Time  3 hours 48 minutes

Coordinates 1766

Uploaded May 27, 2020

Recorded May 2020

-
-
3,471 ft
3,076 ft
0
1.5
2.9
5.88 mi

Viewed 156 times, downloaded 7 times

near Camprodon, Catalunya (España)

Recorregut per Camprodon i rodalies properes, per visitar unes quantes de les seves fonts i part del seu patrimoni arquitectònic, fruit dels estiuejants barcelonins de principis del segle passat.

Es visiten 20 fonts, trobant-ne d'humils, de senyorials, de disseny, decoratives ...moltes amb bon paisatge al voltant i a l'ombra d'arbres centenaris, seguint-les en aquest ordre :
Font del Mas Ventós- font de la Forcarà- font plaça del Mercat- font dels 4 Cantons- font de la Cordera-font del Monestir- font de la Campa- font del Ferro- font de Llandrius-font de les Gavatxes- font del Botàs- font del Vern-font del Faig- font i abeurador del Boix- font de sant Patllari- font Nova- columna del dr. Robert- Mare de la Font- font de Cerdanya

Comencem la caminada a l’aparcament de mas Ventós, amb la seva font de disseny, anant per pista fins la de la Forcarà, a tocar el riu Ter, per retornar al nucli urbà i travessar el riu per la nova palanca fins la plaça del Mercat, amb font ornamental.

A la cruïlla del 4 Cantons, es troba la font mig amagada al costat del cap del pont i carrer València amunt s’arriba a la font de la Cordera, continuant després per la Plaça de Santa Maria cap l’església de sant Pere, amb la seva font al costat d’un mur.

Es continua direcció nord pel carrer Lluis Jover amb bona pujada fins la Campa, on empalmem amb la pista de baixada a la font del Ferro a tocar el Ritort, continuant cap el pont de Freixenet per travessar el riu i anar en direcció al Parc Esportiu, per on un caminet s’enfila a la font de Llandrius i la capella del Roure.

Es continua per la pista de mas Llandrius i sota el mas en un indret recollit es troba la font i el safareig de les Gavatxes, i més avall la font del Botàs, junt amb una petita gruta-oratori amb una imatge de la Verge darrera un reixat.

Seguint l’antiga pista a font Rubí, trobarem el camí d’accés a la font del Vern on cal fer un bucle de retorn, i uns 100 m. més amunt la recent construïda font del Faig; seguint uns 30 m. amunt, es troba un pas al filat elèctric, amb baixada per travessar el Ritortell i després enfilar per camins fets pel bestiar de peus forcats, amb curta i forta pujada fins la pista a sant Antoni.

Arribats a la pista la seguim amunt fins el monument dedicat a Cèsar August Torras, pioner de l’excursionisme català, fent baixada per un corriol que ens mena directament a la font del Boix i els seu abeurador pel bestiar; continuem pista avall fins un trencall a l’esquerre que ens mena a la font de sant Patllari, patró del Camprodon.

Ara caldria retornar a la pista de Font Rubí, però en ser sols 2 ens aventurem a resseguir respectuosament el voral del camp de golf, per sortir-ne a l’alçada de l’Hotelet del Bac i fer baixada a la Font Nova, continuant pel passeig vora riu i pujar pel carrer de sant Antoni, travessar la C-38 i visitar el bonic paratge de la Mare de la Font.

Pugem pel carrer Catalunya fins el Pont Nou i gaudir de les seves vistes des de dalt, on fan confluència les aigües del Ter i el Ritort, baixant fins la font del carrer Cerdanya i retornant al Parc del mas Ventós per finalitzar aquest bonic recorregut.
Em va acompanyar en aquesta volta el company fotògraf Valentí Morera.

Aquesta ruta es una variant més curta d'aquesta altra:

Fonts dels voltants de Camprodon
Parking

Inici i final-Font de mas Ventós

A l'aparcament de mas Ventós ja trobem la primera font, construïda quan es va fer el túnel del desviament; de disseny modern, l'aigua surt per un tub rectangular.
fountain

font de la Forcarà

Ubicada en una placeta circular que fa la funció de banc, feta amb còdols i a tocar l'ombrívola riba dreta del Ter.
fountain

Font plaça dr. Robert

Font ornamental moderna on l'aigua( quan en hi ha...) llisca per una plataforma suaument inclinada fins una pica circular de pedra. Aquesta plaça també es coneguda com la plaça del Mercat o del Prat. S'accedeix per la palanca nova sobre el Ter.
fountain

Font dels 4 cantons

Situada a la cruïlla dels 4 Cantons, placeta Cèsar August Torres i que abans era la plaça dels Basters. (un "baster" es el que fa ornamentacions de cuir pels cavalls)
fountain

Font de la Cordera

Situada en un carrer empedrat que baixa al riu, forma un conjunt amb un banc de pedra i un safareig públic a nivell de la riba; el nom procedeix de que en aquest carreró s'hi confeccionaven cordes.
Sacred architecture

Església de Santa Maria

Església parroquial aixecada vers el 1013 pels monjos benedictins de Sant Pere, on es guarda l'arqueta amb les relíquies de sant Patllari i al 1710 s'incorporà la capella dels Dolors,
fountain

Font del Monestir

Tot i el seu aspecte antic, la seva actual ubicació es recent; situada a redós del mur de sustentació del carrer de dalt, te un cos rectangular amb obertura de forma de fornícula, però sense res al seu interior.
Sacred architecture

sant Pere de Camprodon

Església amb planta de creu llatina, la primitiva fou feta vers el 950 per Guifré de Besalú i consagrada el 1169, s'arruïnà amb els terratrèmols de 1428 i exclaustrada el 1835, fins que fou restaurada vers els anys 1928-32.
fountain

Font de Freixenet

A la cruïlla entre els carrers Freixenet i Joan Maragall, en fer-hi uns nous habitatges es va urbanitzar la placeta amb aquesta font envoltada per un banc de pedra amb forma semicircular.
fountain

Font de la Campa

Envoltant el mas la Campa, es troba aquesta font amb abeurador a la dreta de la pista.
fountain

Font del Ferro

Situada sota el camí dels Enamorats, envoltat de pollancres i al costat del canal d'aigua que alimentava la fàbrica de can Geronés. Deien que tenia propietats curatives per guarir l'anèmia.
Bridge

Pont del Ritort

Des de el pont sobre el Ritort, podem veure la degradació de l'edifici modernista de can Roig, aixecat el 1901 i que va servir d'hospital de campanya durant el conflicte 1936-39; només en queda l'estructura i algun element decoratiu.
fountain

Font de Llandrius

Remodelada l'any 1949 a les Planes de can Pascal, envoltada per una gran placeta circular i amb vista privilegiada sobre la zona esportiva
Sacred architecture

Capella Mare de Deu del Roure

Alderico de Campa la feu edificar l'any 1477 i Francesc Xavier de Campa la remodelà l'any 1851. Per poder ampliar el carrer Freixenet, l'any 2009 fou desmuntada i refeta al turonet del costat de la font de Llandrius.
fountain

Font de les Gavatxes

Situada a l'esquerra de la pista en un indret molt recollit i envoltada de lilà que li dona fina olor en florir, rep el mateix nom del turó del que està a redós.
fountain

Font del Botàs

El botàs era una antiga reserva d’aigua que existia en moltes cases de pagès. Servia per controlar l’aigua de regar de les closes de llocs planers, on amb un sistema de comportes, derivaven l'aigua del Ritortell. Construïda el 1990, fou inaugurada per Jordi Pujol
Cave

Gruta de la Verge

A pocs metres de la font del Botàs i a l'esquerra de la pista a Font Rubí, han muntat un oratori amb imatge de pedra blanca de la Mare de Déu, dins una petita gruta artificial, resultant d'alguna "cata "a la recerca de minerals en èpoques llunyanes...
fountain

Font del Vern

Situada en una placeta humil i ombrívola pels roures de fulla gran que l'envolten, exemplars que depassen els dos-cents anys, curiosament no es veu cap "vern"
fountain

Font del Faig

Conjunt fet per la Fundació Vila Riera, que a més de la font té un abeurador, un cobert d'aixopluc, bancs de pedra, una taula i 3 faigs que ja hi eren l'any 2002, quan es va canalitzar la surgència d'aigua de la closa.
River

Rierol Ritortell

Travessar el rierol i continuar per camins fets per les vaques, que amb forta però curta pujada, ens arriben a la pista de pujada a sant Antoni.
Waypoint

Monument a Cèsar August Torras

Monument dedicat a Cèsar August Torras (Barcelona 5 de juliol de 1852 – Barcelona 22 de juny de 1923) perquè va ser un muntanyenc de renom i es considera el primer promotor de l’excursionisme català, declarat fill adoptiu de Camprodon.
fountain

Font del Boix

Situada en una plaça circular que es envoltada de banc de pedra i per alts faigs i bedolls; els boixos que donen nom a la font, es trobaven al darrera de la font, però l’eruga del boix (Cydalima perspectalis) en les darrers any s'ho ha cruspit tot.
fountain

Abeurador del Boix

Sota la plaça de la font i arran de pista es troba l'antic abeurador del bestiar, amb un bon doll d'aigua.
fountain

Font de sant Patllari

En aquest indret s'hi fa la tornaboda de festa major, 21 de juny, amb dinar de germanor i gresca , amb el jovent baixant pel torrent i acabant sota el Pont Nou, mullant-se dins el Ter. Es la font més estimada pels camprodonins, amb el seu magnífic entorn paisatgistic.
Waypoint

golf

Punt de sortida a una plaça circular després de vorejar el camp de golf
fountain

Font Nova

La font es un pedestal de planta triangular amb un raig d'aigua en cada lateral El monument al dr. Robert es una columna que vessa aigua per dalt, creixent la molsa i tosca al seu voltant. Aquest paratge va dedicat al record del Dr. Robert, nascut a Mèxic, metge i polític catalanista, impulsor de l’estiueig a Camprodon.
Waypoint

Torre del Coll

Casa de colònies, antiga casa senyorial d'estil modernista
fountain

Mare de la Font

La Mare de la Font és un nom que es dona a una deu de gran cabal que abasteix altres fonts. Esta envoltada d'un ben arranjat parc urbà amb taules de pic-nic, ombra, aigua fresca i un llac circular que que es glaça a l'hivern i el jovent hi va a patinar. Presidint la font es troba una estrofa del poema "Canigó" de Verdaguer que diu així: Per què t’amagues, Camprodon Fresquívol, violeta del bosc en ta ribera? En ton sojorn d’eterna primavera, No vols que senten tes suaus olors? Poncelles, ja us veuran quan siau flors. Jacint Verdaguer, Canigó, cant
Sacred architecture

Convent del Carme

Fundat el 1352 per frares carmelitans, era dedicat a la Puríssima Concepció; fou clausurat el 1835, quan tenia una comunitat de 4 membres.
Bridge

Pont Nou

Té una llargada de 66 metres i data de finals del segle Xll, alçat damunt les restes d'un altre més antic, per això rep el nom de Pont Nou. L'ull central per on passa elTer, té una amplada de 22 m.
fountain

Font de Cerdanya

Ubicada recentment davant el pont del camí de Cerdanya, abans era en un carreró estret al costat de la plaça de la Vila, amb abeurador adossat a la fusteria Cabanes i rebia el nom de la Font de can Roqué.

Comments

    You can or this trail