Coordinates 1846

Uploaded February 23, 2019

Recorded February 2019

-
-
640 f
256 f
0
1.7
3.4
6.77 mi

Viewed 222 times, downloaded 6 times

near Cerdanyola del Vallès, Catalunya (España)

La ruta que os propongo parte del aparcamiento del Àrea de Lleure de Can Coll y transcurre por pistas y senderos para visitar varios puntos de interés, algunos conocidos de los amantes de Collserola y otros, quizá, no tanto.
Salimos, como he dicho, del aparcamiento del área de recreo de Can Coll al que llegamos por la carretera BV-1415 (carretera de Horta a Cerdanyola, muy cerca del Km. 2).
Cruzamos la carretera justo enfrente de la entrada del aparcamiento y, tomando un corto sendero a la izquierda, llegamos enseguida a las instalaciones en ruinas de la bòbila de Can Coll.

BÒBILA EN RUÏNES DE CAN COLL:
”Una teuleria, bòbila, bòvila o mòbila en algunes comarques, és una fàbrica de peces de terrissa per a la construcció: totxos, maons o teules, una activitat industrial molt antiga.
La majoria de les bòbiles es troben a prop de les mines d'argila, que pot ser de caràcter al•luvial o mineral. L'argila se sol explotar a cel obert. Antigament, l'argila es premsava manualment amb motllos i només es feien productes massisos. El funcionament de les bòbiles modernes parteix dels següents tres punts: preparació de la terra, extrusió (productes balmats) o formació (productes massissos) i cocció.
A la primera fase, el fabricant rep les argiles i les mescla segons les seues pròpies fórmules; és una tasca clarament personalitzada en funció de l'origen i la composició de les terres i dels processos que després les materialitzaran. A la segona fase, les argiles reben un grau d'humitat adient i un procés de mesclat que les prepararà per passar a través de les màquines que amb una tecnologia d'extrusió els donarà la forma desitjada (totxo, maó, teula...) A la tercera i darrera fase, les peces passen per un forn on s'endureixen i queden llestes per a llur utilització.”


Continuamos por detrás de la explanada de la bòbila por un sendero que gira a la izquierda para llegar al poco rato al desvío que baja por unas escaleras hasta el paraje de la Font de Sant Pau en el cauce del torrent de Can Coll.

FONT DE SANT PAU:
” Està situada a la llera del torrent de Can Coll i rodejada d’una abundant vegetació de la qual en destaquen uns gran plàtans.
El doll i la pica estan dins una construcció ornamental feta de pedra vista en forma de cova.
L’entorn és ampli i molt ben conservat, format per una ampla vorera que per un costat té una gran bancada i per l’altre el torrent.
S’hi accedeix tan per un costat del torrent com per l’altre per mitjà d’una llarga filera d’escales.
La font va ser retrobada per Miquel Tormos després de més de cinquanta anys d’haver estat perduda i soterrada per esllavissades. Estava mig metre per sota del sòl. Un cop ubicada i després d’haver desenterrat un banc de pedra d’uns 12 metres de llarg, va ser notificada al Patronat de Collserola el qual es va posar d’acord amb l’Ajuntament de Cerdanyola i la van recuperar totalment l’any 1996.”


Salimos por las escaleras que suben por el otro extremo del bello rincón y, girando todo a la derecha, seguimos el camino emboscado que nos lleva directamente hasta las inmediaciones de l’Escola de educación especial Flor de Maig.
Seguimos la pista que pasa junto al centro un buen tramo hasta llegar, tras un corto tramo de sendero, a la Torre Cendrera.
Después de visitar esta pequeña edificación tomamos otro sendero por la parte de atrás de la torre (casi continuación del que veníamos) que nos lleva hasta Can Codonyers.
Giramos a la derecha (la fita señala bòviles y Sant Cugat) y seguimos una pista hasta llegar a un grupo de fábricas de ladrillos escondidas en el bosque. Hoy había una funcionando. Procuramos bordearlas sin entrar en sus terrenos; nunca he tenido problemas al pasar por aquí pero alguna vez he escuchado perros ladrando.
En el otro extremo, en una pequeña explanada tomamos un nuevo sendero. Es difícil de ver hasta que no lo tienes delante (sobre todo en el sentido en que hacemos esta ruta) así que atención al track (WP19).
El sendero nos lleva hasta la zona del vivers de Can Costa, en el margen derecho de la riera de Sant Cugat. Aquí el camino es cómodo y pasamos junto a grandes plantaciones de árboles (plataneros, abetos…) y una balsa para el riego bajo unas enormes encinas. Sólo los bordeamos siguiendo el camino junto al bosque sin entrar en los campos de la propiedad.
Por fin acabamos saliendo a los campos que hay en la parte trasera de la empresa Sacesa y seguimos camino hasta llegar a Montflorit, el barrio de Cerdanyola donde nos internamos para visitar el poblado ibérico de Ca n’Oliver.

POBLAT IBÉRIC DE CA N'OLIVER:
”El poblat de Ca n’Oliver és un assentament ibèric aristocràtic que va estar habitat entre el 525 i el 50 aC, clau per comprendre l’organització del territori laietà durant l’època ibèrica. El jaciment té una superfície de 2 hectàrees i s’excava de forma gairebé ininterrompuda des del 1986. Després d’una llarga campanya i de la restauració i museïtzació de les restes arqueològiques per fer-les entenedores als visitants, al 1999 es va obrir al públic i es va incorporar de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural promogut pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Després de més de 20 anys de recerca arqueològica, de la museïtzació i adequació de les restes i de la reproducció de tres edificis ibèrics, actualment es poden visitar més de 6.000 m2 del jaciment i comprendre’n les característiques i l’evolució. La visita al jaciment permet veure restes constructives de totes les fases del poblat, elements de la muralla, la trama urbana i la gran àrea d’emmagatzematge. La passejada pel poblat és una porta oberta al passat, a la història d’aquest assentament i a la vida quotidiana dels seus habitants.”


Hoy, lunes, el museo y el acceso al poblado está cerrado por lo que alguna de las fotos las he tomado de su página web.
Aquí tenéis los horarios por si os decidís a visitarlo…

De l'1 d'octubre al 30 de març:
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h
De l'1 d'abril al 30 de setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h Diumenges i festius de 10.30 a 14.30
Tancat 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener i 1 de maigContinuamos por la parte este del complejo arqueológico para seguir un sendero que nos llevará dando un rodeo por el Bosc de Canaletes hasta el Puig de la Guàrdia donde aún se pueden disfrutar unas magníficas vistas del Vallés y de la Serralada Prelitoral aunque los árboles comienzan a dificultarlo…
Ya sólo nos queda tomar ¡otro! sendero junto a las últimas casas al Sur de Montflorit que nos lleva directamente al Coll de Masbernat, junto al Àrea de Lleure de Can Coll dónde habíamos dejado el coche.

Salud!
Parking

01 Aparcament de l'àrea de lleure de Can Coll

Waypoint

02 Creuar BV-1415

Creuem la BV-1415 i agafem un petit sender que surt devant i a l'esquerra.
Ruins

03 Bòbila de Can Coll

Fàbrica de maons en ruïnes.
Intersection

04 Sender

Prenem el sender que surt darrere de la bòbila.
Intersection

05 A l'esquerra-Escales

Trobem la fita que senyala la baixada per unes escales fins a la Font de Sant Pau
fountain

06 Font de Sant Pau

Intersection

07 Pujar escales i a la dreta

Pujem per les altres escales que hi ha a l'altre banda de la font i girem tot a la dreta.
Intersection

08 A la dreta

Arribem a prop de l'escola Flor de Maig.
Waypoint

09 Escola Flor de Maig

L'Objectiu de l'Escola és oferir al jovent d'entre 12 i 20 anys, amb necessitats educatives especials, una atenció educativa, adequada i pròpia, que permeti bastir uns fonaments sòlids de cohesió per a la igualtat i el progrés social. Presenta un model educatiu integral en el marc de l'ensenyament obligatori i postobligatori amb recursos i estratègies educatives facilitadores del desenvolupament de les habilitats cognitives, afectives, socials, comunicatives, creatives, motrius... Apliquen instruments per motivar i vertebrar el treball que es proposa amb les necessitats i l'adequació curricular específica que correspongui. (info a la web de l'escola)
Intersection

10 A la dreta

Intersection

11 Continuar recte

Continuem recte per un sender que surt al devant.
Waypoint

12 Torre Cendrera

Intersection

13 A l'esquerra

Després de fer un volt a la Torre Cendrera prenem el corriol que surt darrere i a l'esquerra.
Intersection

14 A l'esquerra

Prenem un sender poc fressat a l'esquerra.
Waypoint

15 Can Codonyers

Intersection

16 A la dreta

Girem tot a la dreta.
Intersection

17 A la dreta

Waypoint

18 Bòbiles

Fàbrica de maons que sembla que encara funcionen.
Intersection

19 Petita explanada i sender amagat

Al nord de les bòbiles hi ha una petita explanada on surt un sender bastant amagat. Atenció! Costa de trobar...
River

20 Torrent

Creuem un petit torrent que aboca al torrent de Can Codonyers.
Waypoint

21 Vivers de Can Costa

Arribem als vivers de Can Costa que envoltem...
River

22 Riera de Sant Cugat

Caminem al costat de la Riera de Sant Cugat
Waypoint

23 Més planters d'arbres

Lake

24 Basa

Trobem una basa envoltada d'unes alzines centenaries.
panorama

25 Vistes a Can Costa

Waypoint

26 Dipòsit

Waypoint

27 Sacesa

Intersection

28 Continuem recte

Continuem recte enmig de camps de conreu en direcció a Montflorit.
Waypoint

29 Arribem a Montflorit

Archaeological site

30 Poblat Ibéric de Ca n'Oliver

El poblat ibèric de Ca n'Oliver, declarat Bé cultural d'interès nacional, és un poblat ibèric de grans dimensions que es troba dins del Parc Natural de Collserola a la serra de Collserola sobre el Turó de Ca n'Oliver, al territori antigament conegut com a Laietània i, actualment, dins del terme municipal de Cerdanyola del Vallès, al barri de Montflorit. Es tracta d'un jaciment arqueològic que va estar habitat entre el segle VI i el 50 aC i més endavant, a l'edat mitjana.
Intersection

31 Inici sender

Al final del carrer Montflorit, per sota del recinte del poblat, surt en direcció Est un sender que prenem.
Waypoint

32 Bosc de Can Canaletes

Summit

33 Puig de la Guàrdia

El cim del Puig de la Guàrdia culmina a 199 m per sobre del nivell del mar. Des de dalt del turó es pot veure tota la plana del Vallès (Vallès Occidental i Vallès Oriental) i al fons la Serralada Prelitoral (Montseny, Sant Llorenç de Munt i Montserrat). Al Puig de la Guàrdia s'hi troba instal·lada una torre de vigilància del bosc de Collserola. La torre, que s'anomena Lima, s'utilitza per controlar la serra de possibles incendis forestals, ja que des de dalt de la torre es pot guaitar gran part de la serra.
Intersection

34 Continuar recte

Continuem per el camí que boreja les últimes cases del barri de Montflorit per la seva vessant Sud.
Mountain pass

35 Coll de Masbernat

Prop de l'aparcament...

Comments

    You can or this trail