Time  9 hours 4 minutes

Coordinates 2682

Uploaded March 9, 2019

Recorded February 2019

-
-
2,446 f
718 f
0
3.6
7.2
14.35 mi

Viewed 123 times, downloaded 11 times

near Tabernas, Andalucía (España)

Itinerari pel desert de Tabernas, un dels paratges naturals més singulars de la Península Ibèrica per les seves característiques paisatgístiques i climàtiques. Un relleu àrid i erosionat per les escasses però torrencials pluges que produeixen el característic paisatge de les anomenades 'badlands' (semblant a la zona de les Bardenas Reales a Navarra).

El recorregut, a més d'un magnífic paisatge dessolat, ofereix altres curiositats entre les quals alguns antics decorats cinematogràfics. D'altra banda, la pujada al proper Cerro Alfaro permet gaudir d'una àmplia i esplèndida panoràmica de conjunt del desert, a més de grandioses vistes en totes direccions (de les Serres de Gádor, d'Alhamilla i de los Filabres, de Sierra Nevada i fins i tot del Golf d'Almería). Una molt recomanable ruta, tot i alguns elements d'intervenció humana que alteren negativament aquest excepcional entorn natural (parcs temàtics cinematogràfics i autopista A-92) i que, per raons evidents, no és aconsellable en èpoques de forta calor.

La ruta arrenca de l'aparcament situat entre les km 464 i 465 de la carretera N-340, al costat de l'oficina de Turisme de Tabernas i a tocar d'un parc temàtic. Seguint un ben marcat camí en sentit sud descendirem per diverses passarel·les fins a una de les diverses rambles (autèntiques avingudes naturals ocasionades per l'acció de l'aigua) que haurem de recórrer, en aquest cas la de Genaro. Continuant cap al sud, amb el Cerro Alfaro a la vista des de l'inici, desembocarem a la rambla de Tabernas, passarem a tocar d'un pont trencat, creuarem un altre pont i farem drecera per l' 'oasi de Lawrence d'Aràbia' per acabar passant per sota del pont del Cautivo (autopista A-92) i incorporar-nos a la N-340.

Després de recórrer poc menys d'un quilòmetre de carretera, a l'alçada d'un pont trobarem un corriol (hi ha dos ramals que conflueixen) en direcció sud-est que remunta per un costerut camí, descompost en alguns trams, fins a un primer mirador natural amb restes d'una antiga estructura metàl·lica que ofereix esplèndides vistes. Continuant amunt per l'inclinat corriol arribarem a la llarga aresta final, acinglerada cap a l'est, que porta cap al vèrtex geodèsic del Cerro Alfaro, el punt més enlairat de la zona i un excepcional mirador en totes direccions: la Sierra de Alhamilla cap a l'est, les Sierras de Baza i de los Filabres cap al nord, Sierra Nevada cap a l'oest, la Sierra de Gàdor cap al sud-oest i el golf d'Almeria cap al sud, amb l'espectacular paisatge del desert de Tabernas per sota nostra.

Des del Cerro Alfaro desfarem el camí fins al Puente del Cautivo on s'inicia la segona part de la ruta, un recorregut espectacular pel sinuós i singular paisatge del desert. Passat el pont girarem a la dreta per arribar a una bifurcació en què, seguint a l'esquerra, ens endinsarem en un sorprenent i feréstec canó lateral que remunta per la bonica Cascada de los Travertinos de Sal fins al Llano de Comillas.

Des del Llano de Comillas davallarem per una pista fins a una benzinera passada la qual travessarem dues rotondes per sota de l'autopista. Passada la segona rotonda haurem de trobar a la dreta una pista de baixada cap a la Ramba de Tabernas que travessa el Puente de los Callejones per sota i progressa per la Rambla de Verdelecho, entre bonics paisatges erosionats. Desviant-nos per un camí a l'esquerra des d'aquesta rambla remuntarem cap al decorat cinematogràfic 'western Leone' (en al·lusió al director italià que popularitzà els 'spaghetti western' amb l'anomenada 'Trilogia del dòlar').

A partir d'aquí tenim dues opcions: la primera, seguir en direcció nord desatenent les advertències de prohibit continuar d'un cartell, o tornar sobre els nostres passos fins a la Rambla de Verdelecho d'on veníem i prosseguir la ruta de tornada. La primera opció ens portarà a les ruïnes del decorat de 'El Cóndor' (en un estat lamentable) per una pista que continua fins a una bifurcació, que prendrem a la dreta per baixar cap a l'Arroyo del Verdelecho, una rambla que prendrem a la dreta.

Davallant per l' Arroyo del Verdelecho ens retrobarem amb la desviació cap al decorat cinematogràfic 'western Leone' i, poc després, abandonarem l'ampli canó em sentit est per progressar pel Llano del Duque cap a la Rambla de Tabernas. En aquesta part del recorregut travessarem diverses torrenteres eixutes que baixen de la Loma de la Ventisca cap a la Rambla de Tabernas.

Un cop a l'àmplia Rambla de Tabernas seguirem cap al sud (atenció als senyals de PR) per prendre una desviació que, remuntant el vessant oriental de la rambla per un fressat corriol, ens portarà a una pista que ens retornarà al punt de partida. En acabar haurem completat uns 23 km i 800 metres de desnivell positiu d'una singular i molt recamanable ruta.
Waypoint

Aparcament Oficina Turisme

Waypoint

Passarel·les

Waypoint

Rambla de Genaro

Waypoint

Barranco del Grillo

Waypoint

Rambla de Tabernas

Waypoint

Pont Trencat

Waypoint

Oasis

Waypoint

Pont

Waypoint

Barranco del Cautivo

Waypoint

Oasis Lawrence d'Aràbia

Waypoint

Rambla de Tabernas

Waypoint

Per sota Pont d'El Cautivo

Waypoint

N-340

Waypoint

Desviació a Cerro Alfaro

Waypoint

Mirador pals metàl·lics

Waypoint

Aresta

Waypoint

Aresta final

Waypoint

Cerro de Alfaro

Waypoint

Rambla de Tabernas

Waypoint

Cascada Travertinos de Sal

Waypoint

Llano de las Lomillas

Waypoint

Benzinera

Waypoint

Rotonda

Waypoint

24 Rotonda

Waypoint

Desviació a Rambla de Tabernas

Waypoint

Rambla de Tabernas

Waypoint

Per sota Puente de los Callejones

Waypoint

Rambla del Verdelecho

Waypoint

Desviació

Waypoint

30 Decorat western Leone

Waypoint

Decorat El cóndor

Waypoint

Bosc d'Eucaliptus el Tablazo

Waypoint

Bifurcació pistes (dr)

Waypoint

Arroyo del Verdelecho

Waypoint

Desviació

Waypoint

Llano del Duque

Waypoint

Rambla de Tabernas

Waypoint

Desviació

Comments

    You can or this trail