Moving time  3 hours 39 minutes

Time  5 hours 3 minutes

Coordinates 1879

Uploaded April 30, 2019

Recorded April 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,067 f
770 f
0
1.7
3.4
6.84 mi

Viewed 147 times, downloaded 19 times

near Castellfollit de la Roca, Catalunya (España)

Ruta circular que visita l'església vella de Castellfollit de la Roca, la seva cinglera, les Baumes de Caxurma, el Santuari de la Mare de Déu de la Devesa, l' ermita de Mont-Ros i la font de les Fonoses.
Detalls a cada waypoint.
(Ruta d'en Jep Boix)
Photo

Inici i fi de la caminada

Photo

Església vella de Castellfollit de la Roca

Es tracta d'una antiga església parroquial situada al caire del cingle basàltic. El seu origen és romànic però ha sofert nombroses modificacions a causa, primer, dels terratrèmols del segle XV i, després, de les guerres. De la fàbrica primitiva conserva una finestra romànica tardana en la paret de migdia i un gran nombre de carreus reutilitzats. La primera vegada que es troba citada documentalment és a mitjans del segle XIV amb les paraules "ecclesia de Castrofollito suffraganea". Per tant no era l'únic edifici religiós de la vila: "capella castri sancti Salvatoris de Castrofollito in parrochia sancti Petri de Monteacuto". A Castellfollit hi havia dues esglésies, una parroquial i l'altra, del castell de Sant Salvador. De tota manera, malgrat no existeixi documentació més reculada, l'església "vella" fou bastida a finals del segle XI o principis del XII. En el decurs del temps va alternant advocació entre Sant Salvador i la Trinitat. L'any 1691 l'església disposava dels següents altars: Altar Major, altar de Nostra Senyora de la Pietat, el de Sant Joan Baptista, el de Sant Joan Evangelista, el de Sant Eloi, el de Nostra Senyora del Roser i el del Santíssim. L'any 1700 el bisbe Miquel Joan de Taberner troba l'església molt destruïda pels soldats del rei de França. L'església de Sant Salvador es va mantenir en culte fins a l'any 1936, data en què fou cremada, produint-se l'esfondrament del sostre. Ha estat restaurada i es vol utilitzar com a museu. (wiquipedia.org)
Photo

Baixant la cinglera

Photo

Passera sobre el Turonell

Photo

Cinglera des del Pont de fusta del Fluvià

Ciglera de Castellfollit de la Roca Té uns 300 m de llarg i fins a 54 m en el seu punt més alt. Arran del precipici s'hi assenta una filera d'habitatges. Alguns dels seus patis p osteriors i algunes parts dels edificis s'han desprès a causa de l'erosió natural que ocasiona el riu Fluvià a la base de la cinglera, erosió que al seu torn impedeix l'acumulació de blocs caiguts. Ha estat originada per la superposició de dues colades de lava. La primera, de 350.000 anys, prové de la zona de Batet, des d'on es va escolar per la vall del Fluvià fins a Sant Jaume de Llierca. La segona, que no ha estat datada, procedeix de la vall de Begudà, des d'on es va escolar per la vall del Toronell i va recobrir la colada més antiga. Els habitatges tenen una meravellosa vista sobre el llit del Fluvià i tot el frondós entorn del riu. (wiquipedia.org)
Photo

Túnel Autovia N-260 variant Castellfollit

El 2 de juliol de 2003 es va inaugurar el tram de Castellfollit de la Roca (d’Olot a Montagut) del desdoblament de la carretera N-260, també conegut com a Eix Pirinenc, una via que allibera el centre de Castellfollit del pas de més de 15.000 vehicles diaris. L’ entrada en servei d’aquest tram, que forma part de la connexió entre Olot i Girona, feia més de vint anys que es reclamava a la Garrotxa. La nova variant, d’uns 10 km de recorregut, té característiques d’autovia. La complexa orografia sobre la qual s'aixeca el nucli antic de Castellfollit i el pas del riu Fluvià i el seu afluent, el Turonell, han comportat la construcció de quatre túnels, dos en cada sentit, adaptats a la nova normativa europea en matèria de seguretat (càmeres dins del túnel, amplis vorals, galeries d’evacuació, etc.), i un viaducte d’uns 500 m de longitud i 50 m d’amplada. La variant ha suposat una inversió d’uns 127 milions d’euros, dels quals uns 6 milions corresponen a tasques de restauració ambiental, realitzades amb el suport del consorci SIGMA, participat per l’Ajuntament d’Olot, i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Durant la inauguració, feta pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Benigno Blanco, grups ecologistes es van manifestar en contra de l’obra pel fort impacte ambiental que representa i per l’alt cost que suposa, el més car a les comarques de Girona fins al moment. El desdoblament de la N-260 continua ara cap a Figueres; el 2003 ja es treballava en un tram de 4 km entre Argelaguer i Montagut, des d'Argelaguer fins a Besalú les obres ja estaven en licitació i els 35 km entre Besalú i Figueres es trobaven en fase informativa. (territori.scot.cat)
Photo

Baumes de Caxurma

Les Baumes de Caxurma són un conjunt de cavitats ubicades en els materials sedimentaris del sud de la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca, la cavitat més important té uns 400 metres de recorregut. Conegudes des de temps immemorial per la gent de la contrada. Inscripcions de fa més de 100 anys testimonien la presència humana en el seu interior. La primera referència que coneixem d'una visita, diguem-ne espeleològica, és la que porten a terme membres de l'aleshores delegació a Olot del Centre Excursionista de Catalunya cap a mitjans dels anys 1940. Ja no tenim més dades fins les exploracions portades a terme durant les campanyes que membres de l'ERE ' CEC (encapçalades per J.A. Raventós i O. Escolà) realitzen per la Garrotxa a finals dels anys 1960 i principis dels 1970. Localitzen, exploren i topografien la cavitat el 1972, encara que resta inèdita la fitxa completa fins a la seva publicació al Catàleg Espeleològic de Catalunya (Borràs; Miñarro; Talavera; 1980). Ens queda un dubte: Font i Sagué, en el seu catàleg (1897), fa esment d'una cavitat a Montagut, sense citar la font d'informació, que anomena Cova del Baquer i de la que tan sols diu que es troba a la muntanya de la Devesa. Podria ser una antiga denominació de les Balmes d'en Caxurma (espeleoindex.com)
Photo

Roureda i obelisc

Photo

Santuari de Mare de Déu de la Devesa

Petit edifici d’origen romànic, de planta rectangular i una sola nau. El seu absis és semicircular i la porta d’entrada hi trobem una arquivolta amb relleu. Ha estat reformada en moltes ocasions. La modificació més important fou feta l’any 1540. La primera notícia documental del santuari data de l’any 1261, quan Berenguer de Requesens va fundar-hi un benefici. No tornem a tenir notícies de l’ermita fins a l’any 1344, quan es produí un conflicte entre les autoritats eclesiàstiques i un laic (en Santaló de Mont, amb tota probabilitat propietari del proper mas Santaló), pel control de l’esmentada capella i els seus béns. Aquest conflicte comportà que s’encomanés al prevere Pere Pasqual el govern de la capella, atès que els laics tenien prohibit governar esglésies. Tanmateix, alguns anys després (1369), davant la manca d’un responsable que es fes càrrec del manteniment de l’edifici, se li confià a Ramon Santaló (segurament fill de l’anterior), fet que ens mostra l’aïllament i solitud de la zona. A època moderna, a l’any 1540, es realitzà una ampliació de la nau de l’església, fet clarament constatable en l’aparell de l’edifici. Posteriorment, en una data indeterminada a aquesta ampliació, se li afegí un casalot adossat a la façana de l’entrada, que servia d’habitatge a l’ermità, i es sobrealçà el campanar d’espadanya. Aquest afegit, però, ja es trobava deshabitat a finals segle XIX i fou aterrat poc després. Finalment, la Guerra Civil (1936-39) afectà l’ermita, igual que tants altres edificis religiosos del nostre país, i comportà la pèrdua d’una interessant talla romànica que representava la verge Maria amb el nen Jesús (la qual fou substituïda als anys quaranta per una rèplica). (inventaripatrimoni.garrotxa.cat)
Photo

Mare de Déu de Mont-ros

Esmentat ja el 1240, constituïa l’església de l’antic castell de Mont-ros, del comtat de Besalú, que fou possessió dels vescomtes de Bas Conjunt format pel castell de Mont-Ros (no hem aconseguit veure on era) i església de Mont-Ros dels segles XI-XII. El castell, possiblement edificat a finals del segle XI, controlava l’accés a les valls altes del Fluvià. Aquest castell formà part, durant un cert temps, del conjunt de castells del vescomtat de Bas. Segons diverses referències, el 1339 el rei Pere III el Cerimoniós l’incorporà a la corona. D’aquestes construccions només en queden ruïnes, però podem dir, partint de les restes visibles i referències a documents varis, que el castell es componia d’una construcció formada per una torre, segurament de planta rectangular, una sala, alguns edificis menors i unes muralles. Separat del complex se situava l’església, capella de la fortalesa, possiblement del segle XII, dedicada a la Mare de Déu de Mont-Ros. Avui dia encara es pot veure una petita part de la construcció d’una sola nau amb contraforts a l’exterior que reforcen l’absis de la nau. (inventaripatrimoni.garrotxa.cat)
Photo

Font de les Fonoses

Enclavada en la pared basàltica de la cinglera del Turonell
Photo

Monòlit indicador de Les Fonoses

1 comment

 • Photo of peremagria

  peremagria Jul 4, 2019

  I have followed this trail  View more

  Com tots els dimecres, la colla de Bescanó "A Toc de Pito", hem fet la caminada aquesta vegada surtin del poble de Castellfollit de la Roca per endinsar-nos al bosc, que en aquesta època de l'any està fantàstic. Hem visitat les Coves -Baumes de Caxurma, i les ermites de la Mare de Déu de la Devesa i Mont-Ros (Aquesta última malauradament tant sols en queden les quatre parets).

  Podeu veure un reportatge en aquest enllaç:

  https://photos.app.goo.gl/ccn4DnusFJ6qdwG38

You can or this trail