Time  4 hours 54 minutes

Coordinates 1281

Uploaded April 22, 2017

Recorded April 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
921 ft
477 ft
0
2.3
4.6
9.12 mi

Viewed 3341 times, downloaded 133 times

near Castellet, Catalunya (España)

De Castellet a St. Ramon de Penyafort

Cultura, història i natura es combinen en aquesta excursió pel parc del Foix, situat a la continuació del massís del Garraf, just al mig del triangle de ciutats format per Vilanova i la Geltrú (el Garraf), El Vendrell (el Baix Penedès) i Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès). Allà ens esperen dos castells medievals -el de Castellet i el de Penyafort- separats per un passeig entre vinyes i boscos i amb unes vistes al pantà de Foix, al costat mateix del castell de Castellet. L'itinerari comença al castell de Castellet. En el de Penyafort la fortificació, del segle XII, inicialment va ser una torre de defensa medieval i es va convertir en la casa natal de l'il·lustre Sant Raimon de Penyafort. De l'edifici destaca la torre circular medieval i l'antic convent del segle XVII.

Entre el castell de Castellet i el de Penyafort tenim dues hores de camí, a través de boscos i vinyes. Emprenem la nostra ruta seguint un camí envoltat de vinyes, que després s'endinsa al bosc, tot passant per Torrelletes i per algunes masies centenàries com Mas Ballestar, Cal Romagosa o El Figueral.

El castell de Castellet, un conjunt medieval del segle X vinculat a diversos llinatges catalans i que avui dia és la seu de la Fundació Castellet del Foix. Aquest castell és el lloc ideal per gaudir d'una esplèndida vista sobre el pantà de Foix, espai natural habitat per nombroses aus aquàtiques.

El Parc del Foix és un parc natural de 2.900 hectàrees repartides entre els municipis de Castellet i la Gornal i de Santa Margarida i els Monjos.

Té una gran diversitat d'ambients ecològics, per la seva condició d'ecosistema humit dins un context de terres de secà. La flora i la fauna responen a aquesta dicotomia, de manera que hi coincideixen ecosistemes de ribera, de pantà, de rieres i de boscos. Dins el seu territori hi ha dos atractius arquitectònics de primer ordre: els castells de Castellet i de Penyafort.

Quant a la morfologia, el territori del Parc del Foix pertany al massís del Garraf i es configura com una àrea muntanyosa i boscosa de transició entre la plana penedesenca interior i la plana litoral.

Pel que fa a la vegetació, s'hi poden distingir quatre grans zones: el sector més occidental, on predominen els conreus de secà amb alguns conreus de regadiu i intensius als últims meandres del riu Foix, justament abans de l'embassament; el sector septentrional, on l'abandonament dels conreus ha propiciat la recuperació de la vegetació natural, tot i que no s'hi han format boscos a causa de les condicions del sòl; el sector meridional, on hi ha bosc mixt d'alzina i pi, i el sector oriental, on domina la vegetació arbustiva.

Respecte a la fauna que pobla el parc, els animals aquàtics són els més representatius: hi sovintegen peixos com la carpa, l'anguila o la bagra, tortugues d'aigua, serps d'aigua i altres rèptils i amfibis. A més, s'han catalogat unes150 espècies d'ocells, que arriben a superar les 200 en èpoques de migració.
Castle

Castellet

fountain

Torrelletes

Intersection

Cruïlla

Castle

Penyafort

River

El Foix

Sacred architecture

St Esteve de les Masuques

River

El Foix

6 comments

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Nov 4, 2017

  Un buen lugar para recorrer y poder apreciar buenos paisajes.
  Muy buenas fotos Josep y muy buena Descripción de la ruta.
  Felicitaciones muy buena compilación de información.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Nov 4, 2017

  Muchas gracias por el comentario y la valoración positiva de la ruta.

 • Photo of elsasanchezfer

  elsasanchezfer Jan 21, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  El último tramo al llegar a Castellet de regreso no está bien definido en lo que aparece en el track.

  Todo lo demás muy bien!

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Jan 22, 2018

  Efectivamente, el track marca una linea recta, fué un fallo del gps, aunque siguiendo por el camino principal no hay perdida. Muchas gracias elsa por el comentario y la valoración de la ruta y bienvenida a Wikiloc.

 • Photo of arosgea

  arosgea Apr 15, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Bonita ruta y bonitos castillos ya tenía ganas de hacerla. Unas vistas impresionantes desde el castillo de Castellet del pantano de foix.
  Una ruta variada y con una información que aportas bastante buena.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Apr 16, 2019

  Muy agradecido arosgea por el comentario y la valoración de la ruta.

You can or this trail