-
-
6,914 ft
5,021 ft
0
1.7
3.4
6.87 mi

Viewed 2925 times, downloaded 248 times

near Son, Catalunya (España)

[CA] De les Planes de Son al refugi del Pla de la Font i als colls de Fogueruix i de Pas del Coro
Bella ruta circular que des del Centre de Natura de les Planes de Son, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, enllaça els colls de Fogueruix i de Pas del Coro, des d'on es pot gaudir d'unes excel·lents panoràmiques a migdia dels Encantats i del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i, cap al nord, del Pallars Sobirà amb la Pica d'Estats com a punt culminant. Per anar d'un coll a l'altre, es flanqueja per un bonic camí entre prats i boscos amb molts trams que ofereixen grans vistes. La proximitat del parc nacional i la gestió del centre de natura faciliten la presència i la diversitat de fauna que es pot trobar. L'itinerari és l'ampliació d'una ruta oferta pel centre de natura, on és convenient informar-se'n. El camí està senyalitzat amb estaques marcades amb pintura groga, algun disc de fusta pintada clavat en algun arbre i també amb algunes banderoles indicatives.
Ruta senyalitzada.
La ruta comença al Centre de Natura de les Planes de Son. Per arribar-hi, cal agafar la carretera C-28 fins al punt quilomètric 63, 1 km al nord de València d'Àneu, i prendre a migdia el trencall que porta a Son, des d'on, uns metres després de passar l'església, se segueix per un desviament que puja a la dreta en direcció oest. Després de dues marrades, s'accedeix de seguida al centre.

0,00 km (1.537 m). Centre de Natura de les Planes de Son. Es parteix del porxo on hi ha l'entrada principal i es pren el camí que duu a la carretera. Un cop passada la porta d'accés, amb un pas enreixat per evitar l'entrada de bestiar, cal seguir per una pista de la dreta (S) que baixa al riu de les Cabanyeres.

0,11 km (1.530 m), 0 h 02 min. Es creua la riera per un petit pont que queda un parell de metres a la dreta de la pista.

0,60 km (1.537 m), 0 h 09 min. Havent travessat un segon torrent, la riera del Tinter, per una altra passera, aquesta a l'esquerra, s'arriba per la pista principal a una bifurcació: es deixa la pista, que davalla suaument a l'esquerra (SE), i se'n pren una altra de la dreta (O). Pocs metres després, la pista es bifurca: es puja pel camí de l'esquerra (SO) deixant-ne un altre a la dreta (O) que planeja.

1,48 km (1.620 m), 0 h 26 min. Es troba un mirador de fusta a l'esquerra de la pista. Es tracta de l'observatori d'un canyet, espai tancat on els tècnics del centre dipositen animals morts perquè se'ls mengin voltors i trencalossos. Poc més endavant, la pista s'eixampla.

1,83 km (1.673 m), 0 h 33 min. Es creua de nou la riera del Tinter per dues passeres de fusta situades uns metres a l'esquerra de la pista i, tot seguit, se segueix a l'esquerra (S) remuntant fort. Uns 200 metres més enllà, la pista esdevé un sender que cal seguir en direcció SO.

2,42 km (1.817 m), 0 h 55 min. Bifurcació. Es deixa un trencall a la dreta, es travessa un torrent i es continua cap al S/SO.

2,95 km (1.871 m), 1 h 05 min. Entre clarianes i trams emboscats, s'accedeix a un prat pla i ample on hi ha força molleres, zones amb aiguamolls. Cal creuar-lo a migdia fins a desembocar a una pista forestal, que es pren a l'esquerra (E) seguint les indicacions cap al refugi del Pla de la Font. Al cap de pocs metres, just després de travessar un torrent, es deixa la pista i es trenca a la dreta (E) per un camí que, pel mig del bosc, ascendeix en direcció al refugi (indicacions). Cal anar pujant pel vèrtex del llom que baixa del refugi amb un torrent a cada banda.

3,79 km (2.015 m), 1 h 28 min. Havent passat una petita font, s'arriba al refugi del Pla de la Font. Se segueix remuntant en direcció SE fins al coll de Fogueruix.

4,26 km (2.107 m), 1 h 42 min. Després de deixar a la dreta un camí indicat cap al serrat de les Closes i el coll del Pinetó, s'accedeix a l'ample coll de Fogueruix. A la part esquerra (E) hi ha una taula amb base de pedra i una barana de fusta on hi ha un plafó interpretatiu de la panoràmica circular que es contempla. Es desfà el camí fins a la pista forestal.

5,36 km (1.877 m), 2 h 05 min. Ara es continua a l'esquerra (SO/O) per la pista (indicacions), es travessa el torrent i, en trobar un segon pal indicador que mena al refugi del Pla de la Font i al coll del Pas del Coro (en direcció contrària al refugi) en una banderola, i a Son en l'altra, cal abandonar-la i agafar un camí poc fressat que, per l'esquerra i ascendint lleugerament (NO), porta a uns prats que queden per sobre de la pista, on el vial ja és més marcat.

6,38 km (1.933 m), 2 h 23 min. Després de creuar un petit torrent, es travessa una altra vegada la riera del Tinter. De seguida es creua el barranc de les Estranyeres, amb una ampla esplanada i una zona d'aiguamolls a l'esquerra. Es passa per un petit collet i es descendeix suaument durant uns metres.

7,89 km (1.938 m), 2 h 45 min. Travessats alguns torrents i clarianes, es gira al NE i es torna a entrar al bosc. Cal parar atenció, ja que apareixen diversos camins fressats en la mateixa direcció, però a diferents alçades: cal prendre el que flanqueja més amunt seguint les estaques amb pintura groga.

8,16 km (1.957 m), 2 h 50 min. Es puja lleugerament i s'accedeix a un prat, els plans de les Cabanyeres, que es creua continuant recte amb un flanqueig ascendent en direcció N fins a trobar un camí més fressat, que torna a endinsar-se al bosc encara pel vessant dret.

8,73 km (1.945 m), 3 h. Collada del Pas del Coro. Es desemboca a una pista que, recte amunt (NE), duu en pocs metres al Pas del Coro. Des del coll, es baixa a la dreta (SE) pel mig del torrent. El camí és poc clar, però com a referència cal davallar vorejant la línia de bosc que es té a la dreta quedant a l'esquerra el fons del torrent.

9,28 km (1.801 m), 3 h 15 min. Es passa molt a la vora d'un revolt tancat de la pista que també remunta al Pas del Coro i al refugi del Pla de la Font. Se segueix descendint en la mateixa direcció (E/SE) pel vessant esquerre deixant el fons del torrent a la dreta sempre vigilant amb les freqüents zones d'aiguamolls.

9,72 km (1.701 m), 3 h 25 min. Es travessa la pista i es continua encara en la mateixa direcció (SE). Es baixa per uns prats de pastura amb el riu de les Cabanyeres a la part baixa (S).

10,42 km (1.585 m), 3 h 37 min. Es troba una pista que comença en un prat i marxa planera a llevant: cal no prendre-la i seguir davallant cap al SE. Poc més endavant, a l'inici de l'arbrada, cal cercar un senderó que, ben custodiat per la vegetació, mena a la part de dalt del centre de les Planes de Son.

11,05 km (1.537 m), 3 h 45 min. Després de passar per darrere del centre per un petit passadís entre la muntanya i la paret posterior, es torna al porxo d'entrada, punt de partida i final del recorregut.

Més informació

[ES] De Les Planes de Son al refugio del Pla de la Font y a los collados de Fogueruix y de Pas del Coro
Bella ruta circular que desde el Centre de Natura de les Planes de Son, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, enlaza los collados de Fogueruix y de Pas del Coro, desde donde se puede disfrutar de unas excelentes panorámicas a mediodía de Els Encantats y del Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici y, hacia el N, del Pallars Sobirà con la Pica d'Estats como punto culminante. Para ir de un collado al otro, se flanquea por un bonito camino entre prados y bosques con muchos tramos que ofrecen grandes vistas. La proximidad del parque nacional y la gestión del centro de naturaleza facilitan la presencia y la diversidad de fauna que se puede encontrar. El itinerario es la ampliación de una ruta ofertada por el centro de naturaleza, donde es conveniente informarse. El camino está señalizado con estacas marcadas con pintura amarilla, algún disco de madera pintada clavado en algún árbol y también con algunas banderolas indicativas.
Ruta señalizada.

La ruta comienza en el Centre de Natura de les Planes de Son. Para llegar a este lugar, hay que tomar la carretera C-28 hasta el punto kilométrico 63, 1 km al norte de València d'Àneu, y coger a mediodía el desvío que lleva a Son, desde donde, unos metros después de pasar la iglesia, se sigue por un desvío que sube a la derecha en dirección oeste. Después de dos curvas, se accede enseguida al centro.

0,00 km (1.537 m). Centre de Natura de les Planes de Son. Se parte del porche donde está la entrada principal y se toma el camino que lleva a la carretera. Una vez pasada la puerta de acceso, con un paso enrejado para evitar la entrada de ganado, hay que seguir por una pista de la derecha (S) que baja al río de Les Cabanyeres.

0,11 km (1.530 m), 0 h 02 min. Se cruza el torrente por un pequeño puente que queda un par de metros a la derecha de la pista.

0,60 km (1.537 m), 0 h 09 min. Habiendo atravesado un segundo torrente, el arroyo del Tinter, por otra pasarela, ésta a la izquierda, se llega por la pista principal a una bifurcación: se deja la pista, que desciende suavemente a la izquierda (SE), y se toma otra de la derecha (O). Unos metros después, la pista se bifurca: se sube por el camino de la izquierda (SO) dejando otro a la derecha (O) que llanea.

1,48 km (1.620 m), 0 h 26 min. Se encuentra un mirador de madera a la izquierda de la pista. Se trata del observatorio de un recinto cerrado donde los técnicos del centro depositan animales muertos para que se los coman buitres y quebrantahuesos. Un poco más adelante, la pista se ensancha.

1,83 km (1.673 m), 0 h 33 min. Se cruza de nuevo el arroyo del Tinter por dos pasarelas de madera situadas unos metros a la izquierda de la pista y, a continuación, se sigue a la izquierda (S) remontando fuertemente. Unos 200 metros más allá, la pista se convierte en un sendero que hay que seguir en dirección SO.

2,42 km (1.817 m), 0 h 55 min. Bifurcación. Se deja un desvío a la derecha, se cruza un torrente y se continúa hacia el S/SO.

2,95 km (1.871 m), 1 h 05 min. Entre claros y tramos emboscados, se accede a un prado llano y ancho donde hay turberas, zonas con humedales. Hay que cruzarlo a mediodía hasta desembocar en una pista forestal, que se toma a la izquierda (E) siguiendo las indicaciones hacia el refugio del Pla de la Font. A los pocos metros, justo después de atravesar un torrente, se deja la pista y se gira a la derecha (E) por un camino que, por el bosque, asciende en dirección al refugio (indicaciones). Hay que ir subiendo por el vértice del lomo que baja del refugio con un torrente a cada lado.

3,79 km (2.015 m), 1 h 28 min. Habiendo pasado una pequeña fuente, se llega al refugio del Pla de la Font. Se sigue remontando en dirección SE hasta el collado de Fogueruix.

4,26 km (2.107 m), 1 h 42 min. Tras dejar a la derecha un camino indicado hacia la loma de Les Closes y el collado del Pinetó, se accede al ancho collado de Fogueruix. En la parte izquierda (E) hay una mesa con base de piedra y una barandilla de madera donde hay un panel interpretativo de la panorámica circular que se contempla. Se desanda el camino hasta la pista forestal.

5,36 km (1.877 m), 2 h 05 min. Ahora se continúa a la izquierda (SO/O) por la pista (indicaciones), se cruza el torrente y, al encontrar un segundo poste indicador que lleva al refugio del Pla de la Font y al collado del Pas del Coro (en dirección contraria al refugio) en una banderola, y a Son en la otra, hay que abandonarla y tomar un camino poco trillado que, por la izquierda y ascendiendo ligeramente (NO), lleva a unos prados que quedan por encima de la pista, donde el sendero ya es más marcado.

6,38 km (1.933 m), 2 h 23 min. Después de cruzar un pequeño torrente, se atraviesa de nuevo el arroyo del Tinter. Enseguida se cruza el barranco de Les Estranyeres, con una amplia explanada y una zona de humedales a la izquierda. Se pasa por un pequeño collado y se desciende suavemente durante unos metros.

7,89 km (1.938 m), 2 h 45 min. Atravesados ​​algunos torrentes y claros, se gira al NE y se vuelve a entrar en el bosque. Hay que tener cuidado, ya que aparecen varios caminos trillados en la misma dirección, pero a diferentes alturas: hay que tomar el que flanquea más arriba siguiendo las estacas con pintura amarilla.

8,16 km (1.957 m), 2 h 50 min. Se sube ligeramente y se accede a un prado, los llanos de Les Cabanyeres, que se cruza continuando recto con un flanqueo ascendente en dirección N hasta encontrar un camino más trillado, que vuelve a adentrarse en el bosque todavía por la ladera derecha.

8,73 km (1.945 m), 3 h. Collado del Pas del Coro. Se desemboca en una pista que, hacia arriba (NE), lleva en pocos metros al Pas del Coro. Desde el collado, se desciende a la derecha (SE) por el torrente. El camino es poco claro, pero como referencia hay que bajar bordeando la línea de bosque que se tiene a la derecha quedando a la izquierda el fondo del torrente.

9,28 km (1.801 m), 3 h 15 min. Se pasa muy cerca de una curva cerrada de la pista que también remonta hacia el Pas del Coro y el refugio del Pla de la Font. Se sigue descendiendo en la misma dirección (E/SE) por la ladera izquierda dejando el fondo del torrente a la derecha estando siempre atentos con las frecuentes zonas de humedales.

9,72 km (1.701 m), 3 h 25 min. Se cruza la pista y se continúa todavía en la misma dirección (SE). Se baja por unos prados de pasto con el río de Les Cabanyeres en la parte baja (S).

10,42 km (1.585 m), 3 h 37 min. Se encuentra una pista que empieza en un prado y marcha llanamente hacia levante: hay que ignorarla y seguir descendiendo hacia el SE. Un poco más adelante, al inicio de la arbolada, hay que buscar un sendero que, bien custodiado por la vegetación, lleva a la parte de arriba del centro de Les Planes de Son.

11,05 km (1.537 m), 3 h 45 min. Después de pasar por detrás del centro por un pequeño pasillo entre la montaña y la pared posterior, se vuelve al porche de entrada, punto de partida y final del recorrido.

Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 19/12/08

Waypoint

Pas del Coro

Waypoint

Refugi del Pla de la Font

Waypoint

Mirador del Coll de Fogueruix

Waypoint

Centre de Natura de les Planes de Son

2 comments

 • Photo of Spencermoi

  Spencermoi Aug 20, 2018

  I have followed this trail  View more

  Ruta fantàstica envoltada de verd...el mirador de Fugueruix per molt que t'expliquin s'ha de veure i viure...meravellòs als quatre costats. El traçat magnícament marcat.
  GRÀCIES PER COMPARTIR!!

 • Claudio Sanchez Diaz Aug 23, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Espectacular.
  Hay que hacerla para disfrutar del entorno.

You can or this trail