-
-
8,405 f
5,245 f
0
2.1
4.2
8.41 mi

Viewed 2030 times, downloaded 94 times

near Viliella, Catalunya (España)

[CA] De cal Jan de la Llosa als estanys de la Muga
Interessant ascensió a un dels indrets més solitaris de la Cerdanya situat entre la tossa Plana de Lles, la tosseta de Vallcivera i la Muga. La pujada pel bosc a fi d'atènyer l'alta comella és una mica dura, però recorre un paratge salvatge i feréstec lluny dels amorosits vessants situats més al sud. Unes oportunes fites ajuden a no perdre's i a seguir les llaçades del caminet, poc fressat durant la baixada.
Ruta senyalitzada parcialment.

Se surt del mas de cal Jan de la Llosa. Per arribar-hi, cal prendre la carretera N-260, entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell, fins al punt quilomètric 199,5, on cal desviar-se cap al N per la LV-4037 fins a Prullans. Un cop en aquest poble, cal prendre una carretera rural també en direcció N. Després de poc més de 3 km des de Prullans, es passa per Ardòvol, al cap de 6,5 km per Coborriu de la Llosa i, després de baixar al fons de la vall i remuntar per l'altra banda, als 9,80 km, s'arriba a una bifurcació. A mà esquerra hi ha la carretera de Lles; cal, doncs, trencar a la dreta pujant fins a Viliella (10,7 km des de Prullans). Un cop al poble, la carretera davalla a l'esquerra i, de seguida, s'agafa un carrer de la dreta (N) que en pocs metres esdevé una pista forestal en molt bon estat durant 2,7 km que baixa per l'altre vessant fins a cal Jan de la Llosa (13,4 km des de Prullans). Poc abans del mas, es pot deixar el cotxe en unes esplanades a la dreta de la pista.

0,00 km (1.601 m). Cal Jan de la Llosa. Ferm mas construït amb parets de granit. Cal passar entre les edificacions per un camí empedrat, molt antic, que descendeix al riu de la Llosa i el creua per un pont de formigó. Un cop travessat el pont, es pren la pista de l'esquerra (NE) que, fent marrades, enllaça amb la de Coborriu. El camí està marcat amb les marques blanques i vermelles dels GR 11-10 i 107.

0,41 km (1.633 m), 0 h 07 min. S'agafa la pista de Coborriu a l'esquerra (NE). De seguida es franqueja una tanca que limita el pas de vehicles. A l'esquerra (O), sobre unes roques gastades i gairebé polides per les antigues glaceres, es poden veure les ruïnes del castell de la Llosa, que vigilava la vall durant l'edat mitjana i bona part de la moderna. És probable que els seus murs fossin aprofitats per a la construcció de cal Jan de la Llosa, que té també un cert aire de fortalesa. Es remunta per un pendent pronunciat per atènyer un pla situat rere el castell. Es passa per un bosc de pi negre amb moixeres de guilla, bedolls i avellaners. El pendent es modera i es pot veure el cim de la Muga a l'esquerra (NO). Bell paisatge d'alta muntanya.

1,44 km (1.739 m), 0 h 30 min. Sobre un marge, en un prat a la dreta (E), es veu la barraca de la Farga.

1,61 km (1.747 m), 0 h 32 min. Pocs metres més endavant, en una clariana on es veu el riu de la Llosa a l'esquerra, cal deixar la pista (i les marques de GR) i seguir les indicacions d'un rètol de l'EIN Tossa Plana Puigpedrós -no massa ben orientat- que assenyala cap a la tossa Plana i el Cap de l'Agna (itineraris 28 i 26). Cal creuar el riu per un parell de petits ponts i, un cop a l'altra banda, seguir les marques grogues amb el número d'itinerari 28 que marxen en direcció nord-oest.

1,86 km (1.763 m), 0 h 35 min. Després d'haver travessat el riu i passat un tram de bosc poc espès, s'arriba a una petita clariana. El camí marxa a l'esquerra just abans d'entrar-hi i comença una pujada per l'interior del bosc en direcció O/SO. Cal fixar-se bé en les marques grogues amb el número corresponent, ja que guien la pujada, dreta i amb força marrades, fins a un petit collet.

2,68 km (2.034 m), 1 h 20 min. Collet a les Munyideres. En una petita clariana hi ha dos rètols: el primer indica la direcció contrària al sentit de la marxa, cap a la vall de la Llosa i la barraca de la Farga (d'on s'ha pujat), i el segon, la mateixa direcció que es duu cap a la tossa Plana pels estanys de la Muga. Se segueix per aquest segon sender ascendint pel bosc en direcció nord-oest. A partir d'aquest punt, el número d'itinerari a seguir que es troba inscrit a les marques grogues és el 26. El camí ofereix bones panoràmiques tant de la vall de la Llosa com de la Cerdanya i la serra del Cadí.

3,60 km (2.187 m), 1 h 45 min. Seguint sempre les marques de l'itinerari 26, s'arriba a un prat inclinat, que cal travessar remuntant en direcció nord fins a trobar un camí planer que ressegueix un canal soterrat per al transport d'aigua (km 4,19, 2.282 m, 2 h): cal prendre'l flanquejant en direcció N/NE.

5,37 km (2.300 m), 2 h 18 min. Bifurcació. Punt on s'acaba el canal i un torrent comença a baixar cap a la dreta (E), per on es davallarà a la tornada, desembocant al riu de la Muga: es continua pel camí senyalitzat que travessa el riu de la Muga i s'enfila cap al nord.

5,65 km (2.340 m), 2 h 25 min. Al cap de poc, el camí voreja per la dreta una esplanada amb aiguamolls anant a buscar el llom que puja cap al nord-oest. Ja remuntant pel llom, es retroba el riu de la Muga, que se segueix cap al NO tot saltant a banda i banda fins a l'estany Gran de la Muga.

6,99 km (2.560 m), 3 h 10 min. Estany Gran de la Muga. L'estany petit queda a uns 10 minuts caminant cap al sud-oest, rere un collet. Els tres cims que més destaquen (tossa Plana de Lles, tosseta de Vallcivera i la Muga) són a una hora escassa de camí. Per tornar, es desfà el camí fins a retrobar la bifurcació deixada abans situada al final del canal soterrat.

8,60 km (2.300 m), 3 h 38 min. Bifurcació. Un cop al final del canal, es baixa en direcció est pel torrent que comença. El camí és bastant perdedor i poc fressat. Cal, doncs, seguir el torrent, bé pel llit o vorejant-lo, fins a trobar el riu de la Muga que, per l'esquerra (NO), descendeix de l'estany Gran de la Muga.

9,20 km (2.175 m), 3 h 50 min. En el punt on conflueixen el torrent i el riu de la Muga, en un tram força enclotat, se suavitza el pendent. Cal seguir el riu de la Muga cap a llevant fins que, a la banda esquerra, es troben fites que marquen el camí de baixada: cal parar atenció, ja que el camí surt poc abans que el pendent s'accentuï. Se segueixen les fites pel senderó que, fent diverses marrades i descendint amb força cap al NE per un terreny a voltes relliscós, perd alçada ràpidament i més endavant pren direcció SE. Al km 9,91 (1.937 m, 4 h 05 min), es travessa el riu de la Muga.

10,23 km (1.884 m), 4 h 12 min. Seguint sempre les fites, s'accedeix a un pont molt precari de troncs: és millor evitar-lo i travessar el riu pel llit. Un cop a l'altra banda, es creua una clariana i se surt a una pista que puja suaument (km 10,74, 1.887 m, 4 h 20 min) senyalitzada amb les marques dels GR que s'han deixat a l'anada. Cal prendre-la a la dreta davallant en direcció sud-est.

11,17 km (1.838 m), 4 h 28 min. En el primer revolt tancat a la dreta, es deixa la pista per agafar una drecera de l'esquerra (SO) que descendeix per un prat, seguint el riu de Calm Colomer, fins a retrobar-la i seguir-la de baixada per l'esquerra (S). Al costat dret (O) es veuen les restes de l'antiga Farga. Es continua davallant per la pista i, prop de la barraca de la Farga, es troba a la dreta (NO) el desviament per on s'ha trencat a la pujada. Des d'aquí, es desfà el camí fins a cal Jan de la Llosa.

13,54 km (1.601 m), 5 h 10 min. Cal Jan de la Llosa, punt de partida i final de l'itinerari.
Més informació

[ES] De Cal Jan de la Llosa a los lagos de la Muga
Interesante ascensión a uno de los lugares más solitarios de la Cerdanya situado entre la Tossa Plana de Lles, la Tosseta de Vallcivera y la Muga. La subida por el bosque para llegar al elevado valle glacial donde se ubican los lagos de la Muga es un poco dura, pero atravesaremos unos parajes salvajes e imponentes muy distintos de las laderas suaves situadas más al sur. Unos oportunos mojones nos ayudan a no perdernos y a seguir los zigzags del camino, poco trillado durante la bajada.
Ruta señalizada parcialmente.

Se sale de la masía de Cal Jan de la Llosa. Para llegar a este lugar, hay que tomar la carretera N-260, entre Puigcerdà y la Seu d'Urgell, hasta el punto kilométrico 199,5, donde hay que desviarse hacia el N por la LV-4037 hasta Prullans. Una vez en este pueblo, hay que tomar una carretera rural también en dirección N. Después de poco más de 3 km desde Prullans, se pasa por Ardòvol, al cabo de 6,5 km por Coborriu de la Llosa y, tras bajar al fondo del valle y remontar por el otro lado, a los 9,80 km, se llega a una bifurcación. A mano izquierda está la carretera de Lles; se debe, pues, girar a la derecha subiendo hasta Viliella (10,7 km desde Prullans). Una vez en el pueblo, la carretera desciende a la izquierda y, enseguida, se toma una calle de la derecha (N) que en pocos metros se convierte en una pista forestal en muy buen estado durante 2,7 km que baja por la otra vertiente hasta Cal Jan de la Llosa (13,4 km desde Prullans). Poco antes de la masía, se puede dejar el coche en unas explanadas a la derecha de la pista.

0,00 km (1.601 m). Cal Jan de la Llosa. Firme masía construida con paredes de granito. Hay que pasar entre las edificaciones por un camino empedrado, muy antiguo, que desciende al río de la Llosa y lo cruza por un puente de hormigón. Una vez atravesado el puente, se toma la pista de la izquierda (NE) que, haciendo eses, enlaza con la de Coborriu. El camino está marcado con las marcas blancas y rojas de los GR 11-10 y 107.

0,41 km (1.633 m), 0 h 07 min. Se coge la pista de Coborriu a la izquierda (NE). Enseguida se franquea una valla que limita el paso de vehículos. A la izquierda (O), sobre unas rocas gastadas y casi pulidas por los antiguos glaciares, se pueden ver las ruinas del castillo de la Llosa, que vigilaba el valle durante la Edad Media y buena parte de la moderna. Es probable que sus muros fueran aprovechados para la construcción de Cal Jan de la Llosa, que tiene también un cierto aire de fortaleza. Se remonta por una pendiente pronunciada para alcanzar un llano situado detrás del castillo. Se pasa por un bosque de pino negro con serbales de los cazadores, abedules y avellanos. La pendiente se modera y se puede ver la cima de la Muga a la izquierda (NO). Bello paisaje de alta montaña.

1,44 km (1.739 m), 0 h 30 min. Sobre un margen, en un prado a la derecha (E), se ve la barraca de la Farga.

1,61 km (1.747 m), 0 h 32 min. Unos metros más adelante, en un claro donde se ve el río de la Llosa a la izquierda, hay que dejar la pista (y las marcas de GR) y seguir las indicaciones de un rótulo del EIN Tossa Plana Puigpedrós -no demasiado bien orientado- que señala hacia la Tossa Plana y el Cap de l'Agna (itinerarios 28 y 26). Hay que cruzar el río por un par de pequeños puentes y, una vez en el otro lado, seguir las marcas amarillas con el número de itinerario 28 que marchan en dirección noroeste.

1,86 km (1.763 m), 0 h 35 min. Después de haber atravesado el río y pasado un tramo de bosque poco espeso, se llega a un pequeño claro. El camino se va a la izquierda y comienza una subida por el interior del bosque en dirección O/SO. Hay que fijarse bien en las marcas amarillas con el número correspondiente, ya que guían la subida, empinada y con numerosos zigzags, hasta un pequeño collado.

2,68 km (2.034 m), 1 h 20 min. Collado en Les Munyideres. En un pequeño claro hay dos letreros: el primero indica la dirección contraria al sentido de la marcha, hacia el valle de la Llosa y la barraca de la Farga (de donde se ha subido), y el segundo, la misma dirección que se lleva hacia la Tossa Plana por los lagos de la Muga. Se sigue por este segundo sendero ascendiendo por el bosque en dirección noroeste. A partir de este punto, el número de itinerario a seguir que se encuentra inscrito en las marcas amarillas es el 26. El camino ofrece buenas panorámicas tanto del valle de la Llosa como de la Cerdanya y la sierra del Cadí.

3,60 km (2.187 m), 1 h 45 min. Siguiendo siempre las marcas del itinerario 26, se llega a un prado inclinado, que hay que atravesar remontando en dirección norte hasta encontrar un camino llano que sigue un canal subterráneo para el transporte de agua (km 4,19, 2.282 m, 2 h): hay que tomarlo flanqueando en dirección N/NE.

5,37 km (2.300 m), 2 h 18 min. Bifurcación. Punto donde termina el canal y un torrente empieza a bajar hacia la derecha (E), por donde se descenderá a la vuelta, desembocando en el río de la Muga: se continúa por el camino señalizado que atraviesa el río de la Muga y asciende hacia el norte.

5,65 km (2.340 m), 2 h 25 min. Enseguida, el camino bordea por la derecha una explanada con humedales yendo a buscar el lomo que sube hacia el noroeste. Ya remontando por el lomo, se reencuentra el río de la Muga, que se sigue hacia el NO saltando a ambos lados hasta el lago Gran de la Muga.

6,99 km (2.560 m), 3 h 10 min. Lago Gran de la Muga. El lago pequeño queda a unos 10 minutos caminando hacia el suroeste, tras un pequeño collado. Las tres cumbres que más destacan (Tossa Plana de Lles, Tosseta de Vallcivera y Muga) están a una hora escasa de camino. Para volver, se desanda el camino hasta reencontrar la bifurcación dejada antes situada al final del canal subterráneo.

8,60 km (2.300 m), 3 h 38 min. Bifurcación. Al final del canal, se baja en dirección este por el torrente que empieza. El camino es bastante perdedor y poco trillado. Es necesario, pues, seguir el torrente, bien por su lecho o bordeándolo, hasta encontrar el río de la Muga que, por la izquierda (NO), desciende del lago Gran de la Muga.

9,20 km (2.175 m), 3 h 50 min. En el punto donde confluyen el torrente y el río de la Muga, en una hondonada, se suaviza la pendiente. Hay que seguir el río de la Muga hacia levante hasta que, en el lado izquierdo, se encuentran mojones que marcan el camino de bajada: hay que tener cuidado, ya que el camino sale poco antes de que la pendiente se acentúe. Se siguen los mojones por el sendero que, haciendo varios zigzags y descendiendo con fuerza hacia el NE por un terreno a veces resbaladizo, pierde altura rápidamente y más adelante toma dirección SE. En el km 9,91 (1.937 m, 4 h 05 min), se cruza el río de la Muga.

10,23 km (1.884 m), 4 h 12 min. Siguiendo siempre los mojones, se accede a un puente muy precario de troncos: es mejor evitarlo y atravesar el río por el lecho. Una vez al otro lado, se cruza un claro y se sale a una pista que sube suavemente (km 10,74, 1.887 m, 4 h 20 min) señalizada con las marcas de los GR que se han dejado en la ida. Hay que tomarla a la derecha descendiendo en dirección sureste.

11,17 km (1.838 m), 4 h 28 min. En la primera curva cerrada a la derecha, se deja la pista para atajar a la izquierda (SO) descendiendo por un prado, siguiendo el río de Calm Colomer, hasta reencontrarla y seguirla de bajada por la izquierda (S). En el lado derecho (O) se ven los restos de la antigua Farga. Se continúa bajando por la pista y, cerca de la barraca de la Farga, se encuentra a la derecha (NO) el desvío que hemos tomado al subir. Desde aquí, se desanda el camino hasta Cal Jan de la Llosa.

13,54 km (1.601 m), 5 h 10 min. Cal Jan de la Llosa, punto de partida y final del itinerario.
Más información

[EN] From Cal Jan de la Llosa to La Muga lakes
Interesting climb up to one of the loneliest spots in La Cerdanya, between Plana de Lles, Vallcivera and La Muga. The climb up through the woods as far as the high coomb is rather stiff, but the way is through wild countryside far from the gentle slopes more to the south. Convenient milestones help us not to get lost and to follow the twists and turns of the little trodden path.
Partially marked trail.
More information

Font: Generalitat de Catalunya, 19/12/08

Waypoint

Cal Jan de la Llosa

Waypoint

Castell de la Llosa

Waypoint

Estany gran de la Muga

Comments

    You can or this trail