Download

Distance

3.48 mi

Elevation gain

3 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

3 ft

Max elevation

368 ft

Trailrank

53

Min elevation

246 ft

Trail type

Loop

Moving time

43 minutes

Time

one hour 14 minutes

Coordinates

647

Uploaded

November 4, 2020

Recorded

November 2020
Be the first to clap
Share
-
-
368 ft
246 ft
3.48 mi

Viewed 1012 times, downloaded 8 times

near Amby, Limburg (Nederland)

Rond de Geusselt liggen een aantal mooie, kleine natuurgebiedjes. Regenwatervijver Amby, het Geusseltpark en Natuurpark Nazareth. Echte stadsnatuur, want ook de autosnelweg en het treinspoor komen we tegen op deze route.
Tijdens de route komen we ook verschillende waterpartijen tegen, van grote vijvers tot opvang bekken en het riviertje de Kanjel. Buien worden in Nederland steeds heviger. Als het regent, dan regent het hard en veel. Al dat water moet ergens naartoe. Het Geusseltpark en regenwatervijver Amby zijn al ingericht om hier in de toekomst goed mee om te kunnen gaan.

De route begint aan de 'vijfkamp' waar ook een grote parkeerplaats is. We gaan meteen de natuur in, door het hondenlosloopgebied 'regenwatervijver Amby'.

View more external

Photo

Start

We starten op het voetpad langs de Regenwatervijver. De Elzen en wilgen op de oever geven al aan dat we een vochtig gebied in lopen. Op het eiland in de regenwatervijver staat het United World College, de internationale school van Maastricht. Leerlingen en leerkrachten noemen de regenwatervijver hun slotgracht.
Photo

Ingang

Loop door het poortje om het natuurgebied, en hondenlosloop, Regenwatervijver Amby binnen te gaan. Regenwater is schoon water, we hoeven het niet uitgebreid te filteren voordat we het kunnen gebruiken. Toch gebeurt dit nu veel, regenwater loopt de riolering in en stroomt, samen met ons afvalwater, richting een waterzuiveringsinstallatie. Deze installaties gaan aan de slag om het water te filteren. Eigenlijk zonde: het riool moet veel meer water transporteren, de zuiveringsinstallatie veel meer water filteren. En dat terwijl het eigenlijk schoon water is! In Amy doen ze dat anders. Overtollig regenwater wordt door middel van een apart stelsel rioleringsbuizen afgevoerd naar de regenwatervijver. In deze vijver kan het water langzaam in de bodem infiltreren. Zo hoeft het water niet gezuiverd te worden, en dat scheelt veel energie. De vijver heeft weer een overloop richting het Geusseltpark, waar nog meer opvangbekkens liggen. Tijdens hevige buien kan dit gebied dus heel veel water opvangen.
Photo

Geringde bomen

In het gebied kom je op verschillende plekken bomen tegen waar ringen in gezaagd zijn. Deze bomen zijn de exotische Canadese populier, een soort die van oorsprong niet in Nederland thuis hoort. Om te voorkomen dat deze bomen heel groot worden en zich gaan voortplanten worden deze bomen 'geringd' of ingezaagd. Op deze manier sterft de boom langzaam af, zo komt er weer een plek vrij voor een natuurlijke boom. Natuurlijk hadden we de bomen ook gewoon kunnen wegzagen, maar we hebben een hele goede reden om dat niet te doen: Dood hout doet leven! Het is erg belangrijk dat er in een bos voldoende dode, rechtopstaande bomen aanwezig zijn. Dit zijn de plekken waar spechten hun nesten maken, insecten onder de bast hun eitjes leggen en waar boomklevers op zoek gaan naar hun voedsel.
Photo

Instroom regenwater

Helemaal in het oosten van de regenwatervijver komen we de instroom tegen. Bij hevige buiten wordt het regenwater hier naartoe geleid. Hier stroomt het regenwater de vijver de vijver in. Het metalen rooster is geplaatst om afval tegen te houden, zonde als dat allemaal op de vijver drijft! Op deze vochtige plek kun je tussen het hoge gras bruine kikkers en gewone padden vinden.
Photo

Watervogels

Het is niet alleen een duurzame oplossing maar ook een een waardevol natuurelement, de regenwatervijver. De dichte bosjes en brede rietkragen zijn leefgebied voor verschillende vogelsoorten; je ziet wilde eenden op de vijver, meerkoetjes langs de overs, aalscholvers in de bomen en misschien wel de blauwe flits van een ijsvogel die over het water scheert. Verschillende amfibieën gebruiken de vijver om zich voort te planten, en ook de exotische roodwang schildpad kun je tegenkomen, zonnend op de oevers.
Photo

Foto

Photo

Maaibeheer in het Geusseltpark

We zijn aangekomen in het Geusseltpark waar graslanden, laanbomen en opvangbekkens het landschap bepalen. De naam Geusselt stamt van het woord 'goysen' wat gutsen of stromen betekend, het was nogal een nat, moerassig gebied. Vandaar ook dat deze laag gelegen plek ideaal is om regenwater op te vangen. Naast het water zijn ook de bloemrijke graslanden erg waardevol voor natuur in de stad. In het gebied is perfect te zien hoe het maaibeheer wordt toegepast, we maaien namelijk nooit alles in één keer, maar komen een aantal keer per jaar langs om een deel van het park te maaien. Door op deze manier te maaien voorkomen we dat dieren geen voedsel of schuilplek meer vinden, er is immers altijd hoog gras aanwezig. Daarnaast spreiden we zo de bloei, waardoor er later in het jaar nog voedsel te vinden is voor insecten. Als laatste blijven er in de winter altijd dode, bruine plantstengels staan, deze zijn noodzakelijk voor insecten om in te overwinteren.
Photo

Opvang regenwater

Ook in het Geusseltpark loopt de regenwateropvang gewoon door. De regenwatervijver zit soms helemaal vol, op dat moment stroomt het over naar de waterbekkens in het Geusseltpark.
Photo

Ganzen

Ook hier maken de watervogels dankbaar gebruik van de opvangbekkens, én het malse gras dat er omheen groeit.
Photo

de A2 over

Even terug naar de stad, de A2 splijt de verschillende natuurgebieden door midden. Vogels redden zich nog wel, maar vossen en eekhoorns vinden het maar knap lastig, zo'n autosnelweg. Ook voor het regenwater is dit een obstakel, we kunnen het moeilijk over de weg laten stromen. Aan beide kanten van de autosnelweg zie je verschillende waterlopen die het water de andere kant op sturen. Toch hebben we wel autosnelwegen nodig, het is altijd zoeken naar balans tussen mensen en natuur.
Photo

Natuurpark Nazareth: Afgesloten natuurgebied

Balans tussen mens en natuur is soms ver te zoeken. Jarenlang was natuurpark Nazareth een heerlijke plek om even een rondje te lopen. Doordat het terrein begraasd word met runderen (en dus niet gemaaid) ontstaat er een andere type natuur. Hier vind je bijvoorbeeld veel meer struiken als roos en meidoorn. Ook op de bodem zijn de verschillen zichtbaar, de bulten in het gebied zijn de nesten van de gele weidemier. Die vind je niet als er gemaaid word. Helaas hebben we het gebied, in overleg met de gemeente Maastricht, tijdelijk moeten sluiten. Loslopende honden en het dumpen van (tuin)afval hebben al verschillende runderen het leven gekost. We vinden het heel belangrijk dat mensen de natuur van dichtbij kunnen meemaken in onze natuurgebieden, maar soms wegen dierenwelzijn en natuurwaarden zwaarder. In dat geval kiezen we voor de natuur.
Photo

Natuurspeelplaats Nazareth

Gelukkig is de Natuurspeelplaats Nazareth nog wel open! Huttenbouwen, boomtikkertje, lekker klimmen of verstoppertje spelen? Hier kan én mag het allemaal. Wie durft er een brandnetel te plukken? En draai eens een steen of een stuk hout om, je zult zien dat daar allerlei diertjes onder leven!
Photo

Nazareth spoor

Nadat we de Meerssenerweg zijn overgestoken lopen we het natuurgebiedje Nazareth spoor binnen. Ook hier bepalen grazende runderen hoe het gebied zich ontwikkeld. In dit gebied komen we ons volgende watertje tegen, het riviertje de Kanjel. Dit korte riviertje (4,5km) ontspringt tussen Maastricht en Meerssen, gaat onder de A2 en het spoor door richting de Beatrix haven. Hier duikt het riviertje onder het kanaal door, waarna het riviertje splits in de oude- en de nieuwe Kanjel. De eerste stoomt bij Borgharen de Maas in, de tweede stroomt door Itteren en mondt uit in de Geul, waarna de Geul uitstroomt in de Maas.
Photo

Knotwilgen

Langs de Kanjel vind je een aantal knotwilgen. Deze typisch Nederlandse wilgen worden 1x per 3 jaar 'geknot'. Daarbij worden alle takken van de boom op de knot afgezaagd, waarna de boom vanuit de knot weer nieuwe takken gaat vormen. De wilgen zijn belangrijk, met hun wortels houden ze de grond op de oever bij elkaar. Zo voorkomt een wilg dat de oevers te snel afkalven.
Photo

Wintervoedsel

De uitgebloeide kaardenbollen, wilde peen, knoopkruid en boerenwormkruid zitten nog vol met zaden. Allerlei vogels en kleine zoogdieren eten de hele winter van dit soort zaden. Ook insecten maken hier gebruik van door te overwinteren of eitjes te leggen in de holle stengels. Hier staan er echt heel veel, maar ook in je eigen tuin kun je er voor kiezen wat uitgebloeide planten te laten staan, daar help je de natuur mee!
Photo

Gebaggerd

Samen met de Kanjel lopen we onder het spoor door, daar kun je goed zien hoe ondiep het riviertje is. Net daar voorbij zie je de resten van bagger werkzaamheden. Met baggeren wordt het uitdiepen van een sloot bedoeld. De modder die zich in de loop der jaren op de bodem verzameld heeft word er gedeeltelijk uit geschept en op de oever gelegd. Zo word het riviertje weer wat dieper waardoor de stroomsnelheid verminderd. Daarnaast voorkomt men zo ook dat het riviertje dichtgroeit met riet of lisdodde.
Photo

Oude beuken

Tuinen van landgoederen zijn vaak goede plekken om oude bomen te vinden. Vaak zijn deze landgoederen al lang geleden aangelegd en daarna goed onderhouden. Bomen krijgen dus lang de tijd om te groeien, kijk maar naar deze gigantische beuk!
Photo

Natuurbescherming?

Opnieuw op zoek naar balans tussen mens en natuur. Rechts onderin, tegen het oude bruggetje aan, groeit de zeldzame tongvaren. Om te voorkomen dat deze word platgetrapt heeft de eigenaar de plant beschermd met een eigen kooitje. Dat is natuurlijk bewonderenswaardig, de natuur zó goed beschermen. Aan de andere kant, kun je zo nog echt van de tongvaren genieten?
Photo

Landhuis

Landhuis de Kanjel, vernoemd naar het riviertje dat over het landgoed stroomt. Wist je trouwens dat 'kanjel' ook het Maastrichtse woord voor dakgoot is? Kan geen toeval zijn.. Verspreid over het landgoed liggen verschillende vijvertjes, de grote treurwilg maakt het plaatje compleet.
Photo

Zuidhellingen

Tussen wijk en spoor vinden we dit kleine hellinkje, gericht op het zuiden. De helling heeft een andere bodem dan de omringende grond, er zit veel stenig materiaal in. De combinatie van gericht op het zuiden (veel zon) en een stenige bodem (houd veel warmte vast) zorgt er voor dat zo'n helling nét wat warmer is dan het omringende grasland. Dat zie je terug in de plantsoorten die er groeien. Op de vlakke delen groeien vele grassen, bijvoet en distels, op de helling vinden we soorten als kaasjeskruid, st. janskruid en bezemkruiskruid Ook wilde bijen maken ook graag gebruik van dit soort zuidhellingen om de hun nest in te maken, zeker als er zo veel bloemen in de buurt zijn!
Photo

Bewaking

Aan de rand van het Geusseltpark houdt deze zwaan de wacht. Je mag best dichtbij komen, maar als je té dichtbij komt laat hij het wel merken!
Photo

Paddenstoelen

Tijdens het uitzetten van de wandeling is het herfst, paddenstoelentijd! Ze zijn er in allerlei vormen en maten, maar hebben één ding gemeen: Veel paddenstoelen betekend een gezonde bodem. Paddenstoelen zijn schimmels, ze maken een gigantisch netwerk van schimmeldraden in de bodem om voedsel op te nemen. Als ze genoeg voedsel verzameld hebben en het weer meewerkt kunnen deze schimmels hun vruchten gaan maken, de paddenstoelen. Het netwerk van schimmeldraden in de bodem wordt niet alleen gebruikt door de paddenstoelen zelf. Ook de planten en bomen in de omgeving kunnen 'meeliften' op dit netwerk door hun wortels er mee te verbinden. Planten gebruiken deze schimmelnetwerken onder anderen om met elkaar te communiceren. Chemische stofjes en kleine stroomstootjes worden door het netwerk getransporteerd van de ene naar de andere plant, zo kunnen ze elkaar bijvoorbeeld waarschuwen tegen ziekten en plagen.
Photo

Wilde cichorei

Aan de randen van het Geusseltpark bloeit de wilde cichorei. Deze plant bloeit prachtig met zijn lichtblauwe bloemen, vaak tot diep in de herfst. Veel mensen kennen deze soort uit de supermarkt, daar wordt hij verkocht als witlof, groenlof of roodlof. Ook de wortels werden door mensen gebruikt, hier maakt men een koffie vervanger van.

Comments

    You can or this trail