Moving time  one hour 43 minutes

Time  2 hours 29 minutes

Coordinates 1317

Uploaded June 12, 2018

Recorded June 2018

-
-
1,185 f
254 f
0
1.5
3.0
5.94 mi

Viewed 586 times, downloaded 13 times

near Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, Catalunya (España)

Ruta que travessa en vertical la serra de Collserola, desde el baixador de Vallvidrera, fins al cor de Sarria, per el pantà de Vallvidrera, Font de la Espinagosa, Turo d'en Cors, Passeig de les Aigues i baixada a Sarriá per el Torrent de Can Caralleu.

Punt de partida: Parada del Baixador de Vallvidrera del FGC Ferrocarrils de Generalitat.
Recorregut: En pujada continuada pero no gaire forta fins al Turó d'en Cors. Després la baixada es una mica per pronunciada a Can Caralleu.
Clima: S'ha agrait comença la ruta per la part obaga de Collserola, amb les ombres dels arbres i la frescor del torrent de la Espinagosa. Després a la part solana o llevant, el sol ha fet la seva feina d'escalfar.
Punt final: Hem creuat el barri de Sarria per el seu carrer Major, peatonal i amb comerços oberts i ambient de carrer.
Photo

Punt de partida.

Després de baixar dels FGC, agafem el cami ben senyalitzat del Pantá. A l'entrada hi ha el cartell indicador
Photo

Cami del Pantá

El cami rumb al Pantà té a la seva esquerra el torrent de la Espinagosa que baixa del pantà.
Photo

Mina Grott

Una mica més endavant a l'esquerra ens trobem la Mina Grott. Es un túnel de 1250 m, que fou excavat en 1855 per portar l'aigua del pantà al antic nucli del poble de Sarrià, nucli de població independent de Barcelona fins el 1921. Al 1908 es va instal.lar allí el que fou el primer ferrocarril elèctric de passatgers constrüit a Espanya i que va funcionar fins 1916. Cubría el trajecte des de la part inferior de la mina, prop del Peu del Funicular fins al pantà. Tenia bombetes de colors i el trenet tenia capacitat per trenta persones. Actualment no s'hi pot entrar perqué conté les canalitzacions que porten l'aigua des de Barcelona fins a Sant Cugat del Vallès i Sabadell. Extracte de Mundo Barcino sobre el tren de la Mina Grott: Mina-Grott el primer tren eléctrico Muy pocos habrán oído hablar del tren del Mina-Grott, un pequeño tren que en su época fue considerado como una simple atracción y que transcurría por la entrañas de la montaña de Collserola aproximadamente 1,4 kilómetros. Pero este pequeño tren, con un ancho de vía de apenas 600 milimetros fue en su época una verdadera sensación. Inaugurado el 13 de junio de 1908 su principal misión era la de transportar a sus usuarios desde Barcelona hasta el otro lado de la montaña, donde está el embalse de Vallvidrera. De hecho su recorrido no es casual, ya que aprovechaba una galería practicada en la montaña en el S. XIX para transportar el agua del embalse de Vallvidrera al antiguo pueblo de Sarriá, en dicho embalse el impulsor del tren, el joven ingeniero Carlos Montañés, tenía la intención de crear un parque de atracciones que fuera competidor de El Tibidabo, basando su proyecto en la última novedad llegada a Barcelona, la electricidad. Pese a que contaba con el apoyo financiero y el mecenazgo del que sin duda alguna fue uno de los personajes más poderosos de la Barcelona de aquella época, Frederik Stark Pearson, los constantes presiones de los promotores de El Tibidabo así como de los dueños del Ferrocarril de Sarrià a Barcelona ayudaron al fracaso de dicho parque poniendo fin a sus trayectos el 28 de noviembre de 1916. Pero si el Mina-Grott fue importante no fue por ser parte de un fallido intento de poner en jaque al parque de atracciones de El Tibidabo, sino porque fue el primer Ferrocarril de todo el estado en usar la tracción eléctrica y por que puso en contacto a Carlos Montañés y a Frederik Stark Pearson quienes impulsarían la construcción de la actual línea de Ferrocarril del Vallés y donde el tren del Mina-Grott jugó un papel importante en su construcción transportando material y trabajadores, de hecho seguramente la red ferroviaria del estado hubiera cambiado bastante su configuración actual, ya que la intención de Pearson era prolongar la línea hasta Francia, pero al morir a bordo del Lusitania el 15 de mayo de 1915 está idea cayó en el olvido.
Photo

Caseta del guarda

Enfilem unes escales i ens trobarem amb la Casa del Guarda del Pantano. Aquesta obra, igual que el pantà fet amb maóns, es del arquitecte Elies Rogent i Amat, conegut per ser l'arquitecte del edifici històric de la Universitat de Barcelona. Caracteritzada per el seu color rosat i situada després de la comporta del pantá.
Photo

Pantà de Vallvidrera

En un curt passeig i pujant unes escales s'accedeix al pantà, que apareix com una troballa de fantasia, amb la seva pressa de maons i l'aigua amb tonalitat verdosa i clara. Ens quedem una estona badant i fent fotos del indret. Wikipedia. El pantà de Vallvidrera és una presa que es troba dins del terme municipal de Barcelona, en el barri de Vallvidrera, a la capçalera de la riera de Vallvidrera, el curs d'aigua més important de la serra de Collserola, i recull les pluges d'un territori de prop de 135 hectàrees d'aquesta serralada. La construcció del pantà de Vallvidrera començà el 1850 amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua a l'aleshores municipi de Sarrià. Si bé s'acabà el 1860, no fou inaugurat fins al 1864. Considerat com una joia de l'enginyeria hidràulica del segle XIX, l'obra de l'arquitecte Elies Rogent constitueix un exemple excepcional de presa d'arc de gravetat construïda amb obra de fàbrica. Les seves dimensions en la coronació són de 50 metres de longitud, 3 d'amplada i 15 d'alçada, podent arribar a embassar fins a uns 18.000 m³ en una làmina màxima d'aigua de 7.780 m². A la base es troba una galeria d'inspecció per la qual discorren uns tubs destinats a drenar la cimentació i evacua l'aigua per la galeria. Perpendicularment a aquesta en surt una altra que arriba al túnel de la Mina Grott per on discorre l'aigua que actualment cau pel tub i on va arribar a circular un carrilet. A través d'aquest túnel de circulació d'aigua poden arribar a transvasar-se 400.000 litres diaris.
Photo

Passarela de guaita

Construida com a lloc de guaita
Photo

Cua del Pantà

Per un corriol que voreja el pantá arribem a la seva cua. Durant el recorregut uns postes indicatius ens informen dels noms dels arbres i plantes que trobem en aquell entorn (salzes, figueres, avellaner, saüc, lliris, joncs, etc.
Photo

Bassa Refugi

Espai resguardat per el refugi de granotes, salamandres, cuques aquatiques, etc
Photo

Pujada per el corriol del torrent de la espinagosa

El sender va pujan esgraonadament per el curs del torrent. Zona ombribola, fresqueta, silenciosa. Si pugem poc a poc, es gaudeix de la seva quietut. Al torrent de l’Espinagosa hi trobem una gran varietat de vegetació humida, que ha estat reintroduïda des de l’any 2006 al voltant del Pantà i la riera. A diferència de la Budellera, a l’Espinagosa no hi ha pins sinó alzines i roures. Aquest fet indica que aquest bosc és més antic; els pocs pins que hi trobem són molt grans i, per tant, de molta edat. Sovint compten amb més d’un segle de vida.
Photo

Font de la Espinagosa

Conjunt format per un llarg frontal de pedra vista d’on surten els dos tubs de la font que brollen a una gran bassa-safareig situada a nivell de terra. El terra està empedrat i els accessos molt ben condicionats. Està situada al camí que segueix el torrent de l’Espinagosa i que va del final del pantà de Vallvidrera fins a Vallvidrera.
Photo

Mirador en Colors

Vista de tota la plana de la ciutat de Barcelona, el Tibidabo i el Vallés.
Photo

Turó d'en Cors

Vistas a la plana de Barcelona, a la plana del Baix Llobregat ( mirador dels voluntaris ) i del Tibidabo
Photo

Mare de Deu de Collserola

Situada al Turo d'en Cors. Monolit fet per una agrupació de devots i peregrins. Actualment en mal estat per actes vandàlics.
Photo

Can Caralleu

Després de baixar al Passeig de les Aigües agafem el carrer de Can Caralleu per anar rumb a Sarriá.
Photo

Carrer Major de Sarria

El barrio de Sarrià conserva aún el aire de pueblo que entusiasmó a la burguesía catalana del siglo XIX: pequeñas calles y plazas que se vertebran en torno a la calle Major, aceras estrechas. Sarrià, por la influencia de los menestrales y burgueses que instalaron las casas de veraneo, fue una de las zonas más prósperas de Barcelona. Un esplendor que se manifiesta en el ámbito arquitectónico, con casas, muchas de las ellas modernistas, que se pueden ver en el casco antiguo, en el pasaje de Mallofré o en la plaza de Sant Vicenç.
Photo

Mercat de Sarrià

El Mercat de Sarrià es hoy un moderno y amplio recinto que reabrió sus puertas en el 2007 tras una profunda renovación. Aún así conserva la estructura original del mercado centenario que ya abastecía a la vecindad durante todo el siglo pasado y que continúa haciéndolo hoy. Ubicado en el distrito de Sarrià-Sant Gervasi, la historia del mercado se remonta a 1900 aunque la construcción definitiva data de 1910, cuando la apertura del Passeig Reina Elisenda separó la iglesia de Sant Vicenç de su huerto parroquial. El nuevo mercado, muy necesario para la próspera y creciente población de la que aún era ciudad independiente de Sarriá, pasó a ocupar los terrenos de estas antiguas huertas. Hoy se puede contemplar desde la plaza de Sarriá esta bonita construcción de obra vista y planta rectangular que proyectaron los arquitectos Arnau Calvet y Marcel·lí Coquillat y que, pese a ser reformado en 1967, tuvo que cerrar nuevamente para una rehabilitación completa hasta 2007, año en que reabrió sus puertas. La fachada principal, de forma piramidal, conserva las decoraciones originales, con siete grandes pilares en la parte superior y 22 vitrales que proporcionan al recinto una iluminación natural muy diáfana. Dentro, la modernidad se fusiona coherentemente con la amplia estructura original. El mercado, con cerca de 2.200 m2 de superfície, acoge todo tipo de paradas, y algunas incluso disponen de un espacio para el obrador y para la degustación de productos. Un mercado que plasma la esencia de un barrio acomodado y con la mejor calidad de vida de Barcelona.
Photo

Plaça de Sarria i Consell de la Vila

En la plaça del Consell de la Vila, se concentra el “poder político” del barrio, representado por la Casa de la Vila. La antigua Casa de la Vila de Sarrià se construyó en 1895, y actualmente es la sede del Distrito de Sarrià-Sant Gervasi. En 1267, Jaume I le otorgó al territorio de Sarrià el derecho a tenir alcalde, aunque no se constituyó un gobierno municipal como tal hasta finales del siglo XV. En el interior del edificio se conserva la vara del alcalde, símbolo de ese otorgamiento del poder real, y que desde el siglo XIV se encargó de entregar la abadesa del Monasterio de Pedralbes, responsable del nombramiento de los nuevos alcaldes. La vara es de madera noble y lleva una anilla en la parte superior de la que cuelga una boya roja, y en el puño lleva grabado el escudo de Pedralbes. La estatua que hay junto a la puerta de acceso al edificio es de Josep Clará, y representa a la diosa romana Pomona, divinidad relacionada con la abundancia.
Photo

Plaça del Consell de Sarria

En la plaza del Consell de la Vila se levanta el edificio consistorial, hoy sede del Distrito, y delante de él se puede admirar una escultura de Josep Clarà, "Pompona". En la plaza de Sarrià, una escultura de Emili Armengol, "Portal de Sarrià", expresa la unión de los pueblos que forman el distrito.
Photo

Jardins de Joan Vinyoli

Punt final de la caminata. Ara a buscar el lloc per el dinar, xerrar i quedar per la propera.

1 comment

You can or this trail