Time  4 hours 52 minutes

Coordinates 1011

Uploaded November 3, 2016

Recorded November 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,547 ft
3,209 ft
0
1.7
3.4
6.81 mi

Viewed 4660 times, downloaded 368 times

near Joanetes, Catalunya (España)

Aquesta bonica i fàcil excursió és una alternativa molt interessant a la típica pujada al Puigsacalm des del coll de Bracons.
Des d'aquest coll bàsicament tenim dues opcions; o be sortir del coll per un costat i pujar al Puigsacalm o sortir-ne per l'altre i anar a la fageda de la Grevolosa i a l'ermita de Sant Nazari.
Prescindir del Puigsacalm i anar als no menys interessants puig de l'Àliga o de les Àligues i al puig Curull permet també anar a l'ermita de Sant Nazari i al fantàstic indret del bosc de la Grevolosa fent una ruta circular altament recomanable a la tardor.
L'excursió és fàcil, tot i que als dos cims s'ha de posar les mans, però son dos trams molt curts i sense cap mena de complicació, però la vista que gaudirem, principalment des del puig de les Àligues és extraordinària: Montserrat, La Mola, Montseny, Rasos de Peguera, Cogulló d'Estela, Pedraforca, Cadí, Puigmal, Canigó, Bellmunt, Cabrera .....
L'indret de la restaurada ermita de Sant Nazari és un racó que dona una sensació de gran tranquil·litat i el proper bosc de la Grevolosa amb aquells faigs altíssims situats en una petita "olla" que fa la muntanya és com si et trobessis en un espai tancat, com dins d'una catedral de sostre molt alt, et sents empetitit, insignificant davant el treball que la natura ha recreat durant decennis o fins i tot segles; és un indret de gran bellesa que s'ha de visitar, ja que les fotografies no reflecteixen prou be el que veuen els ulls.
L'itinerari comença al coll de Bracons i segueix el camí del Puigsacalm fins quatre passes abans d'arribar a la collada de Sant Bartomeu, allí hi ha un cartell que assenyala el camí al coll de Joan.
L'hem de seguir, és molt bonic, estret i una catifa de fulles a vegades arriba a esborrar-lo. Abans d'arribar al coll de Joan passarem pels colls de Gallina i de la Foradada.
Seguidament arribarem a una cruïlla de camins. Aquesta intersecció de camins serà d'anada i tornada.
A l'anada girarem a la dreta fins arribar a una nova cruïlla d'anada i tornada, ja que a la dreta anirem al puig de les Àligues i recta al puig Curull.
En aquest sector la fageda també és impressionant; seguirem el corriol que mena al puig de les Àligues, que segueix el llom de la carena fins que es veuen les roques que formen el cim. Just abans d'arribar-hi hi ha un petit sector de 4 o 5 metres on has d'ajudar-te amb les mans.
Al cim hi ha cartell, llibre registre, senyera i una vista fantàstica.
Tornarem a la cruïlla esmentada i seguirem recta fins el proper puig Curull.
Hem de posar atenció doncs el corriol que puja al cim surt a la dreta del camí que anem seguint i al començament és molt desdibuixat. Per a pujar al cim també ens haurem d'ajudar una mica amb les mans, però el camí fa una corba per pujar-hi per darrera i així esquiva la part una mica més dreta. Nova senyera i nova gran panoràmica, però en aquest cas una mica tapada al N per la vegetació.
El Pedraforca i Bellmunt es veuen una mica més a prop. Destaca l'indret del mas de la Coma del Coll, un indret perdut en mig del bosc.
Refarem les nostres passes fins la cruïlla d'anada i tornada esmentada anteriorment i seguirem el camí de la dreta, arribarem a una nova cruïlla, i aquí girarem a l'esquerra per seguir un camí amb marques de pintura blava.
Anirem paral·lels al camí d'anada, però a una alçada inferior. D'aquesta manera arribarem a la font de la Baulella; una gran construcció, amb un safareig o dipòsit per mantenir l'aigua, però avui pràcticament seca.
Seguim el camí que acaba desembocant en una pista i seguint-la travessarem els antics camps de la Baulella fins arribar a la carretera del coll de Bracons; la seguirem uns cinquanta metres i prendre el camí que surt a l'esquerra de la carretera. Durant uns metres és una pista paral·lela a la carretera.
De mica en mica es van separant i la pista queda convertida en camí. Més endavant deixarem una camí a l'esquerra que ens portaria directament al coll de Bracons; nosaltres seguim a la dreta un corriol que va baixant fins arribar a l'ermita de Sant Nazari. Un parell de taules conviden a fer-hi una aturada, tot contemplant la bellesa de l'indret.
Abandonarem aquest bonic racó pel costat oposat al d'arribada tot seguint una pista. Molt aviat abandonarem la pista per seguir el camí que ens transporta al cor de la fageda de la Grevolosa, on ens donaran la benvinguda uns faigs altíssims i rectes com el pal major d'un veler, amb arrels que semblen els dits d'una ma.
Molt a contracor tard o d'hora haurem d'abandonar aquest indret. Ara el camí fa pujada i travessa una zona de tala d'arbres per arribar novament al coll de Bracons pel costat oposat al inicial.
HORARIS:
del coll de Bracons a la collada de Sant Bartomeu: 25mn
de la collada de Sant Bartomeu al coll de Gallina: 10mn
del coll de Gallina a la collada de la Foradada: 15mn
de la collada de la Foradada a l coll de Joan: 05mn
del coll de Joan al puig de les Àligues: 35mn
del puig de les Àligues al puig Curull: 20mn
del puig Curull a la font Baulella: 25mn
de la font Baulella a l'ermita de Sant Nazari: 50mn
de Sant Nazari al coll de Bracons, per la Grevolosa: 45mn
TOTAL: 3h 50mn
També podeu seguir aquest itinerari i d'altres a:
http://estanysicims.blogspot.com.es/

View more external

Mountain pass

Collada de Sant Bartomeu

Collada de Sant Bartomeu
Mountain pass

Coll de Gallina

Coll de Gallina
Mountain pass

Collet de la Foradada

Collet de la Foradada
Mountain pass

Coll de Joan

Coll de Joan
Intersection

Cruïlla d'anada i tornada

Cruïlla d'anada i tornada
Intersection

Cruïlla, a la dreta al pic de l'Àliga, recta al Curull

Cruïlla, a la dreta al pic de l'Àliga, recta al Curull
Summit

Puig de l'Àliga ó de les Àligues

Pic de l'Àliga
Intersection

Gir a la dreta

Gir a la dreta
Summit

Puig Curull

Puig Curull
fountain

Font Baulella

Font Baulella
Intersection

Pista. Seguir a la dreta

Pista. Seguir a la dreta
Intersection

Carretera

Carretera
Intersection

Gir a l'esquerra

Gir a l'esquerra
Intersection

Gir a l'esquerra

Gir a l'eaquerra
Intersection

Seguir a la dreta

Seguir a la dreta
Sacred architecture

Ermita de Sant Nazari

Ermita de Sant Nazari
Intersection

Deixar la pista. Seguir recta

Deixar la pista. Seguir recta
Tree

Fageda de la Grevolosa

Fageda de la Grevolosa
Intersection

Pista

Pista

7 comments

 • Photo of Manel_49

  Manel_49 Dec 4, 2016

  I have followed this trail  View more

  Descripció molt bona. Gràcies. Nosaltres la vam fer a l'inrevés i no vam tenir l'encert de fer el Curull. Però vam gaudir de la fageda de la Grevolosa i de la vista panoràmica del pic de l'Àliga. Ruta molt aconsellable.

 • Photo of Sandra ole

  Sandra ole Feb 16, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Gràcies jspdetera, m'ha agradat la circular i les teves informacions.

 • Photo of jspdetera

  jspdetera Feb 16, 2019

  Moltes gràcies Sandra olé pel teu comentari i valoració. Les teves ressenyes també en són de gran utilitat

 • Photo of lluishc

  lluishc Apr 14, 2019

  I have followed this trail  View more

  Una excursió esplèndida per un matí fantàstic... els boscos, la fageda, les vistes des dels cims. Absolutament racomanada!

 • Photo of jspdetera

  jspdetera Apr 14, 2019

  Moltes gràcies lluishc pel teu comentari i valoració

 • Photo of barretons

  barretons Nov 23, 2019

  I have followed this trail  View more

  Feta el 21-nov-2019 amb dos companys més. Boscos i paisatges fantàstics. Ja es diu que als dos cims (Àliga i Curull) calen les mans i és que al final hi ha alguns moments de grimpada. Amb terreny sec cap problema, llevat de la sensació de verticalitat en alguns punts. El tros final del Curull fa la volta per la dreta i es puja pel darrere. Quina pena/desgràcia la plaga que s'està menjant els boixos. No en queda pràcticament cap.
  http://www.alertaforestal.com/alerta-forestal-repren-campanya-seguiment-leruga-boix/
  I a la Vall del Ges, on la torneria del boix va tenir tanta importància, encara sap més greu ...
  Bé, moltes gràcies per la ruta! Amb els colors de la tardor l'hem gaudit molt!

 • Photo of jspdetera

  jspdetera Nov 23, 2019

  Moltes gràcies barretons pel teu comentari i valoració

You can or this trail