Time  5 hours 22 minutes

Coordinates 904

Uploaded January 20, 2012

Recorded November 2009

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
5,528 ft
3,061 ft
0
1.9
3.8
7.69 mi

Viewed 15672 times, downloaded 821 times

near Sant Julià de Cerdanyola, Catalunya (España)

Itinerari circular pels cingles que circumdem la vall de Malanyeu (La Nou de Berguedà, Alt Berguedà). Paisatgísticament molt atractiu i variat: pinedes, fagedes, torrents, salts d’aigua, graus, cingleres i carenes. No assolirem cap cim notable, però gaudirem d’excel·lents perspectives i paisatges amb molts contrastos.
L’hem subtitulat com Les tres foradades: passa per dos graus que travessen d’aquesta forma el roquissar i per la Foradada, una singularitat natural que obre pas a una balconada sobre la cinglera.
Tot i ésser un recorregut fàcil cal tenir present un parell de passos amb certa exposició, però equipats amb sirgues i escala. Sense neu o glaç, no han de representar cap obstacle per a gent feta a trescar per muntanya. Atenció al pas del Graell després d’episodis de pluja abundosa.
Ben senyalitzat, permet diverses variants per escurçar-lo o allargar-lo segons ens interessi o convingui.

Altres itineraris pel Catllaràs

Vall de la Clusa

Pedró de Tubau (des del Coll del Bac del Portell)

Pedró de Tubau (per Sant Jaume de Frontanyà)

Sobrepuny (per la Nou)

Sobrepuny (per Vilada)

De la Pobla de Lillet a Sant Jaume de Frontanyà

L’Olla de Sant Julià

Roques del Joc i Forcada

Volta pel Catllaràs

View more external

Parking

Malanyeu

Malanyeu (1011m) Cruïlla abans de l’església de Sant Sadurní (1.007 m) (Rètols indicadors de rutes). Prenem una pista que marxa vers llevant indicada com Camí de Malanyeu a Guardiola per la Font de les Travesses. L’abandonem aviat, abans d’un revolt a l’esquerra (on hi ha una font) per un corriol ben fressat a mà dreta (pal indicador del Camí al Graell de Pujals)
Hiking

Camí al Graell de Pujals

Camí al Graell de Pujals (1035m) Senyalitzat per un pal (Camí al Graell de Pujals) i senyals de pintura grocs. S’enfila molt fort, entaforant-nos a la clotada del Graell de Cal Pigot pel marge hidrogràfic esquerre del torrent. El camí s’estreny, baixem lleugerament i travessem el torrent a gual. Som al Graell.
Hiking

Graell de Cal Pigot

Graell de Cal Pigot (1.110m) (no cal confondre amb el Graell de Pujals) Graell o griell, grau al cap i a la fi. El Rec del Graell salva un considerable desnivell escolant-se en diversos salts entremig de formacions de tosca. Segons l’època, pot portar força cabal. Emprenem el primer tram del grau on hi ha uns esglaons excavats a la tosca. Una corda ens hi ajuda. Al replà superior hi ha una escala metàl·lica que ens deixa al costat d’un esvoranc practicat a la roca. A l’altre cantó hi ha un toll produït per un dels salts del torrent. Desprès hem d’emprendre el tercer tram del grau, més aeri, però amb bons agafadors. Un cop sobre el grau deixem a mà esquerra el corriol que mena al mas (ruïnes) de Cal Pigot. Seguint els senyals emprenem una forta pujada pel un llom que ens deixa sobre una lleixa a mitja cinglera, entremig d’una pineda esponerosa. Amb pendent més moderat continuem pujant vers el S. Cal estar atent als senyals per no saltar-nos us desviament a l’esquerra dons el camí continua recte i és fàcil saltar-nos aquesta cruïlla. En poques llaçades abastem la carena i marxem a l’esquerra. Ben aviat el camí ens deixa sobre una balconada sobre la cinglera i, poc més enllà abastem la Foradada.
panorama

La Foradada

La Foradada (1325 m) Unes escletxes a la timba rocallosa serveixen de pas a un balcó natural, abocat a la cinglera. És un mirador privilegiat de l’Alt Berguedà; des del Serrat de la Figuerassa, a migdia, fins al Puigllançada al nord (Rasos de Peguera, Ensija, Pedraforca, Cadí, Moixeró, Tossa d’Alp,...). Reprenem el camí vers el S que, per un corriol no massa fressat però ben evident, que ressegueix el fil de la cinglera vers el S. Pendent entre moderat i fort per entremig d’un espès bosc de pi, faig i boix. Senyals grocs. A mesura que guanyem alçària, ens anem separant de la cinglera. Fins que el camí descriu un gir de 90º i ens encamina, vers ENE, pel fil del Cingle de la Tor (o de la To). L’anem seguint, despenjant-se a mà dreta. És un bon mirador del Sobrepuny i la vall de la Nou. Canviem el fil del cingle per l’obaga fins a la propera Collada de la Batllia, tram pelat de la carena que ja no deixarem en bona estona. Seguint-la encara vers l’ENE ens enfilem al Serrat de Fulleracs.
Hiking

Serrat de Fulleracs

Serrat de Fulleracs (1.643m). És un altre pelat on la carena fa un morro sortit, des de on gaudim d’una altra magnífica perspectiva. Ara podem albirar fins al Montseny. Carenegem encara vers ENE per enfilar-nos al Cap dels Emprius que, boscós com és, no gaudeix de bona vista. Un cop l’hem passat, davallem lleugerament fins al Portell del Porc. Aquí hi arriba un camí carreter que puja del Coll de la Plana. Per aquí marxen els senyals grocs que ens han guiat fins ara i hi trobem els del PR-C 199 (Sender de la Nou de Beruedà). Carena enllà, seguim aquest ampli i pedregós camí, fins que acaba. Llavors, pel costat d’una filferrada i guiats pels senyals del PR, girem al nord i abastem la cota més alta del recorregut.
Summit

Cap de la Baga de Cabanelles

Cap de la Baga de Cabanelles (1.685 m). Cota més alta del recorregut. Continuem carena vers el NE, pel Serrat de Sant Miquel i camí entre planer i suau baixada, pel costat de la tanca filferrada fins a un poc evident coll.
Hiking

Coll de Can Serra (o de la Font del Tudó)

Coll de Can Serra (o de la Font del Tudó) (1.645m). Pal indicador. Deixem el camí pel que veníem i els senyals del PR que s’enfilen al Roc de la Clusa, i prenem la direcció Malanyeu i St. Julià de Cerdanyola, per un corriol que, per l’esquerra, s’esmuny entre la fageda, vers el N. Baixada en fort pendent. És senyalitzat amb punts de pintura grogs. A la cota 1560 rebutgem un corriol que surt a mà esquerra. Baixa a Espinedes i és una bona drecera en cas de convenir o voler escurçar la ruta. Al Grapissot, als peus del Roc de la Clusa, ens cal travessar una lleixa rocallosa lleugerament aérea. Un passamà de cable oportunament instal•lat ens hi ajuda. Desprès d’aquest pas, en poca estona abastem el proper coll.
Hiking

Collada del Tosquer o de la Taleia

Collada del Tosquer o de la Taleia (1.475m). Ben evident perquè, a més, passem de la fageda a la pineda. Ens incorporem al camí que puja de Sant Julià de Cerdanyola (PR C-129, l’Olla de Sant Julià) i s’adreça a la Collada de Sant Miquel, per sota el Roc de la Clusa. Nosaltres el prenem a mà esquerra fent un gir de 90º vers NW. Rebutgem aviat un corriol que baixa per l’esquerra. Per camí ben fressat i senyalitzat, seguim els alts i baixos de la carena de la Serra de Mill, durant bona estona vers W.
Hiking

Pas de Malanyeu

Pas de Malanyeu (1382m) Abandonem el PR C-129 (1) per prendre a l’esquerra el Camí del Falgars (pal indicador). Sense senyals de pintura, però ben fressat. Baixem fort fent una llaçada en sentit antihorari. Abastem una pista secundària que ens aboca a la que puja de Malanyeu a les Espinedes, que seguim vers W. (1) Una opció interessant és continuar pel PR fins al Mal Pas i baixar fins prop de la casa de Monnell, passant pels cingles i balmes de la Rota i el mirador de la Creueta. Gaudirem d’unes boniques vistes però allargarem l’itinerari i passarem per una cresta força afilada on ens caldrà fer alguna grimpada i desgrimpada.
fountain

Font de les Travesses

Font de les Travesses (1.142m). Raja minsament. És just als peus de la impressionant cinglera de l’Estimbador. Hi ha uns quans exemplars considerables de faig. Poc més enllà trobem una cruïlla i rètols indicadors. Prenent la pista de l’esquerra (Camí de Guardiola a Malanyeu 1,8km) podem fer drecera. Nosaltres però marxem per la de la dreta vers W (Camí de Guardiola a Malanyeu pel Devesó 3,1km PR-C 199). Travessem la torrentera i anem a passar per La Solaneta.
Hiking

La Solaneta

La Solaneta (1140m) Mas restaurat amb un estil gens adient a l’entorn. Just passada la casa per la pista que hi mena, se’ns ajunta a mà dreta el corriol que baixa del Mal Pas i retrobem el PR-C 199. Continuem pista avall, amb algunes llaçades.
Hiking

Solana de Dalt (ruïnes)

Solana de Dalt (1000m) A l’alçada de la Solana de Dalt, deixem la pista per un corriol ben fressat a mà esquerra que, vers el S, ens encara al Cingle del Devesó. Al punt més baix, entre grans blocs de pedra, hi ha el pas del Grau.
Hiking

El Grau

El Grau (970m) És una fissura a la carena coberta per una gran roca encastada. A l’altre cantó un vell camí empedrat baixa fent llaçades i ens deixa en un pla on hi ha una pista que prenem a l’esquerra. Creuem el Torrent de Malanyeu i, fent un gir de 90º a la dreta, deixem el PR i anem fins al moli.
Hiking

Molí de Baix

Molí de Baix (945m) En estat ruïnós. Atenyem un rierol que no és altre que el Rec del Graell i continuem per un corriol que marxa pel marge. Seguim el torrent que saltant, fa petits gorgs. Per palanques de fusta passem d’un marge a l’altre diversos cops. És un indret verd, humit i bonic. Passada la darrera palanca, el corriol ens deixa al camí que, per davant de l’església de Sant Sadurní de Malanyeu, ens retrona al punt de sortida.

21 comments

 • Photo of kitxo

  kitxo May 29, 2012

  Hola,despres d arribar a balconada sobre la cinglera,per on es de baixar?nomes hi ha un cami que va a parar a una cascada que no es pot baixar...m'agradaria saber un cop arribes a dalt per on es baixa? ja que amb el track baixat no es correpon a cap cami i menys ben senyalitzat.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 29, 2012

  No se pas a quin punt et refereixes. La Foradada? La cascada que esmentes és el Salt del Griell? Els camins estan ben senyalitzats i, en general, fressats. A les imatges tens l'itinerari sobre mapa. Polsant a cada banderola (waypoint) trobaràs comentaris del camí fins a la propera. Si polses sobre l'enllaç et menarà a una pàgina amb la ressenya completa. Ah, i el track és correcte!!
  Hi has estat? Portaves mapa?

 • Photo of vafalungo

  vafalungo Apr 29, 2013

  Una pregunta: vi en tus fotos a un hombre con un perro en brazos. Como subió por las escaleras? Es que estoy pensando hacer la ruta con mi labrador y al ver las escaleras pensé incluso en hacerme un invento para subirlo con una mochila en la espalda... Si pudieras contarme como ves esta ruta para hacerla con perros . Muchas gracias!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Apr 30, 2013

  El llaurador és un gos tranquil, però pesa. La gossa de la foto era menuda. L'únic punt problemàtic per a anar-hi amb un gos és el del Salt del Griell i no m'atreveixo a assegurar que és factible per a qualsevol tipus de gos.

 • Photo of vafalungo

  vafalungo May 1, 2013

  Moltes gràcies ho tindré en compte!

 • Photo of margalida

  margalida Aug 24, 2014

  I have followed this trail  View more

  Un cop més, gràcies per compartir itineraris tan interessants.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Aug 24, 2014

  Gràcies Margalida!

 • rinring Sep 8, 2015

  I have followed this trail  View more

  Tiene un par de pasos que puede dar vértigo a gente propensa a ello. Muy panorámica y agradable, se pisa una alfombra verde una parte del camino.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 10, 2015

  Gràcies per la valoració i comentaris rinring!

 • Photo of jvc1966

  jvc1966 Jan 17, 2016

  I have followed this trail  View more

  Paisatge divers, amb molts trams que fan de bon córrer.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Jan 18, 2016

  Ei Joan, gràcies per la valoració i comentaris. Jo la vaig fer "piano piano" això de córrer ho deixo pels que esteu més forts. Records!

 • Photo of vitramon

  vitramon Sep 25, 2016

  I have followed this trail  View more

  Es uno de los lugares más bo tíos del prepirineo catalán.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 25, 2016

  Gràcies per la valoració i comentaris vitramon. En qüestió de pocs dies encara serà més bonic amb els colors de tardor.

 • Photo of carbogosol

  carbogosol Sep 28, 2016

  Preciosa ruta que varem fer el passat dissabte 24, dia de la Mercè, amb el grup excursionista GIRES de Sant Esteve Sesrovires. Indret desconegut per la majoria, amb bonics passos, preciosos boscos i millors vistes. Varem fer l'itinerari proposat del Mal Pas per completar la sortida. Total: 6 horetes i cervesa a ca L'Anglada de Malanyeu. Gràcies per la resenya Toni.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 28, 2016

  carbogosol, content de que us hagi resultat útil.

 • Photo of Rob3rt V

  Rob3rt V Oct 20, 2018

  Preciosa ruta que conocí gracias a un amigo que es un veterano en esto del senderismo!
  Antes de nada agradeceros que hayáis subido la ruta, nos fue de gran ayuda.
  Estuve la semana pasada y comentaros un par de cosas, la carretera que sube a Malanyeu está cortada en un tramo por hundimiento de la misma. No es problema porque se puede dejar el coche en algún arcén no muy lejos de donde empieza la ruta. Nosotros lo dejamos a 2.5km de donde empieza el track. Nos sirvió para calentar las piernas. Lo comento porque sería mejor que os dirijais a Malanyeu un poco antes de este desvío, exactamente el que va hacia La Nou de Berguedà. Por esa carretera no hay problema para subir.
  Otro apunte deciros que nosotros subimos con un compañero de cuatro patas de raza Beagle, es un perro pequeño pero aún así el tramo de la escalera y el siguiente pasada la cascada es algo complicado hacerlo. Si os queréis ahorrar un rato de apuro yo os lo desaconsejo. Si es un perro pesado olvidaros de hacer está ruta.
  En cuanto a la ruta deciros que es preciosa! pasas por diferentes tipos de caminos en una misma ruta, es muy bonita de hacer.
  El track perfecto! Lo único que hubo un desvío (el marcado en rosa en el mapa) que es el que cogimos nosotros acortando sin querer la ruta. Al contar los km que llevábamos de más por haber tenido que dejar el coche más abajo del inicio nos hicimos un poco de lío y creíamos que cogiamos el desvío correcto hasta que pudimos darnos cuenta del error pero ya nos habíamos alejado bastante y preferimos continuar a pesar del error. Mea culpa! Excusa perfecta para volver hacer la caminata!
  Saludos!

 • Photo of Rob3rt V

  Rob3rt V Oct 20, 2018

  Perdón! quise decir azul el color del desvío del mapa que seguimos, no rosa!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Oct 20, 2018

  Gràcies pel comentari Rob3rt. Suposo l'ensulsiada de la carretera és deguda a les darreres pluges i que l'arranjaran aviat.

 • Photo of Rob3rt V

  Rob3rt V Oct 21, 2018

  Sí això mateix penso jo però si algú puja en breu he cregut que aquesta info li pot anar bé!
  Salutacions!

 • Photo of paupetpuig

  paupetpuig Apr 8, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Vull puntualitzar que el Graell de Cal Pigot pot espantar més d'un. En el nostre cas, que no estem especialment preparats per la muntanya, vam passar tots sense problema, alguns una mica acoquinats,
  Vam tenir la sort de fer el recorregut després d'una nevada d'abril i la neu verge del camí i l'entorn han afegit encara més bellesa en tota la ruta.
  Plenament d'acord que és una ruta preciosa i molt! recomanable.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Apr 8, 2019

  paupetpuig, gràcies pel comentari i la valoració!

You can or this trail