S'ha d'agafar el camí que puja al nord davant l'entrada del refugi (a la dreta sortint del refugi).

0,20 km (2.232 m), 0 h 5 min. Estany de Baix o Petit de Travessani. Es passa per la riba oriental d'aquest petit estany (que queda a l’esquerra) i se segueix pujant.

0,47 km (2.247 m), 0 h 10 min. Estany de Travessani Gran o de Dalt. Bifurcació: arribant a l’estany, cap a l’esquerra, es creua el riu que en surt per vorejar-lo per la banda oest (direcció N), deixant a mà dreta l'aigua i el trencall que puja al port de Caldes, per on després es tornarà. Quan falta poc per arribar a l'extrem nord de l'estany, després d'un collet, cal guanyar força alçada cap al nord superant successives graonades de roca.

1,92 km (2.421 m), 0 h 45 min. Estany de les Monges. S'ha de deixar aquest gran estany a la dreta vorejant-lo pel seu marge occidental (tendència NO/N) guanyant progressivament alçada fins a la cota 2.505 m (km 2,79), des d’on s'arriba en una curta baixada al coll d'Oelhacrestada, pas obligat per anar a l'estany i al refugi de la Restanca cap al nord-oest pel GR 11.18.

2,99 km (2.476 m), 1 h 10 min. Coll d'Oelhacrestada. Se segueix el GR 11.18 baixant en direcció est 200 m fins a situar-se en una petita coma i evitar la carena que puja al Montardo. En aquest punt, es deixa el GR 11.18 girant a la dreta (N) remuntant al màxim, apropant-se a la carena i passant per sobre de les tarteres.

3,93 km (2.720 m), 1 h 50 min. Coll del Montardo. Es deixa a la dreta el trencall per on després es baixarà. Cal seguir 200 m gairebé plans en direcció nord-oest flanquejant l'obac del Montardo petit (2.781 m) fins a un altre collet que baixa bruscament a la Restanca i on es pot veure un impressionant roc. Cal seguir les fites i el camí fressat, potser travessant una llenca de neu, per fer el cim.

4,42 km (2.833 m), 2 h 10 min. Pic del Montardo. El cim, estratègicament situat, és un gran mirador pirinenc. Al nord domina la Val d'Aran amb les regions lacustres de Mar i de Rius, Montcasaus i Colomèrs; els massissos de Mauberme, Colomèrs, Saborèdo i la vall de Valarties, amb el poble d'Arties pràcticament sota el cim. A l'oest, darrere de la llarga vall de Rius, sobresurt el pic de Molières, pràcticament imperceptible sota les geleres del massís de la Maladeta. Cap al sud s'estén la capçalera lacustre de la Noguera de Tort i la ribera de Caldes amb els cims de la serra de Tumeneia, Besiberri, Travessani i Comalesbienes al fons. Cal esmentar que l'estany de les Monges i el de les Mangades no es veuen gaire des del cim del Montardo, però són ben visibles des de la punta sud del mateix massís. Es baixa fins al coll del Montardo desfent el camí.

4,92 km (2.720 m), 2 h 25 min. Coll del Montardo. Per baixar al GR 11.18, cal agafar el camí situat més a l'est, a l'esquerra, allunyant-se del de la pujada. Es retroba el GR 11.18 uns 300 m més a l'est d'on s'ha deixat per pujar. Es travessa i es baixa directe cap a l'estany des Monges, que ara es voreja per l'est (queda a la dreta). A mig camí d'aquesta riba est, l'itinerari s'allunya de l'estany i gira a l'esquerra, cap a llevant. Es passa un collet i es baixa pel costat d'un estanyol que queda a l'est. De seguida s'arriba a l'estany de les Mangades.

7,02 km (2.380 m), 3 h 05 min. Estany des Mangades. Es travessa el riu que surt d'aquest estany i més avall també es va deixant, a l'est, dos estanyols i l'estany Clot. Aquí ja es veu a sota l'estany Gran de Travessani, però en lloc de baixar-hi directament, s'ha de remuntar uns 20 m de desnivell per salvar una roca del seu marge est. Des d'aquí cal anar baixant fins a la sortida d'aquest gran estany, on es retroba el camí de pujada (km 8,55, 2.249 m, 3 h 30 min), poc abans de l'estany Baix de Travessani i del refugi Joan Ventosa i Calvell.

9,01 km (2.220 m), 3 h 40 min. Refugi Joan Ventosa i Calvell. Fi del recorregut.
Més informació

[ES] Desde el refugio Joan Ventosa i Calvell al pico de MontardoMontaña de relativamente fácil acceso y de imagen muy popular, especialmente desde el valle de Valarties, en la Val d'Aran. El camino que lleva a la cima desde el refugio Joan Ventosa i Calvell sigue un rosario de lagos de gran belleza y de todas dimensiones. Hay que estar atentos porque se pueden ver marmotas y rebecos. Como hay dos opciones, se propone subir por la ruta situada más al oeste y bajar por la del este, coincidiendo esta última con la parte baja de la ruta hacia el puerto de Caldes y el refugio de Colomèrs.
Ruta señalizada parcialmente.
Para llegar al aparcamiento situado bajo la presa de Cavallers, inicio de la excursión, hay que salir del Pont de Suert por la carretera N-230 en dirección a Vielha y, poco después, girar a la derecha por la L-500 del valle de Boí al balneario de Caldes de Boí. Aquí se debe seguir una estrecha pista asfaltada que lleva a dicho aparcamiento, ya dentro del Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, desde donde por un itinerario señalizado se llega al refugio en 2 h (hay que ver la ruta De la presa de Cavallers al refugio Joan Ventosa i Calvell).

0,00 km (2.220 m). Refugio Joan Ventosa i Calvell. Tomamos el camino que sube hacia el norte delante de la entrada del refugio (si salimos del refugio, hacia la derecha).

0,20 km (2.232 m), 0 h 5 min. Lago de Baix o Petit de Travessani. Se pasa por la orilla oriental de este pequeño lago (que queda a la izquierda) y se sigue subiendo.

0,47 km (2.247 m), 0 h 10 min. E Lago de Travessani Gran o de Dalt. Bifurcación: llegando al lago, hacia la izquierda, se cruza el río que sale para bordearlo este gran lago por el lado oeste (dirección N), dejando a mano derecha el agua y el desvío que sube al puerto de Caldes, por donde luego se volverá. Cuando falta poco para llegar al extremo norte del lago, después de un collado, hay que ganar altura hacia el norte superando sucesivos escalones de roca.

1,92 km (2.421 m), 0 h 45 min. Lago de Les Monges. Hay que dejar este gran lago a la derecha (E) bordeándolo por su margen occidental (tendencia NO/N) ganando progresivamente altura hasta la cota 2.505 m (km 2,79), desde donde se llega en una corta bajada al collado de Oelhacrestada, paso obligado para ir al lago y al refugio de la Restanca hacia el noroeste por el GR 11.18.

2,99 km (2.476 m), 1 h 10 min. Collado de Oelhacrestada. Se sigue el GR 11.18 bajando en dirección este 200 m hasta situarse en un pequeño valle y así evitar el cordal que sube al Montardo. En este punto, se deja el GR 11 girando a la derecha (N) remontando al máximo, acercándose al cordal y pasando por encima de los canchales.

3,93 km (2.720 m), 1 h 50 min. Collado del Montardo. Se deja a la derecha el desvío por donde luego se bajará. Hay que seguir 200 m casi llanos en dirección noroeste flanqueando la umbría del Montardo pequeño (2.781 m) hasta otro collado que baja bruscamente a la Restanca y donde se puede ver una impresionante roca. Hay que seguir los hitos y el camino trillado, quizás atravesando una franja de nieve, para hacer la cima.

4,42 km (2.833 m), 2 h 10 min. Pico del Montardo. La cima, estratégicamente situada, es un gran mirador pirenaico. Al norte domina la Val d'Aran con las regiones lacustres de Mar y de Rius, Montcasaus y Colomèrs; los macizos de Mauberme, Colomèrs, Saborèdo y el valle de Valarties, con el pueblo de Arties prácticamente bajo la cima. Al oeste, detrás del largo valle de Rius, sobresale el pico de Molières, prácticamente imperceptible bajo los glaciares del macizo de la Maladeta. Hacia el sur se extiende la cabecera lacustre del río Noguera de Tort y la ribera de Caldes con las cumbres de la sierra de Tumeneia, Besiberri, Travessani y Comalesbienes al fondo. Hay que mencionar que el lago de Les Monges y el de Les Mangades no se ven mucho desde la cima del Montardo, pero son bien visibles desde la punta sur del mismo macizo. Se baja hasta el cuello del Montardo deshaciendo el camino.

4,92 km (2.720 m), 2 h 25 min. Collado del Montardo. Para bajar al GR 11.18, hay que tomar el camino situado más al este, a la izquierda, alejándose del de la subida. Se reencuentra el GR 11.18 unos 300 m más al este de donde se ha dejado para subir. Se cruza el GR 11.18 y se baja directamente hacia el lago de Les Monges, que ahora se bordea por el este (queda a la derecha). A medio camino de esta orilla este, el itinerario se aleja del lago y gira a la izquierda, hacia levante. Se pasa un pequeño collado y se baja junto a una laguna que queda al este. Enseguida se llega al lago de Les Mangades.

7,02 km (2.380 m), 3 h 05 min. Lago de Les Mangades. Se cruza el río que sale de este lago y más abajo también se va dejando, al este, dos lagitos y el lago Clot. Desde aquí ya se ve debajo el lago Gran de Travessani, pero en lugar de bajar directamente, se debe remontar unos 20 m de desnivel para salvar una roca de su margen este. Desde aquí, hay que ir descendiendo hasta la salida de este gran lago, donde se reencuentra el camino de subida (km 8,55, 2.249 m, 3 h 30 min), poco antes del lago Baix de Travessani y del refugio Joan Ventosa i Calvell.

99,01 km (2.220 m), 3 h 40 min. Refugio Joan Ventosa i Calvell. Fin del recorrido.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 31/07/2018

Waypoint

Refugi Ventosa i Calvell

Waypoint

Pic de Montardo

Waypoint

Estany de Travessani de Baix

Waypoint

Pas engorjat

Waypoint

Estany de Travessani

Waypoint

Estany Clot

Waypoint

Coth deth Montardo

Waypoint

Cota 2.737

Waypoint

GR 11.18 al Port de Caldes

Waypoint

GR 11.18

Waypoint

Estany de Monges

Waypoint

Estany de Monges

Waypoint

Cota 2.505

Waypoint

Estanyet 2.419

Waypoint

GR 11.18

Waypoint

Coreth d'Oelhacrestada

Waypoint

Estany Negre

Waypoint

Estany des Mangades

Waypoint

GR 11.18 a la Restanca

Waypoint

Pics de Comalespada

Waypoint

Agulles de Travessani

Waypoint

Coll del Montardo

Comments

    You can or this trail