-
-
4,479 ft
2,653 ft
0
0.8
1.6
3.3 mi

Viewed 4293 times, downloaded 210 times

near Llavorsí, Catalunya (España)

[CA] De Llavorsí a les Bordes d'ArnuiBo i endinsant-se pels boscos d'Arnui, al nord del Pallars, on la petja de l'home encara no s'ha esborrat del tot, aquesta ruta permet conèixer indrets naturals d'interès vinculats amb formes de vida passades. Durant el recorregut, es poden observar bordes, malauradament ja ensorrades, que s'utilitzaven durant l'estiu per viure-hi i guardar-hi palla, fems, eines i bestiar. El bosc d'Arnui és una zona forestal d'elevat valor ecològic formada per rodals de pi roig i bedolls on és fàcil trobar rastres de daines, isards, cabirols o porcs senglars, així com d'astors, esparvers, l'esquiu gall fer, el picot negre o el mussol pirinenc. Malgrat això, entre els segles XVI i XIX, aquest bosc va ser explotat abusivament -com la majoria de les forests del Pirineu- per tal d'obtenir la llenya i el carbó que utilitzaven les fargues de ferro. La desforestació va causar una important variació en el comportament de l'aigua pluvial i la tardor de 1907 Llavorsí va patir els estralls d'uns aiguats històrics. El 1928, l'Estat va expropiar el bosc per reforestar-lo. Actualment, l'àrea està inclosa dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Ruta senyalitzada.

L'itinerari comença a Llavorsí, població on s'arriba des de Sort prenent la carretera C-13 en direcció N cap a Esterri d'Àneu i la Val d'Aran. A Llavorsí, es continua per la C-13, aquí carretera de la Vall, cap al N fins que s'és davant de les escoles municipals, on estaciona l'automòbil.

0,00 km (810 m). Llavorsí. Carretera de la Vall, confluència amb el carrer de la Farga, davant del monument a les antigues fundicions pirinenques simbolitzades per un gran mall. A la banda oest de la carretera, es pren un camí cimentat, senyalitzat i marcat amb cercles de color groc, que es dirigeix cap a la muntanya (O). Se surt del nucli del poble, es deixa a mà esquerra una antena i se segueix pel camí empedrat que tomba a la dreta (N) pujant entre marges i antics camps d'herba. Més amunt, el camí gira a ponent.

0,40 km (880 m), 0 h 10 min. Es travessa un caminet i es continua tot recte (O). Uns 220 m després (930 m), es deixa una desviació a la dreta. Se segueix remuntant, es fa una ziga-zaga i el camí s'encara a migdia per acostar-se al barranc de la Carrua, on es troba una bifurcació.

1,24 km (1.085 m), 0 h 45 min. Bifurcació. S'agafa el trencall de la dreta (NO); després es tornarà pel de l'esquerra (S). Es continua ascendint amb força, ara cap a ponent, fent nombroses ziga-zagues.

1,77 km (1.233 m), 1 h 08 min. S'és a sota d'uns prats amb una antiga borda mig enrunada. El corriol que hi dóna accés es troba 140 m més endavant. Es prossegueix bosc enllà (O) deixant unes runes a l'esquerra i una font que hi ha sota el camí, a mà dreta (km 2,05, 1.244 m). Es creua un torrent i, enmig d'un bedollar que pobla els marges d'un braç del rierol, es troba una altra font, aquesta més abundosa.

2,20 km (1.258 m), 1 h 14 min. Font. El camí gira a l'esquerra (E), travessa el torrent i s'enfila al S. Es voreja una borda ensorrada i es tomba al SE fins a sortir a les prades d'Arnui.

2,65 km (1.342 m), 1 h 30 min. Bordes i camps d'Arnui, conjunt d'edificacions ja enrunades. Els prats de les antigues pastures van desapareixent sota l'avenç de l'arbreda de pi roig clapejada de bedolls. Es creua el pla en direcció S fins a la propera borda d'en Bernard (que altres fonts anomenen d'en Tonet; km 2,74, 1.347 m). Un senderó que voreja un marge de pedra duu, per la dreta (O), a les runes de la darrera borda de l'entorn (a uns 150 m; borda d'en Mariano segons algunes fonts). Es torna enrere i es pren la continuació del camí que passa entre els edificis de la borda d'en Bernard i baixa a llevant.

3,39 km (1.263 m), 1 h 45 min. Bifurcació. Es continua davallant pel desviament de l'esquerra (E). El camí tomba al N descendint fortament, fa un seguit de giravolts, creua el torrent de la Carrua i desemboca al camí fet abans de pujada (encreuament del km 1,24).

4,07 km (1.085 m), 2 h. Camí per on s'ha remuntat abans: ara cal seguir-lo a la dreta (N/NE), de baixada.

5,31 km (810 m), 2 h 20 min. Llavorsí, carretera de la Vall, punt de partida i final de l'itinerari.
Més informació

[ES] De Llavorsí a Les Bordes d'ArnuiAdentrándose por los bosques de Arnui, al norte del Pallars, donde la huella del hombre aún no se ha borrado del todo, esta ruta permite conocer parajes naturales de interés vinculados con formas de vida pasadas. Durante el recorrido, se pueden observar bordas, desgraciadamente en ruinas, que se utilizaban durante el verano para vivir y guardar paja, estiércol, herramientas y ganado. El bosque de Arnui es una zona forestal de elevado valor ecológico formada por rodales de pino silvestre y abedules donde es fácil encontrar rastros de gamos, rebecos, corzos o jabalíes, así como de azores, gavilanes, el esquivo urogallo, el pito negro o el búho pirenaico. Sin embargo, entre los siglos XVI y XIX, este bosque fue explotado abusivamente -como la mayoría de los montes del Pirineo- para obtener la leña y el carbón que utilizaban las fraguas de hierro. La deforestación causó una importante variación en el comportamiento del agua pluvial y el otoño de 1907 Llavorsí sufrió los estragos de unos aguaceros históricos. En 1928, el Estado expropió el bosque para reforestarlo. Actualmente, el área está incluida dentro del Parque Natural de L'Alt Pirineu.
Ruta señalizada.

El itinerario comienza en Llavorsí, población adonde se llega desde Sort tomando la carretera C-13 en dirección N hacia Esterri d'Àneu y la Val d'Aran. En Llavorsí, se continúa por la C-13, aquí carretera de la Vall, hacia el N hasta que se llega delante de las escuelas municipales, donde se estaciona el automóvil.

0,00 km (810 m). Llavorsí. Carretera de la Vall, confluencia con la calle de la Farga, enfrente del monumento a las antiguas fundiciones pirenaicas simbolizadas por un gran mazo. En el lado oeste de la carretera, se toma un camino de cemento, señalizado y marcado con círculos de color amarillo, que se dirige hacia la montaña (O). Se sale del núcleo del pueblo, se deja a mano izquierda una antena y se sigue por el camino empedrado que gira a la derecha (N) subiendo entre márgenes y antiguos campos de hierba. Más arriba, el camino gira a poniente.

0,40 km (880 m), 0 h 10 min. Se cruza un camino y se sigue recto (O). Unos 220 m después (930 m), se deja un desvío a la derecha. Se sigue remontando, se hace un zigzag y el camino se encara a mediodía para acercarse al barranco de la Carrua, donde se encuentra una bifurcación.

1,24 km (1.085 m), 0 h 45 min. Bifurcación. Se coge el desvío de la derecha (NO); después se volverá por el de la izquierda (S). Se continúa ascendiendo con fuerza, ahora hacia poniente, haciendo numerosos zigzags.

1,77 km (1.233 m), 1 h 08 min. Se llega debajo de unos prados con una antigua borda medio en ruinas. El sendero que da acceso a la borda se encuentra 140 m más adelante. Se prosigue por el bosque (O) dejando unas ruinas a la izquierda y una fuente que hay bajo el camino, a mano derecha (km 2,05, 1.244 m). Se cruza un torrente y, entre abedules que pueblan los márgenes de un brazo del arroyo, se encuentra otra fuente, esta más abundante.

2,20 km (1.258 m), 1 h 14 min. Fuente. El camino gira a la izquierda (E), atraviesa el torrente y sube en dirección S. Se bordea una borda en ruinas y se gira al SE hasta salir a las praderas de Arnui.

2,65 km (1.342 m), 1 h 30 min. Les Bordes d'Arnui y campos adyacentes, conjunto de edificaciones ya en ruinas. Los prados de los antiguos pastos van desapareciendo bajo el avance de la arboleda de pino silvestre y abedules. Se cruza el llano en dirección S hasta la próxima borda de Bernard (otras fuentes la llaman de Tonet; km 2,74, 1.347 m). Un sendero que bordea un margen de piedra lleva, por la derecha (O), a las ruinas de la última borda del entorno (a unos 150 m; borda de En Mariano según algunas fuentes). Se vuelve atrás y se toma la continuación del camino que pasa entre los edificios de la borda de Bernard y baja a levante.

3,39 km (1.263 m), 1 h 45 min. Bifurcación. Se continúa descendiendo por el desvío de la izquierda (E). El camino gira al N bajando fuertemente, hace una serie de curvas, cruza el torrente de la Carrua y desemboca en el camino realizado antes de subida (cruce del km 1,24).

4,07 km (1.085 m), 2 h. Camino por donde se ha remontado antes: ahora hay que seguir a la derecha (N/NE) en bajada.

5,31 km (810 m), 2 h 20 min. Llavorsí, carretera de la Vall, punto de partida y final del itinerario.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 21/12/09

Waypoint

Borda d'Arnui

Waypoint

Borda d'en Bernard

Waypoint

Borda

Waypoint

Borda

Waypoint

Borda

Waypoint

Font

Waypoint

Llavorsí

3 comments

 • Photo of Lenoklas

  Lenoklas Jul 19, 2017

  I have followed this trail  View more

  En general està molt ben senyalitzat (de color groc), sobretot a la part del mig.
  Vam tenir problemes vora el km 2.65, a la zona de les prades, per trobar el " camí que passa entre els edificis de la borda d'en Bernard". Tal camí més que entre els edificis passava entre uns matolls punxants que havien crescut massa com per veure que allà hi havia un petit camí. Afortunadament hi havia una marca a la pedra.

  No vam trobar cap de les fonts que es descriuen. Tanmateix en ser una ruta curta no vam tenir problemes amb l'aigua.

  Li donem la dificultat de "Moderat" perquè tot i ser curta en km se'ns va fer molt llarga i cansada pel desnivell, i certament no era pas una passejadeta. A més, l'estimació del temps d'aquesta pàgina és massa optimista, ja des de la seu del Parc ens van dir que serien unes 3 hores. Nosaltres vam trigar més per altres motius però creiem que aquesta és l'estimació correcta.


  Vam fer aquesta ruta el dia 10/07/2017, quatre persones i un gos seguint les indicacions i el mapa, en el sentit que indica. Va ploure força a l'inici, cosa d'agrair durant l'ascens, i cap al mig va sortir el sol. Ens va semblar un indret molt natural i vam gaudir molt del paisatge i la vegetació. Vam aprofitar per fer una mica de rastreig i identificació d'excrements i petjades, i vam trobar restes de guineus, isards, potser cèrvols i alguns caus. També vam observar que en general el camí estava poc cuidat, hi havia un munt de troncs i branques grosses caigudes pel camí.

 • Vanessa1983 Oct 12, 2018

  I have followed this trail  View more

  Sendero muy accesible para familias

 • Photo of ENNATURA'T

  ENNATURA'T Aug 12, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta molt fàcil tècnicament i de seguir però exigent físicament pel seu desnivell. El paisatge va canviant a mesura que entrem al Bosc d'Arnui, i veien les restes de les construccions ens és més fàcil imaginar la vida al voltant de les Bordes i l'interacció amb l'entorn.

You can or this trail