Moving time  one hour 45 minutes

Time  one hour 58 minutes

Coordinates 1625

Uploaded February 6, 2019

Recorded February 2019

-
-
1,874 f
1,573 f
0
1.5
2.9
5.89 mi

Viewed 230 times, downloaded 8 times

near Cervera, Catalunya (España)

La ruta comença a l'encreuament entre les avingudes del pare Claret i d'Igualada, al nucli urbà de Cervera, a tocar de la seu del consell comarcal de la Segarra. Allà agafem la segona de les vies, que es correspon amb l'antic traçat de la carretera N-II.

Avancem en direcció sud / sud-oest per a anar a buscar les muralles de Cervera, a la vora dels quals passem en cosa de dos minuts. Al remat, fem cap al raval de sant Francesc. Girem a l'esquerra per la costa de sant Francesc d'Assís i baixem fins als safareigs de sant Francesc. A tocar queda l'antic convent de sant Francesc, abandonat, que dóna nom a aquest barri de Cervera.

En havent-lo ultrapassat, abandonem per fi el nucli urbà de la capital segarrenca i mamprenem cap a la vall del riu Ondara. En cosa de dos minuts, arribem a la vora d'aquest curs d'aigua.

Girem a l'esquerra per un camí que ressegueix l'Ondara i que es correspon, durant alguns metres, amb el camí de Cervera a Rubinat. Més endavant, passa a correspondre's amb el camí de Fillol, just uns metres abans de fer cap a la font de Fillol.

Travessem el riu per una passarel·la per tal de visitar-la. En acabant, tornem a creuar l'Ondara i, en cosa d'un parell de minuts, arribem a l'aqüeducte del molí de Fillol i també al mateix molí.

Contemplem el molí de Fillol i l'interior de l'edifici, protegit amb una reixa, i continuem en direcció est per la banda de darrere de la construcció. Amb el camí, guanyem un poc d'altura per la partida de l'obaga de Miralles. Tanmateix, no tardem en baixar novament a la riba del riu Ondara.

És aleshores quan fem cap a la peixera de Fillol. En acabant, el camí ens fa creuar l'Ondara novament en dues ocasions. A mà esquerra, ens queda el poble de Vergós, que visitarem més tard. Finalment, per l'obaga de Montpaó, albirem els Comdals.

Allà arribem després de desviar-nos cap a l'esquerra per un camí que connecta amb la carretera N-IIa. El recinte, del segle XV i encerclat per una tanca, conté una capella dedicada a sant Antoni de Pàdua.

En deixar-lo enrere, ens incorporem a la carretera N-IIa, cap a l'esquerra, en direcció oest. Lluny veiem Cervera i, més a prop, Vergós, on hi fem cap en cosa de deu minuts. En primer terme, ens trobem amb l'església de sant Salvador, del segle XVII, i amb el safareig del poble, del segle XIX.

Travessem el poble i continuem per la carretera N-IIa. Aquest és el tram més perillós del camí, pel trànsit que té aquesta via. Seguim per ella fins a arribar pràcticament al poble de Cervera, a la banda de dalt del raval de sant Francesc.

Allà, la carretera fa un revolt. Nosaltres tirem cap recte cap a una xicoteta fondalada. A mà esquerra, a la vora d'un indret que ha estat emprat com a abocador, sembla que descontrolat, agafem una sendera ben endreçada que, de seguida, ens duu fins a un carrer sense asfaltar on pràcticament tots els immobles estan en ruïnes.

Baixem per aquesta via fins a trobar el carrer del raval de sant Francesc. Per la vora del safareig, que hores abans havíem visitat, enfilem pel carrer de Jesús cap a les muralles de la ciutat. Des d'allà enllacem amb el carrer de la Barbacana i, en acabant, pugem al carrer Major.

Travessem la via principal de la ciutat de Cervera, amb notables palaus i cases, i també on va ser instaurada la Generalitat de Catalunya al segle XIV. Finalment, arribem a la universitat de Cervera, on fiquem el punt i final a l'excursió.
Photo

Carrer

Photo

Costa de sant Francesc

fountain

Font

Photo

Camí

Waypoint

Cabana d’Ondara

Photo

Camí

River

Riu Ondara

fountain

Font de Fillol

Photo

Camí de Fillol

Waypoint

Aqüeducte del molí de Fillol

Waypoint

Molí de Fillol

Photo

Camí

Waypoint

Peixera de Fillol

Photo

Camí

River

Riu Ondara

Photo

Camí

Photo

Camí

Photo

Camí

Waypoint

Els Comdals

Photo

Carretera N-IIa

Waypoint

Vergós

Photo

Carretera N-IIa

Waypoint

Granja del Pomers

Photo

Carretera N-IIa

Photo

Vista de cal Cubano

Photo

Senda

Photo

Safareig de sant Francesc

Sacred architecture

Església de sant Francesc

Waypoint

Cervera

Waypoint

Universitat de Cervera

Comments

    You can or this trail