Moving time  3 hours 17 minutes

Time  4 hours 9 minutes

Coordinates 1912

Uploaded March 4, 2020

Recorded March 2020

-
-
2,689 f
1,317 f
0
1.8
3.6
7.3 mi

Viewed 97 times, downloaded 1 times

near Cortes de Pallás, Valencia (España)

CORTES DE PALLÁS - SENDA DE CAVANILLES - LA CORTÁ – SLV-13

Podem qualificar la ruta de Moderada-Baixa, sense cap dificultat per als quals practiquen senderisme amb regularitat i experimentats a la muntanya. No obstant això, pel desnivell acumulat en una distància d'11 km, i per alguns trams més arriscats com la baixada de Tol, on la senda discorre durant un tros al costat d'una paret rocosa on hi ha instal·lada una cadena de passamans, per això no és un tram molt viable per als quals pateixen de vertigen. Per la resta de la ruta, és un sender molt transitable i fàcil de seguir, per l'excel·lent senyalització com a sender local SLV-13.
Comencem la jornada en el municipi de Cortes de Pallàs, que es localitza al costat del riu Xúquer, en un tram on discorre encaixat en unes espectaculars gorges. El seu traçat de carrer és típicament medieval islàmic, adaptat a l'orografia. Des que va sorgir en el segle VIII els seus habitatges han sabut mantenir el model constructiu típic. Els carrers del barri antic són sinuosos i estrets, sovint comunicats mitjançant escales i pronunciades costeres, que convida a recórrer-los i delectar-se de l'entorn màgic.
El nostre objectiu és gaudir de l'espectacular camí de ferradura construït pels moriscos, conegut com la Senda de la Cortà, i rebatejat com la Senda de Cavanilles. Un referent en el senderisme i una de les més boniques de la Comunitat Valenciana.
Durant uns 2 km ascendirem fins al gran Dipòsit artificial de la Mola. Un admirable recorregut, on la grandiositat del paisatge ens deixa completament atònits per les seues extraordinàries panoràmiques de la localitat, l'embassament, el congost del riu Xúquer i de les fascinants parets verticals de la Mola.
Sobrepassarem el Pas de la Cortà, una estreta clivella que discorre molt prop de la paret rocosa i finalitzant este exuberant recorregut, vorem el Pi de la Cortà, un exemplar únic, tombat increïblement en l'abisme i agarrat per les seues arrels. Des de la Mola, descendirem pel Pas de la Franca o Baixada de Tol, on haurem d'extremar al màxim la precaució. Este tram ens farà gaudir d'un altre paisatge espectacular, descendint fins al final del Barranc de Cortes, passant pel mirador de la Finestra de l'Àguila. Es tracta d'una singular formació rocosa que apareix en una de les parets de la Mola de Corts. Una vegada en el barranc, visitarem la Cova de Minguita, un curiós abric rocós protegit per un xicotet mur de pedra. Passarem pel Brollador de Sant Vicent.
Franquejarem, en diverses ocasions, el Rierol de Cortes, conegut també com el Barranc de la Hirviente, que presenta diverses formacions geològiques de roques sedimentàries, on meravellar-nos amb les seues cascades.
Passarem també per la Cova del Tejedor, que s'utilitzava com a corral de bestiar per aquesta família, propietaris de les terres dels voltants. Però el més destacat d'esta zona és el riu, que ens mostra unes imatges precioses.
Creuarem el Rierol de Cortes per un pont de fusta, on gaudirem de diversos salts d'aigua que ens deixaran una estampa idíl·lica. Finalment, salvant una entalladura en la roca, arribarem al paratge del Corbinet, que ens meravellarà amb la seua espectacular cascada que forma una llacuna, al costat d'una àrea recreativa.
Començarem a caminar des de l'aparcament en direcció Oest, al poc vorem un panell ceràmic que representa la Batalla de la Mola. Avançarem uns metres i passarem per l'Hostal Bar Casa Fortunato. Just al costat, es troba també l'Hostal Restaurant Chema. A uns metres més endavant veiem el pont que creua el barranc de Cortes que passant-lo porta al centre urbà, i junt al pont un pal senyalitzador de la Senda local SLV-13 de Cavanilles - La Cortà, que ens indica el camí que hem de seguir paral·lels al barranc uns 200 m.
Arribarem a un safareig on veiem un altre pal senyalitzador del sender local SLV-13 "marques verdes i blanques" i del GR-7. Ens desviem per l'esquerra, i començarem ascendir per un camí asfaltat, en direcció sud-est. En uns 150 m, passarem per una bassa de reg que indica que està prohibit prendre el bany. Avancem uns metres on hi ha un altre pal del SLV-13, que ens indica que hem de continuar ascendint per l'esquerra.
En uns 100 m comencem a gaudir de les vistes del municipi de Cortes de Pallàs, la qual cosa ens farà més entretingut l'ascens. Durant el recorregut trobarem infinitat de pals informatius de la flora i aus que habiten per la zona, amb els seus codis QR per a obtenir més informació de les mateixes, si es disposa del corresponent lector en el mòbil.
Continuem avant i en uns 200 m, arribem a un altre punt on obtindrem fantàstiques panoràmiques de l'entorn, poc més endavant arribem a una bifurcació de camins, on hi ha altre pal senyalitzador del sender local. Ara ens desviem per la senda de ferradura de l'esquerra, i comencem a gaudir de l'itinerari. Uns 300 m, més endavant passarem per una faixa, que hi ha a la nostra dreta. La senda ben definida aprofita les entalladures del relleu per a traçar el seu zigzaguejant recorregut que fa més còmoda l'ascensió.
En poc temps aplegarem al Pas de la Cortà. Un magnífic balcó amb extraordinàries vistes. Avancem uns 100 m. i arribem a un mirador natural de la Cortà, on ens quedarem atònits amb l'estampa que ens regala.
Continuem progressant en direcció est i uns 900 m. arribem a un altre punt amb fabuloses panoràmiques del congost del Xúquer i de la comarca. Des d'ací en uns 150 m arribem al Pi de la Cortà, singular pi que creix penjat sobre el buit, continuem avançant per una preciosa senda que discorre per un bosc de pins que conflueix en una bifurcació de camins, on veiem un panell informatiu de la Senda.
Avancem per l’esquerra uns metres per a arribar al terraplè del Dipòsit de la Mola de Cortes. Ens trobem en la cota més alta de la ruta: 817 m., que correspon a la part superior del Mola de Cortes, on està el gran dipòsit artificial del Mola que produeixen electricitat aprofitant el desnivell existent entre el dipòsit i l'embassament de Cortes. Per a possibilitar la caiguda de l'aigua, s'ha perforat a l'interior de la muntanya un túnel de 800 metres i 45 graus d'inclinació. Les turbines són reversibles per a poder bombar l'aigua des de l'embassament fins al dipòsit artificial aprofitant l'excedent d'energia sobrant.
El tram d'1,30 km pel camí que circumval·la el dipòsit és el més monòton del recorregut. Fins a arribar a una senda que ix a la nostra dreta, indicada per un pal. Recorrem uns 650 m. en direcció sud, pel sender fins a iniciar el descens.
En uns 270 m. veiem un xicotet pal amb una placa que ens indica que ens introduïm en la Baixada de Tol o Pas de la Franca. Continuarem descendint amb cautela, i en uns 50 m arribarem a la Faixa de la Franca, equipada amb una cadena per seguretat. És un tram curt, però hem d'extremar la precaució. Les vistes des d'ací són impressionants, un descens zigzaguejant, que ens portarà en uns 500 m al mirador de la Finestra de l'Àguila, una singular formació rocosa que apareix en una de les parets de la Mola.
Des del mirador de la Finestra de l'Àguila, continuem descendint uns 170 m, i arribarem a un nou pal senyalitzador, que ens indica el desviament per a arribar, a la Cova Minguita, un curiós abric rocós, protegit per un xicotet mur de pedra. Seguim avançant per la senda ara marcada com PR, paral·lels al rierol de Cortes també conegut com el Barranc de la Hirviente.
En uns 450 m arribem al brollador de Sant Vicent, on naix un abundant cabal d’aigua que corre barranc avall formant les nombroses cascades que salven el desnivell. A partir d'ací trobem aigua en el rierol de Cortes, després de creuar-lo per unes pedres, avancem per un camí asfaltat fins trobar un pal del SLV-13 i del PR-CV-252.
Continuem per la pista asfaltada uns pocs metres més i ens desviarem a la dreta per una senda descendent, que ens portarà a un mirador del rierol de Cortes, on ens meravellarem amb una fabulosa cascada.
Continuem descendint paral·lels al barranc de Cortes i en uns 225 m apleguem a la Cova de Tejedor. Un singular abric que s'utilitzava com a corral de ramat per la família Tejedor. Avancem uns 75 m, i creuem el rierol per una passarel·la de fusta, on comencem a contemplar les primeres cascades i gorgs d'aigua.
Continuarem progressant gaudint d'este bonic paratge. En uns 500 m, passarem per una interessant faixa de muntanya. Des de la faixa, en uns 225 m arribem a una bifurcació de sendes, on abandonarem el sender local, desviant-nos per la senda descendent de l'esquerra, que correspon a la sender PR-CV-252 del Barranc del Francho, que ens portarà en uns 180 m, novament al rierol de Cortes, que salvarem per unes pedres que el creuen. En uns 100 m, arribarem a una altra passarel·la de fusta on creuarem de nou el rierol. Continuem uns 70 m i arribem a una gran clivella, entallada en la roca, que creuarem pel seu interior i ens portarà a l'entrada de l'Àrea del Corbinet, un idíl·lic racó de gran bellesa amb una espectacular cascada que cau en una llacuna d’aigües cristal·lines. A més, disposa d'una àmplia àrea recreativa, equipada amb taules i bancs de pedra.
Seguim en direcció NE, pel camí asfaltat que en uns 180 m. abandonarem desviant-nos per la senda de l'esquerra, que ens conduirà per la vora del rierol, que discorre per un encisador paratge replet de vegetació que ens portarà a l’entrada del poble, pujant i recorrent els seus bonics carrers abans de donar per finalitzada esta atractiva ruta.
En resum, una ruta de cinc estreles, on la seua bellesa t'enamora, molt recomanable. Un vertader plaer per a tots els sentits. I altre plaer caminar acompanyat del membres del grup AJSCH. Hem quedat, indubtablement, satisfets i captivats per este meravellós racó.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una mica precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració en wikiloc sobre la seua utilitat.

=======================================================================

Podemos calificar la ruta de Moderada-Baja, sin dificultad alguna para los que practican senderismo con regularidad y experimentados en la montaña. Sin embargo, por el desnivel acumulado en una distancia de 11 km, y por algunos tramos más arriesgados como la bajada de Tol, donde el sendero transcurre durante un tramo junto a una pared rocosa en la que hay instalada una cadena de pasamanos, por ello no es un tramo muy viable para los que padecen de vértigo. Por el resto de la ruta, es un sendero muy transitable y fácil de seguir, por la excelente señalización como sendero local SLV-13.
Comenzamos la jornada en el municipio de Cortes de Pallás, que se localiza junto al río Júcar, en un tramo donde discurre encajado en unas espectaculares gargantas. Su trazado callejero es típicamente medieval islámico, adaptado a la orografía. Desde que surgió en el siglo VIII sus viviendas han sabido mantener el modelo constructivo típico. Las calles del casco antiguo son sinuosas y estrechas, frecuentemente comunicadas mediante escaleras y pronunciadas cuestas, lo que nos invita a callejear y deleitarnos del entorno mágico.
Nuestro objetivo es disfrutar del espectacular camino de herradura construido por los moriscos, conocido como la Senda de la Cortá, y rebautizado como la Senda de Cavanilles. Un referente en el senderismo y una de las más bonitas de la Comunidad Valenciana.
Durante unos 2 km ascenderemos al gran Depósito artificial de la Muela. Un admirable recorrido, donde la grandiosidad del paisaje nos deja completamente atónitos por sus extraordinarias panorámicas de la localidad, su embalse, el desfiladero del cañón del río Júcar y de las fascinantes paredes verticales de la Muela.
Rebasaremos el Paso de la Cortá, una estrecha grieta que discurre muy cerca de la pared rocosa vertical, y finalizando este exuberante recorrido, veremos el Pino de la Cortá, un ejemplar único, tumbado increíblemente en el abismo y agarrado por sus raíces. Desde la Muela, descenderemos por el Paso de la Franca o Bajada de Tol, donde tendremos que extremar al máximo la precaución. Este tramo, nos hará disfrutar de otro paisaje espectacular, descendiendo hasta el final del Barranco de Cortes, pasando por el mirador de la Ventana del Águila. Se trata de una singular formación rocosa que aparece en una de las paredes de la Muela de Cortes en su caída hacia el barranco. Una vez en el barranco, visitaremos la Cueva de Minguita, un curioso abrigo rocoso protegido por un pequeño muro de piedra. Pasaremos cerca del Manantial de San Vicente, donde podemos desviarnos para visitarlo.
Franquearemos, en varias ocasiones, el Arroyo de Cortes, conocido también como el Barranco de la Hirviente, que presenta varias formaciones geológicas de rocas sedimentarias, donde maravillarnos con alguna Cascada.
Pasaremos también por la Cueva del Tejedor, que se utilizaba como corral de ganado por esta familia, propietarios de las tierras de los alrededores. Pero lo más destacado de este punto no es la cueva, si no el río, que nos reserva unas imágenes preciosas.
Cruzaremos el Arroyo de Cortes por un puente de madera, donde disfrutaremos de varios saltos de agua que nos dejarán una estampa idílica. Finalmente, salvando una entalladura en la roca, llegaremos al paraje del Corbinet, que nos deleitará con su espectacular Cascada, formando un lago, junto a un área recreativa equipada con mesas.
Empezaremos a caminar, en dirección Oeste, por la avenida del Doctor Sánchez Urzaiz. Como referencia, veremos un panel cerámico que representa la Batalla de la Muela. Avanzaremos unos metros y pasaremos por el Hostal Bar Casa Fortunato. Justo al lado, se encuentra también el Hostal Restaurante Chema. A unos 50 m. del Bar, vemos el puente que cruza el arroyo de Cortes "que nosotros no cruzaremos", y un poste señalizador de la Senda local SLV-13 de Cavanilles - La Cortá, que nos indica el camino que tenemos que seguir: por la izquierda unos 200 m.
Seguimos avanzando por la carretera de la Muela, paralelos al arroyo de Cortes que vemos en nuestro margen derecho. Llegaremos al Lavadero de Cortes, donde vemos un poste señalizador del sendero local SLV-13 "marcas verdes y blancas" y del GR-7.
Nos desviamos por la izquierda, y empezaremos ascender por un camino asfaltado, en dirección Sureste. En unos 150 m, pasaremos por la Balsa de la Huerta que indica que está prohibido tomar el baño. Desde la Balsa, avanzamos unos metros y llegamos al punto en común de la ruta, donde hay otro poste del SLV-13, que nos indica que ahora tenemos que seguir ascendiendo por la izquierda.
En unos 100 m empezamos a disfrutar de las vistas del municipio de Cortes de Pallás, lo que hará más ameno y entretenido el ascenso. Al mismo tiempo, durante el recorrido veremos infinidad de postes informativos de las plantas, arbustos y árboles, con sus códigos QR para obtener la información de las mismas si se dispone del correspondiente lector en el móvil.
Seguimos avanzando y en unos 200 m, llegamos a otro punto donde obtendremos fantásticas panorámicas del municipio y del embalse, poco más adelante llegamos a una bifurcación de caminos, donde hay un poste señalizador del SLV-13. Aquí nos desviamos por la senda de herradura de la izquierda, y empezamos a disfrutar del itinerario. Unos 300 m, más adelante pasaremos por una faja, que hay a nuestra derecha. El sendero bien definido aprovecha las entalladuras del relieve para trazar su zigzagueante recorrido que hace más cómoda la ascensión.
En poco tiempo alcanzaremos el Pas de la Cortá. Un magnífico balcón con extraordinarias vistas del entorno. ¡Impresionante y Espectacular!. Avanzaremos unos 100 m, en dirección NE, y llegamos a un mirador natural de la Cortada, donde nos quedaremos más atónitos con la estampa que nos regala.
Seguimos progresando en dirección Este y unos 900 m. llegamos a otro punto con fabulosas panorámicas del desfiladero del Júcar y de la comarca. Desde aquí en unos 150 m llegamos al Pino de la Cortá, singular pino colgado sobre el vacío, seguimos avanzando por una preciosa senda que discurre por un bosque de pinos que confluye en una bifurcación de caminos, donde vemos otro panel informativo de la Senda.
Avanzaremos por nuestra izquierda, unos metros para alcanzar Depósito de la Muela de Cortes. Nos encontramos en la cota más alta de la ruta: 817 m., que corresponde a la parte superior de la Muela de Cortes, donde está el gran depósito artificial de la Muela que producen electricidad aprovechando el desnivel existente entre el depósito y el embalse de Cortes. Para posibilitar la caída del agua, se ha perforado en el interior de la montaña un túnel de 800 metros y 45 grados de inclinación. Las turbinas son reversibles para poder bombear el agua desde el embalse hasta el depósito artificial aprovechando el excedente de energía sobrante.
El tramo de 1,30 km por el camino que circunvala el depósito es el más monótono del recorrido. Hasta llegar a un sendero que encontraremos a nuestra derecha, indicado por un poste del sendero local. Recorremos unos 650 m, en dirección Sur, por el sendero hasta iniciar el descenso.
En unos 270 m. vemos un pequeño poste con una placa que nos indica que nos introducimos en la Bajada de Tol o Paso de la Franca. Seguiremos descendiendo con cautela, y en unos 50 m llegaremos a la Faja de la Franca, equipada perfectamente con una cadena por seguridad. Es un tramo corto, pero debemos extremar la precaución para salvar este paso. Las vistas desde este tramo son impresionantes, que nos gratifica con un descenso zigzagueante, que nos llevará en unos 500 m al mirador de la Ventana del Águila, una singular formación rocosa que aparece en una de las paredes de la Muela en su caída hacia el barranco.
Desde el mirador de la Ventana del águila, continuamos descendiendo unos 170 m, y llegaremos a un nuevo palo señalizador, que nos indica el desvío para llegar, a la Cueva Minguita, un curioso abrigo rocoso, protegido por un pequeño muro de piedra. Seguimos avanzando por la senda ahora marcada como PR, paralelos al Arroyo de Cortes también conocido como el Barranco de la Hirviente.
En unos 450 m llegamos al manantial de San Vicente, donde nace un abundante caudal de agua que corre barranco abajo formando las numerosas cascadas que salvan el desnivel. A partir de aquí encontramos agua en el Arroyo de Cortes, después de cruzarlo por unas piedras, avanzamos por un camino asfaltado hasta encontrar un poste del SLV-13 y del PR-CV-252.
Continuamos por la pista asfaltada unos pocos metros más y nos desviamos a la derecha por una senda descendente, que nos llevará a un mirador del arroyo de Cortes, donde nos maravillaremos con una fabulosa cascada.
Continuamos descendiendo paralelos al barranco y en unos 225 m llegamos a la Cueva de Tejedor. Un singular abrigo que se utilizaba como corral para los rebaños de la familia Tejedor. Avanzamos unos 75 m, y cruzamos el riachuelo por una pasarela de madera, donde empezamos a contemplar las primeras cascadas y pozas de agua.
Continuaremos progresando disfrutando de este bonito paraje. En unos 500 m, pasaremos por una interesante faja de montaña. En unos 225 m llegamos a una bifurcación de sendas, donde abandonaremos el sendero local, desviándonos por la senda descendente de la izquierda, que corresponde al sendero PR-CV-252 del Barranco del Francho, que nos llevará en unos 180 m, nuevamente al arroyo de Cortes, que salvaremos por unas piedras que lo cruzan. En unos 100 m, llegaremos a otra pasarela de madera, donde cruzaremos de nuevo el riachuelo. Continuamos unos 70 m y llegamos a una gran grieta, entallada en la roca, que cruzaremos por su interior y nos llevará en la entrada del área del Corbinet, un idílico rincón de gran belleza con una espectacular cascada que cae en una laguna de aguas cristalinas. Además, dispone de una amplia área recreativa, equipada con mesas y bancos de piedra.
Seguimos en dirección NE, por el camino asfaltado que en unos 180 m. abandonaremos desviándonos por la senda de la izquierda, que nos conducirá por el borde del riachuelo, que discurre por un encantador paraje repleto de vegetación que nos llevará en la entrada del pueblo, donde entraremos subiendo y recorriendo sus bonitas calles antes de dar por finalizada esta atractiva ruta.
En resumen, una ruta de cinco estrellas, donde su belleza te enamora, muy recomendable. Un verdadero placer para todos los sentidos. Y otro placer andar acompañado del miembros del grupo AJSCH. Hemos quedado, indudablemente, satisfechos y cautivados por este maravilloso rincón.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con un poco precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hicieras una valoración en wikiloc sobre su utilidad.
Photo

Panell ceràmic de la Batalla de la Mola

Sacred architecture

Església parroquial de Cortes de Pallàs

Information

Panell informatiu de la batalla de la Mola de Cortes

Intersection

Pal indicador - Senda de Cavanilles

Intersection

Esquerra

Photo

Camí de ferradura de la Cortà

panorama

Panoràmica de Cortes de Pallàs

Summit

Pas de la Cortà

panorama

Panoràmica de Cortes de Pallàs

panorama

Panoràmica de Cortes de Pallàs

panorama

Altra panoràmica de Cortes de Pallàs

Tree

Pi de la Cortà

Tree

Pi de la Cortà

Information

Cartell informatiu de la ruta

Intersection

Dreta per senda

panorama

Panoràmica de la Mola de Cortes

Photo

Camí de baixada

Photo

Baixada de Tol

Summit

L'ull de l'àguila

Photo

L'ull de l'àguila

Cave

Cova de Minguita

Intersection

Dreta

River

Brollador de Sant Vicent

Intersection

Pal indicador

Intersection

Dreta per senda

River

Rierol de Cortes

Cave

Cova de Tejedor

River

Rierol de Cortes

Waterfall

Cascada

Waterfall

Cascada del Arroyo de Cortes

Waterfall

Cascades

Intersection

Esquerra senda avall

River

Pas del riu

Bridge

Pont de fusta

Waypoint

Pas del Corbinet

Waterfall

El Corbinet

Waterfall

El Corbinet

Intersection

Esquerra per senda

Waterfall

Altra cascada

Bridge

Pont de fusta

Waterfall

Cascada

Information

Panell informatiu de la batalla de la Mola de Cortes

Wildlife sighting

Cabra montés

Dead-end street

Carrer típic

Waypoint

Carrer pintat

Comments

    You can or this trail