Coordinates 896

Uploaded October 15, 2017

Recorded October 2017

-
-
5,829 ft
2,759 ft
0
3.1
6.2
12.46 mi

Viewed 507 times, downloaded 16 times

near La Pobla de Lillet, Catalunya (España)Zona: Serra del Catllaràs i Serra de Falgars / Prepirineu Oriental.
Comarca: Berguedà.
Data de realització: Octubre 2017.

En resum: Caminada pel Catllaràs sortint de la Pobla de Lillet. Ruta que destaca per la bellesa d'un entorn salvatge que es barreja amb la mà de l'home en punts com el Santuari de Falgars, el Castell de Lillet i l'església de Santa Maria de Lillet. També es fan els cims del Serrat Negre (1.779 m) i de la Roca de la Lluna (1.495 m).

Inici: A l'aparcament municipal asfaltat que hi ha a tocar de la B-402 a la Pobla de Lillet.

Terreny i dificultat [Fàcil/Moderada]: Boscos de pi i fageda. Ruta que barreja trams de pista ample amb corriols còmodes. Hi ha un petit tram, de la Collada de Sant Miquel al cim del Serrat Negre, que es fa pel dret sense camí (bosc net sense sotabosc). Hi ha també un petit tram rocós i un tant exposat per accedir al Castell de Lillet. La caminada està molt ben senyalada (GR vermell i blanc / PR groc i blanc).

Aigua: Hi ha diverses fonts repartides pel recorregut: a excepció de la font del Santuari de Falgars, totes ragen (Octubre 2017). Això sí, cap d'elles ho fa amb garantia sanitària.
El primer tram de pujada comença creuant el riu Llobregat i anant a buscar el corriol que puja a l'esquerre i deixa el poble travessant boscos i terres de cultiu. Aquest no s'abandonarà ja fins al Santuari de Falgars. Es puja amb ganes fins a trobar la carena de la Serra de Falgars, ja entre extenses pinedes.

Arribant al santuari, a la dreta, hi ha el Mirador Joan Casanova: una bona terrassa on parar per gaudir de les vistes de la Serra de Montgrony, del Cadí o de Guardiola de Berguedà. A la zona també hi ha una font però no raja (Octubre 2017). El Santuari de Falgars es troba a tocar d'un hostal i l'interior és ben decorat amb pintures i figures de tema religiós.A la Collada de Falgars, on hi ha una font ben arranjada que raja, comença una altra bona pujada que porta fins al Camp de l'Ermità, zona planera on descansar. Aquesta pujada permet gaudir d'una bona caminada per les fagedes de la zona, que van guanyant terreny als pins.

Del Camp de l'Ermità fins al cim del Serrat Negre, punt més alt de la caminada amb els seus 1.779 metres d'altitud, hi ha una bona pujada amb fort desnivell. Entre pistes i corriols s'arriba a la Collada de Sant Miquel, punt on ATENCIÓ: cal deixar la pista forestal i pujar pel dret, pel bosc. No costa massa, doncs no hi ha sotabosc i seguint el GPS no té pèrdua (sempre amunt!).Al cim del Serrat Negre (1.779 metres) hi ha un prat amb un pal de ferro que té una mena de petita estació amb plaques solars. Les vistes són inexistents, doncs la vegetació les tapa. La baixada és per un camí que s'intueix seguint la carena fins a trobar la pista forestal.

Abans de començar un bon tram de fonts, es passa per la Roca del Catllaràs (1.683 metres). És una gran formació rocosa amb vegetació a sobre que queda a tocar de la pista forestal. La Font Assedegosa, la del Prat Gespador i la de la Devesa Jussana es troben gairebé seguides. Totes ragen però cap d'elles ho fa amb garantia sanitària.La Roca de la Lluna (1.495 metres) queda a l'esquerre, seguint el camí que comença al Collet Fred i després de pujar moltes escales. Al cim hi ha un bon mirador d'obra amb bones vistes cap al Cadí, Pedraforca, Montgrony...

La baixada és per pista forestal fins al Xalet del Catllaràs, on s'abandona seguint el corriol marcat amb pintura als arbres. Aquest corriol porta fins al Castell de Lillet, que queda sobre una gran formació rocosa. Al cim hi ha les restes del castell, una bandera i una gran creu de formigó.Passat el Castell de Lillet, es continua baixant pel corriol marcat fins a l'església de Santa Maria de Lillet abans d'acabar la caminada tornant de nou a La Pobla de Lillet.

Parking

Aparcament

Aparcament municipal a tocar de la carretera B-402 a la Pobla de Lillet.
Sacred architecture

Santa Maria de Lillet

Santa Maria de Lillet és un antic cenobi del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) declarada bé cultural d'interès nacional.
Sacred architecture

Rotonda de Sant Miquel

Petita capella circular que hi ha a tocar de l'església de Santa Maria de Lillet.
Summit

Serrat Negre (1.779 m)

El Serrat Negre és una muntanya situada al municipi de La Pobla de Lillet a la comarca del Berguedà, amb una elevació màxima de 1.779 metres.
Sacred architecture

Santuari de Falgars

Santuari de Falgars és un santuari marià del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) protegit com a bé cultural d'interès local.
panorama

Mirador J.Casanova

Mirador que es troba a tocar del Santuari de Falgars.
fountain

Font (Santuari)

Font del Santuari de Falgars. Es troba al costat de la carretera i no raja (Octubre 2017).
fountain

Font del Prat Gespador

Font que raja a la zona del Prat Gespador i emplena un abeurador.
Ruins

Ruïnes

Ruïnes d'una antiga edificació que es troben de baixada, a tocar de la pista forestal.
fountain

Collada de Falgars (Font)

Passat el Santuari de Falgars i abans de començar una bona pujada, hi ha la Collada de Falgars, punt on es troba una font ben arranjada.
fountain

Font Municipal

Font municipal a la Pobla de Lillet, a tocar del Pont Vell.
Mountain pass

Camp de l'Ermità

Zona que es troba de pujada al cim del Serrat Negre.
Mountain pass

Collet del Llobató

Collet que es troba a plena pujada al Serrat Negre. Hi ha un cartell indicador.
Summit

Roca del Catllaràs (1.683 m)

La Roca del Catllaràs és una gran formació rocosa situada al municipi de La Pobla de Lillet a la comarca del Berguedà, amb una elevació màxima de 1.683 metres.
Mountain pass

Creu del Catllaràs

Collet que es troba de baixada (per pista forestal) del Serrat Negre.
Bridge

Pont Vell

El Pont Vell de la Pobla de Lillet, també conegut com a Pont Gran, és un pont medieval gòtic sobre el riu Llobregat al nucli urbà de la Pobla de Lillet (Berguedà).
Mountain pass

Collada de Sant Miquel

Collada amb panells informatius que marca l'inici de la pujada pel dret fins al cim del Serrat Negre.
fountain

Font de la Devesa Jussana

Font que raja poc d'entre les roques, gairebé del terra, a la zona de la Devesa Jussana.
fountain

Font Assedegosa

Font que raja emplenant un abeurador que es troba de baixada de la Roca del Catllaràs.
Mountain pass

Collet del Joc de Pilota

Collet que es troba ''de baixada'' cap a la Roca de la Lluna. Per arribar-hi, cal superar una petita pujada.
Mountain pass

Coll d'Arderiu

Coll que es troba de baixada cap al Xalet del Catllaràs, per pista forestal.
Castle

Castell de Lillet

El Castell de Lillet és un castell del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) declarat bé cultural d'interès nacional. El castell dominava, juntament amb el castell de la Pobla, la vall del mateix nom. Les restes estan situades sobre un gran penyal, prop del torrent de Junyent a l'esquerra de l'Arija en el municipi de la Pobla de Lillet.
Mountain pass

Collet Fred

En aquest coll s'inicia el camí que porta al cim de la Roca de la Lluna.
fountain

Font del Pla

Font que es troba a tocar de la Pobla de Lillet, baixant de Santa Maria de Lillet.
Waypoint

Xalet del Catllaràs

El Xalet del Catllaràs és una obra del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) protegida com a bé cultural d'interès local. Aquest edifici fou construït per allotjar els tècnics de les mines de carbó que subministraven combustible a la fàbrica de ciment del Clot del Moro. Sembla que Eusebi Güell encarregà el projecte del xalet a Antoni Gaudí.
Summit

Roca de la Lluna (1.495 m)

La Roca de la Lluna és una muntanya situada al municipi de La Pobla de Lillet a la comarca del Berguedà, amb una elevació màxima de 1.495 metres. Hi ha un gran mirador al cim.

Comments

    You can or this trail