Coordinates 1511

Uploaded June 27, 2017

Recorded June 2017

-
-
4,420 f
3,490 f
0
1.6
3.2
6.45 mi

Viewed 735 times, downloaded 32 times

near Mas de Barberans, Catalunya (España)

[CA] Del refugi del Mas del Frare al Retaule i les MirandesIndret emblemàtic del Parc Natural dels Ports, l'entorn del refugi del Mas del Frare, al coll de l'Assucar, és un punt habitual de pas i, també, de sortida d’alguns dels recorreguts més espectaculars del massís del Port. L’itinerari transita entre els espais oberts i culminants de la serra, caracteritzats per la combinació de prats de pastura i rodals de bosc, i les profundes fondalades encaixonades entre escarpats relleus rocallosos. Denses mates de bosc de caire humit poblen aquestes raconades; en destaquen les fagedes més meridionals dels Països Catalans. La visita a l’extraordinari i simbòlic Faig Pare és obligada. El Parc Natural dels Ports va ser creat l'any 2001 conjuntament amb la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports.

Tot i l’absència de dificultats tècniques aquest recorregut demana experiència a muntanya a causa dels continus canvis d’orientació de la traça, de la configuració del terreny i de la densitat del bosc; cal disposar d’un bon mapa de l’entorn. A més, cal tenir en compte que l’arribada al punt de sortida requereix una llarga aproximació en vehicle per pista forestal. Cal informar-se, abans de sortir, de l’estat i accessibilitat d’aquest tram.

Ruta senyalitzada parcialment.
Aquest itinerari a peu surt d'una esplanada, la solana de la Mina, situada al costat de Casetes Velles, ben endinsada al massís dels Ports, en el que seria la prolongació de la carena del Caro cap al sud-oest i a sota de la petita elevació de Serrassoles. També és conegut com a coll de l'Assucar.

Per arribar-hi des d'Amposta, cal dirigir-se a Mas de Barberans per Masdenverge per la carretera T-344, cap a Santa Bàrbara per la T-350 i tombar al nord per la T-346. Quan s'està arribant a Mas de Barberans, sense entrar al poble, s'ha de prendre a l'esquerra la TV-3421 en direcció a la Sénia. A menys de 2 km d'aquesta bifurcació (entre els punts quilomètrics 13 i 12), cal agafar una pista de terra de la dreta, normalment en bon estat, amb indicadors cap al refugi del Mas del Frare. Als 0,6 km, es deixa un camí secundari a la dreta i, als 1,7 km, se segueix per la dreta en una bifurcació. En total, cal recórrer 16 km d'aquesta pista fins a arribar al punt de sortida. Al costat mateix de la pista forestal, hi ha un grup de tres cases emblanquinades conegut com a Casetes Velles. 200 m més endavant, es gira a l'esquerra en una petita esplanada, coneguda com a la solana de la Mina (1.195 m), on es pot aparcar el vehicle i començar la ruta.

0,00 km (1.193 m). Solana de la Mina, en el revolt de la pista passades les Casetes Velles. Situats a l'esplanada, se segueixen inicialment les marques blanques i vermelles del GR 7 allunyant-se de Casetes Velles en direcció sud-oest.

0,20 km (1.190 m), 0 h 02 min. Mas del Frare. Cal seguir pel camí de l'esquerra (S) deixant, a la dreta, el mas i el GR 7, que baixa pel costat mateix de la casa i es dirigeix al refugi de la Font Ferrera. Ben aviat, el camí esdevé un senderó que comença a pujar decididament per dins del bosc. Al cap d'uns 10 min, el sender gira a llevant, cap a l’esquerra i, planejant, es dirigeix a la Portella de Calça.

1,15 km (1.242 m), 0 h 20 min. En un petit coll es desemboca en el camí de les Vallcaneres; cal girar a la dreta i, de seguida, a l'esquerra en baixada. Més endavant, s'entra en una clariana, just a sota de la Portella de Calça, per la qual es tornarà més tard (a la part final del recorregut). Aquí es troba el sender de petit recorregut PR-C 82, que se’n va en direcció contrària pujant cap a la Portella de Calça. Es travessa la clariana cap avall (SO) i, a 200 m, es veu arribar per l'esquerra, sortint de la vegetació, el PR-C 82 pel qual es tornarà. Es continua per la dreta, pista avall.

1,79 km (1.175 m), 0 h 30 min. Mas de Pataques. Just davant del mas, a l'esquerra i marge avall (S), es pren un corriol que, fent drecera, desemboca, al cap d'uns 200 m, en el camí que se seguia i que es pren a l'esquerra (NE), en baixada. Es descriu un revolt a la dreta (SO) creuant el torrent que més avall formarà el barranc del Retaule.

2,86 km (1.125 m), 0 h 50 min. Es desemboca a la pista del Retaule (senyals del PR-C 95). Es continua recte, cap al SO (després es tornarà fins a aquest punt). El camí s’endinsa a la fageda del Retaule. Després d’una marcada ziga-zaga s’arriba al Racó dels Fatjos.

3,48 km (1.065 m), 0 h 59 min. Fageda del Retaule. Just enmig d’una torrentera, a mà esquerra del camí i trenta metres endins, s’alça el Faig Pare o del Retaule. Després de la visita es torna enrere fins al trencall abans esmentat.

S’és al bell mig de la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, un espai d’enorme valor natural, relíquia residual d’una època climàtica passada i en procés de ràpida transformació on cal comportar-se amb una cura extrema. L’exemplar de faig, de notables proporcions i antiguitat, destaca especialment per la forma de la seva soca i de les arrels nues, ramificades com una capçada invertida. El faig europeu (Fagus sylvatica) té en aquest indret el límit de distribució meridional dels Països Catalans i, atenent-se al criteri de formació boscosa, també de la península Ibèrica (a Europa el límit se situa a les fagedes del vessant solell del mont Etna, a Sicília, situades 340 km al sud de la fageda del Retaule).

4,12 km (1.125 m), 1 h 10 min. Trencall per on s’ha arribat al Retaule. Ara es continua recte (NE), en pujada, seguint el PR C-95. Fent ziga-zagues, el camí guanya altitud de forma regular i constant fins a arribar a un petit coll i sortir al pla del Torm. Es poden admirar els abruptes i severs relleus característics del massís dels Ports. De seguida, es deixa un trencall a l'esquerra que du a un maset; una mica més enllà es coincideix amb el PR C-82: cal seguir per la dreta (S).

5,35 km (1.190 m), 1 h 30 min. Bifurcació. Cal parar atenció perquè, a molt poca distància de l'encreuament anterior, cal deixar els PR i el camí de les Vallcaneres Altes per prendre el trencall de l'esquerra (E), que s'enfila clarament.

5,92 km (1.215 m), 1 h 50 min. Clariana. El camí es va desdibuixant, es travessa una clariana (E) i, als 100 m, el camí es converteix en un senderó que puja pel bosc per un entorn bastant tancat per la vegetació. Alguna marca vermella ajuda a orientar-se i confirma que es va pel bon camí.

6,25 km (1.255 m), 1 h 57 min. Promontori rocós. Cal seguir recte (NE) per la petita carena encara per un sender poc fressat. 2 min més tard, en una petita clariana, s'ajunta un altre senderó per la dreta i es gira lleugerament a l'esquerra entrant novament al bosc. Passats 3 min, cal seguir recte (NE).

6,75 km (1.320 m), 2 h 08 min. Després de pujar un tram, s'accedeix a un punt elevat que ofereix magnífiques perspectives del vessant nord i oest del massís. A continuació, es baixa lleugerament (NE) per arribar a les Mirandes.

6,94 km (1.317 m), 2 h 11 min. Les Mirandes. Es pot pujar als promontoris de roca que hi ha al costat sense trepitjar vegetació per tal de poder admirar les espectaculars formacions rocalloses del vessant de llevant. Es tracta de les Faixes Tancades, on destaca la mola dels Conills, el barranc de les Valls i tota la plana del Montsià que serveix de decorat de fons. Es marxa en direcció N, en pujada, es travessa la Mola de Conills i es baixa al coll del Catinell, on es gira a l’esquerra (O).

7,57 km (1.270 m), 2 h 20 min. Clariana. A la dreta, es veu el mas del Saro, enrunat. Es continua cap al SO.

8,02 km (1.220 m), 2 h 27 min. En una petita fondalada dins del bosc, es retroba el PR C-82, que arriba per l'esquerra. Es continua la ruta cap a ponent seguint el PR, que franqueja un petit pas entre roques. Es baixarà un grau rocallós sempre seguint el PR.

8,25 km (1.180 m), 2 h 31 min. Font del Garrido. En sortir de l'espès bosc, es troba l'amagada font del Garrido. Se segueix el PR per un bonic senderó, ara fora del bosc.

8,70 km (1.215 m), 2 h 39 min. Confluència amb el camí de l'anada. S'arriba al camí per on s'ha passat a la primera part del recorregut, abans del mas de Pataques, i es continua a la dreta (NE) per arribar tot seguit a la clariana des d'on es continuarà per la dreta pujant suaument.

8,88 km (1.230 m), 2 h 42 min. Portella de Calça. Petita clariana i collet. L'itinerari segueix a l'esquerra (NE) tot seguint les marques del PR.

9,90 km (1.190 m), 2 h 56 min. Després de baixar un tram i passar pel costat d'unes basses, seguint sempre les marques blanques i grogues del PR cap al N, s'arriba al mas d'Andresito, en un bonic entorn, on el paisatge torna a obrir-se. Es deixa el mas enrere i es desemboca a la pista que puja de Mas de Barberans i la Galera, que es pren a l'esquerra (SO) per finalitzar el recorregut.

10,43 km (1.193 m), 3 h 4 min. Solana de la Mina, en el revolt de la pista passades les Casetes Velles. Final del recorregut.
Més informació

[ES] Del refugio del Mas del Frare al Retaule y Les MirandesLugar emblemático del Parque Natural de Els Ports, el entorno del refugio del Mas del Frare, en el cuello del Assucar, es un punto habitual de paso y, también, de salida de algunos de los recorridos más espectaculares del macizo de El Port. El itinerario transita entre los espacios abiertos y culminantes de la sierra, caracterizados por la combinación de prados de pasto y rodales de bosque, y las profundas hondonadas encajonadas entre severos relieves rocosos. Densas matas de bosque de tipo húmedo pueblan estos parajes; destacan los hayedos más meridionales de los Países Catalanes. La visita al extraordinario y simbólico Faig Pare (Haya Padre) es obligada. El Parque Natural de Els Ports fue creado en el año 2001 conjuntamente con la Reserva Natural Parcial de Les Fagedes dels Ports.

A pesar de la ausencia de dificultades técnicas este recorrido pide experiencia en montaña debido a los continuos cambios de orientación de la traza, de la configuración del terreno y de la densidad del bosque; hay que disponer de un buen mapa del entorno. Además, hay que tener en cuenta que la llegada al punto de salida requiere una larga aproximación en vehículo por pista forestal. Hay que informarse, antes de salir, del estado y accesibilidad de este tramo.

Ruta señalizada parcialmente.
Este itinerario a pie sale de una explanada, la solana de la Mina, situada junto a Casetes Velles, bien adentrada en el macizo de Els Ports, en lo que sería la prolongación del cordal del Caro hacia el suroeste y debajo de la pequeña elevación de Serrassoles. También es conocido como collado de L'Assucar. Para llegar a este lugar desde Amposta, hay que dirigirse a Mas de Barberans por Masdenverge por la carretera T-344, hacia Santa Bàrbara por la T-350 y girar al norte por la T-346. Cuando se está llegando a Mas de Barberans, sin entrar en el pueblo, se debe tomar a la izquierda la TV-3421 en dirección a la Sénia. A menos de 2 km de esta bifurcación (entre los puntos kilométricos 13 y 12), hay que tomar una pista de tierra de la derecha, normalmente en buen estado, con indicadores hacia el refugio del Mas del Frare. A los 0,6 km, se deja un camino secundario a la derecha y, a 1,7 km, se sigue por la derecha en una bifurcación. En total, hay que recorrer 16 km de esta pista hasta llegar al punto de salida. Junto a la pista forestal, hay un grupo de tres casas encaladas conocido como Casetes Velles. 200 m más adelante, se gira a la izquierda en una pequeña explanada, conocida como la solana de la Mina (1.195 m), donde se puede aparcar el vehículo y empezar la ruta.

0,00 km (1.193 m). Solana de la Mina, en la curva de la pista pasadas las Casetes Velles. Situados en la explanada, se siguen inicialmente las marcas blancas y rojas del GR 7 alejándose de Casetes Velles en dirección suroeste.

0,20 km (1.190 m), 0 h 02 min. Mas del Frare. Hay que seguir por el camino de la izquierda (S) dejando, a mano derecha, la casa y el GR 7, que baja por el lado de la casa y se dirige al refugio de la Font Ferrera. Muy pronto, el camino se convierte en un sendero que comienza a subir decididamente por dentro del bosque. Al cabo de unos 10 minutos, el sendero gira hacia levante, ala izquierda, i llaneando se dirige a la Portella de Calça.

1,15 km (1.224 m), 0 h 20 min. En un pequeño collado se desemboca en el camino de Les Vallcaneres; hay que girar a la derecha y, enseguida, a la izquierda en bajada. Más adelante, se entra en un claro, justo debajo de la Portella de Calça, por donde se volverá más tarde (en la parte final del recorrido). Aquí se encuentra el sendero de pequeño recorrido PR-C 82, que se va en dirección contraria, subiendo hacia la Portella de Calça. Se atraviesa el claro hacia abajo (SO) y, a 200 m, se ve llegar por la izquierda, saliendo de la vegetación, el PR-C 82 por el que se volverá. Se continua por la derecha, bajando por la pista.

1,79 km (1.175 m), 0 h 30 min. Masía de Pataques. Justo delante de la casa, a la izquierda y margen abajo (S), se toma un sendero que, atajando, desemboca, al cabo de unos 200 m, en el camino que se seguia, que se toma a la izquierda (NE), en bajada. Se describe una curva a la derecha (SO) cruzando el torrente que más abajo formará el barranco del Retaule.

2,86 km (1.125 m), 0 h 50 min. Se desemboca en la pista del Retaule (señales del PR-C 95). Se sigue recto, hacia el SO (después se volverá hasta ese punto). El camino se adentra en el hayedo del Retaule. Tras una marcada zigzag llega al Racó dels Fatjos.

3,48 km (1.065 m), 0 h 59 min. Hayedo del Retaule. Justo en medio de una torrentera, a mano izquierda del camino y treinta metros adentro, se alza el Faig Pare o del Retaule. Tras la visita se vuelve atrás hasta el desvío antes mencionado.

Se està en el corazón de la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, un espacio de enorme valor natural, reliquia residual de una época climática pasada y en proceso de rápida transformación donde hay que comportarse con un cuidado extremo. El ejemplar de haya, de notables proporciones y antigüedad, destaca especialmente por la forma de su tronco y de las raíces desnudas, ramificadas como una copa invertida. La haya europea (Fagus sylvatica) tiene en este lugar el límite de distribución meridional de los Países Catalanes y, atendiendo al criterio de formación boscosa, tambien de la Península Ibérica (en Europa el límite se localiza en los hayedos de la vertiente solana del monte Etna, en Sicilia, situados 340 km al sur del hayedo del Retaule).

4,12 km (1.125 m), 1 h 10 min. Desvío por donde se ha llegado al Retablo. Ahora se sigue recto (NE), en subida, siguiendo el PR C-95. En zigzag, el camino gana altitud de forma regular y constante hasta llegar a un pequeño collado y salir al llano del Torm. Se pueden admirar los abruptos y severos relieves característicos del macizo de Els Ports. Enseguida, se deja un desvío a la izquierda que conduce a una caseta; un poco más allá se coincide con el PR C-82: hay que seguir por la derecha (S).

5,35 km (1.190 m), 1 h 30 min. Bifurcación. Hay que tener cuidado porque, a muy poca distancia del cruce anterior, hay que dejar los PR y el camino de Les Vallcaneres Altes para tomar el desvío de la izquierda (E), que sube claramente.

5,92 km (1.215 m), 1 h 50 min. Claro. El camino se va desdibujando, se atraviesa un claro (E) y, a los 100 m, el camino se convierte en un sendero que sube por el bosque por un entorno bastante cerrado por la vegetación. Alguna marca roja ayuda a orientarse y confirma que se va por el buen camino.

6,25 km (1.255 m), 1 h 57 min. Promontorio rocoso. Hay que seguir recto (NE) por el pequeño cordal todavía por un sendero poco trillado. 2 min más tarde, en un pequeño claro, se junta otro sendero por la derecha y se gira ligeramente a la izquierda entrando nuevamente en el bosque. Pasados 3 minutos, hay que seguir recto (NE).

6,75 km (1.320 m), 2 h 08 min. Después de subir un tramo, se accede a un punto elevado que ofrece magníficas perspectivas de la vertiente norte y oeste del macizo. A continuación, se baja ligeramente (NE) para llegar a Les Mirandes.

6,94 km (1.317 m), 2 h 11 min. Les Mirandes. Se puede subir a los promontorios de roca que hay a cada lado sin pisar vegetación para poder admirar las espectaculares formaciones rocosas de la vertiente de levante. Se trata de Les Faixes Tancades, donde destaca la muela de Els Conills, el barranco de Les Valls y toda la llanura del Montsià que sirve de decorado de fondo. Se marcha en dirección N, en subida, se atraviesa la Mola de Conills y se baja al collado de Catinell, donde se gira a la izquierda.

7,57 km (1.270 m), 2 h 20 min. Claro. A la derecha, se ve la masía del Saro, en ruinas. Se sigue hacia el SO.

8,02 km (1.220 m), 2 h 27 min. En una pequeña hondonada dentro del bosque, se reencuentra el PR C-82, que llega por la izquierda. Se sigue la ruta hacia poniente siguiendo el PR, que franquea un pequeño paso entre rocas. Se bajará un grado rocoso siempre siguiendo el PR.

8,25 km (1.180 m), 2 h 31 min. Fuente del Garrido. Al salir del espeso bosque, se encuentra la escondida fuente del Garrido. Se sigue el PR por un bonito sendero, ahora fuera del bosque.

8,70 km (1.215 m), 2 h 39 min. Confluencia con el camino de la ida. Se llega al camino por el que se ha pasado en la primera parte del recorrido, antes de la masía de Pataques, y se continúa a la derecha (NE) para llegar a continuación al claro desde donde se continuará por la derecha subiendo suavemente.

8,88 km (1.230 m), 2 h 42 min. Portella de Calça. Pequeño claro y collado. El itinerario sigue a la izquierda (NE) y encuentra de nuevo las marcas del PR.

9,90 km (1.190 m), 2 h 56 min. Después de bajar un tramo y pasar junto a unas balsas, siguiendo siempre las marcas blancas y amarillas del PR hacia el N, se llega a la masía de Andresito, en un entorno agradable, donde el paisaje vuelve a abrirse. Se deja el caserío atrás y se desemboca en la pista que sube de Mas de Barberans y la Galera, que se toma a la izquierda (SO) para finalizar el recorrido.

10,43 km (1.193 m), 3 h 4 min. Solana de la Mina, en la curva de la pista pasadas Casetes Velles. Final del recorrido.
Más información

[EN] From the refuge of El Mas del Frare to El Retaule and Les MirandesThe area surrounding El Mas del Frare, on the col of L'Assucà, an emblematic spot in Ports Natural Park, is a regular transition and starting off point for many of the most interesting excursions round the massif. This itinerary for experienced cyclists takes you from open spaces to lovely beech woods close to the steepest and most abrupt rock relief formations.

Take particular care with your direction finding throughout the itinerary: you are in an inhospitable and uninhabited environment where it is easy to make the wrong track and ravine choices. Care must also be taken with weather changes in peak winter and summer months.

Partially marked trail.

More information

Font: Generalitat de Catalunya, 30/06/2017

 • Photo of Mas de Pataques
 • Photo of Portella de Calça
 • Photo of Portella de Calça
 • Photo of Mirador de les Mirades
 • Photo of Mirador de les Mirades
 • Photo of Faig del Retaule
 • Photo of Faig del Retaule
 • Photo of Faig del Retaule
 • Photo of Mola dels Conills
 • Photo of Mola dels Conills
 • Photo of Les Vallcaneres Altes
 • Photo of Les Vallcaneres Altes
 • Photo of Les Vallcaneres Altes
 • Photo of Les Vallcaneres Altes

Comments

  You can or this trail