Time  7 hours 3 minutes

Coordinates 1929

Uploaded March 14, 2017

Recorded March 2017

-
-
3,220 f
1,787 f
0
3.2
6.5
12.98 mi

Viewed 308 times, downloaded 15 times

near Mura, Catalunya (España)

Llarg recorregut per l'Obac, encadenant una sèrie d'indrets d'interès, i que com tots els recorreguts per aquesta zona permet fer múltiples variacions, allargant-lo o escurçant-lo.
Cal dir que és una excursió "inversa", és a dir d'anada generalment baixarem i a la tornada des de Mura (que és el punt més baix) tot serà pujada.
Sortint del coll d'Estenalles, aquesta excursió ens portarà a la Mata (Oficina del Parc Natural), a l'ermita de Sant Jaume, coll del Boix, alzina del Vent (o Bonica), turó de la Campana, als dels Ducs, Puigbó, puig Andreu, coll de la plaça del Llop, traurem el nas a la carena de la roca Picarda, pujarem al Castellot del Puig de la Balma, baixarem fins el Puig de la Balma, contemplarem llarga estona i a mitja alçada el poble de Mura i remuntarem fins els coll d'Estenalles, passant per la font del Cargol i l'avenc dels Codolosos.
Degut a l'amplitud del recorregut la panoràmica anirà canviat a mesura que canviem de vessant i de zona. De Montserrat i el Castellsapera i el turó del Malpàs passarem al Pirineu i al Puigdoure, Mata-rodona, el Farell, després el puig Andreu, el pujol de la Mata, Mura, el puig de la Balma a vista d'ocell i després des de sota mateix. Pràcticament tot el recorregut és per camins i pistes molt ben senyalitzat, menys l'enllaç entre la Roca Picarda i el Castellot on el camí s'acaba als peus d'una torre d'alta tensió i hi ha uns metres fins arribar a una pista on baixes per dins el bosc sense cap camí aparent, però és poca estona i tampoc hi ha camí i també és poca estona per a pujar a la Roca Picarda.
Sortim de l'aparcament del coll d'Estenalles, és millor seguir la pista fins a la Mata, l'itinerari a l'anada segueix un camí que hi porta directament, però és millor seguir la pista.
La pista deixa l'oficina del Parc Natural una mica a l'esquerra, així com l'ermita de Sant Jaume; per anar-hi ens haurem de desviar pocs metres de la pista.
Seguim força estona aquesta pista que passa pel collet del Vent i pel coll de Garganta, fins arribar a una desviació que seguirem a l'esquerra i que ens porta al coll de Boix i seguidament admirarem l'enorme i centenària alzina del Vent ó alzina Bonica.
A partir d'aquí ja deixem la pista i seguim el camí de la carena de Serrallonga.
Ens desviarem uns metres per a pujar al turó de la Campana, no hi ha cap campana però té molt bona vista.
Tornem al camí principal i anem seguint, també ens desviarem una mica a l'esquerra per a seguir la carena pel seu llom, així passarem pels turó dels Ducs.
A la baixada d'aquest llarg turó hem d'estar atents a la poc marcada desviació a l'esquerra, ja que el camí més visible segueix recta (és per on tornarem),
Aquesta desviació encara la carena del puig Andreu.
Abans d'arribar-hi ens desviarem novament a l'esquerrra per pujar al Puigbó, després d'una curta i molt fàcil grimpada d'uns 2 ó 3 metres.
Tornats al camí principal encarem el puig Andreu.
Aquí ja hi ha una mica més de grimpada, però de totes maneres és molt fàcil. Del puig Andreu es pot baixar per l'altre costat, és una desgrimpada una mica complicada (és millor fer-la de pujada), així que baixarem del puig per on l'hem pujat, el flanquejarem a nivell de la balma i seguirem el camí; si volem veure els antics corrals només hem de fer unes passes a la dreta per l'altre costat del puig.
El camí ens porta al collet Roig, on retrobem una pista, que seguirem fins l'indret de la Plaça del Llop.
Aquí girarem a l'esquerra i sense camí, o simplement seguint uns desdibuixats rastes arribarem a un bony de la carena de la Roca Picarda. Aquest bony sense gaire interès és molt destacat des del Puigdoure,
Tornarem a la Plaça del Llop i seguirem la pista del mig que puja fins al punt més alt on hi ha una torre d'alta tensió. Si seguíssim la pista de la dreta també arribaríem al Castellot, però fent volta.
Una vegada arribats a la torre d'alta tensió, seguirem la pista que ens porta fins una nova torre, d'aquesta manera hem recorregut la carena de la Roca Picarda.
Arribats a aquest punt, s'acaba la pista i no hi ha cap camí evident que segueixi. En el fons estem al capdamunt d'una cinglera, l'única manera de baixar-ne és per la dreta, ja que el pendent és més suau i el bosc permet passar-hi sense entrebancs. Aquest tram és curt i aviat arribem a la pista que podíem haver seguit fent volta.
La seguirem pocs metres a l'esquerra, ja que davant mateix tenim el Castellot, al que es pot pujar molt fàcilment.
Tornem a la pista i la seguirem, en una propera cruïlla seguirem a l'esquerra i passarem pel costat de les ruïnes del mas de la Quebeca. Una nova cruïlla i a la dreta, travessarem els antics camps de l'esmentada masia.
A continuació hem d'estar atents a trobar l'inici (poc marcat) del camí que baixa al puig de la Balma.
Una vegada trobat, és molt ben marcat i ens deixa a la porta mateixa del l'esmentat indret.
L'espectacularitat d'aquesta construcció, actualment habitada, aprofitant una gran balma va porta-hi a rodar paratges de les pel·lícula de "Pa Negre". L'indret mereix una aturada contemplativa i fotogràfica.
Seguirem la pista principal uns metres, fins un cartell que ens indica un camí a la dreta.
El seguirem i travessarem el torrent. Seguirem la pista, deixant a l'esquerra el camí que ens portaria fins el poble de Mura.
Seguirem la pista que bàsicament planeja a mitja alçada per sobre el poble de Mura, del que anirem tenint diferents perspectives. També anirem deixant cruïlles a dreta i esquerra.
En un revolt deixarem un camí indicat a la dreta que puja a les coves de Mura. Aquest camí també el podríem seguir ja que ens portaria al coll d'Estenalles.
Però seguirem una estona més flanquejant fins arribar a l'alçada de l'altre extrem de Mura, amb l'ermita de Sant Antoni a sota.
Allí girarem a la dreta i començarem la llarga pujada de retorn. Passarem per sota les dues línies d'alta tensió i després ens aproparem al peu d'un nou Castellot, no gaire difícil de pujar-hi, però ja una mica més complicat, comparat amb els altres turons pujats.
No tinc clar si aquest Castellot és el Cargol, o el Cargol és el turó que hi ha a sobre la font.
Seguirem el camí i més endavant ens trobem la font del Cargol. Ara ja caminem a prop del llom de la carena.
Una nova i petita desviació a l'esquerra ens permet contemplar l'avenc de 15 metres de profunditat dels Codolosos.
Tornats al camí, seguim pujant, i ara obertament pel llom de la carena arribem novament als peus del turó dels Ducs i ens ajuntem amb l'itinerari d'anada.
Ara seguirem el camí que flanqueja per l'esquerra l'esmentat turó, passem per la cruïlla al turó de la Campana i arribem a una cruïlla, seguint recta anem a l'alzina Bonica i seguint a l'esquerra, i després d'una curta pujada seguim un camí paral·lel a la pista a la que finalment desemboquem i seguim fins el coll d'Estenalles.
HORARIS:
del coll d'Estenalles a l'ermita de Sant Jaume: 20mn
de l'ermita al coll del Boix: 20mn
del coll a l'alzina Bonica: 05mn
de l'alzina al turó de la Campana: 20mn
del turó de la Campana al dels Ducs: 05mn
del turó dels Ducs al Puigbó: 20mn
del Puigbó al puig Andreu: 10mn
del puig Andreu a la roca Picarda: 25mn
de la roca Picarda al Castellot: 30mn
del Castellot al Puig de la Balma: 25mn
del Puig de la Balma a la cruïlla sobre l'ermita de Sant Antoni: 40mn
d'aquesta cruïlla a la font del Cargol: 30mn
de la font del Cargol a l'avenc dels Codolosos: 20mn
de l'avenc al coll d'Estenalles: 1h
TOTAL: 5h
També podeu seguir aquest itinerari i d'altres a:
http://estanysicims.blogspot.com.es/

View more external

Waypoint

La Mata

La Mata
Sacred architecture

Ermita de Sant Jaume

Ermita de Sant Jaume
Intersection

Cruïlla d'anada i tornada.

Gir a l'esquerra
Mountain pass

Coll de Boix

Coll del Boix
Tree

Alzina del Vent

Alzina del Vent
Intersection

Seguir a l'esquerra

Seguir a l'esquerra
Summit

Turó de la Campana

Turó de la Campana
Summit

Turó dels Ducs

Turó dels Ducs
Intersection

Cruïlla d'anada i tornada

Gir a l'esquerra
Summit

Puigbó

Puigbó
Summit

Puig Andreu

Puig Andreu
Summit

Roca Picarda

Roca Picarda
Summit

El Castellot

El Castellot
Waypoint

Puig de la Balma

Puig de la Balma
Intersection

Seguir a la dreta

Seguir a la dreta
Summit

El Castellot

El Castellot
fountain

Font del Cargol

Font del Cargol
Cave

Avenc dels Codolosos

Avenc dels Codolosos
Intersection

Gir a l'esquerra

Gir a l'esquerra

Comments

    You can or this trail