Moving time  41 minutes

Time  2 hours 12 minutes

Coordinates 528

Uploaded October 31, 2020

Recorded October 2020

-
-
505 ft
183 ft
0
1.0
2.0
3.93 mi

Viewed 26 times, downloaded 1 times

near El Canyet, Catalunya (España)

Parc de la Serralada de Marina

Accés: des de la B-20 (via ràpida), a Badalona cal prendre la sortida de Montigalà. L’inici de l’itinerari es troba molt a prop de la zona comercial de Montigalà. També s’hi arriba amb transport públic.

Deixem el cotxe en una zona d’aparcament, i iniciem la nostra caminada pel carrer camí de Sant Jeroni de la Murtra. Passem per sota el pont de l’Avinguda de la Comunitat Europea, seguim carrer amunt, i passem per sota el pont de la B-20, i ja som dins l’espai del Parc de la Serralada de Marina.
A la dreta, una mica enlairat veiem el turó de Montigalà de 150 m altura, coronat per una creu de ciment armat de 4 m altura. Pugem pel corriol per gaudir del seu mirador natural de 360º, amb vistes a la costa litoral del Maresme i del Barcelonès; la vall de Poià o de Betlem, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, el barri del Canyet, l’ermita de St. Onofre, l’ermita de Sant Climent, el poblat ibèric de Puig Castellar...

Seguim camí per la pista de terra, fins a trobar-nos a la nostra esquerra les runes de Ca l’Alemany. Desprès de fer una petita volta per l’indret de la masia, agafem el sender SL-C 144, on trobarem l’aqüeducte de St. Jeroni.

Sortim del corriol, i girem a la nostra esquerra per continuar per la pista de terra que ens durà al monestir. En aquesta direcció trobem la Font del Lleó, davant l’entrada del monestir. Aquest Camí de la Serreta uneix Badalona amb Santa Coloma, i coincideix amb un tram del GR 92 que recorre tot Catalunya de nord a sud, des de Portbou fins a Ulldecona.

Prenem la nostra ruta circular i ens dirigim per la pista de terra direcció al barri de Canyet, on gaudirem del passeig tot descobrint les masies aïllades d’aquesta zona rural de Badalona, que com la de Can Móra que ens resta a la nostra dreta, tenen segles d’història, formant part dels nuclis d’estiueig van aparèixer a la dècada de 1920, i amb el pas del temps s’han convertit en primeres residències.
Aquest barri manté l’essència de la Badalona d’abans, un racó de la ciutat que manté la vida tranquil·la, tot i estar ben comunicada del centre urbà.

Tot seguit baixem pel carrer de la riera de Canyet, fins a trobar-nos la cruïlla, on anirem a passar sota el pont de la B-20, seguirem pel carrer de la nostra dreta, on d'aquí a poc toparem amb l’escultura del poeta barceloní Joan Brossa (1919-1998). Col·locada el 1988, que diu: On es bada l’ona, un joc de paraules.

Aviat ens desviem un poc a la nostra esquerra per un petit desnivell, tot prenent la direcció de tornada pel carrer camí de St. Jeroni de la Murtra fins a l'inici de la nostra ruta.

Salut i muntanya.
Photo

Inici de la ruta.

Pàrquing.
Photo

Pont

Pont de l’Avinguda de la Comunitat Europea.
Photo

Cap a la dreta

Direcció al turó de la creu de Montigalà.
Photo

Cap a l'esquerra

Deixem la pista i pugem pel corriol.
Photo

Creu de Montigalà.

La creu de Montigalà va ser erigida el 1913 pels oncles del poeta i dramaturg barceloní Josep Maria de Sagarra, propietaris d’aquest terreny. L’arquitecte que va realitzar el projecte va ser el badaloní Joan Amigó i Barriga (1875-1958). El monument es va col·locar al cim del turó per les Festes Constantinianes de 1913, que commemoraven l’Edicte de Milà de 313, quan l’emperador romà Constantí, proclamava la llibertat de culte religiós. En aquest mateix indret, l’any 1776, amb motiu de plantar-hi una vinya, s’hi trobaren unes criptes, vestigis d’un enterrament, i una ara solar que ens revelen un culte ibèric. Des d'aquest mirador natural albirem la vall de Poià avui dita de Betlem: és una de les poques valls sense urbanitzar del Barcelonès. Les pinedes i els miradors fan de la vall un lloc agradable per caminar i poder conèixer el monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
Intersection

Cap a l'esquerra.

Vista de Can Móra i barri de Canyet, des de la pista de terra, camí a Ca l'Alemany.
Ruins

Ca l'Alemany

Situada sobre una vil·la romana, en les excavacions a prop de la casa s’han trobat restes ibèriques i l’existència d’una anterior vil·la romana de caire rural. Era un edifici benestant, de 9 habitacions, una piscina adossada que contenia restes de pintures amb motius de dofins i unes sales termals. Les primeres referències documentals de la masia són de 1300, el seu nom canviarà segons el propietari.
Intersection

Cap a l'esquerra.

Direcció al sender SL-C 144
Photo

Aqüeducte de St. Jeroni.

Pren el nom del monestir, aquesta obra de maons i pedra és construïda a finals del s. XIX per portar l’aigua del municipi de Dosrius (amb abundats aqüífers) a Barcelona. Obra d’enginyeria hidràulica forma part d’un aqüeducte de 37 km de llargada que travessa tot el sector meridional de la comarca del maresme, i creua la serralada litoral fins a Badalona per arribar finalment als dipòsits barcelonins. Aquest tram canalitzava l’aigua a la masia, un canaló subterrani portava a una caseta de distribució on sortia un altra canaló fins la seva gran Bassa. És un dels millors punts conservats i més espectaculars de la ruta.
Intersection

Cap a la dreta.

Direcció al monestir.
Photo

Pista de terra direcció al monestir.

Mirador de la vall.
Religious site

Font del Lleó i Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Interessant edifici d’estil gòtic, fundat pel mercader barceloní Bertran Nicolau el 1416 i que fins al 1835 va pertànyer a l’orde dels jerònims. Amb la seva crema parcial, el monestir va ser subhastat i, a la primeria del s. XX, hi va començar a residir una colònia d’estiuejants. El 1947, Francesca Güell i López va comprar el lot principal per convertir-lo en un recinte de solitud i silenci que s’ha mantingut fins avui. Es pot visitar el primer diumenge de cada mes al matí. De tot el seu conjunt destaquen la façana principal, la torre prioral, el campanar, l’església, les capelles, el celler i també el claustre.
Photo

Pista de baixada direcció a Can Móra i el barri de Canyet.

Can Móra: sobre un emplaçament prehistòric del Barri de Canyet. Va ser construïda per Josep Francesc de Móra i Catà, un historiògraf i heraldista nascut a Barcelona (1694-1762).
Intersection

Cap a la dreta direcció al carrer de la riera de Canyet.

Barri de Canyet.
Photo

Pont de la B-20

Passem per sota el pont de la B-20
Waypoint

Poema visual de Joan Brossa a Badalona

escultura del poeta barceloní Joan Brossa (1919-1998)
Photo

Pàrquing, inici i fi de la ruta.

Comments

    You can or this trail