Moving time  7 hours 15 minutes

Time  9 hours 12 minutes

Coordinates 3896

Uploaded September 13, 2019

Recorded September 2019

-
-
8,423 f
3,872 f
0
3.5
6.9
13.87 mi

Viewed 76 times, downloaded 3 times

near Tuixén, Catalunya (España)

Circular pel Cadí Oest, pujant i baixant per tarteres. Serra del Cadí. Comarca de l'Alt Urgell.

Resum: CORNELLANA (1.330m) - Torrent de Cornellana (tartera de pujada) - PRAT MAJOR (2.015m) - PR C-122 - CAP DE LA FESA (2.382m) - CAP DE L'ORRI (2.376m)
CAP DE LA COLLADA VERDA (2.436m) - PORTELL DE CADÍ - PRAT SOBIRÀ - LA TORRETA DE CADÍ (2.562m) - Enllaç PR-C122/ GR 150-1 - PUIG DE LES GRALLERES
(2.617 m) - flanqueig de baixada, trams de tartera - COLL DE JOVELL (1.793m) - CORNELLANA (1.330m).

Hem començat a caminar des de Cornellana, fent circular per l'extrem occidental de la serra del Cadí fins el Puig de les Gralleres, passant per La Torreta de Cadí.

Pujada per la Canal de Cornellana: tartera molt dreta, però de bon pujar, doncs la pedra és petita i amorteix la petjada.

Assolim la cresta de la Serra del Cadí i a partir d'aquí, anem carenant al costat de cornises i espadats de la cara N, tot admirant el relleu de la roca calcària: impressionants penya-segats i dretes parets que semblen tallades amb ganivet.

Resseguim la serra del Cadí en direcció a llevant fins el Puig de les Gralleres (2.617 m.a.), segon cim més alt de la Serra del Cadí, solament superat pel Vulturó o Puig de la Canal Baridana (2.649m.a.).

Un cop al Puig de les Gralleres les opcions de tornada són:

1) Recular per la carena fins el trencall del GR 150.1 que baixa directe a Coll de Jovell, amb una petita desgrimpada.

2) Continuar carenant cap el Costa Cabirolera i baixar per Les Bassotes (molt llarg en temps i kms).

3) Anar en diagonal fent flanqueig en lleugera baixada, que és el que vam triar, però que NO HO RECOMANO. Al principi són prats d'herba i es camina bé, però després cal sortejar forats, arbustos, punxes i tarteres amb un fort pendent.

Potser el flanqueig hauria estat millor enllaçar-lo amb el final del Grau del Boixeder, en el GR 150.1, en comptes d'acabar al Coll de Jovell.

Malgrat les canals que baixen pel vessant sud puguin semblar assequibles, n'hi ha que esdevenen escarpades i finalitzen amb estimball, com passa amb la canal Baridana (S), així que... Conclusió: Val més recular fins el trencall de la carena amb el GR que baixa directe a Coll de Jovell. El Cadí no ofereix escapatòries: o recules o fas la ruta completa.

Ruta exigent pel desnivell acumulat, però sense cap pas compromès.

***
* INICI: CORNELLANA (Altitud: 1330 m), del municipi la Vansa i Fórnols. Cornellana és un poble que, com resa el rètol de l'entrada: "Si cerques tranquil.litat, naturalesa i pau, a Cornellana l'assoliràs" 😊

* RECORREGUT (ruta en sentit anti-horari, es pot fer també a la inversa):

Aparquem a l'entrada del municipi de Cornellana, on hi ha una font amb safareig i comencem a caminar, seguint el rètol del PR C-226.

En sortir del poble, canviarem el PR per un trencall cap a una visible canal: és el TORRENT DE CORNELLANA, que el farem de pujada. El terreny és pedregós de tartera, còmode de pujar, malgrat carregui la bessonada, doncs és molt costerut!

Als marges de "La Canal" dominen els arbusts de punxa: l'argelaga, el garric, el ginebre, l'arç blanc, el roseret de pastor o silvestre.. també boix, lavanda i fruiters bords, envoltats de pi i alzines. Entre les pedres hem trobat diversos fòssils de petxines i musclos.

Fi de La Canal o Torrent de Cornellana: hem trigat 1h30; 660m+, en 2,4km.

PRAT MAJOR (2015m.a.), un gran prat on entronquem amb el PR-C 122 (fites pedra i pals); la darrera vegada vam trobar-hi tres tendes de campanya. Enllà es veuen les vaques pasturant.

Enllaç amb la pista d'Adraén.

A Prat Major tirem pel dret amunt (hem fet un parell de marrades per la pista quan m'han trucat al telèfon i panteixava de valent en intentar parlar i caminar). En comptes de la pista, podem seguir el corriol que s'enfila (PR- C122) per anar més directe, i que està marcat amb fites de pedra.

Assolim la part superior de la serra del Cadí. Ens corprèn la vista als estimballs de la cara Nord.

- CAP DE LA FESA (2.382m), primer cim del dia, en menys de 2h30'.

El desnivell es va acumulant, doncs resseguint el fil de la carena cal fer puja- baixes constants, en direcció E, passant per diversos cims.

- CAP DE L'ORRI (2.376m).

- CAP DE LA COLLADA VERDA (2436m.a.), cornisa prèvia a la Torreta de Cadí.

Passat el Cap de la Collada Verda, anem en direcció Nord, per uns prats herbats, a buscar la continuació de la serra. Passant per PORTELL DE CADÍ i PRAT SOBIRÀ (PR–C 122).

Aquí el sender remunta en ziga-zagues a buscar la bretxa, un pas entre les roques.

- TORRETA DE CADÍ (2562m.a.). És un dels "100 CIMS" del Repte de la FEEC. Hi ha un vèrtex geodèsic amb una bústia de inox al capdemunt.

Ara que el desnivell més important ja està assolit, aprofitem per dinar al peu de la Torreta de Cadí i recuperem forces.

Continuem caminant cap a llevant, amb panoràmiques vistes al Pedraforca i altres impressionants cims del prepirineu català, com el Cap del Verd, el Cap Llitzet o Gallina Pelada a la Serra d'Ensija o el Pedró dels Quatre Batlles, al Port del Comte.

Pal indicador: Trencall a Josa per Prat Boixader a Coll de Jovell. Enllaç PR-C122/ GR 150-1.

A estones, seguim els senyals de pintura del GR 150.1, que indiquen el pas més fressat, o podríem dir el "menys inclinat", malgrat a vegades costa localitzar els senyals. La petjada no és mai planera ni còmoda, doncs la carena és pedregosa i costeruda.

També podem seguir pel fil de la carena, passant pels PICS DE TRES CANELETES, un d'ells coronat amb una immensa fita piramidal i un refugi de pedres.

Mentre carenem pels lloms daurats, passem arran dels estimballs de la cara Nord del Cadí, i de canals com:

Canal de la Roca Dreta.
Canal de l'Aigua.
Canal del Toll.

Assolim el darrer cim del dia, el
- PUIG DE LES GRALLERES (2.617m.a.), amb vistes al Coll de la Canal Baridana 2.501m i Vulturó, de 2.649m.a., el cim més alt de la Serra del Cadí.

La baixada la iniciem a partir de la Canal de la Roca Dreta, pel dret avall en diagonal, fent flanqueig sense traça en direcció al Coll de Jovell, tot traçant una línia imaginària amb el cim del Cadinell per situar-nos. Al principi el pendent és més suau, però a partir d"apriximadament la cota 2100m, el pendent és molt rost i ha estat molt feixuc... moltes punxes i obstacles (trams de tartera, beret, rascler, arbusts), gairebé dues hores per baixar.... No recomenable.

Hem vist diversos grups d'isards per les tarteres.

Boixedor de Querredon.

Enllacem amb el GR 150.1 i el COLL DE JOVELL (1.793m) esplanada herbada molt agradable, més agradable encara després de sortejar punxes, pedres de tartera, neret, pins.., i amb cames i braços plens d'esgarrinxades.

A partir del Coll de Jovell continuem cap a l'oest, en direcció a Cornellana, per una pista forestal de grava, molt còmode!!!

Prenel el trencall a la dreta avall, paral.lels a la vall que forma el riu de Jovell. La pista, en baixada, fa alguns puja-baixes al darrer tram.

Passem al costat d'una font, que brolla natural aigua molt fresca. Com que hem esgotat les provisions d'aigua, aprofitem per beure i omplir les ampolles.

CORNELLANA (1.330m). Arribem a l'aparcament i ens tornem a refrescar amb l'aigua de la font - safareig,

Fi de la ruta

*********

"Parque natural de Cadí-Moixeró
La sierra del Cadí es una impresionante barrera montañosa que se alza sobre la cubeta de la Cerdaña en el punto de unión entre el Prepirineo y el Pirineo. El Parque Natural del Cadí-Moixeró acoge una gran biodiversidad además de ofrecernos unos paisajes espectaculares y unas vistas impresionantes. El marcado gradiente altitudinal de esta ruta nos permite caminar desde los pisos montano y subalpino, poblado por extensos bosques de coníferas, hasta el piso alpino, dominado por los pastos y prados de alta montaña. ¡Y desde la cima de la Torreta de Cadí las vistas son excepcionales! "

*********
Waypoint

PR C-226

Waypoint

Trencall canal de pujada. Tartera

Waypoint

Canal de Cornellana (tartera)

Waypoint

Fi canal

Waypoint

PRAT MAJOR (enllaç PR-C 122)

Photo

Enllaç pista d'Adraén

Waypoint

Enllaç PR corriol en comptes pista

Waypoint

CAP DE LA FESA

Waypoint

CAP DE L'ORRI

Parking

CAP DE LA COLLADA VERDA (2436m.a.)

Waypoint

PRAT SOBIRÀ (PR)

a buscar la bretxa
Waypoint

Bretxa entre roques

Waypoint

TORRETA DE CADÍ (2562m), Vèrtex geodèsic

Waypoint

Torreta de Cadí // Fotos PIC DE TRES CANALETES

Waypoint

Trencall a Josa per Prat Boixader a Coll de Jovell (pal ind). Enllaç PR-C122/ GR 150-1

Waypoint

Canal Roca Dreta

Waypoint

Canal de l'Aigua

Waypoint

Canal del Toll

Waypoint

PUIG DE LES GRALLERES

Vulturó més enllà
Waypoint

Baixada pel dret avall direcció Cadinell

Waypoint

Forat (precaució!)

Waypoint

El Boixedor de Querredon

Waypoint

Trams tartera

Waypoint

Enllaç GR 150.1/ COLL DE JOVELL

Waypoint

Pista de grava

Waypoint

Dreta , pista

Waypoint

Font

Waypoint

Font -Safareig, Cornellana

Comments

    You can or this trail