Time  one hour 49 minutes

Coordinates 423

Uploaded October 6, 2015

Recorded October 2015

-
-
1,375 f
535 f
0
0.9
1.7
3.48 mi

Viewed 5337 times, downloaded 147 times

near Vilanova de la Roca, Catalunya (España)

COVES DE CAN NADAL: Visitem les tres cavitats megalítiques del Turó de Can Nadal, Vilanova del Vallès (Vallès Oriental, Serralada Litoral):

1. Cova de Can Nadal o de l'Ermità.
2. Cova de l'Escarpat o del Greny (llosa a l'entrada).
3. Cova Fonda o de la Gruta.

ACCÉS: Des de la BV-5001 (entre La Roca del Vallès i Vilanova del Vallès) trobem una petita rotonda amb un rètol indicador cap a Urbanització CAN BOSC. Ens dirigim al Carrer de l'Arboç i després girem a la dreta, fins el Carrer Freixe, on a l'esquerra surt una pista de sorra.

NOTA IMPORTANT: La darrera vegada que hi vam anar, vam omplir quatre bosses de deixalles (vidres, llaunes, plàstics...). Aquells que desitgin visitar indrets naturals per anar-hi a llençar brossa, millor que es quedin a casa seva.

***
En el vessant sud del Turó de Can Nadal (364 m) s'hi localitzen un conjunt de tres cavitats megalítiques de granit, buidades de manera artificial, que possiblement haurien estat utilitzades com a càmeres sepulcrals o eremitoris.

"Els eremites de Céllecs es poden situar a l'època carolíngia, amb una finalitat possiblement repobladora i evangelitzadora. Malgrat tot, degut a la manca de restes arqueològiques també es poden situar des de l'antiguitat tardana a l’època carolingia (s.IV al X.)"

Pels voltants s'hi han trobat puntes de fletxa, ceràmica i peces de sílex, que apunten al Neolític i Calcolític (2200 a.C - 1800 a.C.).

1. COVA DE CAN NADAL o COVA DE L'ERMITÀ. És la cavitat més gran, també referenciada com a Roca Foradada DE CAN NADAL. Va ser excavada artificialment en granit, amb 4 metres de profunditat i una alçada interior màxima de 1,50 m. Al fons s'hi pot veure encara una creu insculpida. A l’exterior de la cova s’hi troba un banc per al descans de l’eremita, també excavat a la roca, i en la roca del davant hi ha un relleu, suposadament un plat de molí, que deuria servir per la fabricació de farina per a la subsistència.

2. COVA DE L'ESCARPAT o del Greny. A l'entrada de la cambra megalítica de Can Nadal s'hi observa una llosa de pedra de la possible primitiva cambra funerària, i que serviria per tancar la cambra. A l'interior s'hi trobaren petites restes d'esquelets, diversos fragments de ceràmica i tres puntes de sageta. Mides: 2,50 de profunditat x 2 m i una alçada que no supera els 1,5 m.

3. COVA FONDA o COVA DE LA GRUTA. Cambra sota terra, amb entrada en rampa, de forma arrodonida i sostre baix. Aprox. 4,5m de profunditat x 2,5m d'amplada.

HISTÒRIA: El conjunt de les Coves de Can Nadal va ser donat a conèixer per Carreras Candi l’any 1909 i va interpretar les restes com un conjunt de “tombes cristianes primitives” que amb els paral·lels citats (Olèrdola, Tavertet...) els situa a l’època carolíngia. Aquest grup d’eremitoris va ser excavat pel Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt l’any 1951 dirigits pel Sr. Jaume Ventura. Els resultats de les excavacions van ser publicats anys més tard per Pau Ubach dins les seves memòries.
“La cova d’en Nadal” o “de l' Ermità” presenta una cavitat buidada a cop d’escoda que presenta les marques de la mateixa en algunes de les parets. La construcció va estar habilitada en temps modern en una barraca de vinya i va ser utilitzada molt de temps pels carboners de la zona. ...
A l’extradós de l’obertura també s’hi pot observar uns encaixos de secció quadrada per sostenir les frontisses d’una porta… En la paret del fons, s’hi va practicar una fornícula plana amb una creu amb aspes gravada a la pedra (0’35 m.) que es podria interpretar com un oratori rupestre o altaret. En aquesta part també s’hi troben uns petits forats quadrats on encaixarien estaques de fusta per sostenir un petit sostre o armari. Aquests forats són posteriors a la creu ja que l’escapcen en un dels braços. Antigament a l’interior hi havia un banc per seure en tot el seu perímetre menys a l’entrada. Aquest banc va ser reduïda al nivell del terra l’any 1967, per engrandir l’interior per tenir més espai per dormir-hi, en dates modernes, quan s’usava de refugi pels carboners.

ACCÉS: Per trobar-la seguirem un camí carener, que segueix una petita línia elèctrica, i que enllaça la urbanització de Can Bosc amb el lloc anomenat “Plaça de Can Pei” a la part alta de la urbanització de Can Nadal. A la part més alta del seu recorregut el camí passa pel costat d’un dipòsit d’aigua. En aquest punt haurem de deixar el camí i baixar un tros pel bosc del vessant sud, fins a una zona rocosa on hi ha la cova.

Font: ESPELEOINDEX.COM

Més informació a: http://cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es/2013/11/coves-de-can-nadal-vilanova-del-valles.html?m=1

> http://quimgraupera.blogspot.com.es/2008/07/la-cova-den-nadal-o-del-ermit-cllecs.html

> http://lamiradadeloliba.blogspot.com.es/2013/05/fornots-coves-sepulcrals-i-anacoretes.html
Waypoint

Dir. Urb. Can Bosc

Urb Can Bosc
Waypoint

Dreta. Carrer del Freixe

Waypoint

Esq. Pista de sorra

Waypoint

Turó de Can Nadal. Dipòsit aigua (sorea).

Duposit aigua (sorea). Turó de can nadal
Waypoint

Dreta corriol. Baixada

Cave

Cova de Can Nadal o de l'Ermità

Cova de l'Ermità o de Can Nadal
Waypoint

Camí

Camí
Cave

Cova de l'Escarpat (llosa)

Cova llosa
Cave

Cova Fonda o de la Gruta (sota terra)

Cova sota terra. Ant cova escarp
panorama

Vistes torre de guaita Céllecs i antenes del Turó Gros

Vistes torres de guaita Céllecs i antenes del Turó Gros
Waypoint

Can Gavatx

Can Gavatx

Comments

    You can or this trail