-
-
4,410 f
3,663 f
0
1.4
2.8
5.69 mi

Viewed 682 times, downloaded 39 times

near Mas de Barberans, Catalunya (España)

[CA] Del refugi del Mas del Frare al Retaule i les MirandesIndret emblemàtic del Parc Natural dels Ports, l'entorn del refugi del Mas del Frare, al coll de l'Assucar, és un punt habitual de pas i de sortida de moltes de les excursions més interessants pel massís. Amb aquest itinerari per a iniciats, es passa dels espais oberts a les humides fagedes a tocar dels més escarpats i severs relleus rocallosos.

Cal parar atenció amb l'orientació al llarg de tot el recorregut: s'és en un espai inhòspit, completament deshabitat, on és fàcil de triar opcions equivocades de camins i barrancs. Cal també prendre precaucions amb la climatologia els mesos punta d'estiu i d'hivern.

Ruta senyalitzada parcialment.
Aquest itinerari a peu surt d'una esplanada, la solana de la Mina, situada al costat de Casetes Velles, ben endinsada al massís dels Ports, en el que seria la prolongació de la carena del Caro cap al sud-oest i a sota de la petita elevació de Serrassoles. També és conegut com a coll de l'Assucar. Per arribar-hi des d'Amposta, cal dirigir-se a Mas de Barberans per Masdenverge per la carretera T-344, cap a Santa Bàrbara per la T-350 i tombar al nord per la T-346. Quan s'està arribant a Mas de Barberans, sense entrar al poble, s'ha de prendre a l'esquerra la TV-3421 en direcció a la Sénia. A menys de 2 km d'aquesta bifurcació (entre els punts quilomètrics 13 i 12), cal agafar una pista de terra de la dreta, normalment en bon estat, amb indicadors cap al refugi del Mas del Frare. Als 0,6 km, es deixa un camí secundari a la dreta i, als 1,7 km, se segueix per la dreta en una bifurcació. En total, cal recórrer 16 km d'aquesta pista fins a arribar al punt de sortida. Al costat mateix de la pista forestal, hi ha un grup de tres cases emblanquinades conegut com a Casetes Velles. 200 m més endavant, es gira a l'esquerra en una petita esplanada, coneguda com a la solana de la Mina (1.195 m), on es pot aparcar el vehicle i començar la ruta.

0,00 km (1.193 m). Solana de la Mina. Situats a l'esplanada, se segueixen inicialment les marques blanques i vermelles del GR 7 allunyant-se de Casetes Velles en direcció sud-oest.

0,20 km (1.190 m), 0 h 02 min. Mas del Frare. Cal seguir pel camí de l'esquerra (SE) deixant el GR 7, que baixa pel costat mateix de la casa i es dirigeix al refugi de la Font Ferrera. Ben aviat, el camí esdevé un senderó que comença a pujar decididament per dins del bosc. Al cap d'uns 10 min, el sender planeja.

1,24 km (1.224 m), 0 h 20 min. En un petit coll, cal girar a la dreta i, de seguida, a l'esquerra en baixada. Més endavant, s'entra en una clariana, just a sota de la Portella de Calça, per la qual es tornarà més tard (a la part final del recorregut). Es travessa la clariana cap avall (SO) i, a 200 m, es veu arribar per l'esquerra, sortint de la vegetació, el PR pel qual es tornarà.

1,79 km (1.175 m), 0 h 30 min. Mas de Pataques. Just davant del mas, a l'esquerra i marge avall (S), es pren un senderó que desemboca, al cap d'uns 200 m, a un camí més ample, que es pren a l'esquerra (NE). Es descriu un revolt a la dreta (SO) creuant el torrent que més avall formarà el barranc del Retaule.

2,85 km (1.122 m), 0 h 50 min. Encreuament. Es gira pronunciadament a l'esquerra (NE) pel camí inequívoc que passa pel costat d'una petita bassa natural i, als 100 m, es desemboca a la pista que puja de la fageda i la font del Retaule, on també hi ha el faig Pare i el pi Gros, arbres monumentals. Es tracta d'un espai d'especial protecció i la fageda més meridional de Catalunya. Cal prendre el PR C-95 a l'esquerra en direcció nord-est.

3,65 km (1.203 m), 1 h. El camí guanya altitud de forma regular i constant fins a arribar a un petit coll i sortir al pla del Torm. Es poden admirar els abruptes i severs relleus característics del massís dels Ports. De seguida, es deixa un trencall a l'esquerra.

3,90 km (1.192 m), 1 h 05 min. Es coincideix amb el PR C-82: cal seguir per la dreta (S).

4,06 km (1.190 m), 1 h 10 min. Bifurcació. Cal parar atenció perquè, a molt poca distància de l'encreuament anterior, cal deixar els PR i el camí de les Vallcaneres Altes per prendre el trencall de l'esquerra (E), que s'enfila clarament.

4,65 km (1.215 m), 1 h 20 min. Clariana. El camí es va desdibuixant, es travessa una clariana tombant a l'esquerra (NE) i, als 100 m, el camí es converteix en un senderó que puja pel bosc per un entorn bastant tancat per la vegetació. Alguna marca vermella ajuda a orientar-se i confirma que es va pel bon camí.

4,95 km (1.255 m), 1 h 25 min. Promontori rocós. Cal seguir recte (NE) per la petita carena encara per un sender poc fressat. 2 min més tard, en una petita clariana, s'ajunta un altre senderó per la dreta i es gira lleugerament a l'esquerra entrant novament al bosc. Passats 3 min, cal seguir recte (NE).

5,45 km (1.320 m), 1 h 30 min. Després de pujar un tram, s'accedeix a un punt elevat que ofereix magnífiques perspectives del vessant nord i oest del massís. A continuació, es baixa lleugerament (NE) per arribar a les Mirandes.

5,63 km (1.317 m), 1 h 35 min. Les Mirandes. A l'indret conegut com a les Mirandes, es mira de pujar als promontoris sense trepitjar la vegetació per tal de poder admirar les espectaculars formacions rocalloses. Es tracta de les Faixes Tancades, on destaca la mola dels Conills, el barranc de les Valls i tota la plana del Montsià de decorat de fons. Es marxa en direcció N.

6,27 km (1.270 m), 1 h 45 min. Clariana. A la dreta, es veu el mas del Saro, enrunat.

6,70 km (1.220 m), 1 h 55 min. En una petita fondalada dins del bosc, es retroba el PR C-82, que arriba per l'esquerra. Es continua la ruta cap a ponent seguint el PR, que franqueja un petit pas entre roques. Es baixarà un grau rocallós sempre seguint el PR.

6,95 km (1.180 m), 2 h. Font del Garrido. En sortir de l'espès bosc, es troba l'amagada font del Garrido. Se segueix per un bonic senderó ara fora del bosc.

7,40 km (1.215 m), 2 h 06 min. Confluència amb el camí de l'anada. S'arriba al camí per on s'ha passat a la primera part del recorregut, abans del mas de Pataques, i es continua a la dreta (NE) per arribar tot seguit a la clariana des d'on es continuarà per la dreta pujant suaument.

7,56 km (1.230 m), 2 h 10 min. Portella de Calça. Petita clariana i collet. L'itinerari segueix a l'esquerra (NE) per trobar de nou les marques del PR.

8,59 km (1.190 m), 2 h 25 min. Després de baixar un tram i passar pel costat d'unes basses seguint sempre les marques blanques i grogues del PR cap al N, s'arriba al mas d'Andresito, de bonic entorn, on el paisatge torna a obrir-se, ja molt propers al punt de sortida de la ruta. Es deixa el mas enrere pel seu camí d'accés i es desemboca a la pista que puja de Mas de Barberans i la Galera, que es pren a l'esquerra (SO) per finalitzar el recorregut.

9,15 km (1.193 m), 2 h 35 min. Finalment, es passa pel costat de Casetes Velles i es tomba a l'esquerra (SO) per tornar al punt de partida.
Més informació
[ES] Del refugio del Mas del Frare al Retaule y Les MirandesLugar emblemático del Parque Natural de Els Ports, el entorno del refugio del Mas del Frare, en el collado de L'Assucar, es un punto habitual de paso y de salida de muchas de las excursiones más interesantes por el macizo. Con este itinerario para iniciados, se pasa de los espacios abiertos a los húmedos hayedos junto a los más escarpados y severos relieves rocosos.

Hay que tener cuidado con la orientación a lo largo de todo el recorrido: se está en un espacio inhóspito, completamente deshabitado, donde es fácil elegir opciones equivocadas de caminos y barrancos. Hay que tomar también precauciones con la climatología en los meses punta de verano y de invierno.

Ruta señalizada parcialmente.
Este itinerario a pie sale de una explanada, la solana de la Mina, situada junto a Casetes Velles, bien adentrada en el macizo de Els Ports, en lo que sería la prolongación del cordal del Caro hacia el suroeste y debajo de la pequeña elevación de Serrassoles. También es conocido como collado de L'Assucar. Para llegar a este lugar desde Amposta, hay que dirigirse a Mas de Barberans por Masdenverge por la carretera T-344, hacia Santa Bàrbara por la T-350 y girar al norte por la T-346. Cuando se está llegando a Mas de Barberans, sin entrar en el pueblo, se debe tomar a la izquierda la TV-3421 en dirección a la Sénia. A menos de 2 km de esta bifurcación (entre los puntos kilométricos 13 y 12), hay que tomar una pista de tierra de la derecha, normalmente en buen estado, con indicadores hacia el refugio del Mas del Frare. A los 0,6 km, se deja un camino secundario a la derecha y, a 1,7 km, se sigue por la derecha en una bifurcación. En total, hay que recorrer 16 km de esta pista hasta llegar al punto de salida. Junto a la pista forestal, hay un grupo de tres casas encaladas conocido como Casetes Velles. 200 m más adelante, se gira a la izquierda en una pequeña explanada, conocida como la solana de la Mina (1.195 m), donde se puede aparcar el vehículo y comenzar la ruta.

0,00 km (1.193 m). Solana de la Mina. Situados en la explanada, se siguen inicialmente las marcas blancas y rojas del GR 7 alejándose de Casetes Velles en dirección suroeste.

0,20 km (1.190 m), 0 h 02 min. Mas del Frare. Hay que seguir por el camino de la izquierda (SE) dejando el GR 7, que baja por el lado de la casa y se dirige al refugio de la Font Ferrera. Muy pronto, el camino se convierte en un sendero que comienza a subir decididamente por dentro del bosque. Al cabo de unos 10 minutos, el sendero llanea.

1,24 km (1.224 m), 0 h 20 min. En un pequeño collado, hay que girar a la derecha y, enseguida, a la izquierda en bajada. Más adelante, se entra en un claro, justo debajo de la Portella de Calça, por donde se volverá más tarde (en la parte final del recorrido). Se atraviesa el claro hacia abajo (SO) y, a 200 m, se ve llegar por la izquierda, saliendo de la vegetación, el PR por el que se volverá.

1,79 km (1.175 m), 0 h 30 min. Masía de Pataques. Justo delante de la casa, a la izquierda y margen abajo (S), se toma un sendero que desemboca, al cabo de unos 200 m, a un camino más ancho, que se toma a la izquierda (NE). Se describe una curva a la derecha (SO) cruzando el torrente que más abajo formará el barranco del Retaule.

2,85 km (1.122 m), 0 h 50 min. Cruce. Se gira pronunciadamente a la izquierda (NE) por el camino inequívoco que pasa junto a una pequeña balsa natural y, a los 100 m, se desemboca en la pista que sube del hayedo y la fuente del Retaule, donde también está el haya Pare y el pino Gros, árboles monumentales. Se trata de un espacio de especial protección y el hayedo más meridional de Catalunya. Hay que tomar el PR C-95 a la izquierda en dirección noreste.

3,65 km (1.203 m), 1 h. El camino gana altitud de forma regular y constante hasta llegar a un pequeño collado y salir al llano del Torm. Se pueden admirar los abruptos y severos relieves característicos del macizo de Els Ports. Enseguida, se deja un desvío a la izquierda.

3,90 km (1.192 m), 1 h 05 min. Se coincide con el PR C-82: hay que seguir por la derecha (S).

4,06 km (1.190 m), 1 h 10 min. Bifurcación. Hay que tener cuidado porque, a muy poca distancia del cruce anterior, hay que dejar los PR y el camino de Les Vallcaneres Altes para tomar el desvío de la izquierda (E), que sube claramente.

4,65 km (1.215 m), 1 h 20 min. Claro. El camino se va desdibujando, se atraviesa un claro girando a la izquierda (NE) y, a los 100 m, el camino se convierte en un sendero que sube por el bosque por un entorno bastante cerrado por la vegetación. Alguna marca roja ayuda a orientarse y confirma que se va por el buen camino.

4,95 km (1.255 m), 1 h 25 min. Promontorio rocoso. Hay que seguir recto (NE) por el pequeño cordal todavía por un sendero poco trillado. 2 min más tarde, en un pequeño claro, se junta otro sendero por la derecha y se gira ligeramente a la izquierda entrando nuevamente en el bosque. Pasados 3 minutos, hay que seguir recto (NE).

5,45 km (1.320 m), 1 h 30 min. Después de subir un tramo, se accede a un punto elevado que ofrece magníficas perspectivas de la vertiente norte y oeste del macizo. A continuación, se baja ligeramente (NE) para llegar a Les Mirandes.

5,63 km (1.317 m), 1 h 35 min. Les Mirandes. En el lugar conocido como Les Mirandes, se procura subir a los promontorios sin pisar la vegetación para poder admirar las espectaculares formaciones rocosas. Se trata de Les Faixes Tancades, donde destaca la muela de Els Conills, el barranco de Les Valls y toda la llanura del Montsià de decorado de fondo. Se marcha en dirección N.

6,27 km (1.270 m), 1 h 45 min. Claro. A la derecha, se ve la masía del Saro, en ruinas.

6,70 km (1.220 m), 1 h 55 min. En una pequeña hondonada dentro del bosque, se reencuentra el PR C-82, que llega por la izquierda. Se sigue la ruta hacia poniente siguiendo el PR, que franquea un pequeño paso entre rocas. Se bajará un grado rocoso siempre siguiendo el PR.

6,95 km (1.180 m), 2 h. Fuente del Garrido. Al salir del espeso bosque, se encuentra la escondida fuente del Garrido. Se sigue por un bonito sendero ahora fuera del bosque.

7,40 km (1.215 m), 2 h 06 min. Confluencia con el camino de la ida. Se llega al camino por el que se ha pasado en la primera parte del recorrido, antes de la masía de Pataques, y se continúa a la derecha (NE) para llegar a continuación al claro desde donde se continuará por la derecha subiendo suavemente.

7,56 km (1.230 m), 2 h 10 min. Portella de Calça. Pequeño claro y collado. El itinerario sigue a la izquierda (NE) y encuentra de nuevo las marcas del PR.

8,59 km (1.190 m), 2 h 25 min. Después de bajar un tramo y pasar junto a unas balsas siguiendo siempre las marcas blancas y amarillas del PR hacia el N, se llega a la masía de Andresito, de bonito entorno, donde el paisaje vuelve a abrirse, ya muy próximos al punto de salida de la ruta. Se deja el caserío detrás por su camino de acceso y se desemboca en la pista que sube de Mas de Barberans y la Galera, que se toma a la izquierda (SO) para finalizar el recorrido.

9,15 km (1.193 m), 2 h 35 min. Por último, se pasa junto a Casetes Velles y se gira a la izquierda (SO) para volver al punto de partida.
Más información

[EN] From the refuge of El Mas del Frare to El Retaule and Les MirandesThe area surrounding El Mas del Frare, on the col of L'Assucà, an emblematic spot in Ports Natural Park, is a regular transition and starting off point for many of the most interesting excursions round the massif. This itinerary for experienced cyclists takes you from open spaces to lovely beech woods close to the steepest and most abrupt rock relief formations.

Take particular care with your direction finding throughout the itinerary: you are in an inhospitable and uninhabited environment where it is easy to make the wrong track and ravine choices. Care must also be taken with weather changes in peak winter and summer months.

Partially marked trail.
More information

Font: Generalitat de Catalunya, 26/01/2007

Waypoint

F0NT DE PATAQUES O DE GARRIDO

24-OCT-06 09:22
Waypoint

MAS DE PATAQUES

24-OCT-06 09:45
Waypoint

PORTELLA DE CALÇA

Waypoint

MAS DEL FRARE

Waypoint

CASETES VELLES

Waypoint

PUNT DE VISIÓ DE LES MIRANDES

Waypoint

REFUGI DE LES SERRASSOLES

Comments

    You can or this trail