Moving time  2 hours 27 minutes

Time  3 hours 33 minutes

Coordinates 1789

Uploaded February 26, 2019

Recorded February 2019

-
-
4,444 f
3,248 f
0
1.5
2.9
5.85 mi

Viewed 234 times, downloaded 17 times

near Ogassa, Catalunya (España)

Aquesta caminada correspon a la ruta nº 7 de la Xarxa de Senders d’Itinerànnia “Conca Minera de Surroca - Ogassa”, amb alguna petita variació, pel que la descripció del recorregut, faré servir el quin surt al fulletó del tríptic, afegint quelcom del variat.

https://docs.gestionaweb.cat/1062/triptic7.pdf

L'itinerari s'inicia a Ogassa, petit nucli, conegut com Surroca de Baix, és una antiga colònia minera creada l'any 1870 per donar serveis i vivenda als miners que treballaven a les mines de carbó de la zona. Des de la senyal R-36 (Colònia minera de Surroca - Plaça Dolça) ens dirigim direcció Sant Martí d'Ogassa. Passem pel costat de la Mina Dolça, que queda a l'altra banda del torrent, i pugem per unes escales fins a la fàbrica de pans de carbó. Desprès d'una curta però forta pujada, arribem a Ca l'Ermengol, en aquest punt deixem per uns moments les marques d'Itinerànnia, que s'enfilen muntanya amunt. Nosaltres continuem recte per un camí ample i planer, antiga via de vagonetes, on trobem l'antiga estació del cable aeri que servia per baixar el carbó de les zones més altes de la conca. Arribem a la Plaça del taller on trobem el final d'un pla inclinat, una font i la mina del Pinter. Pugem pel camí, tot gaudint dels salts d'aigua del torrent de la Font Gran, fins arribar a la mateixa font, un impressionant brollador d'on neix el torrent.
Per continuar la ruta cal que pugem fins a la colònia de Prat de Pinter, on hi ha l'església, l'escola i vivendes dels antics miners, i on retrobarem, al costat d'una font, les marques d' Itinerànnia. Pugem seguint les marques per la carretera primer i una pista ampla después, fins que una reixa de la finca del Tossal, ens barra el pas. Cal anar cap a l'esquerra enfilant-se per un camí que acaba esdevenint un corriol enmig de prats fins retrobar més amunt la carretera. A partir d'ara seguirem aquesta carretera cap a la dreta. Passem per Sant Martí de Surroca, església romànica datada del segle XI i que val la pena dedicar-hi una estona per visitar-la. Si es vol veure la font antiga de can Pubill, es troba a l’esquerra de la pista a uns 50 metres. Continuem per la mateixa carretera deixant el desviament que va a la Gran Jaça i més endavant arribem a la senyal R-38 (Coll de la Creu). En aquest punt ens dirigim cap a Ogassa per Roqueters. Cal estar atents i seguir les marques que ens condueixen fins un corriol
fressat, tot rodejant el Puig de la Caritat per l'esquerra.En aquest punt, nosaltres hem decidit pujar al Puig i baixar per l’altre costat, retrovant de nou el camí marcat, continuant pel corriol passant per zones més rocalloses de color vermellós i amb poca vegetació fins arribar a l'ample coll Sabè o coll dels Moltons. En aquest punt cal estar atents a les senyals i dirigir-nos cap a la dreta endinsant-nos en una espessa fageda, a l'obaga de la muntanya de l'Assuca
(o les Suques). El camí, molt agradable i amb poc desnivell, ens porta fins a un petit pas enmig la muntanya que ens permet creuar al vessant solell. Mentre baixem ràpidament en direcció al mas de Roqueters, davant nostre s'obre una balconada cap a les muntanyes del sud de la comarca. Arribem a la senyal R-37 (Roqueters) i seguim direcció a Hogaza per una pista ample. Creuem un collet i baixem per un corriol enmig del bosc fins a Can Guillem. Seguim per la pista cimentada, sempre en baixada, i just abans de creuar la riera de Malatosca, trobem la font de Can Sisquet, i més endavant la Mina dels Tontos. Finalment arribem al nucli d'Ogassa i retornem a la Plaça Dolça, punt d'inici i final de l'itinerari, pujant per l'Avinguda de les Mines.
Parking

Inici i final

A la plaça Dolça d'Ogassa
Waypoint

Museu de les Mines

Aquí hi havia la fàbrica de Pans de Carbó i també la caldera de vapor per generar corrent elèctrica.
Waypoint

Estació del cable

l’estació inferior del cable aeri, a ca l’Ermengol
Mine

Mina del Pinter

De 100 m. de llarga, està ubicada a la part lateral de l'esplanada del taller de reparacions, sota el pla que baixava el carbó de la mina Ramona, amb la font del Pla Inclinat al costat.
fountain

La Font Gran

Àrea de pic-nic, amb el brollador protegit, doncs abasta d'aigua al poble. Ogassa va ser el segon poble d’Espanya, el primer va estar Madrid, en tenir llum elèctrica, l’any 1900, aproximadament. La caseta de la turbina era a la Font Gran, que donava llum a les cases mineres i a la industria i que, mes endavant va arribar al poble.
Waypoint

La Farmacia

Lloc on eren atesos els miners malalts o ferits. Hi havien monges que feien d'infermeres.
fountain

font del Pinter

Es troba en un replà enlairat, pel darrera i a ma dreta de l'església, a uns 60 metres.
Sacred architecture

Font i església de sant Bàrbara

Construïda l'any 1884 per la "Compañía de Ferrocarriles y Minas de San Juan de las Abadesas", és de planta rectangular i estil neogòtic. La font es troba a uns 100 metres davant la façana de l'església.
fountain

font del Desmai

Intersection

Gir a la dreta

Seguir direcció a cal Coquilló
Intersection

Gir a l'esquerra

Deixar la pista a cal Coquilló i continuar per l'esquerra direcció al Tossal.
Intersection

Gir a l'esquerra

A l'arribar al portal del Tossal, seguir pel camí que puja per l'esquerra, amb fangueig i petjades fondes de les vaques.
Intersection

Gir a la dreta.

A l'esquerra veiem el Rost i a la dreta els murs de can Cristo. En arribar a la pista de formigó, continuar per la dreta.
fountain

can Martí i can Pubill

La font nova de can Pubill, es a l'ombra d'un monumental salze. El salze, pot ser un arbre, un arbust o una mata: Hi ha unes 350 espècies de salzes, un arbre de l’hemisferi nord, de zones de clima fred o temperat i amb un terra més aviat humit, prop de basses o corrents d’aigua
fountain

font primitiva de can Pubill

Aquesta font es la que nodria d'aigua a can Pubill. La que hi ha dins la propietat i sota el gran salze, es més recent i succedània. Es troba a la banda esquerra de la pista, a uns 40 metres de la nova.
Waypoint

sant Martí de Surroca

L'església està documentada des del 1090 i el 1104 fou reedificada i tornada a consagrar i la darrera restauració es va fer al 1986. Just a sota hi ha can Fiet
Intersection

can Picola

A l'alçada de can Picola, cal continuar per la pista de la dreta. La que continua recta amunt, ens duria al refugi de la Gran Jaça o de Montserrat.
Mountain pass

Coll de la Creu

Aquí es deixa la pista i es segueix pel camí de la dreta, direcció sud. Els senyals groc ens marquen pel camí de l'esquerre, però val la pena pujar al Puig de la Caritat per gaudir de les vistes.
Summit

Puig de la Caritat

Es gaudeix de vista els 360º. No cal desfer el camí de pujada. Es fa baixant per l'altre costat, i en 5 minuts tornem enllaçar amb el camí a Roqueters.
Mountain pass

coll dels Moltons o Sabè

En aquest ample coll, cal anar en compte en seguir els senyals, que ens menen cap una espesa fageda.
Waypoint

Pas

Aquí es fa un canvi de vessant, deixant l'obac per baixar pel solell.
Waypoint

Roqueters

Waypoint

can Guillem

fountain

font de can Sisquet

Mine

mina dels Tontos

A l'estar situada a la part baixa de la conca, l'anomenaren així perquè no sortia a compte pujar el material de la veta, fins la part alta per esser manipulat. Fou tancada i a la dècada del 1970-80 un emprenedor l'aprofitar pel cultiu de xampinyons.
fountain

font Plaça Cabu

Font exempta i senzilla, feta amb una columna de maons, d'un metre d'alçada, amb raig continu pels 4 brocs metàl·lics colzats.
fountain

font del Miner

Construïda sobre un mur de pedra picada, te tres brocs metàl·lics, amb sortida continua d'aigua, que cau sobre una llarga pica, que temps enrera deuria ser un abeurador pel bestiar. El sobreeixidor envia l'aigua sobrera a uns grans safareigs situats a sota, a prop del torrent de la Font Gran.
fountain

font de la Nina

La font de la Nina, construïda el 1987 per celebrar el premi als carrers més ben engalanats de tot Catalunya.
Parking

Aparcament

gran aparcament a la Plaça de la mina Dolça

Comments

    You can or this trail